Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt
LivsstilBolig

Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Når dine gamle spisebordsstole står til udskiftning og bliver sat på gadehjørnet til storskrald, ryger de ikke til genbrug – de ryger direkte på forbrændingen. Ny undersøgelse viser, at mange ikke ved, det forholder sig sådan.

I en nylig undersøgelse lavet af Norstat, svarer hver tredje københavner, at de tror, at det storskrald, de stiller på gaden, som stadig kan bruges, bliver givet væk eller solgt til genbrug, skriver TV2 Lorry.

Men dine gamle spisebordsstole, farmors gamle kakkelbord eller spejlet fra soveværelset ryger ikke til en genbrugsstation, hvor andre får muligheden for at tage det med hjem og få glæde af det. I stedet bliver de kvast til pindebrænde og sendt på forbrændingen.

Det er 13.000 tons storskrald fra Københavns Kommune alene, som bliver brændt af. Mange af dem er ting, som kunne have bragt glæde og gavn hos en ny ejermand.

På DBA kan du give ting væk gratis og på den måde give dine aflagte ting nyt liv i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Find spisebordsstole til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, Flet og krom, Vintage, 2 frisvinger stole i flot brugt stand med almindelig patina.

  Spisebordsstol, Flet og krom, Vintage, 2 frisvinger stole i flot brugt stand med almindelig patina. Sælges samlet for 1200 kr Søgeord: Frisvinger Frisvingerstol Flet Fletstol Krom Kromstol

  1.200,00 kr.22-03-2023
 2. Spisebordsstol, Velour, Næsten som nye stole,ingen brugstegn 
2.stk 300.kr

  Spisebordsstol, Velour, Næsten som nye stole,ingen brugstegn 2.stk 300.kr

  300,00 kr.22-03-2023
 3. Spisebordsstol, Træ, Sælger disse 6 spisebordsstole. Tre af stolene har løst sæde, men de burde kunn

  Spisebordsstol, Træ, Sælger disse 6 spisebordsstole. Tre af stolene har løst sæde, men de burde kunne skrues fast forholdsvis nemt

  200,00 kr.22-03-2023
 4. Spisebordsstol, Lys eg, Eberhart, b: 45 l: 42, Thibault Dining Chair fra Eberhart i lys eg, med deta

  Spisebordsstol, Lys eg, Eberhart, b: 45 l: 42, Thibault Dining Chair fra Eberhart i lys eg, med detaljer i messing. 4 stk nye spisebordsstole fra Eberhart, i klassisk skandinavisk design. Stolene er

  2.000,00 kr.22-03-2023
 5. Spisebordsstol, Gratis. Comfortable and strong. You only need to wash the covers. Smoke/animal free

  Spisebordsstol, Gratis. Comfortable and strong. You only need to wash the covers. Smoke/animal free household

  5,00 kr.22-03-2023
 6. Spisebordsstol, 4 stole sælges samlet til billig pris. 2 af stolene fremstår i rigtig fin stand, 2 s

  Spisebordsstol, 4 stole sælges samlet til billig pris. 2 af stolene fremstår i rigtig fin stand, 2 stole har en smule slid der hvor man sidder på dem. Derfor den billige pris. Afhentes på Aarhus Ø

  600,00 kr.22-03-2023

Lige nu er der 16.708 spisestuemøbler til salg på DBA og 5.797 lænestole til salg.

Fra skraldekværn til dagligstue

Kigger vi på DBAs Genbrugsindeks, står det klart, at det særligt er ting til boligen, som danskerne køber eller sælger mest af brugt.

Samtidigt er det også ting til hjemmet, som folk stiller på gaden til storskrald i god tro om, at det kan få nyt liv andetsteds. Helt specifikt er der tale om reoler, sofaer, senge og borde, som skraldemændene finder mest af i god stand.

Ifølge to skraldemænd, som TV2 Lorry har talt med, er det helt op til 30 procent af det, de indsamler, der er i så god stand, at det vil kunne blive solgt for penge i en genbrugsbutik.

I stedet ryger de i skraldekværnen, hvilket både er spild ressourcer. Hvis møblerne blev givet væk på DBA og fik nyt liv i en anden dagligstue, ville man ikke alene spare den energi, der bruges på at hente, kvase og brænde dem – man ville også spare energien, der skal bruges til at producere et nyt møbel.

Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!
Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!

Måske en misforståelse mere?

På DBA har vi rigtig mange ting til salg. I den populære DBA-kategori 'Spisestue- og dagligstuemøbler' alene er der 44.319 annoncer på DBA. Men vidste du godt, at DBA er andet end køb og salg? DBA er først og fremmest genbrug, og derfor er der også mange, der netop bruger DBA til at give eller hente ting gratis. Se bare vores Gratis-kategori.

Der er ikke altid en handel involveret på DBA, og hvis du troede dét, er der sket endnu en misforståelse, som  nok er på vores kappe. Bruger du DBA til at give dine ting væk gratis, ved du, at det, du giver væk, genbruges og får sin opstandelse i et nyt hjem. Her kan dit storskrald være dét møbel, som en anden DBA-bruger står og mangler.

Jeg har selv benyttet mig af DBA til at give møbler væk. Da det var på tide for mig, at mine billigt anskaffede møbler fra min første SU-venlige lejlighed skulle skiftes ud til nogle ’voksenmøbler’, lagde jeg dem gratis på DBA.

Senere samme dag kom en ung mand, der netop selv skulle til at flytte ind i sin første SU-venlige lejlighed og tog hele molevitten med et stort smil på læben. Hvis den cyklus bare kan ske en gang eller to, kan der spares meget energi på at producere nye møbler.

DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.
DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.

Miljøhensynet vinder indpas

Med endnu et kig på Genbrugsindekset 2020 står det klart, at 35 procent af brugerne på DBA køber brugt for at gøre noget godt for miljøet. Derudover er det særligt de unge mellem 18 og 30 år samt børnefamilier, der er de hyppigste genbrugere.

En tendens, der taler ind i, at genbrug er smart – og som blot gør det endnu mere ærgerligt, hvis ikke ting til hjemmet bliver genbrugt, når de kan.

Har du noget, du ikke længere bruger, kan du give det gratis væk på DBA. Ikke alene taler det ind i et miljøhensyn, fordi det er mere bæredygtigt end at stille det til storskrald; Det giver også glæde til den næste ejermand, som mangler dét, du er på vej til at smide ud.

Find gratis ting på DBA:

 1. Sofa, bomuld, 3 pers. , Ilva, Sofa gives væk gratis, da jeg skal flytte og derfor skal have den fjer

  Sofa, bomuld, 3 pers. , Ilva, Sofa gives væk gratis, da jeg skal flytte og derfor skal have den fjernet hurtigst muligt. Den er købt for ca. 11.500 kr i Ilva i 2017 og har aftageligt betræk, som træng

  1,00 kr.22-03-2023
 2. Spisebordsstol, Gratis. Comfortable and strong. You only need to wash the covers. Smoke/animal free

  Spisebordsstol, Gratis. Comfortable and strong. You only need to wash the covers. Smoke/animal free household

  5,00 kr.22-03-2023
 3. Glasbord, Gratis glasbord

  Glasbord, Gratis glasbord

  1,00 kr.22-03-2023
 4. Spisebord, Træ, MyHome, b: 100 l: 180, Bord gives væk gratis, da jeg har fået et nyt. Det er et mass

  Spisebord, Træ, MyHome, b: 100 l: 180, Bord gives væk gratis, da jeg har fået et nyt. Det er et massivt bord i træ. Der er mange mærker, men det skal bare slibes ned for at blive flot igen. "Køber"

  1,00 kr.22-03-2023
 5. Spisebord, Træ, IKEA, b: 90 l: 90, GRATIS. afhentes på Frederiksberg denne uge pga af flytning. Klap

  Spisebord, Træ, IKEA, b: 90 l: 90, GRATIS. afhentes på Frederiksberg denne uge pga af flytning. Klapbord med to klapper, bredde når det er slået 90 cm. Uden klapper 50 cm.

  1,00 kr.22-03-2023
 6. Spisebord m/stole, Træ, IKEA, b: 90 l: 170, GRATIS. Afhentes denne uge på Finsensvej, Frederiksberg.

  Spisebord m/stole, Træ, IKEA, b: 90 l: 170, GRATIS. Afhentes denne uge på Finsensvej, Frederiksberg. Bord med 2 klapper 90 cm i både højde og bredde. 130 cm slået ud. Samt to stole.

  1,00 kr.22-03-2023

I kategorien 'Gratis ting' er der 674 annoncer på DBA lige nu. Men søger du 'Gratis' i møbelkategorien, kommer der 5.202 annoncer frem.

Hvis du er ny til genbrug, kan det betale sig at få tips og tricks fra de bedste. På DBA taler vi jævnligt med vaskeægte genbrugselskere: Læs om Liva, der giver nyt liv til genbrugstøj og lænestole, eller om Channe, der årligt bruger omkring 10.000 kroner på genbrugsting.

Du kan også genbruge en levevej. Vi har nemlig besøgt 44-årige Christian, som sælger sin pandekagebiks med to pandekagevogne. Her kan du blive din egen chef og overtage en virksomhed med fuld fart på. Hør hvor meget Christian skal have for forretningen i videoen herunder:

Relaterede artikler