Denne pizzaovn fra DBA sendte start-up mod stjernerne
Livsstil

Denne pizzaovn fra DBA sendte start-up mod stjernerne

Christine
Christine

Hvordan et DBA-fund sparede 34-årige Andreas Zacho fra København for minimum 150.000 kroner, og samtidig sendte hans startup-virksomhed mod stor succes, kan du finde ud af nu. Det er nemlig ikke nogen helt almindelig virksomhed, Andreas står i spidsen for.

Det er hverken ’Vegetables’, ’Margherita’ eller ’Meatlover’ med det hele, der er på menuen, når Andreas Zacho, 34 år, fra København fyrer op i pizzaovnen. Ejeren bag den bæredygtige virksomhed ’A Circular Design Studio’ sætter ikke bagværk på bordet. Han serverer plastik i alverdens former og farver.

I en helt almindelig pizzaovn, der blev fundet på DBA, opvarmer og omsmelter han overskudsplastik, som senere forvandles til kopper, tallerkener, borde og meget mere. Det er bæredygtigt, brugbart og bestemt værd at læse mere om, for der var mange overraskende udfordringer, som skulle forceres, før den kreative iværksætter modtog et afgørende opkald.

De farverige produkter står foran butikken i København. Det er ikke til at se, de er lavet af genbrugsplastik.
De farverige produkter står foran butikken i København. Det er ikke til at se, de er lavet af genbrugsplastik.

Derfor fik iværksætter brug for DBA

Efter seks år i søværnet havde Andreas med egne øjne set, hvordan de store skibe skvulpede rundt på plastik. Alligevel var det ikke en krøllet colaflaske kastet i Københavns kanaler eller et blidt blik over Biscayens bølgende blå, der blev startskuddet til ’A Circular Design Studio.’

Det, der inspirerede den kreative iværksætter fra København, var vidensdeling:

- Sideløbende med mine studier på arkitektskolen i København opbyggede jeg et firma, som med tiden blev til ’A Circular Design Studio’. Det udsprang blandt andet af, at jeg underviste i at genanvende plastik, hvor jeg formidlede viden fra græsrodsbevægelser, der var på forkant med genanvendelse af ressourcer, fortæller han.

Oplysning er vigtig, mener Andreas, men understreger samtidig, at der først kommer vægt bag ordene, når man selv udfører handlingerne. Derfor begyndte han at udvikle ting i plastik:

- Det eneste, du skal bruge for at genanvende plastik, er varme, så det er nemt at lave småting som nøgleringe. Til gengæld er det svært at bygge en forretning på. Det har ikke nok volumen. Man er nødt til at skalere op, hvis man skal rykke på området, lyder det.

Potentialet måtte udnyttes, tænkte Andreas, for med alt det plastik, der ikke bliver brugt, gav det for ham ikke mening kun at lave mindre ting. Derfor tændte han computeren og tastede tre små bogstaver, som skulle vise sig at spare ham for 150.000 kroner.

Find en pizzaovn på DBA:

 1. Anden grill, Pizzaovn Ooni, Til træpiller.

Original pizzaspade medfølger, samt en halv pose træpill

  Anden grill, Pizzaovn Ooni, Til træpiller. Original pizzaspade medfølger, samt en halv pose træpiller. Kom med et bud...

  123,00 kr.09-12-2023
 2. Ooni Volt 12 pizzaovn UU-P12B00

  Ooni Volt 12 pizzaovn UU-P12B00

  Ooni Volt 12 pizzaovn UU-P12B00, Ooni, Ooni Volt pizzaovnen UU-P12B00 har et væld af gode funktioner. Tilbered din 12" pizza i op til 450 °C varme både indendørs og udendørs med denne bærbare ovn. Med

  6.299,00 kr.05-09-2023
 3. Anden grill, Cozze, Pizzaovn 13", I pæn stand, sælges med den originale låge, regulator, en ekstra s

  Anden grill, Cozze, Pizzaovn 13", I pæn stand, sælges med den originale låge, regulator, en ekstra sten og en pizzaspade. Har altid været enten overdækket eller stået inde.

  800,00 kr.03-12-2023
 4. Anden grill, Cozze, Cozze 13" pizzaovn sælges
Brugt men god stand
Enkelte afskaldninger på overflade

  Anden grill, Cozze, Cozze 13" pizzaovn sælges Brugt men god stand Enkelte afskaldninger på overfladen uden betydning for funktion Incl. låge, gasregulator og dækken. Laver de mest fantastiske pizzaer

  550,00 kr.01-12-2023
 5. Tilbehør, Cozze, Sælger denne modificerede Cozze 13, da jeg har fået ny pizzaovn. Stenen i ovnen kan

  Tilbehør, Cozze, Sælger denne modificerede Cozze 13, da jeg har fået ny pizzaovn. Stenen i ovnen kan rotere, og dermed sikre en jævn afbagning af pizzaer. Ovnen skal forsynes af en powerbank for at st

  900,00 kr.29-11-2023
 6. Anden grill, Fin lille pizzaovn til terrassen. Bagesten måler 30x30 cm.
Brugt få gange.
Skal afhente

  Anden grill, Fin lille pizzaovn til terrassen. Bagesten måler 30x30 cm. Brugt få gange. Skal afhentes. Sendes ikke.

  450,00 kr.29-11-2023

Lige nu kan du på DBA finde 41 pizzaovn på DBA, og her kan du se dem, der koster mindre end 500 kroner.

Mere end 150.000 kroner blev sparet på DBA-fund

’DBA.dk’ var det eneste, der skulle stå i adressefeltet, før Andreas var på vej mod den pizzaovn, der blev starten på et ægte iværksættereventyr. Fundet fra DBA kostede kun 300 kroner, men pengene har tjent sig ind mange gange siden:

- En fabriksny specialovn koster 150.000-200.000 kroner, og selvom pizzaovnen jo ikke kan sammenlignes med den en til en, kan de alligevel det samme. Med pizzaovnen skulle jeg heller ikke bygge et anlæg, der kan drive den. DBA er et godt sted at starte for en ny virksomhed, for det sparede mig for mange penge. Samtidig er der også et bæredygtigt perspektiv i at købe en brugt ovn i stedet for at bestille en ny fra den anden side af verden, fortæller Andreas.

Efter købet fik Andreas hurtigt brug for den viden, han havde fra undervisningen, og i kombination med den kreative arkitektuddannelse begyndte arbejdet med pizzaovnen:

- Jeg brugte nok et halvt år på at undersøge, hvad ovnen kunne, og hvilke begrænsninger den havde. Det var nødvendigt med tilpasninger, så jeg skruede og lappede, før jeg fandt frem til den bedste kvalitet, fortæller iværksætteren, der ikke er meget for at afsløre, hvilke justeringer han foretog.

- Det er en hemmelighed, griner han.

Uendeligt mange prøvefyringer senere, kunne Andreas endelig konkludere, at pizzaovnen var perfekt. Han var klar til at realisere de produkter, han havde i tankerne, da en overraskende udfordring satte en stopper for projektet. Hvad det var, og hvordan DBA endnu en gang trådte hjælpende til, kan du læse under billedet af den flotte bakke.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

Ikke ét produkt er ens, og netop det er spændende, mener Andreas.
Ikke ét produkt er ens, og netop det er spændende, mener Andreas.

Andreas: Det er vores største udfordring

Andreas har aldrig fortrudt sit første køb, og da den gamle ovn ikke længere kunne følge med efterspørgslen, trådte DBA endnu en gang hjælpende til. For 6.000 kroner blev han ejer af en ny ovn, men lykken var ikke gjort endnu:

- Den største udfordring var faktisk at få plastik nok. Det er vildt at tænke på, når man ved, hvor meget der er ude i verden. Alene i Danmark har vi hvert år mange tusind tons plastik, som sendes til genanvendelse i Tyskland og Frankrig, men kan vi overhovedet være sikre på, at det bliver brugt? Spørger Andreas forundret.

Det skal være bæredygtigt på flere niveauer, og for Andreas er det afgørende, at ’A Circular Design Studios’ klimaaftryk begrænses. Derfor går han lokalt til værks:

- Det giver mening at bruge det, der er tættest på. Ligesom med pizzaovnen, der ikke skal fragtes langt væk fra, men købes lokalt gennem DBA. Derfor henter vi plastik ved lokale fabrikker og virksomheder eller samler i naturen, fortæller han.

Det er et mål for ’A Circular Design Studio’, at mindske miljøaftryk, men det er ikke alt. Hos startup-virksomheden er der ikke kun gode intentioner i støbeskeen. De har også nogle helt andre ting i ovnen.

Køb bæredygtigt på DBA:

 1. Vandflaske, water bottle. New. Unused.
termoflaske i rustfrit stål

  Vandflaske, water bottle. New. Unused. termoflaske i rustfrit stål

  30,00 kr.13-11-2023
 2. Drikkedunk, drikkeflaske, ny, ubrugt, spar 115kr, Pantone, Ny, ubrugt Pantone drikkeflaske i Pantone

  Drikkedunk, drikkeflaske, ny, ubrugt, spar 115kr, Pantone, Ny, ubrugt Pantone drikkeflaske i Pantone rød 2035. Drikkeflasken er i rustfrit stål og polypropylen, måler H19cm x Ø7,4cm og kan indeholde 6

  75,00 kr.19-04-2022

Vandflasker i stål og genanvendelige madkasser er et perfekt alternativ til plastik.

Svært: Kan du gætte, hvad der er i ovnen?

Fra varelageret strømmer bakker, borde, stole, knager, greb, kunstværker og installationer. Det stiller krav til materialet, for hvornår er plastik skrald, og hvornår er det et salgbart produkt? Det er en hårfin grænse, forklarer Andreas, for kvaliteten skal følge med:

- Jo større emnerne er, jo svære er det at holde kvaliteten. Plastik har ofte et dårligt ry og beskyldes for at være billigt og dårligt, så min ambition er at skabe kvalitetsprodukter, som ikke nødvendigvis ligner plastik, men derimod terrazzo eller marmor. For mig er det afgørende, at tingene er brugbare.

Derfor trækkes der i dag støbeplader i alle farver ud af pizzaovnens glohede indre. Men at ramme de rigtige nuancer er ikke altid lige let, for plastik er ikke bare plastik, lyder det:

- Plastik bliver gråt ved opvarmning, så det er svært at få flotte farver, men det har været et mål fra begyndelsen, at produkterne skulle have skarpe, klare farver.

- Vi arbejder kun med plastik, der på forhånd er fødevaregodkendt, som for eksempel låg fra mælk eller shampoo, men det giver nogle begrænsninger. Når produktionen skaleres op, er man ikke garanteret den samme farvenuance i alle produkter, men for mig er det en del af charmen, siger Andreas.

Det er ikke kun Andreas, der synes, det er charmerende. Efter kun to år som virksomhedsejer ringede telefonen en dag, og heldigvis var han hurtig til at tage den, for opkaldet skulle sende ’A Circular Design Studio’ mod det store gennembrud.

LÆS OGSÅ: Designerens 5 tips til, hvordan du upcycler garderoben

Hos A Circular Design Studio laver man både borde og stole, men også tallerkener, fade og bakker er populære.
Hos A Circular Design Studio laver man både borde og stole, men også tallerkener, fade og bakker er populære.

Du har sikkert set ’A Circular Design Studio’ her

’A Circular Design Studio’ har taget turen fra lokalavisernes grånede papir til boligmagasinernes glitrende sider, men det var et særligt telefonopkald, som for alvor skulle bryde lydmuren mellem danskerne og den bæredygtige virksomhed:

- Det er kun to år siden, jeg stod med de første produkter i hænderne, men efter vi var med i ’Danmarks næste klassiker’, begyndte det virkelig at gå stærkt. Folk ser potentialet i at genanvende plastik, og det er dejligt, man tager så godt imod vores idéer, fortæller Andreas.

I dag er det ikke længere en udfordring at få plastik nok. Det er derimod helt andre problemer, iværksætteren står overfor:

- Lige nu er vores største problem at følge med efterspørgslen, men det er jo heldigvis et luksusproblem, siger Andreas, før han løfter sløret for, hvilken fremtid ’A Circular Design Studio’ går i møde:

- Vi arbejder hele tiden på at optimere måden, vi genanvender plastik på, så endnu mere kan bruges, men vi skal ikke kun sende produkter på markedet. ’A Circular Design Studio’ skal også oplyse og inspirere for at gøre en aktiv forskel i folks liv, slutter Andreas.

Køb en skraldespand på DBA:   

 1. Magasinholder / trådkurv, Sød trådkurv i messing/guld 

Den kan bruges som skraldespand, til toiletr

  Magasinholder / trådkurv, Sød trådkurv i messing/guld Den kan bruges som skraldespand, til toiletruller, som magasinholder og bare smuk til indretning i ethvert hjem Mål: H25 Ø32

  150,00 kr.10-12-2023
 2. Papirkurv, Skraldespand "EFG", Luksus - Kvalitets papirkurv = skraldespand,

Som NY i perforeret og

  Papirkurv, Skraldespand "EFG", Luksus - Kvalitets papirkurv = skraldespand, Som NY i perforeret og lakeret stål Fejler intet, er meget stabil og rummelig (*;*) Dimensioner: 24 x 24 cm 38 cm høj Der

  140,00 kr.09-12-2023
 3. Fletkurve, F, Stor fletkurv med hank evt til stor plante. Anden fletkurv til plante eller skraldespa

  Fletkurve, F, Stor fletkurv med hank evt til stor plante. Anden fletkurv til plante eller skraldespand. Og lanterne flet. Mangler glas. Samlet

  100,00 kr.09-12-2023
 4. Skraldespand, Jem og Fix, Skraldespande med udtræk, 2 x 10 liter. Kan ses her: https://www.jemogfix.

  Skraldespand, Jem og Fix, Skraldespande med udtræk, 2 x 10 liter. Kan ses her: https://www.jemogfix.dk/affaldssortering-med-udtraek/1140/9051307/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIosPf4amAgwMVZVqRBR0m4Aj

  100,00 kr.08-12-2023
 5. Skraldespand papirkurv, Hay

  Skraldespand papirkurv, Hay

  100,00 kr.08-12-2023
 6. Affaldsstativ, 

Praktisk og robust affaldsstativ i lakeret metal med vippe-låg.

I velholdt og pæn

  Affaldsstativ, Praktisk og robust affaldsstativ i lakeret metal med vippe-låg. I velholdt og pæn stand. Rengjort og 100% klar til brug. Har stået på et kontor og været anvendt til tør emballage,

  375,00 kr.08-12-2023

Rigtig meget plastik ender i naturen, men skal i stedet genanvendes. Det bliver det, når du smider det i skraldespanden. På DBA kan du finde en til under 40 kroner.

Andreas er ikke den eneste, hvis iværksættereventyr begyndte på DBA. Da Nicklas, du kan møde i denne artikel, købte en 80 år gammel væv, fik han for alvor sat skub i karrieren, og i dag designer han tøj til store stjerner.

Bæredygtighed er et vigtigt omdrejningspunkt for Andreas, og netop derfor kickstartede han sin karriere på DBA. Platformen er nemlig et perfekt sted at gøre gode handler, der både glæder pengepungen og miljøet. Mon grundlæggeren Karsten Ree er enig? Hvor bæredygtigt rigmanden lever, kan du finde ud af her, men vil du have hans bedste brugtvaretips, skal du trykke play på videoen.

Relaterede artikler