Derfor er Rally-bilerne blevet samlerobjekter
MotorLivsstil

Derfor er Rally-bilerne blevet samlerobjekter

DBA Guide
DBA Guide

Høj hastighed, hestekræfter og hækspoilere. Læs om Rallyens historik og bliv klogere på, hvorfor bilerne er blevet et ikon og et samlerobjekt.

Hvad skal der til for at blive et samleobjekt, og hvilke samleobjekter er i høj kurs? På DBA kan du finde en hel del Rally-modelbiler i DBAs kategori ’Modelhobby’. Her er der netop nu hele 51 annoncer med Rally-modelbiler til salg. Men hvorfor er Rally i ministørrelse blevet et samlerobjekt?

I denne artikel tager vi dig tilbage til dengang, det hele begyndte for Rally’en.

Rally er en fascinerede mortersport, der tiltrækker fartdjævle og vovehalse såvel som mekanikere og motorinteresserede, der har hænderne skruet rigtigt på. 

Modsat mange andre motorløb er Rally karakteriseret ved, at motorløbet er fra A til B – og altså ikke ”kører i ring”, som det er tilfældet med mange andre motorløb som eksempelvis Formel 1. 

Læs med i det følgende, hvor vi ræser gennem Rallyens historik.

Klik her og se de mere end 50 model-Rally-biler, du kan finde lige nu på DBA.

Fra benzinglade venner til mesterlige mekanikere  

Det siges, at det første Rallyløb fandt sted helt tilbage i 1894, hvor der blev kørt om kap på en 127 kilometer lang strækning fra Paris til Rouen.

I årtierne der fulgte, begyndte Rallysporten for alvor at udvikle sig til den sport, vi kender i dag.

I 1960’erne blev de forskellige Rallyteams mere og mere professionelle, og bilproducenterne begyndte at vise større interesse for sporten, der hidtil havde været en fritidsinteresse for bil- og racerinteresserede vennegrupper.

1970’erne blev på mange måder et skelsættende årti for motorsporten: Rallyløb blev længere og mere spændende, Safari-Rally så dagens lys i 1973, og sidst men ikke mindst startede det officielle World Rally Championship (WRC) for bilproducenter.

Diverse bilproducenter og teams jagtede allerede Rallytitler, men WRC var en prestigefyldt gamechanger.

LÆS OGSÅ: Til salg: Chevrolet Corvette fra 1974 med ekstra mange hestekræfter

Denne blå modelhobby-bil forestiller en Rally VXL 4WD, der er en Rally Racer. Bilen er til salg på DBA med lader og batteri, og det er Nickie fra København S, der har den til salg. 1.200 kroner skal du af med, hvis bilen skal blive din
Denne blå modelhobby-bil forestiller en Rally VXL 4WD, der er en Rally Racer. Bilen er til salg på DBA med lader og batteri, og det er Nickie fra København S, der har den til salg. 1.200 kroner skal du af med, hvis bilen skal blive din

Audi Quattro: Da Rallybilerne fik firehjulstræk i 1980’erne

I 1980’erne kom Audi på banen med deres banebrydende firehjulstræk i Audi Quattro, som ændrede Rallysporten for altid.

Firehjulstræk eksisterede allerede på daværende tidspunkt, men bag- og forhjulstrækket var overlegent i forhold til firehjulstræk i et Rallyløb, da biler med firehjulstræk hidtil havde været svære at beherske.

Audi Quattro demonstrerede, hvad en Rallybil med firehjulstræk kunne præstere i svært terræn som jord, grus og mudder.

Alle øvrige bilproducenter fulgte straks trop, hvilket ledte til én af sportens mest legendariske perioder, den berygtede ”Gruppe B”, som så dagens lys i 1982.

Modelbiler til salg på DBA:

 1. Biler, Schuco VW Bus T1 Transporter med trailer Modelbil, Levering : Jeg vil hjertens gerne sende ti

  Biler, Schuco VW Bus T1 Transporter med trailer Modelbil, Levering : Jeg vil hjertens gerne sende til dig. Jeg pakker altid det du køber rætti rætti godt ind. Da jeg ikke har Mit-ID har jeg kun muligh

  120,00 kr.06-12-2023
 2. Andre samleobjekter, Diverse modelbiler, Hej

Sælger de her model biler

Polestar 1 nfs - 50kr
Porsc

  Andre samleobjekter, Diverse modelbiler, Hej Sælger de her model biler Polestar 1 nfs - 50kr Porsche boxster - 25kr Vw beetle - 25kr Nissan gtr r35 - 25kr Subaru impreza wrx sti - 25kr Porsche 911 c

  25,00 kr.06-12-2023
 3. Bøger og blade, Danske Modelbiler - Samlerkatalog, 1. udgave 2002
Ganske få brugsspor, fin bog
Bud m

  Bøger og blade, Danske Modelbiler - Samlerkatalog, 1. udgave 2002 Ganske få brugsspor, fin bog Bud modtages

  600,00 kr.06-12-2023
 4. Bøger og blade, Tekno - Danske modelbiler, 1. udgave 1984
Brugsspor men ellers pæn bog.
Bud modtages

  Bøger og blade, Tekno - Danske modelbiler, 1. udgave 1984 Brugsspor men ellers pæn bog. Bud modtages

  600,00 kr.06-12-2023
 5. Biler, Modelbil, Super flot model. Julegaven til samleren!
Se billeder.
Prisen er 100% fast

  Biler, Modelbil, Super flot model. Julegaven til samleren! Se billeder. Prisen er 100% fast

  500,00 kr.06-12-2023
 6. Biler, Modelbiler, Diverse modelbiler, samlerobjekter nogle nye nogle brugte og med brugsspor.
Pris

  Biler, Modelbiler, Diverse modelbiler, samlerobjekter nogle nye nogle brugte og med brugsspor. Pris fra: kr.25 , hvis ikke du er interesseret i at købe bedes du undlade kommentarer. Kan sendes på købe

  25,00 kr.05-12-2023

I skrivende stund er der 2.292 modelbiler til salg på DBA, og du kan også finde modeltoge og modellastbiler.

Gruppe B: Den berygtede Rallyperiode 

Med et firehjulstræk, som introduceret i Audi Quattro, havde Rallybilerne nu betydeligt bedre vejgreb end tidligere, hvilket førte til, at Rallybilerne blev lettere - og sprængfyldte med hestekræfter.

Turbochargers (’turboladere’ på dansk) blev populære, og Rallybilerne blev legendariske motormonstre, der var proppet til randen med hestekræfter.

WRC havde på daværende tidspunkt et krav, ”the homologation section”, som betød, at Rallybilsproducenterne skulle producere minimum 200 biler til salg for offentligheden, så amatører kunne få en fornemmelse af, hvad en let og kraftfuld bil kan.

I dag er de originale Gruppe B Rallybiler, der blev produceret til offentligheden, i meget høj kurs, når de sælges mellem bil- og Rallyentusiaster. Et sådant eksemplar må siges at være det ultimative rall-samlerobjekt – et levn fra en legendarisk periode i motorsportens historie. 

WRC lukkede Gruppe B ved udgangen af 1986 grundet flere fatale uheld. 

LÆS OGSÅ: Motorcykel til salg: Den er registreret som en bil, og derfor er hjelm ikke påkrævet

Morten fra Ølstykke har denne modelbil til salg på DBA lige nu. Bilen koster kun 100 kroner. Det er et byggesæt, som hedder Airfix Ford Fiesta Rally, som er i størrelsesforholder 1:32
Morten fra Ølstykke har denne modelbil til salg på DBA lige nu. Bilen koster kun 100 kroner. Det er et byggesæt, som hedder Airfix Ford Fiesta Rally, som er i størrelsesforholder 1:32

Nye Rallyregler = ny Rallyæra

Fra 1990’erne var Rallysporten atter forandret, da WRC nedsatte nye, specifikke regler for Rallybilerne, som betød, at bilerne ikke længere måtte have samme, overvældende hestekræfter.

Nye bilproducenter viste interesse for Rally, og asiatiske bilmærker dominerede nu motorsporten. Det var også i denne periode af Rallysporten så et af de mest berømte rivalopgør – Tommi Mäkinen (Mitsubishi) og Colin McRae’s (Subaru) indædte kapløb om at være sportens største.

I 1997 ændrede WRC atter reglerne til de regler, vi kender i dag. Med dette, opdaterede regelsæt blev ”the homologation section” afskaffet, hvilket fik de europæiske bilproducenter til at vise større interesse for motorsporten igen.  

Rally-biltilbehør til salg på DBA:

 1. Andet biltilbehør, Rally 2000 fjernprojektører

  Andet biltilbehør, Rally 2000 fjernprojektører

  300,00 kr.04-12-2023
 2. Andet biltilbehør, Audi beslag / holder til ildslukker
Original Audi delnummer 4F0 860 977

Sjældent

  Andet biltilbehør, Audi beslag / holder til ildslukker Original Audi delnummer 4F0 860 977 Sjældent udbudt del. Passer til alle Audi A6 4F fra modelår 2005 og helt til den sidste. Limo, Avant, Allro

  80,00 kr.07-05-2020
 3. Andet biltilbehør, Philips, 2 stk. Philips Rally H1, 100w, 12V pærer. 
Fejlkøb - aldrig brugt. Har i

  Andet biltilbehør, Philips, 2 stk. Philips Rally H1, 100w, 12V pærer. Fejlkøb - aldrig brugt. Har ikke været monteret. Samlet pris

  40,00 kr.25-04-2020

Husk, DBA har en hel kategori, hvor det bugner med tilbehør til bilen. Blandt andet rally-tilbehør.

Modelbiler og merchandise

Rally har altid fascineret bil- og motorinteresserede, og det betyder, at der omkring sporten er en masse forskellige modelbiler, merchandise og andet memorabilia, der går lige i samlergenet hos de motorsportsinteresserede samlere.

Særligt populære er mange Rallymodelbiler – og den helt rigtige modelbil kan sagtens gå for mange tusinde kroner.

Ligger du inde med Rallymodelbiler fra tidernes morgen? Eller er du på udkig efter at udvide din car park af modelbiler? Så bør du holde øje med de mange Rallymodelbiler, der handles på DBA

LÆS OGSÅ: Nu kan OL Guld-cykelrytterens racercykel blive din

Du skal til Værløse og punge ud med 425 kroner, hvis denne røde modelbil fra Rally skal blive din. For den ejes lige for tiden af Lars, der dog har den til salg på DBA. Modellen er en Fiat 124 fra 1975. Den er i størrelsesforholdet 1:18
Du skal til Værløse og punge ud med 425 kroner, hvis denne røde modelbil fra Rally skal blive din. For den ejes lige for tiden af Lars, der dog har den til salg på DBA. Modellen er en Fiat 124 fra 1975. Den er i størrelsesforholdet 1:18

Hjemmebyggede Rallybiler?

Interesserede i motorsport har bygget deres egne ”baneracere” lige så længe, som biler og motorsport har eksisteret. Her har Rallybilerne været en kæmpe inspirationskilde for mange amatører, der konfigurerer og tuner deres egen hatchback af en Rallybil.

Hvis du selv er en skabs-mekaniker, der elsker at få olie på fingrene og høre lyden af en kraftfuld motor, kan du finde mange forskellige reservedele til din helt egen, personlige Rallybil på DBA.

Turboladere til salg på DBA:

 1. Turbolader sæt, uden pakningssæt skal købes separat (kommer fra højre styret)

  Turbolader sæt, uden pakningssæt skal købes separat (kommer fra højre styret)

  Styretøj, Turbolader sæt, uden pakningssæt skal købes separa, BMW E90, Turbolader sæt, uden pakningssæt skal købes separat (kommer fra højre styret) 135I N54 1M Trykslange til intercooler, skal mont

  6.250,00 kr.24-11-2021
 2. Turbolader nyrenoveret

  Turbolader nyrenoveret

  Turbolader nyrenoveret, Turbolader nyrenoveret, BMW E90, Turbolader nyrenoveret 325D 330D+XD (Ombytning den gamle skal retur) 11657796312 TT023 REN11657796312

  4.313,00 kr.24-11-2021
 3. Turbolader KUN 43116KM

  Turbolader KUN 43116KM

  Turbolader KUN 43116KM, Turbolader KUN 43116KM, BMW G30, Turbolader KUN 43116KM X3 SAV X3 18d (TX11) X3 18d (TX12) X3 18d (TX15) X3 18d (TX16) X3 20dX X3 20dX (TX31) X3 20dX (TX32) X3 20dX (TX

  8.125,00 kr.22-11-2023
 4. Turbolader SÆT

  Turbolader SÆT

  Turbolader SÆT, Turbolader SÆT, BMW E90, Turbolader SÆT 335I+XI 11657649289 11657649290 Lad vores BMW special-værksted montere delene, vi har ekspertisen og en lav timepris! K06658

  4.813,00 kr.24-11-2021
 5. Turbolader cylinder 5-8 (32358 Km) Original

  Turbolader cylinder 5-8 (32358 Km) Original

  Turbolader cylinder 5-8 (32358 Km) Original, Turbolader cylinder 5-8 (32358 Km) Original, BMW F10, Turbolader cylinder 5-8 (32358 Km) Original M5 årg. -02/12 M6 årg. -07/14 11657848114 Fra: C581366

  7.313,00 kr.24-11-2021
 6. Turbolader cylinder 1-4 (32358 Km) Original

  Turbolader cylinder 1-4 (32358 Km) Original

  Turbolader cylinder 1-4 (32358 Km) Original, Turbolader cylinder 1-4 (32358 Km) Original, BMW F10, Turbolader cylinder 1-4 (32358 Km) Original M5 årg. -02/12 M6 årg. -07/14 11657848113 Fra: C581366

  7.313,00 kr.24-11-2021

Hvad enten du er ude efter hækspoilere eller turboladere, kan du handle reservedele med mange ligesindede her på siden.

Hvis du mere er til fart over feltet i lufthøjde, så kan du da bare købe dig din egen flyvemaskine. Sådan nogle kommer nemlig ind imellem til salg på DBA. Du kan blandt andet købe dette fly for kun 55.000 kroner.

Du kan også købe denne smukke Mercedes-Benz Cabriolet, som er til salg på DBA – sat til salg af musikeren Peter Viskinde fra 'Big Fat Snake'.

En unik bil får du også, hvis du bliver den heldige ejer af denne dueblå Volvo Amazone, som du kan se i videoen herunder.


Er du interesseret i den fine slæde, så klik her og læs mere om den.

Relaterede artikler