DBA-artikel får brandbil hjem til Ærø efter 26 år
Motor

DBA-artikel får brandbil hjem til Ærø efter 26 år

Christine
Christine

Den gamle brandbil har en helt særlig historie, og faktisk har DBA og DBA Guide haft en finger med i spillet og sørget for, at bilen har fundet sine oprindelige ejere igen. Frank Thorsted, 45 år, er en af ejerne, og her fortæller han dig hele historien.

På brandstationen i Marstal holder den nye, moderne brandbil med blankpudsede skærme, skingre sirener og en sølvfarvet stige – klar til at rykke ud døgnet rundt. For det er brandmandens lod: altid at være beredt.

Heldigvis var Frank Thorsted, 45 år, både årvågen og beredt, da han faldt over en annonce på DBA, hvor en gammel Bedford Brandbil fra 1959 blev sat til salg. Det er nemlig deltidsbrandmandens skyld, at veteranbilen efter 26 år er vendt hjem til Ærø igen. Læs Frank fortælle hele historien her.

Brandbiler til de mindste på DBA:

 1. Brandbil m. sprøjte, Top-Toy, Med lys og lyd. 

I fin stand.

  Brandbil m. sprøjte, Top-Toy, Med lys og lyd. I fin stand.

  75,00 kr.21-03-2023
 2. Brandbil, BR, Stor brandbil med vandpumpe. Næsten ny. Ny pris 499kr

  Brandbil, BR, Stor brandbil med vandpumpe. Næsten ny. Ny pris 499kr

  180,00 kr.21-03-2023
 3. Brandbil med kran, Gorgi Toys

  Brandbil med kran, Gorgi Toys

  500,00 kr.21-03-2023
 4. Brandbil, Tekno

  Brandbil, Tekno

  1.000,00 kr.21-03-2023
 5. Ældre velholdt brandbil, MATCHBOX SUPER KINGS, Flot velholdt brandbil fra 1986.
Se fotos.

Kan sende

  Ældre velholdt brandbil, MATCHBOX SUPER KINGS, Flot velholdt brandbil fra 1986. Se fotos. Kan sendes eller afhent i Struer eller Hinnerup. Har flere opslag med ældre legetøjsbiler.

  160,00 kr.20-03-2023
 6. Pedal Brandbil, Pedal Brandbil med blå blink og vandvogn

  Pedal Brandbil, Pedal Brandbil med blå blink og vandvogn

  900,00 kr.20-03-2023

Har du ikke kørekort, må du nøjes med legetøjsbrandbilerne på DBA. Heldigvis har mange af dem også udrykning.

Der gemte sig en stor overraskelse under presenningen

’Marstal Brandvæsen’ står der på dørene, og med store, blanke bogstaver er ’Bedford’ printet ind i fronten på den røde brandbil. Det er 26 år siden, at den gamle Bedford Brandbil sidst susede rundt på Ærøs smalle veje, men veteranbilen kender hver en krog på øen og ligger stadig lunt i svingene. Den er langt fra klar til et stille liv i garagen, selvom bilen ellers har haft en omtumlet tilværelse:

- Da brandbilen bliver solgt første gang, er det til en lokal her på øen, som vil bruge den til bryllupskørsel, men det bliver aldrig til noget, så han sælger den videre til nogle gutter i Jylland, som vil lave den om til en fadølsbil, fortæller Frank Thorsted.

De jyske ølentusiaster når imidlertid heller ikke at gøre alvor af at bygge brandbilen om, før firmaet går konkurs og sælges til en sjællandsk køber, som får sig noget af en overraskelse:

- Da køberen skal hente konkursboet, finder han pludselig ud af, at det ikke kun er vin og øl, han har købt. Under en presenning på lageret står brandbilen nemlig, griner Frank.

Og hvad gør man med en gammel veteranbrandbil, som pludselig dukker op ud af det blå? Den nye ejer forsøger at sælge den til forskellige museer, men ingen takker ja til at få Bedford’en hjem i garagen. Derfor opretter ejeren en annonce på DBA – og så tager det fart, for der går som bekendt ikke røg af en brand, før der er ild i den.

Den særlige annonce springer DBA Guides redaktion i øjnene, så vi griber historien og udgiver en artikel om den gamle brandbil. Heldigvis! For netop det er afgørende for, at bilen kommer hjem til Ærø efter et kvart århundrede på farten.

LÆS OGSÅ: Christian købte sin funktionsdygtige brandbil ved et tilfælde

Den flotte Bedford Brandbil står lige så flot, som da den forlad Ærø for 26 år siden.
Den flotte Bedford Brandbil står lige så flot, som da den forlad Ærø for 26 år siden.

Så meget kostede brandbilen

Hvad er nu det? Frank studser, da han ser vores artikel om brandbilen, for står der ik' 'Marstal Brandvæsen' på døren? Det virker som et mærkeligt sammentræf, tænker Frank:

- Jeg spørger de gamle gutter herovre, om ikke den bil har kørt på Ærø, og så går snakken. Vi finder hurtigt ud af, at vi jo er nødt til at få brandbilen tilbage, fortæller han begejstret og tilføjer hurtigt:

- Det er jo næsten for godt til at være sandt, at den står, som da den forlod Ærø, og set med brandmandens øjne, er det jo fedt, at der aldrig er nogen, der har nået at gøre noget ved den. Den kaldte bare på at komme hjem, konstaterer Frank.

Der er bare én udfordring. Brandmandsforeningen havde ikke de 45.000 kroner, som Bedford’en kostede. Men Frank får en idé, og snart er hele øen involveret i at få den gamle bil hjem igen.

LÆS OGSÅ: Unikt på DBA: Henrik sælger brandbilen fordi den er rød

Sådan så brandbilen ud, før den blev renoveret. I dag står den knivskarpt uden rust og med en klar, rød farve.
Sådan så brandbilen ud, før den blev renoveret. I dag står den knivskarpt uden rust og med en klar, rød farve.

Den anonyme doner blev tungen på vægtskålen

Hver en øre blev vendt, men der var ikke mere end 15.000 kroner i kassen, så Frank tager initiativ til at starte en indsamling for at få brandbilen tilbage til Marstal:

- Vi lovede, at folk ville få pengene tilbage, hvis ikke vi fik samlet nok ind, men det gjorde vi! De lokale støttede virkelig op, og det tog kun 3-4 uger at få hele beløbet skrabet sammen. Det hjalp selvfølgelig også, at vi fik en anonym donation på 10.000 kroner, fortæller Frank.

Det betød, at der nu var penge både til at købe bilen og få den fragtet hjem til Ærø, men den lykkelige slutning lader stadig vente på sig.

Find en Bedford på DBA:

 1. Andre samleobjekter, Lego Bedford Esso benzinbil - str. 1:87
Lettere bøjet i karossen som mange af d

  Andre samleobjekter, Lego Bedford Esso benzinbil - str. 1:87 Lettere bøjet i karossen som mange af disse modeller. Pæn i plastikken, flotte ruder og hjul der kører fint. Lidt afskalning i decaler. Se

  75,00 kr.15-03-2023
 2. Biler, Bedford-busser i Danmark, 
Bedford-busser i Danmark Skrivelse fra j-bog

Fin stand..

se også

  Biler, Bedford-busser i Danmark, Bedford-busser i Danmark Skrivelse fra j-bog Fin stand.. se også de andre fine kataloger og bil - bus skrivelser vi har til salg Sendes billigst muligt med DAO ell

  145,00 kr.10-03-2023
 3. Andre samleobjekter, En Corgi Bedford Autotransporter med brugsspor; og transporteren trænger til en

  Andre samleobjekter, En Corgi Bedford Autotransporter med brugsspor; og transporteren trænger til en gang vask. Den fungerer fint - kører godt. Pæne decaler Fin trækker, pæne vinduer, og den har begge

  115,00 kr.01-03-2023
 4. Andre samleobjekter, Ialt 15 gamle legetøjsbiler; 14 Corgi og 1 Playart. Alle har 4 hjul, og alle ha

  Andre samleobjekter, Ialt 15 gamle legetøjsbiler; 14 Corgi og 1 Playart. Alle har 4 hjul, og alle har brugsspor samt en eller anden form for mangel eller er bevet overmalet. Hjul kører fint på alle. D

  150,00 kr.01-03-2023
 5. Legetøj, Lego 1/87 biler, dem med metal hjul., 3 stk LEGO biler 1:87, godt leget med.

1 stk mercede

  Legetøj, Lego 1/87 biler, dem med metal hjul., 3 stk LEGO biler 1:87, godt leget med. 1 stk mercedes med anhænger, forvogn malet på og mangler lad, trailer fin. 1 Stk bedford stige vogn, godt leget

  125,00 kr.17-02-2023
 6. Biler, Kranbil fra Galanite Sweden, Fin gammel gul Bedford kranbil fra Galanite Sweden.
Truck Toy Ca

  Biler, Kranbil fra Galanite Sweden, Fin gammel gul Bedford kranbil fra Galanite Sweden. Truck Toy Car, med en del år på "vejen". Pris 50,- kr Fragt 55,-kr

  50,00 kr.31-01-2023

Drømmer du om din egen Bedford? Så finder du den på DBA, hvor der er mange legetøjsmodeller til salg netop nu.

Nu var brandbilen hjemme, men…

Det var en fantastisk følelse at se brandbilen rulle hjemmevant ind på brandstationen i Marstal, fortæller Frank, men lykken var ikke gjort endnu. De mange år under presenningen havde sat sine spor på den gamle bil:

- Da den var hjemme igen, søgte vi en fond, som betalte istandsættelsen, så den kunne køre igen. Vi restaurerede den for 30.000 kroner og fik den synet og sat nummerplade på, fortæller han.

Men det var ikke alle rynkerne, der blev glattet ud, for netop de små skønhedsfejl er en vigtig del af brandbilens historie. For Frank er det afgørende, at man kan se, bilen har været brugt:

- Vi valgte ikke at male den, for bulerne er en del af charmen, og vi kan lide, at man kan se, den har været med i slagets gang. Vi satte stige på igen, og lige nu arbejder vi på, at pumperne også kommer til at blive funktionsdygtige, forklarer Frank.

Bedford’en var sidst i action i 1994, hvor den slukkede en brand i Marstal, men hverken sirener eller slanger har foldet sig ud for sidste gang, forsikrer deltidsbrandmanden. Brandbilen er nemlig atter blevet en vigtig del af livet på Ærø. 

LÆS OGSÅ: Her er tre slags biler, du ikke bør købe

I dag bruges brandbilen til at hente glade brudepar og konfirmander - og turen i Bedford'en er gratis.
I dag bruges brandbilen til at hente glade brudepar og konfirmander - og turen i Bedford'en er gratis.

Der venter brandbilen endnu et tjek

Det sidste år har det røde lyn med de blanke bogstaver på forsmækken været en del af bybilledet på Ærø, og Frank fortæller med begejstring i stemmen, at bilen ofte ruller ud på vejene:

- Vi sørger for at lufte bilen tit, for den spreder så meget glæde på øen. Børn vinker til os, når vi kører forbi, og alle kender brandbilen, fortæller han og fortsætter:

- Vi bruger den til konfirmationer og bryllupper, og det koster ikke noget at få en tur, selvom man selvfølgelig gerne må give en skilling. Alle skal have lov til at køre i brandbilen, det har været meningen fra begyndelsen. Lige nu er planen, at vi til arrangementer sætter gang i den, så børn kan prøve den i stedet for vores moderne brandbil, siger Frank.

Veteranbilen bringer liv og glade dage til øen, og det er kun sundt for den gamle dame at blive luftet. Det er nemlig ikke mange kilometer, brandbilen har kørt, selvom den er en ældre model:

- Den har kun kørt 3.000 kilometer, og det er jo ingenting, når den er så gammel. Den har aldrig fået første service, efter man har købt ny bil, for den har ikke kørt langt nok endnu. Der hænger stadig sedler i den, hvor der står, at den skal synes, når den har kørt 3.500 kilometer, men det har den jo ikke, så første syn har den stadig til gode, fortæller Frank.

Det er derfor en glad brandmandsflok, der alene på grund af en DBA Guide-artikel nu kan sætte nøglerne i en gammel kending. Bedford Brandbilen er atter hjemme, hvor den hører til: hos Marstal Brandvæsen.

Biler til salg på DBA:

 1. Mercedes Sprinter 316 2,2 CDi Alukasse Diesel modelår 2015 Hvid km 169000 startspærre + moms servost

  Mercedes Sprinter 316 2,2 CDi Alukasse Diesel modelår 2015 Hvid km 169000 startspærre + moms servostyring, LEASINGFORSLAG MED FRI KILOMETER: 1 GANGS YDELSE KR. 26.000,- 48 MDR. A KR. 2.499,- RESTVÆRDI

  144.900,00 kr.22-03-2023
 2. Hyundai Kona EV Trend Deluxe El aut. Automatgear modelår 2019 km 23000 Hvidmetal klimaanlæg ABS air

  Hyundai Kona EV Trend Deluxe El aut. Automatgear modelår 2019 km 23000 Hvidmetal klimaanlæg ABS airbag centrallås startspærre servostyring, Ren el-bil med rækkevide på 350 KM. Medfølger ladekabel til

  240.000,00 kr.22-03-2023
 3. Peugeot 208 1,2 VTi Active Benzin modelår 2012 km 134900 træk nysynet ABS airbag centrallås startspæ

  Peugeot 208 1,2 VTi Active Benzin modelår 2012 km 134900 træk nysynet ABS airbag centrallås startspærre servostyring, vinterhjul, airc., c.lås, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, star

  64.900,00 kr.22-03-2023
 4. Citroën C1, 1,0i, Benzin, 2008, km 188000, rødmetal, træk, nysynet, aircondition, ABS, airbag, 5-dør

  Citroën C1, 1,0i, Benzin, 2008, km 188000, rødmetal, træk, nysynet, aircondition, ABS, airbag, 5-dørs, centrallås, startspærre, service ok, servostyring, Lille økonomisk bil Frisk nysynet Ny kobling

  22.500,00 kr.22-03-2023
 5. Skoda Fabia 1,0 MPi 60 Ambition Benzin modelår 2020 km 13000 Hvidmetal klimaanlæg ABS centrallås ser

  Skoda Fabia 1,0 MPi 60 Ambition Benzin modelår 2020 km 13000 Hvidmetal klimaanlæg ABS centrallås servostyring, +750 nyere brugte biler! Vi anbefaler, at du booker en tid for at undgå ventetid. Bestill

  139.900,00 kr.21-03-2023
 6. Opel Karl 1,0 Cosmo Benzin modelår 2016 km 98000 Hvid nysynet klimaanlæg ABS airbag startspærre serv

  Opel Karl 1,0 Cosmo Benzin modelår 2016 km 98000 Hvid nysynet klimaanlæg ABS airbag startspærre servostyring, NYSYNET OG NYSERVICERET ❗️ BEMÆRK - DENNE BIL LEVERES MED 1 ÅRS CARGARANTIE SOM DÆKKER I

  74.800,00 kr.22-03-2023

Har du allerede en brandbil stående i garagen? Så er du nok mere interesseret de personbiler, du finder på DBA.

Vil du vide mere om Bedford Brandbilen? Så skal du læse den artikel, der ledte Frank på sporet af den gamle veteranbil. Det var nemlig en overrasket sælger, som fandt den fuldt funktionsdygtige brandbil under en presenning.

Det er ikke kun brandbiler, du kan finde på DBA. Har du drømmen om at eje dit eget fly, kan du netop nu få det ønske opfyldt. Lennart har sat sit letvægtsfly til salg, og her i videoen tager han dig med på tur ud i det blå til en snak om pris, garageplads og meget mere.

Relaterede artikler