Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt
LivsstilBolig

Misforståelse: Dit storskrald bliver ikke genbrugt

Simon Hallenslev
Simon Hallenslev

Når dine gamle spisebordsstole står til udskiftning og bliver sat på gadehjørnet til storskrald, ryger de ikke til genbrug – de ryger direkte på forbrændingen. Ny undersøgelse viser, at mange ikke ved, det forholder sig sådan.

I en nylig undersøgelse lavet af Norstat, svarer hver tredje københavner, at de tror, at det storskrald, de stiller på gaden, som stadig kan bruges, bliver givet væk eller solgt til genbrug, skriver TV2 Lorry.

Men dine gamle spisebordsstole, farmors gamle kakkelbord eller spejlet fra soveværelset ryger ikke til en genbrugsstation, hvor andre får muligheden for at tage det med hjem og få glæde af det. I stedet bliver de kvast til pindebrænde og sendt på forbrændingen.

Det er 13.000 tons storskrald fra Københavns Kommune alene, som bliver brændt af. Mange af dem er ting, som kunne have bragt glæde og gavn hos en ny ejermand.

På DBA kan du give ting væk gratis og på den måde give dine aflagte ting nyt liv i stedet for at smide dem i skraldespanden.

Find spisebordsstole til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, Formstøbt plast, 6 spisebordstole i rigtig fin stand og god komfort. 
Formstøbt plas

  Spisebordsstol, Formstøbt plast, 6 spisebordstole i rigtig fin stand og god komfort. Formstøbt plast og egetræsben

  1.800,00 kr.01-12-2023
 2. Spisebordsstol, Ryder, Ryder spisebordstole. 

Skalstol i sort kunstlæder med armlæn. Ben i matsort

  Spisebordsstol, Ryder, Ryder spisebordstole. Skalstol i sort kunstlæder med armlæn. Ben i matsort pulverlakeret metal. Har 6 stk. Bemærk under halvpris.

  3.200,00 kr.01-12-2023
 3. Spisebordsstol, Eg, Ilva, Skal afhentes i Odsherred. 4 stk spisebodsstole sælges. 

Prisen er pr sty

  Spisebordsstol, Eg, Ilva, Skal afhentes i Odsherred. 4 stk spisebodsstole sælges. Prisen er pr styk De trænger til rensning, eller nyt betræk på sæderne.

  200,00 kr.01-12-2023
 4. Spisebordsstol, 4 stole med originalt betræk

Alle stabile 

Samlet pris 300 kr

  Spisebordsstol, 4 stole med originalt betræk Alle stabile Samlet pris 300 kr

  300,00 kr.01-12-2023
 5. Spisebordsstol, Frisvinger, To frisvinger stole med et par enkelte fletbrud

Prisen er pr. stk

Leve

  Spisebordsstol, Frisvinger, To frisvinger stole med et par enkelte fletbrud Prisen er pr. stk Levering kan arrangeres

  400,00 kr.01-12-2023
 6. Spisebordsstol, stof med træben , ILVA Charlton , b: 60 l: 61, i alt 10 stole sælges - 6 af dem stor

  Spisebordsstol, stof med træben , ILVA Charlton , b: 60 l: 61, i alt 10 stole sælges - 6 af dem stort set ikke brugt, ellers tidens tand. Alle købt i 2019 Nypris i ILVA se billedet 1.495,- Pris p

  5.500,00 kr.01-12-2023

Lige nu er der 16.708 spisestuemøbler til salg på DBA og 5.797 lænestole til salg.

Fra skraldekværn til dagligstue

Kigger vi på DBAs Genbrugsindeks, står det klart, at det særligt er ting til boligen, som danskerne køber eller sælger mest af brugt.

Samtidigt er det også ting til hjemmet, som folk stiller på gaden til storskrald i god tro om, at det kan få nyt liv andetsteds. Helt specifikt er der tale om reoler, sofaer, senge og borde, som skraldemændene finder mest af i god stand.

Ifølge to skraldemænd, som TV2 Lorry har talt med, er det helt op til 30 procent af det, de indsamler, der er i så god stand, at det vil kunne blive solgt for penge i en genbrugsbutik.

I stedet ryger de i skraldekværnen, hvilket både er spild ressourcer. Hvis møblerne blev givet væk på DBA og fik nyt liv i en anden dagligstue, ville man ikke alene spare den energi, der bruges på at hente, kvase og brænde dem – man ville også spare energien, der skal bruges til at producere et nyt møbel.

Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!
Nogen ser skrald, andre ser det møbel, de står og mangler!

Måske en misforståelse mere?

På DBA har vi rigtig mange ting til salg. I den populære DBA-kategori 'Spisestue- og dagligstuemøbler' alene er der 44.319 annoncer på DBA. Men vidste du godt, at DBA er andet end køb og salg? DBA er først og fremmest genbrug, og derfor er der også mange, der netop bruger DBA til at give eller hente ting gratis. Se bare vores Gratis-kategori.

Der er ikke altid en handel involveret på DBA, og hvis du troede dét, er der sket endnu en misforståelse, som  nok er på vores kappe. Bruger du DBA til at give dine ting væk gratis, ved du, at det, du giver væk, genbruges og får sin opstandelse i et nyt hjem. Her kan dit storskrald være dét møbel, som en anden DBA-bruger står og mangler.

Jeg har selv benyttet mig af DBA til at give møbler væk. Da det var på tide for mig, at mine billigt anskaffede møbler fra min første SU-venlige lejlighed skulle skiftes ud til nogle ’voksenmøbler’, lagde jeg dem gratis på DBA.

Senere samme dag kom en ung mand, der netop selv skulle til at flytte ind i sin første SU-venlige lejlighed og tog hele molevitten med et stort smil på læben. Hvis den cyklus bare kan ske en gang eller to, kan der spares meget energi på at producere nye møbler.

DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.
DIY er smart og moderne! Så selvom din gamle stol har huller, kan det være, at en ny ejer har mod på at give den nyt liv.

Miljøhensynet vinder indpas

Med endnu et kig på Genbrugsindekset 2020 står det klart, at 35 procent af brugerne på DBA køber brugt for at gøre noget godt for miljøet. Derudover er det særligt de unge mellem 18 og 30 år samt børnefamilier, der er de hyppigste genbrugere.

En tendens, der taler ind i, at genbrug er smart – og som blot gør det endnu mere ærgerligt, hvis ikke ting til hjemmet bliver genbrugt, når de kan.

Har du noget, du ikke længere bruger, kan du give det gratis væk på DBA. Ikke alene taler det ind i et miljøhensyn, fordi det er mere bæredygtigt end at stille det til storskrald; Det giver også glæde til den næste ejermand, som mangler dét, du er på vej til at smide ud.

Find gratis ting på DBA:

 1. U-sofa, andet materiale, GRATIS SOFA.
Skal afhentes i morgen. ( eller i dag mellem 15.00 og 17.00)
H

  U-sofa, andet materiale, GRATIS SOFA. Skal afhentes i morgen. ( eller i dag mellem 15.00 og 17.00) Har lidt skader i overflade forskellige steder, det er derfor vi skifter den. Ellers fejler den intet

  1,00 kr.01-12-2023
 2. Bordplade, Glas/keramik, b: 90 l: 160, Gratis bordplade ,Glas/keramik. Der er en revne på overfladen

  Bordplade, Glas/keramik, b: 90 l: 160, Gratis bordplade ,Glas/keramik. Der er en revne på overfladen, umærkelig.Mål :160/90

  1,00 kr.01-12-2023
 3. GRATIS 3 personers lædersofa

  GRATIS 3 personers lædersofa

  Sofa, læder, 3 pers. , Bolia.com, Vi giver denne sofa væk. Afhentes hurtigst muligt i Nærum.

  1,00 kr.01-12-2023
 4. Sofa, læder, 2 pers. , Læder, Gratis lædersofaer med løse hynder og puder. Uden tæpper. Der er både

  Sofa, læder, 2 pers. , Læder, Gratis lædersofaer med løse hynder og puder. Uden tæpper. Der er både en to personer og en trepersoners sofa hhv. cirka 2 meter og 2 meter og 20 cm. Afhentes gratis i Hvi

  1,00 kr.01-12-2023
 5. Spisebordsstol, Kunstlæder, 6 stk slidte spisebordsstole med drejefunktion. 
Man sidder godt i dem.

  Spisebordsstol, Kunstlæder, 6 stk slidte spisebordsstole med drejefunktion. Man sidder godt i dem. Kan afhentes gratis Gerne hurtigst muligt

  1,00 kr.01-12-2023
 6. Spisebordsstol, Træ/stål, Ukendt, GRATIS! Fire fine spisebordsstole, skal videre, da jeg er flyttet

  Spisebordsstol, Træ/stål, Ukendt, GRATIS! Fire fine spisebordsstole, skal videre, da jeg er flyttet i noget småt, og har ikke plads.

  1,00 kr.01-12-2023

I kategorien 'Gratis ting' er der 674 annoncer på DBA lige nu. Men søger du 'Gratis' i møbelkategorien, kommer der 5.202 annoncer frem.

Hvis du er ny til genbrug, kan det betale sig at få tips og tricks fra de bedste. På DBA taler vi jævnligt med vaskeægte genbrugselskere: Læs om Liva, der giver nyt liv til genbrugstøj og lænestole, eller om Channe, der årligt bruger omkring 10.000 kroner på genbrugsting.

Du kan også genbruge en levevej. Vi har nemlig besøgt 44-årige Christian, som sælger sin pandekagebiks med to pandekagevogne. Her kan du blive din egen chef og overtage en virksomhed med fuld fart på. Hør hvor meget Christian skal have for forretningen i videoen herunder:

Relaterede artikler