Sådan gør du garderoben mere bæredygtig
Livsstil

Sådan gør du garderoben mere bæredygtig

Astrid
Astrid

Du vil gerne iklæde dig en stilig mundering, men du har ikke lyst til at bidrage til unødvendigt overforbrug. Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor du skal starte. Med 7 råd guider vi dig til, hvordan du nemt kan gøre din garderobe mere bæredygtig.

Du kender det måske? Du har fyldt kurven på dit yndlings shopping-site. Du modtager tøjet, og det sidder bare ikke helt lige så godt som på modellen på hjemmesiden. Du får ikke sendt tøjet tilbage og nu fylder det i dit skab.

Overforbruget raser derudaf, og egentlig vil du gerne have en mere bæredygtig garderobe, men du ved ikke helt, hvor du skal starte. Det mest miljøvenlige ville måske være at indføre et shoppestop, hvor du simpelthen tager en kold tyrker og ikke anskaffer dig mere tøj.

Men det, kan vi vist hurtigt blive enige om, er en drastisk løsning. Læs med her, hvor vi med 7 råd guider dig til en mere bæredygtig garderobe, der både giver pote for pengepungen og miljøet.

Ganni til salg på DBA:

 1. Maxikjole, Ganni, str. M, Næsten som ny, Smuk sort/orange lang maxi-kjole fra Ganni i str 38/40. St

  Maxikjole, Ganni, str. M, Næsten som ny, Smuk sort/orange lang maxi-kjole fra Ganni i str 38/40. Style Fairfax Georgette i viscose. Længde: 148 cm. Brystmål 2x52 cm. Bytter ikke. Sælges for 750 kr. S

  750,00 kr.09-12-2023
 2. Festkjole, Ganni, str. L, Blomstret, Næsten som ny, RESERVERET

Mærke: Ganni
Str: 40
Mål: L: 92 cm

  Festkjole, Ganni, str. L, Blomstret, Næsten som ny, RESERVERET Mærke: Ganni Str: 40 Mål: L: 92 cm B: 100 cm Stand: Som ny Pris: 500,-

  500,00 kr.08-12-2023
 3. Festkjole, Ganni, str. M, Ubrugt, Smukkeste Ganni kjole
Str 38
Aldrig blevet taget i brug.

  Festkjole, Ganni, str. M, Ubrugt, Smukkeste Ganni kjole Str 38 Aldrig blevet taget i brug.

  650,00 kr.08-12-2023
 4. Festkjole, Ganni, str. M, Blå, Næsten som ny, Lækker Ganni strik kjole , perfekt til hverdag og ju

  Festkjole, Ganni, str. M, Blå, Næsten som ny, Lækker Ganni strik kjole , perfekt til hverdag og julen . Str. M . Kan sendes med DAO eller hentes i kbh.

  749,00 kr.08-12-2023
 5. Sommerkjole, Ganni, str. S, Leo, Næsten som ny, Ganni leo kjole str 36
Været på en gang, fremstår

  Sommerkjole, Ganni, str. S, Leo, Næsten som ny, Ganni leo kjole str 36 Været på en gang, fremstår fuldstændig som ny.

  650,00 kr.08-12-2023
 6. Anden kjole, Ganni, str. L, Bomuld, God men brugt, Super flot Ganni kjole. Str 42. Tænker det svar

  Anden kjole, Ganni, str. L, Bomuld, God men brugt, Super flot Ganni kjole. Str 42. Tænker det svarer til en str L

  400,00 kr.07-12-2023

Lige nu er der 335 kjoler fra Ganni til salg på DBA – find dem her.

1. Det lette råd (som vi dog ved, du kan have svært ved at holde)

Nyt, nyt, nyt. Vi vil gerne se smarte ud og holde trit med moden. Det resulterer dog ofte i, at skuffer og skabe hobes op med stort set ubrugt tøj.

Et simpelt råd, som både er nemt og billigt, er derfor at slide tøjet op. Det betyder ikke, at du skal rende rundt i en pjaltet uniform, men derimod være opmærksom på at få aktiveret hele din garderobe.

Du kan eventuelt udfordre dine kollegaer til, at I hver mandag skal have et stykke tøj på, som I ellers ikke bruger. Med stor sandsynlighed vil du genopdage dele af din garderobe, du havde glemt.

Desuden er det en god ide at vaske dit tøj bedre og knap så ofte, da du derved slider mindre på det.

LÆS OGSÅ: Danskerne genbruger som aldrig før

Hvis du vil forlænge dit tøjs levetid og skåne miljøet, er det en god ide at lade dit tøj lufttørre.
Hvis du vil forlænge dit tøjs levetid og skåne miljøet, er det en god ide at lade dit tøj lufttørre.

2. Dette bør du gøre, når tøjet går i stykker

Frem med nål og tråd. I stedet for at smide bluser og bukser ud så snart en syning går op, skal vi blive bedre til at reparere tøjet selv.

Ikke alene kan du på denne måde holde liv i dine yndlingsjeans, du tilegner dig samtidig en række huslige og yderst brugbare færdigheder. Måske du tilmed synes, det kreative arbejde er sjovt – win win. 

Hvis yndlingsblusen ikke står til at redde, bør du tænke upcycling. Kan blusen få et nyt liv ved at genanvende stoffet? Du kan eksempelvis sy et pudebetræk eller et indkøbsnet.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselsker, Sofie Amalie

Vil du være med på moden og samtidig genanvende tøj og tekstiler, du ikke længere bruger? Sy dit eget patchwork-tæppe.
Vil du være med på moden og samtidig genanvende tøj og tekstiler, du ikke længere bruger? Sy dit eget patchwork-tæppe.

3. Dette råd er til dig, der er MEGET kreativ

Synes du, at det var befriende med en smule kvalitetstid med nål og tråd? Det har aldrig været mere in at lave sit ejet tøj.

På DBA kan du finde både gran til hjemmestrik eller farverige stoffer til hjemmesyede kjoler. Hvis du vil gå all in, bør du anskaffe dig en – som du ovenikøbet nemt kan spare et par tusinde kroner på ved at købe brugt.

Der er uanede mulighed, når det kommer til kreative projekter. Mangler du inspiration til, hvad dit første projekt skal være, kan du her sy-guides. Hvis du har lyst til kaste dig ud i et boligprojekt, kan du finde et hav af DIY-guides, her.

Symaskiner til salg på DBA:

 1. Symaskine, Singer retro symaskine, Symaskine, The Singer Manufacturing co.

Antik gammel retro Singe

  Symaskine, Singer retro symaskine, Symaskine, The Singer Manufacturing co. Antik gammel retro Singer symaskine til el. Har el lampe. Singer klasse 201K vintage symaskine af god solid kvalitet. Motor

  350,00 kr.09-12-2023
 2. Symaskine, Eva Royal 9000, Computerstyret med mange funktioner, nål op/ned, nåletråder, start/stop k

  Symaskine, Eva Royal 9000, Computerstyret med mange funktioner, nål op/ned, nåletråder, start/stop knap (kan sy uden fodpedal), hastighedsregulering, 156 nytte- og pyntesømme incl. tal og bogstaver. D

  1.150,00 kr.09-12-2023
 3. Symaskine

  Symaskine

  650,00 kr.08-12-2023
 4. Symaskine, majo r VI symaskine, denne dejlige og så enkel en symaskine fra major af sælges , så en

  Symaskine, majo r VI symaskine, denne dejlige og så enkel en symaskine fra major af sælges , så enkel i brug og forståelse for alle som gerne vi sy , har diverse funktioner ( bl knaphuls og 2 nåle

  545,00 kr.08-12-2023
 5. Symaskine, Berette 50 virke som den skal ( uden gevindboks)

  Symaskine, Berette 50 virke som den skal ( uden gevindboks)

  650,00 kr.08-12-2023
 6. Symaskine, Master 3100, Master symaskine larmer ikke så meget syr forskellige funktioner fx; Zigzak

  Symaskine, Master 3100, Master symaskine larmer ikke så meget syr forskellige funktioner fx; Zigzak , overlock , knaphulde osv, let at betjening , sy også tykt stof, blevet smurt og renset brugsanvisn

  450,00 kr.08-12-2023

Lige nu er der 640 symaskiner til salg på DBA – find dem her.

4. Følg dette råd, hvis du mangler monéter

Mangler du knaster på kistebunden, er dette råd måske særligt velegnet til dig. 

Din garderobe er et skatkammer. Sælg ud af de ting, du ikke længere bruger, og du vil opleve, at tøjkriserne ikke opstår nær så ofte. Det bliver nemlig nemmere at sammensæt dine outfits, desto større et overblik du har over din garderobe.

Mangler du inspiration til, hvordan du bedst muligt rydder ud i de bjerge af tøj, der gemmer sig bag garderobeskabets låger? Læs med her, hvor vi guider til, hvordan du rydder op efter oprydningsguruen, Marie Kondos, principper.

Det fantastiske ved at sælge eller donere dit brugte tøj er, at det gavner både din pengepung og miljøet. Jo længere tøjet anvendes, desto færre spildte ressourcer.

LÆS OGSÅ: Lær af DBA’s supersælgere

Vil du have dit brugte tøj hurtigt solgt, er det en god ide at tage pæne billeder i dagslys.
Vil du have dit brugte tøj hurtigt solgt, er det en god ide at tage pæne billeder i dagslys.

5. Sådan stiller du shoppetrangen

Har du fulgt ovenstående råd og har pludselig forfærdelig mange penge mellem hænderne, melder shoppetrangen sig måske.

Kan du ikke modstå, bør du kigger brugt – eksempelvis på DBA eller i genbrugsbutikker. På DBA kan du finde lækre mærker og meget mere. Og så er det endda til en fordelagtig pris.

På DBA kan du i skrivende stund finde 338 kjoler fra Ganni. Er du på udkig efter en farverig forårskjole, har Klara fra Køge i øjeblikket nedenstående grønne sag til salg. Kjolen har fra ny kostet 1.300 kroner, men Klara sælger den for blot 550 kroner.

Udover, at du ved at købe brugt får stillet shoppetrangen, er du med til at drage nytte af allerede eksisterende ressourcer. Et af de første skridt mod et mere bæredygtigt samfund er nemlig at tænke mere cirkulært.

LÆS OGSÅ: Disse ting ville vi af med i 2019

Skal Klaras kjole bo hos dig? Du kan finde den her, såfremt den stadig er til salg.
Skal Klaras kjole bo hos dig? Du kan finde den her, såfremt den stadig er til salg.

6. Hvis du har brug for udskiftning i garderoben

Mangler du udskiftning i garderoben, men vil ikke købe nyt? Arranger en bytte-dag med venner og familie.

Alle medbringer en sæk med tøj, som de ikke længere bruger. Og så kan I ellers bare bytte løs internt. På den måde får du et nyt pust til din påklædning, der hverken koster knaster eller dræner klodens ressourcer.

7. Når du skal købe nyt tøj

Synes du alligevel, at du har behov for at investere i ny mundering, kan du skåne miljøet mest muligt ved at købe tøj, der er forsvarligt produceret i bæredygtige materialer som eksempelvis økologisk bomuld eller tencel.

Hvis du vil sikre dig, at dit tøj er forsvarligt produceret, kan du kigge efter certifikater som eksempelvis Fair Trade og GOTS (Global Organic Textile Standard).

Et andet råd, når du kaster knaster efter nyt tøj, er at købe klassisk. Du skal sikre dig, at du kan bruge genstanden i mange år.

Er varen blot en døgnflue, som ikke længere er på mode om et par måneder? Er den lavet i et holdbart materiale? Passer den med dit øvrige tøj i garderoben? Stil dig selv disse spørgsmål, inden du hiver dankortet frem og overvej altid, om det er noget, du rent faktisk har brug for.

SE OGSÅ: DBA’s dyreste taske

Vil du udfordre dig selv? Hold shoppestop i en måned, 6 måneder eller et år.
Vil du udfordre dig selv? Hold shoppestop i en måned, 6 måneder eller et år.

På udkig efter inspiration til at gøre hverdagen mere bæredygtig kan du læse med her, hvor vi guider til moderne bæredygtig indretning anno 2020.

Vil du gerne se, hvordan en sand genbrugselsker bor, skal du se med i videoen nedenfor, hvor vi er på besøg hos Camilla i Gilleleje. Hendes hjem er fyldt med personlighed og de mest finurlige genbrugsfund.
Vil du vide mere om Camilla og hendes eventyrlige genbrugshjem, kan du læse med her.

Relaterede artikler