Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt
LivsstilBolig

Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Når dine gamle spisebordsstole står til udskiftning og bliver sat på gadehjørnet til storskrald, ryger de ikke til genbrug – de ryger direkte på forbrændingen. Ny undersøgelse viser, at mange ikke ved, det forholder sig sådan.

I en nylig undersøgelse lavet af Norstat, svarer hver tredje københavner, at de tror, at det storskrald, de stiller på gaden, som stadig kan bruges, bliver givet væk eller solgt til genbrug, skriver TV2 Lorry.

Men dine gamle spisebordsstole, farmors gamle kakkelbord eller spejlet fra soveværelset ryger ikke til en genbrugsstation, hvor andre får muligheden for at tage det med hjem og få glæde af det. I stedet bliver de kvast til pindebrænde og sendt på forbrændingen.

Det er 13.000 tons storskrald fra Københavns Kommune alene, som bliver brændt af. Mange af dem er ting, som kunne have bragt glæde og gavn hos en ny ejermand.

På DBA kan du give ting væk gratis og på den måde give dine aflagte ting nyt liv i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Find spisebordsstole til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, Sæde i sort kunstlæder og ryg og ben i olieret eg, Noak, Ilva, b: 50 l: 46, 4 stk. f

  Spisebordsstol, Sæde i sort kunstlæder og ryg og ben i olieret eg, Noak, Ilva, b: 50 l: 46, 4 stk. flotte og velholdte spisebordsstole fra Ilva sælges grundet flytning. Spisebordsstolene er lidt over

  2.000,00 kr.01-04-2023
 2. Spisebordsstol, Palisander, Farstrup, Retro palisander spisebordstole 
Fejler intet 
Røgfrit og dyre

  Spisebordsstol, Palisander, Farstrup, Retro palisander spisebordstole Fejler intet Røgfrit og dyrefrit hjem

  1.600,00 kr.01-04-2023
 3. Spisebordsstol, 2 stk spisebordsstole sælges samlet for 250 kr.
Den ene stol har en plet, der ikke e

  Spisebordsstol, 2 stk spisebordsstole sælges samlet for 250 kr. Den ene stol har en plet, der ikke er forsøgt fjernet.

  250,00 kr.01-04-2023
 4. Spisebordsstol, Læder, 4stk, Sælger disse fire stole i læder 

Stolene har meget få skrammer, og så

  Spisebordsstol, Læder, 4stk, Sælger disse fire stole i læder Stolene har meget få skrammer, og så er der lige den ene stol på billedet, hvor der er en skade. De er 47cm høje fra gulvet til sædet

  500,00 kr.01-04-2023
 5. Spisebordsstol, Frisvinger

  Spisebordsstol, Frisvinger

  600,00 kr.01-04-2023
 6. Spisebordsstol, Polycarbonat, Leder du efter et flot alternativ til Kartells dyre gennemsigtige stol

  Spisebordsstol, Polycarbonat, Leder du efter et flot alternativ til Kartells dyre gennemsigtige stolemodeller? Så kan du købe denne fine stol i transparent polycarbonat af mig. Den er brugt, men god o

  270,00 kr.01-04-2023

Lige nu er der 16.708 spisestuemøbler til salg på DBA og 5.797 lænestole til salg.

Fra skraldekværn til dagligstue

Kigger vi på DBAs Genbrugsindeks, står det klart, at det særligt er ting til boligen, som danskerne køber eller sælger mest af brugt.

Samtidigt er det også ting til hjemmet, som folk stiller på gaden til storskrald i god tro om, at det kan få nyt liv andetsteds. Helt specifikt er der tale om reoler, sofaer, senge og borde, som skraldemændene finder mest af i god stand.

Ifølge to skraldemænd, som TV2 Lorry har talt med, er det helt op til 30 procent af det, de indsamler, der er i så god stand, at det vil kunne blive solgt for penge i en genbrugsbutik.

I stedet ryger de i skraldekværnen, hvilket både er spild ressourcer. Hvis møblerne blev givet væk på DBA og fik nyt liv i en anden dagligstue, ville man ikke alene spare den energi, der bruges på at hente, kvase og brænde dem – man ville også spare energien, der skal bruges til at producere et nyt møbel.

Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!
Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!

Måske en misforståelse mere?

På DBA har vi rigtig mange ting til salg. I den populære DBA-kategori 'Spisestue- og dagligstuemøbler' alene er der 44.319 annoncer på DBA. Men vidste du godt, at DBA er andet end køb og salg? DBA er først og fremmest genbrug, og derfor er der også mange, der netop bruger DBA til at give eller hente ting gratis. Se bare vores Gratis-kategori.

Der er ikke altid en handel involveret på DBA, og hvis du troede dét, er der sket endnu en misforståelse, som  nok er på vores kappe. Bruger du DBA til at give dine ting væk gratis, ved du, at det, du giver væk, genbruges og får sin opstandelse i et nyt hjem. Her kan dit storskrald være dét møbel, som en anden DBA-bruger står og mangler.

Jeg har selv benyttet mig af DBA til at give møbler væk. Da det var på tide for mig, at mine billigt anskaffede møbler fra min første SU-venlige lejlighed skulle skiftes ud til nogle ’voksenmøbler’, lagde jeg dem gratis på DBA.

Senere samme dag kom en ung mand, der netop selv skulle til at flytte ind i sin første SU-venlige lejlighed og tog hele molevitten med et stort smil på læben. Hvis den cyklus bare kan ske en gang eller to, kan der spares meget energi på at producere nye møbler.

DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.
DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.

Miljøhensynet vinder indpas

Med endnu et kig på Genbrugsindekset 2020 står det klart, at 35 procent af brugerne på DBA køber brugt for at gøre noget godt for miljøet. Derudover er det særligt de unge mellem 18 og 30 år samt børnefamilier, der er de hyppigste genbrugere.

En tendens, der taler ind i, at genbrug er smart – og som blot gør det endnu mere ærgerligt, hvis ikke ting til hjemmet bliver genbrugt, når de kan.

Har du noget, du ikke længere bruger, kan du give det gratis væk på DBA. Ikke alene taler det ind i et miljøhensyn, fordi det er mere bæredygtigt end at stille det til storskrald; Det giver også glæde til den næste ejermand, som mangler dét, du er på vej til at smide ud.

Find gratis ting på DBA:

 1. Spisebordsstol, De er fra 80erne med stålstel ny pris den gang 10.000 kr. Dog trænger de til en kærl

  Spisebordsstol, De er fra 80erne med stålstel ny pris den gang 10.000 kr. Dog trænger de til en kærlighånd. 10 kr. eller gratis

  10,00 kr.01-04-2023
 2. Tv bord, Hentes gratis hurtigst muligt, på grund af flytning.

  Tv bord, Hentes gratis hurtigst muligt, på grund af flytning.

  1,00 kr.01-04-2023
 3. Sovesofa, 90x156 cm
Gives væk
Afhentes i Aalborg

  Sovesofa, 90x156 cm Gives væk Afhentes i Aalborg

  1,00 kr.01-04-2023
 4. Daybed, RESERVERET! 

GRATIS!

Blå daybed med stel af mørkt træ gives væk da vi desværre ikke længer

  Daybed, RESERVERET! GRATIS! Blå daybed med stel af mørkt træ gives væk da vi desværre ikke længere har plads til den. Fra røgfrit hjem. Længde: 170 cm Brede: 80 cm Højde: 40 cm Skal afhentes i

  1,00 kr.01-04-2023
 5. Spisebord, Smukt spisebord, Kan hentes gratis i Vedbæk

  Spisebord, Smukt spisebord, Kan hentes gratis i Vedbæk

  1,00 kr.01-04-2023
 6. Sofa, Ilva ria, Sofa fra Ilva model Ria l192 h 79 b 83 skal lige have med støvsuger og der er lidt

  Sofa, Ilva ria, Sofa fra Ilva model Ria l192 h 79 b 83 skal lige have med støvsuger og der er lidt pletter kan afh gratis skal afh inden søndag kl 14 . Og ja den er gratis selvom det er den 1april

  1,00 kr.01-04-2023

I kategorien 'Gratis ting' er der 674 annoncer på DBA lige nu. Men søger du 'Gratis' i møbelkategorien, kommer der 5.202 annoncer frem.

Hvis du er ny til genbrug, kan det betale sig at få tips og tricks fra de bedste. På DBA taler vi jævnligt med vaskeægte genbrugselskere: Læs om Liva, der giver nyt liv til genbrugstøj og lænestole, eller om Channe, der årligt bruger omkring 10.000 kroner på genbrugsting.

Du kan også genbruge en levevej. Vi har nemlig besøgt 44-årige Christian, som sælger sin pandekagebiks med to pandekagevogne. Her kan du blive din egen chef og overtage en virksomhed med fuld fart på. Hør hvor meget Christian skal have for forretningen i videoen herunder:

Relaterede artikler