DBA-artikel får brandbil hjem til Ærø efter 26 år
Motor

DBA-artikel får brandbil hjem til Ærø efter 26 år

Christine
Christine

Den gamle brandbil har en helt særlig historie, og faktisk har DBA og DBA Guide haft en finger med i spillet og sørget for, at bilen har fundet sine oprindelige ejere igen. Frank Thorsted, 45 år, er en af ejerne, og her fortæller han dig hele historien.

På brandstationen i Marstal holder den nye, moderne brandbil med blankpudsede skærme, skingre sirener og en sølvfarvet stige – klar til at rykke ud døgnet rundt. For det er brandmandens lod: altid at være beredt.

Heldigvis var Frank Thorsted, 45 år, både årvågen og beredt, da han faldt over en annonce på DBA, hvor en gammel Bedford Brandbil fra 1959 blev sat til salg. Det er nemlig deltidsbrandmandens skyld, at veteranbilen efter 26 år er vendt hjem til Ærø igen. Læs Frank fortælle hele historien her.

Brandbiler til de mindste på DBA:

 1. Brandbil, Falck, Stigebrandbil - Stigen kan trækkes ud til ca 80 cm
Der er alarm og blink på brandbi

  Brandbil, Falck, Stigebrandbil - Stigen kan trækkes ud til ca 80 cm Der er alarm og blink på brandbilen Længde u/stige 31 cm & m/stige 40 cm Højde 14 cm Der har aldrig været leget med den, kun stået

  150,00 kr.11-06-2024
 2. Bruder brandbil, Bruder, Brandbil med stige og slange.

  Bruder brandbil, Bruder, Brandbil med stige og slange.

  120,00 kr.11-06-2024
 3. Brandbil, -, Udrykningskøretøj rød/hvid, måler: 13,5x7x4,5 cm. 
Sender gerne - modtager betaler

  Brandbil, -, Udrykningskøretøj rød/hvid, måler: 13,5x7x4,5 cm. Sender gerne - modtager betaler

  60,00 kr.11-06-2024
 4. Brandbil legetøj (str. 16 x 7 cm)

  Brandbil legetøj (str. 16 x 7 cm)

  Brandbil legetøj (str. 16 x 7 cm), Ukendt, Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop. Brandbil i rød og hvid plastik med stige, der kan hæves og sænkes. Legetøj

  43,00 kr.11-06-2024
 5. Metal legetøjsbiler (str. 8 x 3 cm 9 x 3 cm og 10 x 4 cm)

  Metal legetøjsbiler (str. 8 x 3 cm 9 x 3 cm og 10 x 4 cm)

  Metal legetøjsbiler (str. 8 x 3 cm 9 x 3 cm og 10 , Ukendt, Klik på knappen "Gå til varen" for at se den i vores webshop: www.orderly.shop. Tre metal legetøjsbiler i forskellige farver og modeller,

  65,00 kr.11-06-2024
 6. Paw Patrol legetøj , Paw Patrol, Sælges Samlet for 500kr
Det er brugt og har brugsspor derefter
Sælg

  Paw Patrol legetøj , Paw Patrol, Sælges Samlet for 500kr Det er brugt og har brugsspor derefter Sælges også enkeltvis: Lastbil stor 65 kr Nypris 600 lyd virker Safari lastbil med figurer 90 kr lyd vir

  500,00 kr.11-06-2024

Har du ikke kørekort, må du nøjes med legetøjsbrandbilerne på DBA. Heldigvis har mange af dem også udrykning.

Der gemte sig en stor overraskelse under presenningen

’Marstal Brandvæsen’ står der på dørene, og med store, blanke bogstaver er ’Bedford’ printet ind i fronten på den røde brandbil. Det er 26 år siden, at den gamle Bedford Brandbil sidst susede rundt på Ærøs smalle veje, men veteranbilen kender hver en krog på øen og ligger stadig lunt i svingene. Den er langt fra klar til et stille liv i garagen, selvom bilen ellers har haft en omtumlet tilværelse:

- Da brandbilen bliver solgt første gang, er det til en lokal her på øen, som vil bruge den til bryllupskørsel, men det bliver aldrig til noget, så han sælger den videre til nogle gutter i Jylland, som vil lave den om til en fadølsbil, fortæller Frank Thorsted.

De jyske ølentusiaster når imidlertid heller ikke at gøre alvor af at bygge brandbilen om, før firmaet går konkurs og sælges til en sjællandsk køber, som får sig noget af en overraskelse:

- Da køberen skal hente konkursboet, finder han pludselig ud af, at det ikke kun er vin og øl, han har købt. Under en presenning på lageret står brandbilen nemlig, griner Frank.

Og hvad gør man med en gammel veteranbrandbil, som pludselig dukker op ud af det blå? Den nye ejer forsøger at sælge den til forskellige museer, men ingen takker ja til at få Bedford’en hjem i garagen. Derfor opretter ejeren en annonce på DBA – og så tager det fart, for der går som bekendt ikke røg af en brand, før der er ild i den.

Den særlige annonce springer DBA Guides redaktion i øjnene, så vi griber historien og udgiver en artikel om den gamle brandbil. Heldigvis! For netop det er afgørende for, at bilen kommer hjem til Ærø efter et kvart århundrede på farten.

LÆS OGSÅ: Christian købte sin funktionsdygtige brandbil ved et tilfælde

Den flotte Bedford Brandbil står lige så flot, som da den forlad Ærø for 26 år siden.
Den flotte Bedford Brandbil står lige så flot, som da den forlad Ærø for 26 år siden.

Så meget kostede brandbilen

Hvad er nu det? Frank studser, da han ser vores artikel om brandbilen, for står der ik' 'Marstal Brandvæsen' på døren? Det virker som et mærkeligt sammentræf, tænker Frank:

- Jeg spørger de gamle gutter herovre, om ikke den bil har kørt på Ærø, og så går snakken. Vi finder hurtigt ud af, at vi jo er nødt til at få brandbilen tilbage, fortæller han begejstret og tilføjer hurtigt:

- Det er jo næsten for godt til at være sandt, at den står, som da den forlod Ærø, og set med brandmandens øjne, er det jo fedt, at der aldrig er nogen, der har nået at gøre noget ved den. Den kaldte bare på at komme hjem, konstaterer Frank.

Der er bare én udfordring. Brandmandsforeningen havde ikke de 45.000 kroner, som Bedford’en kostede. Men Frank får en idé, og snart er hele øen involveret i at få den gamle bil hjem igen.

LÆS OGSÅ: Unikt på DBA: Henrik sælger brandbilen fordi den er rød

Sådan så brandbilen ud, før den blev renoveret. I dag står den knivskarpt uden rust og med en klar, rød farve.
Sådan så brandbilen ud, før den blev renoveret. I dag står den knivskarpt uden rust og med en klar, rød farve.

Den anonyme doner blev tungen på vægtskålen

Hver en øre blev vendt, men der var ikke mere end 15.000 kroner i kassen, så Frank tager initiativ til at starte en indsamling for at få brandbilen tilbage til Marstal:

- Vi lovede, at folk ville få pengene tilbage, hvis ikke vi fik samlet nok ind, men det gjorde vi! De lokale støttede virkelig op, og det tog kun 3-4 uger at få hele beløbet skrabet sammen. Det hjalp selvfølgelig også, at vi fik en anonym donation på 10.000 kroner, fortæller Frank.

Det betød, at der nu var penge både til at købe bilen og få den fragtet hjem til Ærø, men den lykkelige slutning lader stadig vente på sig.

Find en Bedford på DBA:

 1. Legetøj, Corg Bedford, Meget flot gammel Bedford brandbil fra cirka 1960erne 
Sender med GLS som spo

  Legetøj, Corg Bedford, Meget flot gammel Bedford brandbil fra cirka 1960erne Sender med GLS som sporbar pakke Fast pris

  400,00 kr.09-06-2024
 2. Andre samleobjekter, Corgi Bedford hestetrailer med brugsspor. Mangler en låge.
Kører fint og trække

  Andre samleobjekter, Corgi Bedford hestetrailer med brugsspor. Mangler en låge. Kører fint og trækkeren har begge sidespejle. Traileren sidder fast på trækkeren. Se også billeder for detaljer. Sender

  50,00 kr.07-06-2024
 3. Andre samleobjekter, Dinky Bedford van. Rigtig pæn med få brugsspor. Kører fint.
Corgi Bentley T - s

  Andre samleobjekter, Dinky Bedford van. Rigtig pæn med få brugsspor. Kører fint. Corgi Bentley T - specialudgave i pink - med brugsspor. Fungerer fint, kører godt. Rigtig flot Corgi Matra Rancho. Den

  35,00 kr.07-06-2024
 4. Andre samleobjekter, Reklameaskebæger, Gammelt glasaskebæger med guldkant, produceret i anledning af

  Andre samleobjekter, Reklameaskebæger, Gammelt glasaskebæger med guldkant, produceret i anledning af bilforhandleren Ferdinand Jørgensen's 50 års jubilæum i 1966. Forretningen lå på hjørnet af Østerga

  98,00 kr.31-05-2024
 5. Legetøj, Lego Bedford ladvogn - Retro, Gammel Lego Bedford ladvogn - Angiveligt produceret mellem år

  Legetøj, Lego Bedford ladvogn - Retro, Gammel Lego Bedford ladvogn - Angiveligt produceret mellem år 1955-1965 - Rød med gråt lad - Plastic karrosseri med metalhjul Lego lastbil - LEGO 1:87 Bedford

  200,00 kr.26-05-2024
 6. Andre samleobjekter, Dinky Toys biler i blandet stand. Der er:
Range Rover, der kører fint, og fjedr

  Andre samleobjekter, Dinky Toys biler i blandet stand. Der er: Range Rover, der kører fint, og fjedrene virker. Døre, kølerhjelm og bagklap åbner fint. Bemærk hul i forruden. Gul Bedford Van. Ser ud s

  30,00 kr.25-05-2024

Drømmer du om din egen Bedford? Så finder du den på DBA, hvor der er mange legetøjsmodeller til salg netop nu.

Nu var brandbilen hjemme, men…

Det var en fantastisk følelse at se brandbilen rulle hjemmevant ind på brandstationen i Marstal, fortæller Frank, men lykken var ikke gjort endnu. De mange år under presenningen havde sat sine spor på den gamle bil:

- Da den var hjemme igen, søgte vi en fond, som betalte istandsættelsen, så den kunne køre igen. Vi restaurerede den for 30.000 kroner og fik den synet og sat nummerplade på, fortæller han.

Men det var ikke alle rynkerne, der blev glattet ud, for netop de små skønhedsfejl er en vigtig del af brandbilens historie. For Frank er det afgørende, at man kan se, bilen har været brugt:

- Vi valgte ikke at male den, for bulerne er en del af charmen, og vi kan lide, at man kan se, den har været med i slagets gang. Vi satte stige på igen, og lige nu arbejder vi på, at pumperne også kommer til at blive funktionsdygtige, forklarer Frank.

Bedford’en var sidst i action i 1994, hvor den slukkede en brand i Marstal, men hverken sirener eller slanger har foldet sig ud for sidste gang, forsikrer deltidsbrandmanden. Brandbilen er nemlig atter blevet en vigtig del af livet på Ærø. 

LÆS OGSÅ: Her er tre slags biler, du ikke bør købe

I dag bruges brandbilen til at hente glade brudepar og konfirmander - og turen i Bedford'en er gratis.
I dag bruges brandbilen til at hente glade brudepar og konfirmander - og turen i Bedford'en er gratis.

Der venter brandbilen endnu et tjek

Det sidste år har det røde lyn med de blanke bogstaver på forsmækken været en del af bybilledet på Ærø, og Frank fortæller med begejstring i stemmen, at bilen ofte ruller ud på vejene:

- Vi sørger for at lufte bilen tit, for den spreder så meget glæde på øen. Børn vinker til os, når vi kører forbi, og alle kender brandbilen, fortæller han og fortsætter:

- Vi bruger den til konfirmationer og bryllupper, og det koster ikke noget at få en tur, selvom man selvfølgelig gerne må give en skilling. Alle skal have lov til at køre i brandbilen, det har været meningen fra begyndelsen. Lige nu er planen, at vi til arrangementer sætter gang i den, så børn kan prøve den i stedet for vores moderne brandbil, siger Frank.

Veteranbilen bringer liv og glade dage til øen, og det er kun sundt for den gamle dame at blive luftet. Det er nemlig ikke mange kilometer, brandbilen har kørt, selvom den er en ældre model:

- Den har kun kørt 3.000 kilometer, og det er jo ingenting, når den er så gammel. Den har aldrig fået første service, efter man har købt ny bil, for den har ikke kørt langt nok endnu. Der hænger stadig sedler i den, hvor der står, at den skal synes, når den har kørt 3.500 kilometer, men det har den jo ikke, så første syn har den stadig til gode, fortæller Frank.

Det er derfor en glad brandmandsflok, der alene på grund af en DBA Guide-artikel nu kan sætte nøglerne i en gammel kending. Bedford Brandbilen er atter hjemme, hvor den hører til: hos Marstal Brandvæsen.

Biler til salg på DBA:

 1. Citroën C4 2,0 HDi 150 Exclusive Diesel modelår 2014 km 143000 Brunmetal træk nysynet ABS airbag sta

  Citroën C4 2,0 HDi 150 Exclusive Diesel modelår 2014 km 143000 Brunmetal træk nysynet ABS airbag startspærre servostyring, NYSYNET 21-05-2024. 18" alufælge, airc., 2 zone klima, fjernb. c.lås, fartpil

  59.900,00 kr.12-06-2024
 2. VW Golf VII 1,5 TSi 150 Highline Variant DSG Benzin aut. Automatgear modelår 2019 km 102000 Sølvmeta

  VW Golf VII 1,5 TSi 150 Highline Variant DSG Benzin aut. Automatgear modelår 2019 km 102000 Sølvmetal ABS airbag startspærre servostyring, Voldsomt nedsat = vi er på vej på pension, Du kan kun se og

  197.900,00 kr.12-06-2024
 3. VW Caddy Maxi 2,0 TDi 102 Cargo d Diesel modelår 2020 Hvid km 80000 startspærre centrallås ABS airba

  VW Caddy Maxi 2,0 TDi 102 Cargo d Diesel modelår 2020 Hvid km 80000 startspærre centrallås ABS airbag + moms servostyring, 🎈🎈Laaaang Caddy 🎈🎈 ✅ Service overholdt ✅ Komplet sæt vinterhjul ✅ Aircond

  159.900,00 kr.13-06-2024
 4. Ford C-MAX 1,5 TDCi 120 Business Van Diesel modelår 2019 Rød km 128000 alarm startspærre centrallås

  Ford C-MAX 1,5 TDCi 120 Business Van Diesel modelår 2019 Rød km 128000 alarm startspærre centrallås ABS airbag klimaanlæg + moms servostyring, Vi anbefaler, at du booker en prøvekørsel for at undgå ve

  74.900,00 kr.12-06-2024
 5. MINI One 1,6 Benzin modelår 2013 km 134000 Sort nysynet ABS airbag centrallås startspærre servostyri

  MINI One 1,6 Benzin modelår 2013 km 134000 Sort nysynet ABS airbag centrallås startspærre servostyring, 🔘 Kan finansieres fra 1.549 kr/md med 0, – i udbetaling! ✅ - Særdeles charmerende og lækker MIN

  94.500,00 kr.12-06-2024
 6. Toyota Aygo, 1,0 VVT-i x, Benzin, 2015, km 111000, rød, nysynet, ABS, airbag, alarm, 5-dørs, central

  Toyota Aygo, 1,0 VVT-i x, Benzin, 2015, km 111000, rød, nysynet, ABS, airbag, alarm, 5-dørs, centrallås, startspærre, service ok, servostyring, Pæn og velholdt Toyota Aygo sælges Nysynet 21/5 km 11100

  49.900,00 kr.13-06-2024

Har du allerede en brandbil stående i garagen? Så er du nok mere interesseret de personbiler, du finder på DBA.

Vil du vide mere om Bedford Brandbilen? Så skal du læse den artikel, der ledte Frank på sporet af den gamle veteranbil. Det var nemlig en overrasket sælger, som fandt den fuldt funktionsdygtige brandbil under en presenning.

Det er ikke kun brandbiler, du kan finde på DBA. Har du drømmen om at eje dit eget fly, kan du netop nu få det ønske opfyldt. Lennart har sat sit letvægtsfly til salg, og her i videoen tager han dig med på tur ud i det blå til en snak om pris, garageplads og meget mere.

Relaterede artikler