Sådan finder du ud af, om dine tegneserier er penge værd
Livsstil

Sådan finder du ud af, om dine tegneserier er penge værd

Christine
Christine

Kan du huske heltene fra din barndom? Superman, Batman, Tintin og Haddock er nogle af tidens mest ikoniske figurer, og har du tegneserier med dem på siderne, kan hæfterne være penge værd i dag. Læs med her og få ekspertens tips til, hvordan du finder ud af, om dine gamle tegneserier er værdifulde.

Du ledte egentlig efter noget andet, men pludselig dukker en gammel, støvet kasse fra fortiden frem. Kan du huske, hvad der gemmer sig under låget? Dine gamle tegneserier! Som ved et trylleslag sender Basserne, Tintin og Spiderman dig tilbage til barndommen, men samtidig kan din indre Onkel Joakim ikke helt lade være med at tænke på, om tegneseriehæfterne måske er penge værd…

Har du været i gang med at rydde op i gemmerne? Vi har spurgt Henry Sørensen, leder af den danske tegneserieafdeling i Faraos Cigarer, hvordan du finder ud af, om dine genfundne tegneserier er penge værd. Få svaret her, hvor tegneserieeksperten deler ud af sin store viden. Du kan også i denne video blive klogere på, hvilke specifikke Anders And-blade og -objekter, der er steget i værdi.

Derfor skal siderne på din tegneserie være hvide

Røg! Sådan svarer Henry Sørensen, da vi spørger ham, hvilken skade, der er den værste for tegneseriens værdi:

- Røgskader og nikotinlugt er ødelæggende for en tegneserie. Mange skader kan man rette op på, men en lugtskade kan ikke fjernes. Desuden farver røg siderne gule, forklarer han.

Skal der ikke lægge sig et røgslør over tegneseriens værdi, må den altså ikke lugte af fortidens tobak. Papir er nemlig et porøst materiale, som nemt bliver skadet, og netop derfor kan papirkvaliteten også have indflydelse på, hvor meget din tegneserie er værd:

-  Man jo siger, at jo hvidere papiret er, jo bedre. I takt med, at tiden går, og bladet bliver brugt, vil papiret helt naturligt ændre farve. Først er det hvidt, senere cremegult og til sidst bliver det brunt, fortæller Henry Sørensen.

Har din tegneserie ikke hvide sider længere? Det skyldes, at fibrene i papiret bliver skadet, når bladet bruges, og du vil også opleve, hvordan siderne bliver sværere at bøje. Det tæller med i vurderingen af bladets stand og har derfor indflydelse på prisen, som selvfølgelig stiger, hvis siderne er lyse og lette at læse.

LÆS OGSÅ: Liste: Disse Anders And-blade og figurer er steget i værdi

Hans fra Herning har pt. disse to Tarzan-blade til salg for 15.000 kr. i alt på DBA, og dermed er det de to dyreste enkelt-tegneseriehæfter på DBA. Hans skriver i annoncen, at det er de to første Tarzan-blade udgivet i Danmark.  Det ene blad er fra 1944, mens det andet er årgang 1945
Hans fra Herning har pt. disse to Tarzan-blade til salg for 15.000 kr. i alt på DBA, og dermed er det de to dyreste enkelt-tegneseriehæfter på DBA. Hans skriver i annoncen, at det er de to første Tarzan-blade udgivet i Danmark.  Det ene blad er fra 1944, mens det andet er årgang 1945

Her er undtagelsen, der er bekræfter reglen

Man siger, at en bog ikke skal bedømmes på omslaget, men når det angår prissætningen af en tegneserie, gælder der andre regler, fortæller vores tegneserieekspert:

- Coveret er det første, man ser, når man får en tegneserie i hånden, og skal prisen hæves, må der helst ikke være nogen brugs- eller slidspor at finde der, siger Henry Sørensen.

Kan du se rifter, tape, lim, misfarvninger, afrivninger eller bøjede kanter på forsiden eller bagsiden af tegneserien? Det påvirker ikke prisen positivt, og det samme gælder, hvis en tidligere ejer har skrevet i bladet:

- Navne, tegninger eller streger lavet med kuglepen, tusch eller blyant er ikke godt for prisen, pointerer Henry Sørensen og fortsætter:

- Et navnestempel, som er lille og diskret på første side, er som regel til at leve med for de fleste samlere, men er det skrevet med kuglepen på forsiden, er det værre.

Anders And til salg på DBA i dag:

 1. Anders And, Egmont, 1980erne samling. Flere med indhold. Blandet stand. Huller i samlingen

  Anders And, Egmont, 1980erne samling. Flere med indhold. Blandet stand. Huller i samlingen

  800,00 kr.16-06-2024
 2. Anders And 1990+, Egmont

  Anders And 1990+, Egmont

  800,00 kr.16-06-2024
 3. Anders And Ekstra mv, Egmont

  Anders And Ekstra mv, Egmont

  1.000,00 kr.16-06-2024
 4. Anders And diverse, Egmont

  Anders And diverse, Egmont

  800,00 kr.16-06-2024
 5. 9 Bøger, 10 Postkort, ., I alt 19 Dele - 8 Disney Bøger, 1 Looney Tunes Bog, 9 Mickey Mouse Kort fra

  9 Bøger, 10 Postkort, ., I alt 19 Dele - 8 Disney Bøger, 1 Looney Tunes Bog, 9 Mickey Mouse Kort fra Hallmark og 1 shape postcard Porky & Petunia 1998 - sælges. Sprog: dansk. Ingen løse sider. Stand f

  125,00 kr.16-06-2024
 6. Vidunderlige verden - Eventyrland, Walt Disney, genre: eventyr, Sælgers bemærkninger:
Flot bog med b

  Vidunderlige verden - Eventyrland, Walt Disney, genre: eventyr, Sælgers bemærkninger: Flot bog med brugsspor i takt med alderen, da den er fra 1969. Små mærker og brugsspor på coveret og enkelte sider

  60,00 kr.16-06-2024

Der er 3.573 Anders And-blade til salg på DBA netop nu, men er du mere til Marvel, finder du her 1.153 forskellige eksemplarer, du kan blade i.

Det her er afgørende for tegneseriens værdi

Hvad gør du, når du får en tegneserie i hånden? Bladrer i den! Det er nemlig meningen med en tegneserie. Den skal læses, bruges og underholde, og præcis derfor er det svært at finde eksemplarer, som er helt perfekte.

Har du fundet en bunke tegneserier på loftet, er det første, du derfor skal tjekke, om bladet er intakt, fortæller tegneserieeksperten:

- Først skal du finde ud af, om alle siderne er der, for en ufuldstændig tegneserie er oftest værdiløs. Er siderne løse, eller er hæftet gået op i ryggen, trækker det selvfølgelig også prisen ned, forklarer Henry Sørensen.

Er alle siderne stadig i bladet? Det er en god begyndelse, men standen på siderne har også betydning for vurderingen. Har tegneserien fået vand eller bærer den præg af, at mange fedtede fingre har været forbi gennem tiden, påvirker det prisen:

- Alle slags skavanker trækker ned, og det er underordnet, om det er ødelagte sider, afrivninger, udklippede kuponer, lim, tape, pletter eller æselører, som har skadet tegneserien, fortæller Henry Sørensen.

6.000 kr. håber Jesper fra Gentofte at få for dette blad, som lige nu er til salg på DBA. Bladet er nr. 6 i sin række
6.000 kr. håber Jesper fra Gentofte at få for dette blad, som lige nu er til salg på DBA. Bladet er nr. 6 i sin række

Tegneserier til salg på DBA netop nu:

 1. Sammy buksetrold på springtur, Chauvinisme, Tegneserie, Sammy nr. 17 udgivet i 1985 har en del brugs

  Sammy buksetrold på springtur, Chauvinisme, Tegneserie, Sammy nr. 17 udgivet i 1985 har en del brugsspor især på ydersiden

  50,00 kr.16-06-2024
 2. Illustrerede Klassiksere bog 1-5 (Egmont), Lewis, H. G. Wells Jules Verne m.fl., Tegneserie, Sælges

  Illustrerede Klassiksere bog 1-5 (Egmont), Lewis, H. G. Wells Jules Verne m.fl., Tegneserie, Sælges samlet for kr. 595.- plus fragt. Kan sendes for kr. 50,-

  595,00 kr.16-06-2024
 3. Prins Valiant, Harold R Foster, Tegneserie, Det forbandede sværd bind 25 har været udlånt fra skoleb

  Prins Valiant, Harold R Foster, Tegneserie, Det forbandede sværd bind 25 har været udlånt fra skolebibliotek, hvorfor den er ret medtaget og derfor prisen

  20,00 kr.16-06-2024
 4. Vaks. Blondie. Klaus Kludder. Hagar, Tegneserie, VAKS. Gul yderside. kr. 20,-
VAKS. Rød yderside. Fr

  Vaks. Blondie. Klaus Kludder. Hagar, Tegneserie, VAKS. Gul yderside. kr. 20,- VAKS. Rød yderside. Fra 1981. kr. 20,- KLAUS KLUDDER. Fra 1971. kr. 20,- KLAUS KLUDDER. Fra 1976. kr. 20,- BLONDIE. Fra

  20,00 kr.16-06-2024
 5. Comic - Verdens bedste tegneserier

  Comic - Verdens bedste tegneserier

  Comic - Verdens bedste tegneserier, -, Bøger, Comic - Verdens bedste tegneserier. Fin stand. (Bøger 13, nr 704).

  300,00 kr.18-05-2024
 6. Diverse Supersolo hæfter, Tegneserie, 14: Superboy og Rummets Helte - 40 kr.
16: Superman og Dødspla

  Diverse Supersolo hæfter, Tegneserie, 14: Superboy og Rummets Helte - 40 kr. 16: Superman og Dødsplaneten - 35 kr. 18: Superman og Hævnpatruljen - 35 kr. Alle 3 har hjørneklip, men er derudover i rigt

  35,00 kr.16-06-2024

Du finder et stort udvalg af tegneserier til både børn og voksne på DBA, og lige her finder du dem, der koster under 50 kroner.

De her tegneserier er penge værd i dag

Det er langt fra alle tegneserier, der er penge værd, og når vi spørger Henry Sørensen, hvor ofte han ser tegneserier, som sprænger prisskalaen, er svaret ikke opmuntrende:

- Rigtig mange har en formodning om, at gamle tegneserier per automatik er penge værd, men sådan forholder det sig nødvendigvis ikke. På et hvert loft ligger et Anders And-blad fra 1960’erne eller 1970’erne, men Anders And og Co. udkom i kæmpestore oplag på næsten en kvart million eksemplarer, så dem er der mange af i omløb. Nogle af dem kan godt være penge værd, hvis de er pæne, men bærer de præg af at være læst, koster de ikke mere end 3-5 kroner stykket, fortæller han.

Sank humøret? Du skal ikke opgive håbet helt, for har du en original tegneserie liggende, som er i god stand og efterspurgt af samlere, kan du godt sælge den til en god pris:

- En af de dyrere tegneserier er Anders And & Co. nummer 1 fra marts 1949. Er den meget slidt, koster den mellem 2.500-3.000 kroner, hvorimod en i perfekt stand godt kan runde en pris på 150.0000 kroner. Til gengæld vurderer jeg, at det stort set er umuligt at finde en i perfekt stand, fortæller Henry Sørensen.

Du skal derfor være meget heldig, hvis det lige er dette blad, der ligger i kassen på loftet, men heldigvis er der andre tegneserier, som også er i høj kurs:

- Storm P. fra 1913 og 1914 kan trække høje priser, og her er standen stort set underordnet, fordi tegneserierne er så gamle og dermed sjældne. Det samme gælder Marvel-tegneserier, som på grund af filmene er blevet virkelig efterspurgte. Især Spiderman er eftertragtet, slutter Henry Sørensen.

LÆS OGSÅ: Utraditionel julepynt med tegneserier

DBAs pt. dyreste tegneseriesamling har Maja fra Risskov til salg for 24.000 kr., men så sælger hun også den komplette samling nr. 1-26. Det er første oplag af 'Hall of Fame'-tegneserien, skriver hun, som bl.a. rummer Anders And. Mia skriver i sin DBA-annonce, at standen er 9,5
DBAs pt. dyreste tegneseriesamling har Maja fra Risskov til salg for 24.000 kr., men så sælger hun også den komplette samling nr. 1-26. Det er første oplag af 'Hall of Fame'-tegneserien, skriver hun, som bl.a. rummer Anders And. Mia skriver i sin DBA-annonce, at standen er 9,5

Der er ikke noget så hyggeligt, som at krybe sammen i sofaen med en god tegneserie på en regnvejrsdag. Hurtigt bliver du suget ind i siderne på eventyr med helte og heltinder langt væk fra det dårlige vejr. Er du nået til bunds i bunken? Der kommer med sikkerhed flere regnvejrsdage, så du må hellere forberede dig allerede nu. Her i artiklen fortæller vi dig, hvad du kan fordrive tiden med, mens du venter på en solstråle.

Er du vild med Rip, Rap og Rup, og er du på fornavn med alle fra Andeby? Det er Laila, som samler på Anders And, og selvom samlingen ude fra virker komplet, mangler kronen på værket endnu. Kom med på rundvisning hos supersamleren Laila og find ud af, hvorfor hun spiste sig igennem 500 Kinderæg i jagten på den komplette samling.

Relaterede artikler