Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt
LivsstilBolig

Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Når dine gamle spisebordsstole står til udskiftning og bliver sat på gadehjørnet til storskrald, ryger de ikke til genbrug – de ryger direkte på forbrændingen. Ny undersøgelse viser, at mange ikke ved, det forholder sig sådan.

I en nylig undersøgelse lavet af Norstat, svarer hver tredje københavner, at de tror, at det storskrald, de stiller på gaden, som stadig kan bruges, bliver givet væk eller solgt til genbrug, skriver TV2 Lorry.

Men dine gamle spisebordsstole, farmors gamle kakkelbord eller spejlet fra soveværelset ryger ikke til en genbrugsstation, hvor andre får muligheden for at tage det med hjem og få glæde af det. I stedet bliver de kvast til pindebrænde og sendt på forbrændingen.

Det er 13.000 tons storskrald fra Københavns Kommune alene, som bliver brændt af. Mange af dem er ting, som kunne have bragt glæde og gavn hos en ny ejermand.

På DBA kan du give ting væk gratis og på den måde give dine aflagte ting nyt liv i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Find spisebordsstole til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, ** Konferencebord / Møde Bord ** dansk kvalitet

** Perfekt stand, og velholdt

** k

  Spisebordsstol, ** Konferencebord / Møde Bord ** dansk kvalitet ** Perfekt stand, og velholdt ** kan bruges som mødebord, spisebord osv ** med stole ophænge ** Mål: brede er 80 og længe 180 cm **

  799,00 kr.18-05-2024
 2. Spisebordsstol, Fine 3 styk svenske træstole der er malet lysegrå. Sæderne er plettede, nemme at put

  Spisebordsstol, Fine 3 styk svenske træstole der er malet lysegrå. Sæderne er plettede, nemme at putte nyt betræk på.

  200,00 kr.18-05-2024
 3. Spisebordsstol, Akryl/plast, Calligaris, 4 Jam stole CB1030
Flot skalstol designet af italienske Cen

  Spisebordsstol, Akryl/plast, Calligaris, 4 Jam stole CB1030 Flot skalstol designet af italienske Centro R&D Calligaris Tofarvet blank skal i klar grøn / cremehvid på medestel af blankt stål. Siddehø

  320,00 kr.18-05-2024
 4. Spisebordsstol, Okseskind og træstel, Stressless, 
2 stk. Stressless spisestole med høj ryg, armlæn

  Spisebordsstol, Okseskind og træstel, Stressless, 2 stk. Stressless spisestole med høj ryg, armlæn & Vippefunktion, mørkt træstel, blødt atrasitfarvet okseskind. Mål : Large med høj ryg med armlæn

  10.000,00 kr.18-05-2024
 5. Spisebordsstol, Arne Jacobsen Syverstole, Sælger fire Syverstole fra Arne Jacobsen for Fritz Hansen.

  Spisebordsstol, Arne Jacobsen Syverstole, Sælger fire Syverstole fra Arne Jacobsen for Fritz Hansen. Model: 3107 De er nypolstrede i hånden hos Nr. Søby Auto/Møbelpolstring i ægte svanemærket anilinl

  4.500,00 kr.18-05-2024
 6. Spisebordsstol, Plast og metal, Eames / Vitra, Eames DAR stol, udgivet af Vitra, fra 2013.
Bruges ti

  Spisebordsstol, Plast og metal, Eames / Vitra, Eames DAR stol, udgivet af Vitra, fra 2013. Bruges til spisebordsstol, kontorstol, loungestol, lænestol, mm. Med Eiffelstel i metal/ krom og sort skal. M

  1.000,00 kr.18-05-2024

Lige nu er der 16.708 spisestuemøbler til salg på DBA og 5.797 lænestole til salg.

Fra skraldekværn til dagligstue

Kigger vi på DBAs Genbrugsindeks, står det klart, at det særligt er ting til boligen, som danskerne køber eller sælger mest af brugt.

Samtidigt er det også ting til hjemmet, som folk stiller på gaden til storskrald i god tro om, at det kan få nyt liv andetsteds. Helt specifikt er der tale om reoler, sofaer, senge og borde, som skraldemændene finder mest af i god stand.

Ifølge to skraldemænd, som TV2 Lorry har talt med, er det helt op til 30 procent af det, de indsamler, der er i så god stand, at det vil kunne blive solgt for penge i en genbrugsbutik.

I stedet ryger de i skraldekværnen, hvilket både er spild ressourcer. Hvis møblerne blev givet væk på DBA og fik nyt liv i en anden dagligstue, ville man ikke alene spare den energi, der bruges på at hente, kvase og brænde dem – man ville også spare energien, der skal bruges til at producere et nyt møbel.

Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!
Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!

Måske en misforståelse mere?

På DBA har vi rigtig mange ting til salg. I den populære DBA-kategori 'Spisestue- og dagligstuemøbler' alene er der 44.319 annoncer på DBA. Men vidste du godt, at DBA er andet end køb og salg? DBA er først og fremmest genbrug, og derfor er der også mange, der netop bruger DBA til at give eller hente ting gratis. Se bare vores Gratis-kategori.

Der er ikke altid en handel involveret på DBA, og hvis du troede dét, er der sket endnu en misforståelse, som  nok er på vores kappe. Bruger du DBA til at give dine ting væk gratis, ved du, at det, du giver væk, genbruges og får sin opstandelse i et nyt hjem. Her kan dit storskrald være dét møbel, som en anden DBA-bruger står og mangler.

Jeg har selv benyttet mig af DBA til at give møbler væk. Da det var på tide for mig, at mine billigt anskaffede møbler fra min første SU-venlige lejlighed skulle skiftes ud til nogle ’voksenmøbler’, lagde jeg dem gratis på DBA.

Senere samme dag kom en ung mand, der netop selv skulle til at flytte ind i sin første SU-venlige lejlighed og tog hele molevitten med et stort smil på læben. Hvis den cyklus bare kan ske en gang eller to, kan der spares meget energi på at producere nye møbler.

DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.
DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.

Miljøhensynet vinder indpas

Med endnu et kig på Genbrugsindekset 2020 står det klart, at 35 procent af brugerne på DBA køber brugt for at gøre noget godt for miljøet. Derudover er det særligt de unge mellem 18 og 30 år samt børnefamilier, der er de hyppigste genbrugere.

En tendens, der taler ind i, at genbrug er smart – og som blot gør det endnu mere ærgerligt, hvis ikke ting til hjemmet bliver genbrugt, når de kan.

Har du noget, du ikke længere bruger, kan du give det gratis væk på DBA. Ikke alene taler det ind i et miljøhensyn, fordi det er mere bæredygtigt end at stille det til storskrald; Det giver også glæde til den næste ejermand, som mangler dét, du er på vej til at smide ud.

Find gratis ting på DBA:

 1. Spisebord, Laminat, Jysk, b: 95 l: 195, Spisebord bortgives! Der er ikke plads til det i min nye lej

  Spisebord, Laminat, Jysk, b: 95 l: 195, Spisebord bortgives! Der er ikke plads til det i min nye lejlighed. Kravet er, at du selv kan hente det i ét stykke. Ingen ridser på overfladen. Enkelte ridser

  1,00 kr.18-05-2024
 2. Gratis ved hurtig afhentning

  Gratis ved hurtig afhentning

  Tv bord, Ukendt, melamin, b: 47 l: 160 h: 61

  5,00 kr.18-05-2024
 3. Tv bord, egetræ, Afhent Gratis!

  Tv bord, egetræ, Afhent Gratis!

  1,00 kr.18-05-2024
 4. Sofa, 3 pers., Gratis sofa til afhentning.
Min kat har haft fat i den, og jeg har spildt en kop kaff

  Sofa, 3 pers., Gratis sofa til afhentning. Min kat har haft fat i den, og jeg har spildt en kop kaffe i, som jeg ikke har haft held med at fjerne (se billeder) ??

  1,00 kr.18-05-2024
 5. Hvilestol, andet, Er i orden bortgives

  Hvilestol, andet, Er i orden bortgives

  1,00 kr.18-05-2024
 6. Spisebord, Tung og massivt og mørk lakeret, b: 95 l: 180, GRATIS GRATIS GRATIS

Flot massivt bord på

  Spisebord, Tung og massivt og mørk lakeret, b: 95 l: 180, GRATIS GRATIS GRATIS Flot massivt bord på 180cm med mulighed for to ekstra tillægsplader på ca. 50 cm stykket Højde på bordet 77 cm Er skil

  1,00 kr.18-05-2024

I kategorien 'Gratis ting' er der 674 annoncer på DBA lige nu. Men søger du 'Gratis' i møbelkategorien, kommer der 5.202 annoncer frem.

Hvis du er ny til genbrug, kan det betale sig at få tips og tricks fra de bedste. På DBA taler vi jævnligt med vaskeægte genbrugselskere: Læs om Liva, der giver nyt liv til genbrugstøj og lænestole, eller om Channe, der årligt bruger omkring 10.000 kroner på genbrugsting.

Du kan også genbruge en levevej. Vi har nemlig besøgt 44-årige Christian, som sælger sin pandekagebiks med to pandekagevogne. Her kan du blive din egen chef og overtage en virksomhed med fuld fart på. Hør hvor meget Christian skal have for forretningen i videoen herunder:

Relaterede artikler