Derfor er Rally-bilerne blevet samlerobjekter
MotorLivsstil

Derfor er Rally-bilerne blevet samlerobjekter

DBA Guide
DBA Guide

Høj hastighed, hestekræfter og hækspoilere. Læs om Rallyens historik og bliv klogere på, hvorfor bilerne er blevet et ikon og et samlerobjekt.

Hvad skal der til for at blive et samleobjekt, og hvilke samleobjekter er i høj kurs? På DBA kan du finde en hel del Rally-modelbiler i DBAs kategori ’Modelhobby’. Her er der netop nu hele 51 annoncer med Rally-modelbiler til salg. Men hvorfor er Rally i ministørrelse blevet et samlerobjekt?

I denne artikel tager vi dig tilbage til dengang, det hele begyndte for Rally’en.

Rally er en fascinerede mortersport, der tiltrækker fartdjævle og vovehalse såvel som mekanikere og motorinteresserede, der har hænderne skruet rigtigt på. 

Modsat mange andre motorløb er Rally karakteriseret ved, at motorløbet er fra A til B – og altså ikke ”kører i ring”, som det er tilfældet med mange andre motorløb som eksempelvis Formel 1. 

Læs med i det følgende, hvor vi ræser gennem Rallyens historik.

Klik her og se de mere end 50 model-Rally-biler, du kan finde lige nu på DBA.

Fra benzinglade venner til mesterlige mekanikere  

Det siges, at det første Rallyløb fandt sted helt tilbage i 1894, hvor der blev kørt om kap på en 127 kilometer lang strækning fra Paris til Rouen.

I årtierne der fulgte, begyndte Rallysporten for alvor at udvikle sig til den sport, vi kender i dag.

I 1960’erne blev de forskellige Rallyteams mere og mere professionelle, og bilproducenterne begyndte at vise større interesse for sporten, der hidtil havde været en fritidsinteresse for bil- og racerinteresserede vennegrupper.

1970’erne blev på mange måder et skelsættende årti for motorsporten: Rallyløb blev længere og mere spændende, Safari-Rally så dagens lys i 1973, og sidst men ikke mindst startede det officielle World Rally Championship (WRC) for bilproducenter.

Diverse bilproducenter og teams jagtede allerede Rallytitler, men WRC var en prestigefyldt gamechanger.

LÆS OGSÅ: Til salg: Chevrolet Corvette fra 1974 med ekstra mange hestekræfter

Denne blå modelhobby-bil forestiller en Rally VXL 4WD, der er en Rally Racer. Bilen er til salg på DBA med lader og batteri, og det er Nickie fra København S, der har den til salg. 1.200 kroner skal du af med, hvis bilen skal blive din
Denne blå modelhobby-bil forestiller en Rally VXL 4WD, der er en Rally Racer. Bilen er til salg på DBA med lader og batteri, og det er Nickie fra København S, der har den til salg. 1.200 kroner skal du af med, hvis bilen skal blive din

Audi Quattro: Da Rallybilerne fik firehjulstræk i 1980’erne

I 1980’erne kom Audi på banen med deres banebrydende firehjulstræk i Audi Quattro, som ændrede Rallysporten for altid.

Firehjulstræk eksisterede allerede på daværende tidspunkt, men bag- og forhjulstrækket var overlegent i forhold til firehjulstræk i et Rallyløb, da biler med firehjulstræk hidtil havde været svære at beherske.

Audi Quattro demonstrerede, hvad en Rallybil med firehjulstræk kunne præstere i svært terræn som jord, grus og mudder.

Alle øvrige bilproducenter fulgte straks trop, hvilket ledte til én af sportens mest legendariske perioder, den berygtede ”Gruppe B”, som så dagens lys i 1982.

Modelbiler til salg på DBA:

 1. Biler, Fiat 500, Lille Fiat 500 modelbil sælges.

Der er 2 personer der har vist interesse for denne

  Biler, Fiat 500, Lille Fiat 500 modelbil sælges. Der er 2 personer der har vist interesse for denne annonce 26. November 2022. Mål: Længde: 8 cm Handler via Mobilepay - sendes med GLS track/trace

  50,00 kr.07-12-2022
 2. Biler, Fiat 500, Fiat 500 modelbil sælges.

Mål: 
Længde: 15 cm
Højde 5,5 cm

Jeg har original æsken

  Biler, Fiat 500, Fiat 500 modelbil sælges. Mål: Længde: 15 cm Højde 5,5 cm Jeg har original æsken. Handler via Mobilepay - sendes med GLS track/trace uden omdeling (42kr). Jeg sælger 2 Fiat 500 m

  150,00 kr.07-12-2022
 3. Biler, Modelbil, Matchbox Lesney No. 60 Morris J2 Pickup. I pæn stand alderen taget i betragtning.
P

  Biler, Modelbil, Matchbox Lesney No. 60 Morris J2 Pickup. I pæn stand alderen taget i betragtning. Prisen er eksklusiv forsendelse.

  50,00 kr.06-12-2022
 4. Biler, Model biler, 5 stk Forsølvet Modelbiler (ny pris 550,-)

Jaguar E Coupe
Chevrolet Corvette St

  Biler, Model biler, 5 stk Forsølvet Modelbiler (ny pris 550,-) Jaguar E Coupe Chevrolet Corvette Stingray Aston Martin DB4 B.M.W. M1 Bugatti Alanta Coupe

  100,00 kr.05-12-2022
 5. Legetøj, TEKNOBILER, MODELBILER , TEKNOBILER 1/43. 2 STK TRIANGEL BRANDBILER

  Legetøj, TEKNOBILER, MODELBILER , TEKNOBILER 1/43. 2 STK TRIANGEL BRANDBILER

  900,00 kr.05-12-2022
 6. Biler, FERRARI Modelbiler Classico, FERRARI Modelbiler Classico Collection.
I alt 8 Styk i originale

  Biler, FERRARI Modelbiler Classico, FERRARI Modelbiler Classico Collection. I alt 8 Styk i originale Æsker og har aldrig været åbnet eller brugt. Størrelsen er ca. 11-12 Cm i længden Sælges helst saml

  250,00 kr.23-10-2022

I skrivende stund er der 2.292 modelbiler til salg på DBA, og du kan også finde modeltoge og modellastbiler.

Gruppe B: Den berygtede Rallyperiode 

Med et firehjulstræk, som introduceret i Audi Quattro, havde Rallybilerne nu betydeligt bedre vejgreb end tidligere, hvilket førte til, at Rallybilerne blev lettere - og sprængfyldte med hestekræfter.

Turbochargers (’turboladere’ på dansk) blev populære, og Rallybilerne blev legendariske motormonstre, der var proppet til randen med hestekræfter.

WRC havde på daværende tidspunkt et krav, ”the homologation section”, som betød, at Rallybilsproducenterne skulle producere minimum 200 biler til salg for offentligheden, så amatører kunne få en fornemmelse af, hvad en let og kraftfuld bil kan.

I dag er de originale Gruppe B Rallybiler, der blev produceret til offentligheden, i meget høj kurs, når de sælges mellem bil- og Rallyentusiaster. Et sådant eksemplar må siges at være det ultimative rall-samlerobjekt – et levn fra en legendarisk periode i motorsportens historie. 

WRC lukkede Gruppe B ved udgangen af 1986 grundet flere fatale uheld. 

LÆS OGSÅ: Motorcykel til salg: Den er registreret som en bil, og derfor er hjelm ikke påkrævet

Morten fra Ølstykke har denne modelbil til salg på DBA lige nu. Bilen koster kun 100 kroner. Det er et byggesæt, som hedder Airfix Ford Fiesta Rally, som er i størrelsesforholder 1:32
Morten fra Ølstykke har denne modelbil til salg på DBA lige nu. Bilen koster kun 100 kroner. Det er et byggesæt, som hedder Airfix Ford Fiesta Rally, som er i størrelsesforholder 1:32

Nye Rallyregler = ny Rallyæra

Fra 1990’erne var Rallysporten atter forandret, da WRC nedsatte nye, specifikke regler for Rallybilerne, som betød, at bilerne ikke længere måtte have samme, overvældende hestekræfter.

Nye bilproducenter viste interesse for Rally, og asiatiske bilmærker dominerede nu motorsporten. Det var også i denne periode af Rallysporten så et af de mest berømte rivalopgør – Tommi Mäkinen (Mitsubishi) og Colin McRae’s (Subaru) indædte kapløb om at være sportens største.

I 1997 ændrede WRC atter reglerne til de regler, vi kender i dag. Med dette, opdaterede regelsæt blev ”the homologation section” afskaffet, hvilket fik de europæiske bilproducenter til at vise større interesse for motorsporten igen.  

Rally-biltilbehør til salg på DBA:

 1. Andet biltilbehør, Hella, 1 stk. Hella rally 2000. Tågelygte. Helt ny aldrig været monteret

  Andet biltilbehør, Hella, 1 stk. Hella rally 2000. Tågelygte. Helt ny aldrig været monteret

  297,00 kr.23-11-2022
 2. Andet biltilbehør, Audi beslag / holder til ildslukker
Original Audi delnummer 4F0 860 977

Sjældent

  Andet biltilbehør, Audi beslag / holder til ildslukker Original Audi delnummer 4F0 860 977 Sjældent udbudt del. Passer til alle Audi A6 4F fra modelår 2005 og helt til den sidste. Limo, Avant, Allro

  90,00 kr.07-05-2020
 3. Andet biltilbehør, Philips, 2 stk. Philips Rally H1, 100w, 12V pærer. 
Fejlkøb - aldrig brugt. Har i

  Andet biltilbehør, Philips, 2 stk. Philips Rally H1, 100w, 12V pærer. Fejlkøb - aldrig brugt. Har ikke været monteret. Samlet pris

  60,00 kr.25-04-2020

Husk, DBA har en hel kategori, hvor det bugner med tilbehør til bilen. Blandt andet rally-tilbehør.

Modelbiler og merchandise

Rally har altid fascineret bil- og motorinteresserede, og det betyder, at der omkring sporten er en masse forskellige modelbiler, merchandise og andet memorabilia, der går lige i samlergenet hos de motorsportsinteresserede samlere.

Særligt populære er mange Rallymodelbiler – og den helt rigtige modelbil kan sagtens gå for mange tusinde kroner.

Ligger du inde med Rallymodelbiler fra tidernes morgen? Eller er du på udkig efter at udvide din car park af modelbiler? Så bør du holde øje med de mange Rallymodelbiler, der handles på DBA

LÆS OGSÅ: Nu kan OL Guld-cykelrytterens racercykel blive din

Du skal til Værløse og punge ud med 425 kroner, hvis denne røde modelbil fra Rally skal blive din. For den ejes lige for tiden af Lars, der dog har den til salg på DBA. Modellen er en Fiat 124 fra 1975. Den er i størrelsesforholdet 1:18
Du skal til Værløse og punge ud med 425 kroner, hvis denne røde modelbil fra Rally skal blive din. For den ejes lige for tiden af Lars, der dog har den til salg på DBA. Modellen er en Fiat 124 fra 1975. Den er i størrelsesforholdet 1:18

Hjemmebyggede Rallybiler?

Interesserede i motorsport har bygget deres egne ”baneracere” lige så længe, som biler og motorsport har eksisteret. Her har Rallybilerne været en kæmpe inspirationskilde for mange amatører, der konfigurerer og tuner deres egen hatchback af en Rallybil.

Hvis du selv er en skabs-mekaniker, der elsker at få olie på fingrene og høre lyden af en kraftfuld motor, kan du finde mange forskellige reservedele til din helt egen, personlige Rallybil på DBA.

Turboladere til salg på DBA:

 1. Turbo renovering

  Turbo renovering

  Elektriske Dele, Garrett, KKK, IHI, Holset, Mitsubishi mm., andet bilmærke Alle, årg. 2015, Husk at det er en rigtig god ide at renovere dine egne turboladere da man får svar på hvorfor de gik i stykk

  1.995,00 kr.26-03-2015
 2. Renovering og opgradering af turboladere

  Renovering og opgradering af turboladere

  Motordele, Garrett, KKK, IHI, Holset, Mitsubishi mm., universal Alle, årg. 2010, TurboDK kan renovere ALLE turboladere. Vi har der nyeste udstyr for at lave det perfekte resultat. Det er både kuglelej

  520,00 kr.26-03-2015
 3. Motordele, Garrett, KKK, IHI, Borgwarner, Mitsubishi mm., andet bilmærke Alle, årg. 2000, Husk at de

  Motordele, Garrett, KKK, IHI, Borgwarner, Mitsubishi mm., andet bilmærke Alle, årg. 2000, Husk at det er en rigtig god ide at renovere dine egne turboladere da man får svar på hvorfor de gik i stykker

  1.995,00 kr.26-03-2015
 4. Andre reservedele, Garrett, KKK, IHI, Holset, Mitsubishi mm., universal Alle, årg. 2010, Turboladere

  Andre reservedele, Garrett, KKK, IHI, Holset, Mitsubishi mm., universal Alle, årg. 2010, Turboladere kan stort ses altid renoveres, også VNT turboer med elektriske aktuatore Vi tager 520.- + moms for

  2.995,00 kr.26-03-2015
 5. Flow test og kalibrering af VNT turbolader

  Flow test og kalibrering af VNT turbolader

  Motordele, Turbolader renovering, VW Alle, Vi flowtester og kalibrere din turbolader for 520.- + moms. Har du en turbo som der har været justeret eller byttet aktuator mm. som ikke gør som den skal ka

  520,00 kr.28-03-2019
 6. Turbolader - Ny original BMW Restsalg 11658519477

  Turbolader - Ny original BMW Restsalg 11658519477

  Turbolader - Ny original BMW Restsalg 11658519477, Turbolader - Ny original BMW Restsalg 11658519477, BMW E90 LCI, Turbolader - Ny original BMW Restsalg 11658519477 E84 SAV X1 20d ed 05/2014- X1 20d

  9.813,00 kr.04-10-2022

Hvad enten du er ude efter hækspoilere eller turboladere, kan du handle reservedele med mange ligesindede her på siden.

Hvis du mere er til fart over feltet i lufthøjde, så kan du da bare købe dig din egen flyvemaskine. Sådan nogle kommer nemlig ind imellem til salg på DBA. Du kan blandt andet købe dette fly for kun 55.000 kroner.

Du kan også købe denne smukke Mercedes-Benz Cabriolet, som er til salg på DBA – sat til salg af musikeren Peter Viskinde fra 'Big Fat Snake'.

En unik bil får du også, hvis du bliver den heldige ejer af denne dueblå Volvo Amazone, som du kan se i videoen herunder.


Er du interesseret i den fine slæde, så klik her og læs mere om den.

Relaterede artikler