Ny undersøgelse: Vi tjener mere en nogensinde på genbrug
Livsstil

Ny undersøgelse: Vi tjener mere en nogensinde på genbrug

DBA Guide
DBA Guide

En ny genbrugsrekord har set dagens lys. Danskerne har aldrig før tjent så mange penge på at sælge ud af deres aflagte ting. Det slår DBAs Genbrugsindeks for 2022 fast. Freja er en af dem, der tjener godt på at sælge ud af de ting, hun ikke længere bruger: Mellem 10.000-20.000 kroner tjener hun om året.

Smør er blevet dyrere, benzinpriserne er steget, og det koster også 2 kroner mere end før at købe en cheaseburger, der ellers troligt har kostet 10 kroner ‘coinoffer’.

I denne periode, hvor pengene pludselig begynder at forsvinde lidt hurtigere end ellers fra bankkontoen, kan det være rigtig brugbart med en måde at tjene lidt ekstra på.

Det kan du gøre ved at sælge ud af dine brugte tager. Det gør mange danskere hvert år, og i år slår tendensen rekord. Vi har nemlig aldrig gennemsnitligt solgt for så mange penge, som vi har gjort i år.

Det viser Genbrugsindekset 2022. Genbrugsdanskerne vurderer nemlig, at de gennemsnitlig har solgt genbrug for 7.152 kroner det seneste år, og det er knap 2.200 kroner mere end i 2017, hvor de gennemsnitligt vurderede, at de havde solgt brugt for 4.971 kroner. Sidste rekord var i 2019, hvor tallet lød på 6.966 kroner.

Dertil er der også flere og flere af os, der har solgt brugt indenfor de seneste 12 måneder. 32 procent af os har nemlig inden for det seneste år solgt brugt, og det er et tal, der kun har været stigende siden 2017.

Den største motivation til at sælge sine ting, er, at folk ikke bryder sig om at smide ting ud, der stadig virker. Det svarer 54 procent af de adspurgte i DBAs Genbrugsindeks nemlig. Se flere tal længere nede i artiklen
Den største motivation til at sælge sine ting, er, at folk ikke bryder sig om at smide ting ud, der stadig virker. Det svarer 54 procent af de adspurgte i DBAs Genbrugsindeks nemlig. Se flere tal længere nede i artiklen

Derfor er vi så flittige til at sælge ud

- Det er virkelig godt at se, at danskerne er blevet så gode til at sælge ud af deres ting. Ofte har de ting, vi vil af med, stadig mange leveår tilbage, og de kan give enorm værdi hos en anden, selvom vi selv er blevet trætte af tingene eller ikke har plads til dem mere. Det er også derfor, vi er live med en kampagne, der skal få endnu flere danskere til at sælge genbrug, siger Julie Schoen, der er talsperson hos DBA og fortsætter:

- Jeg tror, mange danskere har fået øjnene op for, at genbrug er både in, miljøvenligt og en god ekstra-indtjening. Og derfor ser vi de her rekorder i år. Men det er også interessant, at det faktisk ikke er pengene, der er den største drivfaktor, når danskerne sælger brugt. Det tyder på, at bæredygtighedstanken vinder over den økonomiske tanke.

På top tre over motivationen for at sælge brugt, kan man nemlig se, at danskerne ikke bryder sig om at smide ting ud, der stadig virker, at de godt kan lide at rydde op derhjemme og få mere plads. På tredjepladsen findes glæden ved at tjene en ekstra skilling.

Tøj er den mest populære handelsvare, viser Genbrugsindekset:

 1. Cardigan, H&M , str. 38, God men brugt, H&M grå cardigan str M

  Cardigan, H&M , str. 38, God men brugt, H&M grå cardigan str M

  70,00 kr.15-06-2024
 2. Skjorte, H&M, str. 46, Mørkegrøn, Næsten som ny, 

H&M flaskegrøn skjorte med pynte guldknapper
Supe

  Skjorte, H&M, str. 46, Mørkegrøn, Næsten som ny, H&M flaskegrøn skjorte med pynte guldknapper Super smart skjorte fra H&M i mørkegrøn, med brystlommer. Har nogle cool guld pynte knapper. Str. 46, s

  45,00 kr.15-06-2024
 3. Bluse, Topshop, str. 40, Hvid, Ubrugt, 

UBRUGT:
Søde råhvid let gennemsigtig bluse i tyndt strik me

  Bluse, Topshop, str. 40, Hvid, Ubrugt, UBRUGT: Søde råhvid let gennemsigtig bluse i tyndt strik med korte ærmer fra Topshop. Str. 40/42 Stor i størrelsen Aldrig brugt, stadig med prismærke. Ny pri

  75,00 kr.15-06-2024
 4. Bluse, Peak Performance, str. 40, Sort, Næsten som ny, 

Sort bluse fra Peak performance med v-snit

  Bluse, Peak Performance, str. 40, Sort, Næsten som ny, Sort bluse fra Peak performance med v-snit foran, samt diskret rynker i ryggen Str. L Er som ny, kan ikke huske om den har været brugt Se fl

  50,00 kr.15-06-2024
 5. Bluse, Copenhagen Luxe, str. 42, Mørke beige, God men brugt, 

Cool bluse med v-hals fra Copenhagen

  Bluse, Copenhagen Luxe, str. 42, Mørke beige, God men brugt, Cool bluse med v-hals fra Copenhagen Luxe med små sten/perler på for og bagsiden. Str. XL (42/44) Se flere T-shirts/bluser på min prof

  75,00 kr.15-06-2024
 6. T-shirt, BOSS, str. 42, Hvid, God men brugt, 

Hvid T-shirt fra Boss med mange søde detaljer, bla. t

  T-shirt, BOSS, str. 42, Hvid, God men brugt, Hvid T-shirt fra Boss med mange søde detaljer, bla. tynd blå kant og en lille binde sløjfe. Str. XL (42/44) Se flere T-shirts/bluser på min profil, man

  90,00 kr.15-06-2024

55.792 annoncer kan du netop nu finde med bluser, toppe og trøjer til kvinder til salg på DBA. Find andet dametøj, her.
   

Når noget ryger ind, ryger andet ud

En af de danskere, der tjener mange penge på at sælge genbrug, er 28-årige Freja Bak Petersen fra Frederiksberg. Hun vurderer selv, at hun sælger genbrug for mellem 10 og 20.000 om året.

- Jeg sælger mine ting på brugtmarkedet, fordi jeg godt kan lide ideen om, at de lever videre – og måske bliver mere værdsat i andres hjem. Når man køber god kvalitet, holder det ofte en fin værdi, så jeg kan sælge videre uden det store tab. Det er derfor en fin måde at tjene lidt penge på, når jeg skal købe noget nyt, siger Freja Bak Petersen.

LÆS OGSÅ: Freja elsker at købe og få genbrugsgaver

Freja er ikke kun flittig til at sælge sine ting. Hun giver også genbrugsgaver. Det kan du læse om i artiklen, som vi linker til, over dette billede
Freja er ikke kun flittig til at sælge sine ting. Hun giver også genbrugsgaver. Det kan du læse om i artiklen, som vi linker til, over dette billede

Frejas bedste salgsråd

Når noget ryger ind, ryger noget andet ud hjemme hos Freja Bak Petersen, der er vild med både at sælge og købe genbrug. Det startede, da hun flyttede hjemmefra, hvor økonomien var knap. Men i dag handler det om jagten, de gode fund, udgåede designklassikere og historie.

Freja Bak Petersen sælger sine ting online, blandt andet på DBA. Og hun har nogle klare råd til andre, der også gerne vil tjene lidt penge på brugte ting.

- Det er altid en god ide at være transparent om tingenes stand. Fremhæv en eventuel ridse eller misfarvning i stedet for at skjule det. Sæt også prisen derefter, så du undgår skuffede købere. Og så har jeg gode erfaringer med at lægge billeder op, hvor tingen, jeg sælger, er i kontekst. Fx et billede af en spisebordsstol, hvor den står ved spisebordet, siger Freja Bak Petersen.

Den kategori, der sættes flest ting til salg i på DBA, er ‘Diverse indretning’

 1. Krokodille, Søholm, Sort krokodille med grøn rygkam til vægdekoration, fra Søholm. Uden skår eller r

  Krokodille, Søholm, Sort krokodille med grøn rygkam til vægdekoration, fra Søholm. Uden skår eller revner. Sendes ikke.

  300,00 kr.15-06-2024
 2. Nøgleboks med kodelås, Nøgleboks med kodelås, Nøgleboks med kodelås helt ny og ubrugt

  Nøgleboks med kodelås, Nøgleboks med kodelås, Nøgleboks med kodelås helt ny og ubrugt

  75,00 kr.15-06-2024
 3. Skammel, Trip Trap, Cutter skammel, cutter mini garderobe og tilhørende cutter kasser. 

Sælges grun

  Skammel, Trip Trap, Cutter skammel, cutter mini garderobe og tilhørende cutter kasser. Sælges grundet flytning.

  3.500,00 kr.15-06-2024
 4. Glasbord, Retro glas bord i rigtig god stand. 
Bordet er 57 cm højt og diameter er 50 cm.
Kan afhent

  Glasbord, Retro glas bord i rigtig god stand. Bordet er 57 cm højt og diameter er 50 cm. Kan afhentes I Århus N eller kan bringes i Århus efter aftale. Se også mine andre annoncer. Giver gerne mængd

  250,00 kr.15-06-2024
 5. Lysestager, Kähler, 2 nye ubrugt Avvento lysestager i creme hvid, til julelys.
Træet er 12 cm højt o

  Lysestager, Kähler, 2 nye ubrugt Avvento lysestager i creme hvid, til julelys. Træet er 12 cm højt og koglen er 15 cm høj. Samlet

  100,00 kr.15-06-2024
 6. Jern opsats, Stor flot jern opsats. Diameter 34 cm. Højde 20 cm. Pris 250 kr.

  Jern opsats, Stor flot jern opsats. Diameter 34 cm. Højde 20 cm. Pris 250 kr. Se også mine andre annoncer.

  250,00 kr.15-06-2024

Se hvilke ting der sættes til salg i ‘Diverse indretning’-kategorien, her. Se hvilke kategorier, der oprettes flest annoncer i på DBA, her, hvor vi serverer dig en top 10.
  

Tal fra Genbrugsindekset 2022

- 50 procent af danskerne har solgt brugt inden for de seneste 12 måneder – i 2021 lød tallet på 47 procent, og i 2017 lød tallet på 32 procent.

- Primære årsager til at sælge brugt:

  • Jeg bryder mig ikke om at smide ting ud, der stadig virker: 54 procent
  • Jeg får ryddet op derhjemme og får ekstra plads: 52 procent
  • Jeg tjener penge: 49 procent

- Danskerne vurderer at have solgt for 7.152 kr. de seneste 12 måneder – det er en stigning på knap 2.000 kr. mere end i 2017, hvor tallet lå på 4.971 kroner. I 2021 lød tallet på 5.882 kroner.

- Danskerne genbrugshandler primært gennem online handelspladser som DBA (82 procent) og venner og bekendte (80 procent)


Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

LÆS OGSÅ: Freja sælger hver måned en del ting: Få hendes bedste salgstips

Genbrugsindekset udkommer fast én gang om året, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark
Genbrugsindekset udkommer fast én gang om året, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark

Hvilke varer er de mest og mindst populære at købe og sælge på brugtmarkedet? Det kan du få svar på i artiklen, her. Sådan kan du nemlig finde ud af, hvilke varer du helst skal prioritere at sætte til salg før andre, hvis du vil have dem solgt hurtigt.

Du kan også blive klogere på, hvordan du bedst muligt sælger dine ting ved at se videoen herunder. Der giver vi dig otte simple råd:


Få flere og mere uddybende råd i artiklen, her.

Relaterede artikler