Danmarks bedste krejlere er fundet: Nord- og østjyderne prutter mest om prisen
Livsstil

Danmarks bedste krejlere er fundet: Nord- og østjyderne prutter mest om prisen

Julie Schoen
Julie Schoen

65 procent af de ting, du har til salg, skal du ikke regne med at få fuld pris for. For Genbrugsindekset 2023 viser, at 65 procent af danskerne prutter om prisen. Nogle gør det dog oftere end andre, så du kan stadig håbe på at få solgt til fuld brugtpris.

’Hvad skal du have for den’?

Det spørgsmål bør du som sælger virkelig overveje dit svar på. For én ting er at svare oprigtigt og dermed fortælle den pris, du håber at få for din ting. En anden ting er at give køber et beløb, der er til at forhandle med.

En ny undersøgelse viser, at du nok bør gøre det sidste. For danskerne er meget ivrige for at prutte om prisen. Det viser DBAs Genbrugsindeks 2023, som hvert år kortlægger danskernes genbrugslyst.

For ottende år i streg tager Genbrugsindekset temperaturen på danskernes villighed til at købe og sælge brugt, og for anden år i streg kan du finde det såkaldte ’Prutte-Danmarkskort’ i den interaktive rapport. (Se screenshot længere nede i artiklen):

I år viser Genbrugsindekset, som er lavet på vegne af DBA, at 65 procent af danskerne ’altid’, ’ofte’, ’nogle gange’ og ’sjældent’ prutter om prisen, når de handler brugt.

Der er altså en god portion sandsynlighed for, at den pris, du svarer køber, ikke ender med at være det beløb, du sælger for.

- Det er for mange en del af charmen, når man køber brugt - at man kan prutte om prisen. Det kan give et ekstra kick for både køber og sælger, når man får forhandlet sig frem til den – for en selv – helt rigtige pris. Så føles varen ekstra ”fortjent”, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig for DBA.

Der er stor forskel fra region til region i forhold til, hvor glade vi er for at forsøge at slå lidt af prisen på vores brugte varer
Der er stor forskel fra region til region i forhold til, hvor glade vi er for at forsøge at slå lidt af prisen på vores brugte varer

Her i Danmark er de mest flittige til at prutte om prisen

Genbrugsindekset viser dog, at der er forskel på, hvorhenne i landet, der oftest gives nedslag i prisen:

Nord- og østjyderne prutter oftest om prisen, mens der er længere mellem snapsene i Nordsjælland.

Da Genbrugsindekset i 2022 første gang målte på danskernes ”gasudslip” på genbrugsmarkedet, var det borgerne i Vestjylland, der var mest begejstrede for at prutte om prisen. Det har ændret sig siden. Det har faktisk ændret sig meget; for vestjyderne er faktisk dem, der næstefter nordsjællænderne er de mindst flittige til at prutte om prisen.

- De geografiske forskelle kan man jo anvende helt taktisk: Man kan jo overveje at sætte beløbet, der udgør ens ”mindstepris”, 10 procent højere end ellers, hvis det er en pruttelysten dansker, der spørger, siger Julie Schoen med et glimt i øjet.

Faktaboks:

- 65 procent af danskerne prutter om prisen, når de handler genbrug.

 

Den region, hvor flest gør det, er:
- Østjylland: 68 procent
- Nordjylland: 68 procent

 

Den region, hvor færrest gør det, er:
- Nordsjælland: 55 procent

 

Obs. Når vi skriver, at XX procent af danskerne prutter om prisen, regner vi alle de danskere sammen, der har svaret, at de ’Altid, ’ofte’, ’nogle gangen’ og ’sjældent’ prutter om prisen.

Kilde: Genbrugsindekset

Vi prutter, men der er forskel på at byde ned i pris online og ved fysisk handel

Selvom nord- og østjyderne deler titlen som de mest pruttelystne danskere, er der stor forskel på, i hvilke situationer de prutter mest om prisen:

Nordjyderne er især glade for at prutte om prisen på loppemarkeder, mens østjyderne prutter mest, når de handler brugt online som for eksempel på DBA.

- For dem, der synes, det kan være lidt svært at prutte om prisen, forestiller jeg mig, at det kan være rart at prutte om prisen online, hvor man derved ikke ser personen i øjnene. Samtidig er der mange, for hvem handel om prisen er en sport, et ’must’ og et princip simpelthen. Disse har nok bedst tæft med at gøre det ’ansigt til ansigt’. Folk har jo deres tricks og charme til at få sig den bedste pris, fortæller Julie Schoen.

Genbrugsindekset har for andet år i streg kortlagt, hvor meget danskerne prutter om prisen på brugte varer
Genbrugsindekset har for andet år i streg kortlagt, hvor meget danskerne prutter om prisen på brugte varer

Mænd og kvinder er heller ikke enige om, på hvilke brugtmarkeder de helst vil prutte om prisen

Genbrugsindekset 2023 viser også, hvor villige vi er til at prutte om prisen mand og kvinde imellem.

70 procent af kvinderne prutter om prisen, når de shopper på loppemarkedet, mens eksempelvis kun 34 procent forsøger at få nedslag i prisen i genbrugsbutikkerne. Online prutter 34 procent af kvinderne om prisen.

Blandt mændene gælder det, at de er lige villige til at prutte om prisen, uanset om det er online eller på et loppemarked.

Det eneste, de to køn ”kan blive enige om”, er, at der mest sjældent bliver forsøgt at få nedslag i prisen, når de handler i genbrugsbutikker.

- Det er ikke til at sige, hvor vi prutter mest om prisen – online eller loppemarked, for som vi lige har læst svinger det virkelig, alt afhængig af, hvem vi spørger. Bare på tværs af alder varierer det også. De unge prutter oftere på et loppemarked end online, mens de 31-45 årige prutter oftere om prisen online end på et loppemarked, fortæller Julie Schoen.

Prutter om prisen (online)

Hjemmeboende børn familier:
81 procent

 

 

Ikke-hjemmeboende børne familier:
61 procent

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Læs mere

Du kan læse mere om de unge versus ældres prutten om prisen i artiklen, her.
Vil du læse om en kvinde, der ofte får pruttet sine varer ned i pris, og hvad hun tænker om det, kan du læse med, her.
Du kan også læse om en kvinde, der ofte køber brugt og i den forbindelse ser en sport i at prutte sælger ned i pris.

Relaterede artikler