Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt
LivsstilBolig

Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Når dine gamle spisebordsstole står til udskiftning og bliver sat på gadehjørnet til storskrald, ryger de ikke til genbrug – de ryger direkte på forbrændingen. Ny undersøgelse viser, at mange ikke ved, det forholder sig sådan.

I en nylig undersøgelse lavet af Norstat, svarer hver tredje københavner, at de tror, at det storskrald, de stiller på gaden, som stadig kan bruges, bliver givet væk eller solgt til genbrug, skriver TV2 Lorry.

Men dine gamle spisebordsstole, farmors gamle kakkelbord eller spejlet fra soveværelset ryger ikke til en genbrugsstation, hvor andre får muligheden for at tage det med hjem og få glæde af det. I stedet bliver de kvast til pindebrænde og sendt på forbrændingen.

Det er 13.000 tons storskrald fra Københavns Kommune alene, som bliver brændt af. Mange af dem er ting, som kunne have bragt glæde og gavn hos en ny ejermand.

På DBA kan du give ting væk gratis og på den måde give dine aflagte ting nyt liv i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Find spisebordsstole til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, teak, Jeg har købt disse fire spisebordsstole her på dba.dk. Tidligere ejer har fors

  Spisebordsstol, teak, Jeg har købt disse fire spisebordsstole her på dba.dk. Tidligere ejer har forsøgt at restaurere dem, men der er desværre løse samlinger enkelte steder, ligesom nogle sæder er lid

  2.000,00 kr.24-06-2024
 2. Spisebordsstol, Eames stole ( kopi ) sælges, da vi har købt nye. Velholdte og man sidder rigtig godt

  Spisebordsstol, Eames stole ( kopi ) sælges, da vi har købt nye. Velholdte og man sidder rigtig godt. Hynderne bruger vi til de nye stole, desværre . En for 150,- fire for 500,-

  150,00 kr.24-06-2024
 3. Spisebordsstol, Junior, Ikea junior stol

  Spisebordsstol, Junior, Ikea junior stol

  100,00 kr.24-06-2024
 4. Spisebordsstol, Træ og stål, 2 stk virkelig flotte lyse stole 450,- stk

  Spisebordsstol, Træ og stål, 2 stk virkelig flotte lyse stole 450,- stk

  450,00 kr.24-06-2024
 5. Spisebordsstol, 4 flotte teak cafe/spisebords stole
God stand men med brugspor - prisen er sat deref

  Spisebordsstol, 4 flotte teak cafe/spisebords stole God stand men med brugspor - prisen er sat derefter. De sidste to billeder er inspiration. Pris pr stk 150 kr - alle 4 samlet 500 kr Sender ikke Af

  150,00 kr.24-06-2024
 6. Spisebord, Randers+Radius caféborde 10stk., Fede Y2K æra café borde lavet hos Randers+Radius i 2001.

  Spisebord, Randers+Radius caféborde 10stk., Fede Y2K æra café borde lavet hos Randers+Radius i 2001. Bordet måler 80cm i diameter og er 72cm højt. Prisen er angivet per styk og jeg har 10 borde i al

  1.000,00 kr.24-06-2024

Lige nu er der 16.708 spisestuemøbler til salg på DBA og 5.797 lænestole til salg.

Fra skraldekværn til dagligstue

Kigger vi på DBAs Genbrugsindeks, står det klart, at det særligt er ting til boligen, som danskerne køber eller sælger mest af brugt.

Samtidigt er det også ting til hjemmet, som folk stiller på gaden til storskrald i god tro om, at det kan få nyt liv andetsteds. Helt specifikt er der tale om reoler, sofaer, senge og borde, som skraldemændene finder mest af i god stand.

Ifølge to skraldemænd, som TV2 Lorry har talt med, er det helt op til 30 procent af det, de indsamler, der er i så god stand, at det vil kunne blive solgt for penge i en genbrugsbutik.

I stedet ryger de i skraldekværnen, hvilket både er spild ressourcer. Hvis møblerne blev givet væk på DBA og fik nyt liv i en anden dagligstue, ville man ikke alene spare den energi, der bruges på at hente, kvase og brænde dem – man ville også spare energien, der skal bruges til at producere et nyt møbel.

Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!
Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!

Måske en misforståelse mere?

På DBA har vi rigtig mange ting til salg. I den populære DBA-kategori 'Spisestue- og dagligstuemøbler' alene er der 44.319 annoncer på DBA. Men vidste du godt, at DBA er andet end køb og salg? DBA er først og fremmest genbrug, og derfor er der også mange, der netop bruger DBA til at give eller hente ting gratis. Se bare vores Gratis-kategori.

Der er ikke altid en handel involveret på DBA, og hvis du troede dét, er der sket endnu en misforståelse, som  nok er på vores kappe. Bruger du DBA til at give dine ting væk gratis, ved du, at det, du giver væk, genbruges og får sin opstandelse i et nyt hjem. Her kan dit storskrald være dét møbel, som en anden DBA-bruger står og mangler.

Jeg har selv benyttet mig af DBA til at give møbler væk. Da det var på tide for mig, at mine billigt anskaffede møbler fra min første SU-venlige lejlighed skulle skiftes ud til nogle ’voksenmøbler’, lagde jeg dem gratis på DBA.

Senere samme dag kom en ung mand, der netop selv skulle til at flytte ind i sin første SU-venlige lejlighed og tog hele molevitten med et stort smil på læben. Hvis den cyklus bare kan ske en gang eller to, kan der spares meget energi på at producere nye møbler.

DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.
DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.

Miljøhensynet vinder indpas

Med endnu et kig på Genbrugsindekset 2020 står det klart, at 35 procent af brugerne på DBA køber brugt for at gøre noget godt for miljøet. Derudover er det særligt de unge mellem 18 og 30 år samt børnefamilier, der er de hyppigste genbrugere.

En tendens, der taler ind i, at genbrug er smart – og som blot gør det endnu mere ærgerligt, hvis ikke ting til hjemmet bliver genbrugt, når de kan.

Har du noget, du ikke længere bruger, kan du give det gratis væk på DBA. Ikke alene taler det ind i et miljøhensyn, fordi det er mere bæredygtigt end at stille det til storskrald; Det giver også glæde til den næste ejermand, som mangler dét, du er på vej til at smide ud.

Find gratis ting på DBA:

 1. U-sofa, polyester, 7 pers., Gratis!!! Gratis!!! 


2 fjedre skal fixes

  U-sofa, polyester, 7 pers., Gratis!!! Gratis!!! 2 fjedre skal fixes

  1,00 kr.24-06-2024
 2. Glasplade

  Glasplade

  Glasbord, glas, b: 1000 l: 2000, Glasplade i hærdet glas med slebet kant 6mm tykt. Kan bruges som bord med bukke under eller som beskyttelse af et andet bord. Kan afhentes gratis. Der er elevator i e

  1,00 kr.24-06-2024
 3. Læderlænestol, læder, 2 stks gratis læder læne stole i Holstebro - fin stand

  Læderlænestol, læder, 2 stks gratis læder læne stole i Holstebro - fin stand

  1,00 kr.24-06-2024
 4. Sofa, bomuld, 2 pers., Kan hentes gratis i Holstebro - fin stand

  Sofa, bomuld, 2 pers., Kan hentes gratis i Holstebro - fin stand

  10,00 kr.24-06-2024
 5. Sofa, stof, 2 pers. , Bolia, Mål: 
Længde: 2 meter 
Dybde: 88 cm 

GRATIS! 
Skal afhentes på 3. sal

  Sofa, stof, 2 pers. , Bolia, Mål: Længde: 2 meter Dybde: 88 cm GRATIS! Skal afhentes på 3. sal

  1,00 kr.24-06-2024
 6. Sofabord, Sofabord til gratis afhentning senest onsdag d. 26/6. 

Med en lille slibning og en gang o

  Sofabord, Sofabord til gratis afhentning senest onsdag d. 26/6. Med en lille slibning og en gang olie kan det blive fint igen.

  1,00 kr.24-06-2024

I kategorien 'Gratis ting' er der 674 annoncer på DBA lige nu. Men søger du 'Gratis' i møbelkategorien, kommer der 5.202 annoncer frem.

Hvis du er ny til genbrug, kan det betale sig at få tips og tricks fra de bedste. På DBA taler vi jævnligt med vaskeægte genbrugselskere: Læs om Liva, der giver nyt liv til genbrugstøj og lænestole, eller om Channe, der årligt bruger omkring 10.000 kroner på genbrugsting.

Du kan også genbruge en levevej. Vi har nemlig besøgt 44-årige Christian, som sælger sin pandekagebiks med to pandekagevogne. Her kan du blive din egen chef og overtage en virksomhed med fuld fart på. Hør hvor meget Christian skal have for forretningen i videoen herunder:

Relaterede artikler