Uventet: Nytårsforsæt gjorde Kristian afhængig af DBA
Livsstil

Uventet: Nytårsforsæt gjorde Kristian afhængig af DBA

Christine
Christine

Hvad var dit nytårsforsæt? For de fleste skydes året i gang med gode intentioner om en sundere livsstil, men for Kristian Keller fra København blev 2020 året, hvor impulskøbene måtte stoppes. Eller hvad? Læs med her og hør, hvordan forsøget går – det viser sig nemlig, at nytårsforsættet gjorde Kristian afhængig af DBA.

Forestil dig lige, at du ikke må købe andet end brugte ting det næste år. Det er 365 dage eller mere præcist 8.765 timer. Kunne du klare det for klimaets skyld?

Da Rådhusklokkerne ringede nytåret ind, startede Kristian Keller fra København stopuret. Det her var året, hvor han ikke måtte købe andet end brugte ting, og med ambitionen om at mindske impulskøbene det næste år, og samtidig sætte færre spor i klimalandskabet, begyndte nedtællingen. Hvad Kristian, 45 år, nok ikke havde regnet med, var, at nytårsforsættet gjorde ham afhængig af en ganske særlig app.

Vildt nytårsforsæt satte tankerne i gang

Mens vi andre sprang ind i 2020 med forestillingen om mere motion flimrende på nethinden, gik Kristian Keller året i møde med helt andre intentioner:

- Det var på grund af hele klimatingen, jeg besluttede mig for kun at købe brugt. Jeg synes, vi skal forbruge mindre, men når vi endelig skal købe ting, mener jeg også, det er bedre at købe brugt, fordi de ting allerede er i cirkulation, forklarer Kristian.

For mens butikkerne bugner af varer, vi kan hive ned fra hylderne og customize til vores livsstil, kræver det både benhårde forhandlingsevner og tid at finde varer på brugtmarkedet:

- Jeg synes, det var en sjov måde at blive bevidst om mit forbrug på, siger han.

Jeg ville gerne give mig selv et benspænd, der gjorde det mere besværligt at forbruge. Når man køber brugt, kan man nå at ombestemme sig flere gange i løbet af processen, og jeg regnede med, at det kunne nedsætte mine impulskøb.
fortæller Kristian.

I dag er det otte måneder siden, at Kristian kastede sig ind i projektet, og med kun fire måneder til målstregen kan passeres, kan han snart kalde sig en erfaren bruger af DBA. Men er det egentlig overhovedet muligt fra den ene dag til den anden at omlægge sin livsstil, så den er matcher brugtvaremarkedets luner?

Kaffemaskiner til salg på DBA:

 1. Køkkenudstyr. Melitt, Amefa, Bosch, OBH, Scanpan (5)

  Køkkenudstyr. Melitt, Amefa, Bosch, OBH, Scanpan (5)

  Køkkenudstyr. Melitt, Amefa, Bosch, OBH, Scanpan (, LotID: 6310181 Melitta kaffemaskine, Excellent i hvid. Amefa bestiksæt, Rome, 42 dele. Bosch TWK8613 elkedel 1,5 L 2400 W sort. OBH Nordica sandwic

  2.000,00 kr.21-02-2023
 2. Køkkenudstyr. Tefal, OBH, Bosch og KitchenAid (5)

  Køkkenudstyr. Tefal, OBH, Bosch og KitchenAid (5)

  Køkkenudstyr. Tefal, OBH, Bosch og KitchenAid (5), LotID: 6309922 Tefal Excel gryde med låg 20 cm 3 L. Tefal stegepande - So Recycled - Ø 22 cm, 100% genanvendt aluminium med nonstick-belægning. OBH

  2.000,00 kr.21-02-2023
 3. Diverse køkkenudstyr (8)

  Diverse køkkenudstyr (8)

  Diverse køkkenudstyr (8), LotID: 6303499 Bestiksæt i rustfrit stål med guld-finish. 8 stk knive, 8 stk. gafler, 8 stk. spiseskeer, 8 stk. teskeer. Tåler opvaskemaskine. Zassenhaus salg & peber sæt i

  1.600,00 kr.22-03-2023
 4. Philips HD8829 Easy Cappuccino espressomaskine

  Philips HD8829 Easy Cappuccino espressomaskine

  Espressomaskine, kaffemaskine, Philips HD8829 Easy Cappuccino , ***Philips HD8829 Easy Cappuccino espressomaskine*** - Easy Cappuccino; - Aroma plus; Fin og velholdt espressomaskine sælges! Den funge

  1.500,00 kr.21-03-2023
 5. Siemens Kaffemaskine - Tc86303 - Kaffemaskiner Hos Coop

  Siemens Kaffemaskine - Tc86303 - Kaffemaskiner Hos Coop

  Siemens Kaffemaskine - Tc86303 - Kaffemaskiner Hos, Siemens, Kaffemaskine fra Siemens Stå op til friskbrygget morgenkaffe hver dag. Indstil kaffemaskinens timer til at brygge kaffen, imens du gør dig

  699,00 kr.23-12-2022
 6. Kaffemaskine , OBH, OBH coffee maker 
Brugt højest 5 gange. Sælges grundet flytning. Ingen ridser el

  Kaffemaskine , OBH, OBH coffee maker Brugt højest 5 gange. Sælges grundet flytning. Ingen ridser eller brugsspor. Og kanden er ikke kalket til. Skal afhentes på svanevej i Nordvest

  100,00 kr.21-03-2023

Et af Kristians første køb var en kaffemaskine. Lige nu kan du på DBA finde 1.376 kaffemaskiner, og her kan du se dem, der koster under 500 kroner.

Kristian: Derfor er det svært at holde nytårsforsættet

Ville det stoppe dine impulskøb, hvis du kun måtte købe brugt de næste 365 dage? Da Kristian besluttede sig for i praksis at teste sine teoretiske teser, måtte han erkende, at vejen til et mindre forbrug ikke nødvendigvis går gennem DBA:

- Jeg synes næsten, jeg har købt for meget, fortæller Kristian og fortsætter:

- Jeg må nok indrømme, at jeg er blevet lidt afhængig af DBA… App’en ligger der og blinker til mig, når jeg tager telefonen, og så trykker jeg automatisk på den og bladrer lidt rundt. Det bliver farligt på den der ”explorer-side”. Der kommer jeg til at impulskøbe, tilstår han.

Det var altså kampen for klimaet, der kickstartede Kristian afhængighed af DBA. Men det er også en verden af nye muligheder, man møder, når først man får øjnene op for, hvad der egentlig kan købes brugt:

- Der er nærmest ikke det, man ikke kan finde brugt, har jeg fundet ud af. Pludselig kan jeg se, jeg sparer penge, og så bliver jeg fristet til at handle. Men køber man kvalitet, kan man jo sælge det videre til næsten samme pris, og det tæller også med i det samlede regnskab både i forhold til økonomi og klima, forklarer Kristian.

At det på alle måder er bedre for klimaet at købe brugte varer, kan vist ikke diskuteres, så på det punkt er Kristian godt på vej. Men er der egentlig penge sparet, når impulskøbene stadig sniger sig ind?

LÆS OGSÅ: Genbrugshandlen boomer hos unge

Alberte fra København sælger sin Nespresso for 1.000 kroner. Du kan hente den på Nørrebro, hvis den skal stå i dit køkken.
Alberte fra København sælger sin Nespresso for 1.000 kroner. Du kan hente den på Nørrebro, hvis den skal stå i dit køkken.

Så mange penge har Kristian sparet på kun at købe brugt

Er der kolde kontanter at hente, når du kæmper for klimaet? Kristian afslører, at der alligevel samler sig nogle ekstra mønter i sparegrisen, selvom impulskøbene ikke helt kan undgås:

- Jeg har helt sikkert sparet penge på kun at købe brugt. Mit bud er nok, at jeg de sidste otte måneder har sparet 5.000 kroner, vurderer Kristian.

Der er altså stadig økonomiske fordele forbundet med at handle brugt, selvom et par ekstra ting har fundet vej til københavnerlejligheden. Til trods for, at forsøget med kun at købe brugt skulle sætte en stopper for impulskøbene, klager Kristian ikke over udfaldet:

- De ting jeg har købt, er jo ting, jeg kan have i mange år. Min kaffemaskine sparede jeg 4.000 kroner på, og den kan jeg nok sælge videre til samme pris, når jeg vil opgradere. Dejmaskinen fra Ballerup, købte jeg for 500 kroner. Jeg kunne sagtens have købt en nyere model, men den her er virkelig god kvalitet, selvom den er fra 1970’erne, forklarer han.

Nytårsforsættet er derfor stadig en succes, mener Kristian, men tager det ikke lang tid at finde frem til de gode handler? Det får du svar på under billedet.

LÆS OGSÅ: Mød en DBA-sælger: Lilan

Et af Kristians bedste køb var et par Airpods. Er du på udkig efter nogle? For 299 kroner kan disse blive dine.
Et af Kristians bedste køb var et par Airpods. Er du på udkig efter nogle? For 299 kroner kan disse blive dine.

Genvejen til genbrugsguldet

30 minutter. Så meget tid vurderer Kristian, at han dagligt bruger på at søge efter fund på DBA, men den efterhånden garvede genbrugsfinder, har da også et par genveje, som letter søgningerne:

- Der går hurtigt meget tid med at vente på, at den rigtige ting dukker op til den rigtige pris, på det rigtige tidspunkt. Det er meget hurtigere at købe i butikkerne, men præcis det var jo benspændet for mig. Jeg har dog opsat annonceagenter på DBA, så jeg får notifikationer om, når noget jeg søger efter, ”kommer på hylderne”, videregiver Kristian rutineret.

Annonceagenterne er imidlertid ikke det eneste kneb, Kristian benytter sig af. Han er nemlig blevet god til at prutte om prisen, så han får den bedste deal, men også et par oprydninger i hjemmet har givet afkast:

- Jeg har både solgt børnetøj og kameraudstyr på DBA i løbet af de sidste måneder, og det tæller jo også med i det samlede beløb, fortæller Kristian og fortsætter begejstret:

- Jeg har optur over den cirkularitet, vi for klimaets skyld stadig skal blive bedre til at arbejde med, men jeg har opdaget, at folk godt gider købe brugt, også selvom nogle af tingene kræver stor reparation, siger han.

At der sker noget i danskernes købskultur, er Kristian ikke i tvivl om. Når han bevæger sig gennem gaderne, er genbrugsbutikkerne et synligt bevis på, hvor let det efterhånden er at handle brugt. Netop det mener Kristian, er afgørende for, at folk får øjnene op for en god brugthandel. Den kan nemlig være tættere på, end man tror, og for Kristian ventede årets bedste handel lige rundt om hjørnet.

Røremaskiner til salg på DBA:

 1. Kitchenaid Håndmixer - Contour Silver - Håndmixere Hos Coop

  Kitchenaid Håndmixer - Contour Silver - Håndmixere Hos Coop

  Kitchenaid Håndmixer - Contour Silver - Håndmixere, KitchenAid, Håndmixer fra KitchenAid Her har du lillebroren til den klassiske KitchenAid røremaskine. Perfekt til travle kokke og i køkkenet med beg

  1.259,00 kr.21-02-2023
 2. Kitchenaid Håndmixer - Contour Silver - Håndmixere Hos Coop

  Kitchenaid Håndmixer - Contour Silver - Håndmixere Hos Coop

  Kitchenaid Håndmixer - Contour Silver - Håndmixere, KitchenAid, Håndmixer fra KitchenAid Her har du lillebroren til den klassiske KitchenAid røremaskine. Perfekt til travle kokke og i køkkenet med beg

  1.259,00 kr.21-02-2023
 3. Kenwood Blender - Kah359gl - Tilbehør Til Røremaskiner Hos Coop

  Kenwood Blender - Kah359gl - Tilbehør Til Røremaskiner Hos Coop

  Kenwood Blender - Kah359gl - Tilbehør Til Røremask, Kenwood, Termoresistent blender En skøn kartoffel- og porresuppe med bacon. Smagfuld, cremet og overraskende nem at lave med din nye blender til køk

  599,00 kr.23-12-2022
 4. Røremaskine, Quigg, Quigg røremaskine, køkkenmaskine med diverse dele tik. Ikke brugt meget. Giv et

  Røremaskine, Quigg, Quigg røremaskine, køkkenmaskine med diverse dele tik. Ikke brugt meget. Giv et bud

  350,00 kr.21-03-2023
 5. Lasagne maskine, Kenwood, Ny pasta/lasagne maskine, som passer til alle 
Kenwood CHEF røremaskine

  Lasagne maskine, Kenwood, Ny pasta/lasagne maskine, som passer til alle Kenwood CHEF røremaskine Kbh/Espergærde

  300,00 kr.21-03-2023
 6. Røremaskine, Kenwood CHEF classic, Brugt ca 3 gange.

Den klare plastskærm har stået for tæt på et v

  Røremaskine, Kenwood CHEF classic, Brugt ca 3 gange. Den klare plastskærm har stået for tæt på et varmt strygejern og har derfor fået nogle hakker (se foto) men er fuld funktionsdygtig.

  1.000,00 kr.21-03-2023

Du finder i dag 175 røremaskiner på DBA, og 88 af dem koster under 500 kroner.

Det her var Kristians bedste brugtkøb

Kan du huske din bedste brugthandel? Kristian er ikke i tvivl om, hvilket køb han mener, er årets scoop. Det er nemlig fødselsdagsgaven til kæresten, som indtager førstepladsen på podiet:

- Jeg fandt et par Airpods til kun 600 kroner. Normalt koster de 1.200-1.500 kroner fra ny, men det bedste var næsten, at jeg kunne hente dem 500 meter fra, hvor jeg bor, beretter han.

Du kan være heldig nogle gange, for det er ikke alle varer, der kan hentes lige rundt om hjørnet, og Kristian fortæller da også, hvordan han tidligere har taget turen ud af byen for at se på en massagestol til kæresten. Det er nemlig vigtigt for ham, at han ser tingene, før han køber dem:

- Det er fedt at møde andre og snakke med dem om de ting, de har til salg. Ham, jeg købte dejmaskinen af, var en rigtig bageentusiast, så vi kunne stå og nørde lidt og dele erfaringer, fortæller Kristian.

Samtidig oplever han også en stor sikkerhed i at undersøge varen grundigt, før han køber. På den måde kan han være sikker på, at han virkelig gerne vil have tingen:

- Vil man forbruge mindre, skal man jo hele tiden tænke over, om man har brug for det, man køber. Det er jeg blevet bedre til. Særligt fordi jeg gerne vil se tingene, før jeg handler. På den måde når jeg at genoverveje købet mange gange, for det kræver tid at tage af sted for at se varen og få den transporteret hjem. Derfor synes jeg faktisk, at mit projekt er lykkedes, og jeg er overbevist om, at min afhængighed af DBA ikke slutter ved årets udgang, griner Kristian.

Airpods til salg lige nu:

 1. in-ear hovedtelefoner, Apple, Højre AirPods 2. gen, God, Sælger denne 2. Gen AirPod højre. Er i fin

  in-ear hovedtelefoner, Apple, Højre AirPods 2. gen, God, Sælger denne 2. Gen AirPod højre. Er i fin stand. Sendes ikke. Prisen er fast

  150,00 kr.22-03-2023
 2. trådløse hovedtelefoner, Apple, Airpods Pro (2nd generation), Perfekt, Hej

Et par nye Airpods Pro (

  trådløse hovedtelefoner, Apple, Airpods Pro (2nd generation), Perfekt, Hej Et par nye Airpods Pro (2nd generation) sælges da jeg alligevel ikke kan bruge dem. For mig er de for ubehagelige at have i

  1.800,00 kr.22-03-2023
 3. trådløse hovedtelefoner, Apple, AirPods gen 3, Perfekt, Fik dem af min fars søster men bruger dem ik

  trådløse hovedtelefoner, Apple, AirPods gen 3, Perfekt, Fik dem af min fars søster men bruger dem ikke, Det nærmest helt nye brugt i en måned cirka, men kan ik finde boksen derfor er prisen som den er

  700,00 kr.22-03-2023
 4. trådløse hovedtelefoner, Apple, AirPods Pro 1. Gen, Perfekt, Jeg er på vej væk fra Apple produkter o

  trådløse hovedtelefoner, Apple, AirPods Pro 1. Gen, Perfekt, Jeg er på vej væk fra Apple produkter og derfor sælger mine AirPods.

  800,00 kr.21-03-2023
 5. trådløse hovedtelefoner, Andet mærke, Pixel buds, Perfekt, Sprit nye Google pixel buds. Ikke brugt.

  trådløse hovedtelefoner, Andet mærke, Pixel buds, Perfekt, Sprit nye Google pixel buds. Ikke brugt. Kun taget ud af æsken for at tjekke dem, men foretrækker Airpods. Orig emballage og kvittering have

  650,00 kr.21-03-2023
 6. in-ear hovedtelefoner, Apple, airpods pro gen 1, Perfekt, Airpods pro gen 1

Virker helt som de skal

  in-ear hovedtelefoner, Apple, airpods pro gen 1, Perfekt, Airpods pro gen 1 Virker helt som de skal Afhent på adresse eller leveres på købers regning

  899,00 kr.21-03-2023

Er du på udkig efter et par Airpods? Netop nu er der 193 Airpods til salg på DBA.

Har du næse for en god handel? Hvis du lige som Kristian også har oparbejdet en afhængighed af DBA, har du sikkert helt styr på brugtvaremarkedets priser – eller har du? Vi tester din viden i denne quiz, hvor du får lov til at gætte, hvad tingene på DBA koster.

Det er ikke kun hjemme hos Kristian, at der indrettes med genbrug. Kom med inden for hos Rie, hvor næsten alt er genbrug. Her må tøjet ikke koste mere end 100 kroner og det gamle spisestel, skal sættes på bordet og bruges hver dag. I videoen her viser Rie dig sine bedste genbrugsfund.

Relaterede artikler