Emma syer genbrugsveste – pludselig ville alle købe en
Livsstil

Emma syer genbrugsveste – pludselig ville alle købe en

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

24-årige Emma forvandler brugte sengetæpper til finurlige veste. Pludselig købte kendt tv-vært to af slagsen, og så ville alle have fingrene i Emmas veste.

Smileyer, Yin og yang, frugter og tulipaner.

De filtede motiver er blevet 24-årige Emma Lundhede Christensens varemærke. Hun kan godt lide det legende og finurlige univers, og hun sparer hverken på farver eller detaljer, når hun forvandler et aflagt sengetæppe til en vest eller en jakke.  

- Jeg kan godt lide ting, der gør én glad at kigge på, og det synes jeg, mine ting gør. Jeg tager meget min egen stil med indover, det jeg laver, siger Emma.

Emma er ikke den eneste, der er vild med det barnlige udtryk kombineret med et bæredygtigt koncept. Faktisk er hendes kviltede jakker og veste blevet så populære, at hun bliver nødt til at sidde foran symaskinen hver eneste dag, når hun kommer hjem fra sit arbejde på Aalborg Teater, hvor hun er i lærer som beklædningshåndværker.

Det er et helt særligt salg, der for alvor sætter gang i Emmas forretning. Det kommer vi ind på senere. Først skal du lige høre, hvordan den unge iværksætter fra Fredericia, som nu bor i Aalborg, får ideen til at sy brugte vattæpper om til jakker og veste.

Sengetæpper til salg på DBA:

 1. Sengetæppe, Bomuld/polyester fyld, b: 230 l: 220, Sælger dette grafiske sengetæppe fra Ferm Living.

  Sengetæppe, Bomuld/polyester fyld, b: 230 l: 220, Sælger dette grafiske sengetæppe fra Ferm Living. Har enkelte brugsmærker (se billeder) men er ellers i fin stand. Den tydelige hvide plet er på inder

  300,00 kr.24-09-2023
 2. Sengetæppe, Økologisk bomuld, b: 240 l: 230, AIAYU. Det lækreste, bløde tæppe med mange anvendelsesm

  Sengetæppe, Økologisk bomuld, b: 240 l: 230, AIAYU. Det lækreste, bløde tæppe med mange anvendelsesmuligheder. BEDCOVER DOUBLE fra Aiayu (ca. str. 230 x 240). Eksklusivt quiltet sengetæppe af blød, ø

  500,00 kr.23-09-2023
 3. Sengetæppe, b: 260 l: 260, Hay sengetæppe sælges. Købt fra nyt og kommer fra røgfrit hjem. 
Grønt på

  Sengetæppe, b: 260 l: 260, Hay sengetæppe sælges. Købt fra nyt og kommer fra røgfrit hjem. Grønt på den ene side og mint på den anden

  350,00 kr.23-09-2023
 4. Sengetæppe, b: 195 l: 245, HAY sengetæppe, som jeg desværre har købt i en for lille størrelse til mi

  Sengetæppe, b: 195 l: 245, HAY sengetæppe, som jeg desværre har købt i en for lille størrelse til min seng. B195xL245cm

  800,00 kr.22-09-2023
 5. Sengetæppe, b: 180 l: 240, Sælger dette sengetæppe pga.flytning. Det er beige på en ene side og beig

  Sengetæppe, b: 180 l: 240, Sælger dette sengetæppe pga.flytning. Det er beige på en ene side og beige med rose mønster på den anden. Ingen pletter. Kan hentes i Skovlunde.

  400,00 kr.22-09-2023
 6. Sengetæppe, Polyester , b: 150 l: 200, Sengetæppe, skovturstæppe eller andet i polyester fra Bloomin

  Sengetæppe, Polyester , b: 150 l: 200, Sengetæppe, skovturstæppe eller andet i polyester fra Bloomingville Blå farver med blomster Mål 150x200 Nyt, aldrig brugt Kan afhentes på Bryggen i Kbh 150kr

  150,00 kr.22-09-2023

Når Emma er på jagt efter brugte tæpper, hun kan give et nyt liv, søger hun typisk på ’sengetæppe’ på DBA. I skrivende stund er der 1.569 annoncer med sengetæpper. Her kan du se de billigste.

 

Bæredygtighed spiller en stor rolle

Emma er født og opvokset i Fredericia, og kunst og kreativitet har altid fyldt meget i hendes opvækst. Interessen for at skabe, designe og sy sit eget tøj kom tidligt, og hun har faktisk også altid nydt at gå på jagt efter brugt stof og give det et nyt liv og et nyt udtryk.

- Dengang gjorde jeg det bare, fordi jeg synes, det var sjovt, men nu har det fået en anden betydning for mig, siger hun og fortsætter:

- Jeg går meget ind for, at man skal bruge det, der er produceret. I stedet for at producere noget nyt. Vi har alligevel så meget stof, der er lavet, så derfor vil jeg gerne gå ind for at bruge genbrugsmaterialer, siger hun.

De brugte patchworktæpper, sengetæpper, vattæpper og kviltede tæpper finder hun blandt andet på DBA, og så går hun også på rov i genbrugsbutikker.

- Der findes uendeligt mange af de tæpper, og det gode er også, at der er masser af stof i et tæppe, så jeg skal ikke frygte, at der ikke er nok, siger hun.

Når Emma er på jagt efter nyt stof til sit lager, kigger hun især på farverne. Hun går både efter pastelfarver, stærke farver og også mørke farver – for de er mere praktiske på en jakke. Indimellem har hun også købt hvide vattæpper og så selv ’spicet’ dem op med farvet stof og filtet applikationer.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

Emas veste og jakker har både fine detaljer foran og bagpå.
Emas veste og jakker har både fine detaljer foran og bagpå.

Ét brugt sengetæppe satte gang i forretningseventyret

Emmas bæredygtige forretningseventyr begynder under første corona-nedlukning i 2020. Hun har et sengetæppe liggende, som hun har købt i en genbrugsbutik.

Hun har ikke nogen plan med det. Hun kan godt lide materialet, og derfor købte hun det.

- Jeg undgår helst planer. Kreativiteten kommer bare til mig, siger hun.

Vattæppet kan blive til en vest, tænker hun. Det passer det kviltede look godt til. Og så går hun i gang med at sy. Hun knipser et billede af den færdige vest og ligger det op på sin Instagramprofil ’Genbrugsværkstedet’.

- Jeg har syet i mange år. Blandt andet bukser og huer, og det har altid været til mig selv, men jeg beslutter mig for at sætte vesten til salg, fortæller Emma.

På kort tid bliver vesten solgt. Emma syer en ny, som også bliver solgt, og sådan fortsætter det. Hver dag, når hun kommer hjem fra sin læreplads som beklædningshåndværker, kaster hun sig over en ny vest.

Hun syer en ny af slagsen næsten hver dag, men pludselig er det ikke længere nok.

LÆS OGSÅ: Tina: Jeg går i det samme tøj i en hel uge

Emma syer også jakker ud af aflagte sengetæpper. Fælles for både hendes veste og jakker er, at de altid har hendes hjemmelavede filt-applikation på.
Emma syer også jakker ud af aflagte sengetæpper. Fælles for både hendes veste og jakker er, at de altid har hendes hjemmelavede filt-applikation på.

TV-stjerne og influencer i Emmas vest

Der tikker dagligt beskeder ind i Emmas indbakke på Instagram fra folk, som vil købe en af Emmas veste. Én af dem viser sig at være en kvinde fra Alt For Damerne.  

Kvinden poster billedet af den vest, hun har købt af Emma, på magasinets Instagram, og herfra tager det hele en drejning. Folk liker løs, og tv-vært og influencer Sofie Linde kommenterer også billedet.

- Det var mega fedt, fordi hun er sej. Det var lidt crazy, for jeg synes jo, at hun har god stil, og så er det jo ret fedt, at hun synes, at de ting, jeg laver, er god stil, siger Emma.

Kort tid efter tikker der en besked ind i Emmas indbakke, som giver hende et sus i maven. Beskeden er fra den populære tv-vært. Hun er vild med Emmas veste, og hun vil gerne bestille to styks. Hun har ingen særlige ønsker eller krav, så Emma har fri leg.

- Hun sagde, jeg bare skulle finde på noget. Det var nervepirrende, men jeg tænkte også, at hun kan jo godt lide mine ting, og så måtte jeg bare gøre mine ting. Men det var da en speciel vest at lave, siger Emma.

Sofie Linde er så glad for resultatet, at hun poster et billede af den ene vest, som Emma har designet til hende, og herefter tager det fart.

Hvem vil ikke gerne have en vest med verdens stærkeste pige som rygmærke?
Hvem vil ikke gerne have en vest med verdens stærkeste pige som rygmærke?

Alle vil have Emmas veste

Alle vil pludselig have fat i Emmas klimavenlige veste og jakker. Og det er ikke længere nok, at hun syer en enkelt vest om dagen.

- Jeg syede fra morgen til aften. Pludselig skulle jeg lave så mange, jeg kunne nå om dagen. Det var lidt vanvittigt, men det var også meget sjovt, siger hun.

Emma går fra at sy en enkelt vest om dagen til at sy omkring tre veste om dagen. Hun investerer også i en god og hurtig symaskine, som især er en stor hjælp for hende i de cirka tre måneder, hvor interessen er særlig stor.

- Det var meget intenst, men det var fedt at prøve, men jeg er også glad for, at jeg ikke har så travlt hele tiden. Jeg er jo fuldtid på Aalborg Teater, så jeg kan ikke nå det hele, siger hun.

I den ekstra travle periode bliver det også klart for Emma, at hun bliver nødt til at oprette en virksomhed.

- Det havde jeg slet ikke forventet, da jeg satte min første jakke til salg på Instagram. Det var jo meningen, det bare skulle være et hobbyprojekt. Men nu er jeg både designer, skrædder, direktør, SoMe-ansvarlig og ansvarlig for regnskabet. Og det er så fedt at finde ud af, hvordan en virksomhed fungerer, siger hun.

Jakker til salg på DBA:

 1. Jakke, str. 38, Day, Beige, Ubrugt, Oversize jakke med 3/4 ærmer

  Jakke, str. 38, Day, Beige, Ubrugt, Oversize jakke med 3/4 ærmer

  300,00 kr.24-09-2023
 2. Jakke, str. 40, Annette Görtz, Grålig/mørk beige, Bomuld/polyamid, Næsten som ny, Flot jakke fra

  Jakke, str. 40, Annette Görtz, Grålig/mørk beige, Bomuld/polyamid, Næsten som ny, Flot jakke fra Annette Görtz i en grålig/beige nuance. Brugt men i meget fin stand. Lukkes med magnetknapper. Lomm

  850,00 kr.24-09-2023
 3. Jakke, str. 42, HENRI LLOYD, rød, Næsten som ny, HENRI LLOYD damejakke, 
str. 6 som passer til str

  Jakke, str. 42, HENRI LLOYD, rød, Næsten som ny, HENRI LLOYD damejakke, str. 6 som passer til str. 42-44, brugt få gange Krave og kanter er af fløjl. Farven er rød Brystmål: 57X2 cm - længde: ca.

  450,00 kr.24-09-2023
 4. Jakke, str. 46, Soyaconcept

  Jakke, str. 46, Soyaconcept

  200,00 kr.24-09-2023
 5. Jakke, str. 40, Mcverdi, Sort, Bomuld, Næsten som ny, Flot jakke fra McVERDI Copenhagen i str M

  Jakke, str. 40, Mcverdi, Sort, Bomuld, Næsten som ny, Flot jakke fra McVERDI Copenhagen i str M

  1.500,00 kr.24-09-2023
 6. Jakke, str. 36, Adidas, Stribet, Ubrugt, Super fed Adidas original blazer jakke

  Jakke, str. 36, Adidas, Stribet, Ubrugt, Super fed Adidas original blazer jakke

  300,00 kr.24-09-2023

Emma har udvidet sit sortiment med ikke kun at sy veste. Nu syer hun også kviltede jakker. Her kan du se de jakker, der er til salg på DBA. Lige nu er der 66.894 til salg af slagsen, og her kan du se de billigste.

 

Drømmer om kostumer og veste

I løbet af dagen syer Emma kostumer på Aalborg Teater. Hun syer alt fra almindeligt tøj til en fårekylling og en due.

Når hun kommer hjem, sætter hun sig typisk foran sin egen industrisymaskine og syer en vest. Hun elsker kombinationen, og selvom hun synes, det vil være spændende at se, hvor langt hun kan gå med sin egen forretning, vil hun, som det er nu, gerne have kombinationen.

- Begge ting er fedt. Det kunne være fedt at være fuld tid på ens egen virksomhed, men jeg er også meget glad for at sy kostumer, have kolleger og en fast hverdag med struktur, siger Emma.

Emma bliver færdig som beklædningshåndværker i foråret 2023, og derefter må tiden vise, om hun fortsætter med at sy kostumer og kviltede veste. Lige nu har hun i hvert fald nok af ideer til sin egen forretning.

- For lidt tid siden begyndte jeg at lave kviltede flyverdragter. Nu overvejer jeg at sy sæt. Det vil dog ikke blive af sengetæpper, siger Emma.

De to veste, som Emma har syet til Sofie Linde, kan blandt andet ses i TV 2-programmet 'Linde på Langeland', som ruller over skærmen netop nu. Her er den populære tv-vært i fuld gang med at renovere sit sommerhus på øen, og hun optræder flere gange i de veste, som Emma har syet til hende.

Emma syer også jakker og veste på bestillinger. Det betyder, at hendes kunder selv kan komme med input til, hvordan det sykke tæj, de vil købe, skal se ud- Den her smiley-jakke har Emma dog helt selv designet..
Emma syer også jakker og veste på bestillinger. Det betyder, at hendes kunder selv kan komme med input til, hvordan det sykke tæj, de vil købe, skal se ud- Den her smiley-jakke har Emma dog helt selv designet..

Hvis du også vil i gang med et kreativt og klimavenligt projekt, men måske ikke er så god til at sy, kan du eventuelt gøre som Anne Romedahl, som væver vægtæpper af genbrugsgarn.

Der er ingen tvivl om, at du får et personligt udtryk, når du hopper i en af Emmas kviltede veste. Hos Ditte fra København er det ikke veste og jakker, som hænger på bøjlerne, men derimod smukke vintagekjoler. Kom med ned ad fortidens runways, når Ditte viser klædeskabet frem i videoen herunder.

Relaterede artikler