Maya og Bella forvandler nostalgisk dynebetræk til populært tøj
Livsstil

Maya og Bella forvandler nostalgisk dynebetræk til populært tøj

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Veninderne Maya og Bella går kun i brugt tøj. De er nemlig godt trætte af ’brug og smid væk’-kulturen. Derfor designer og syer de deres eget, populære tøj ud af sengetøj med ikoniske børnemotiver.

Bamse og Kylling, Mumitroldene, Bananer i Pyjamas og diverse Disney-figurer.

De fleste børn af 90’erne husker helt sikkert de populære børnekarakterer. Flere har måske endda haft forskelligt merchandise med deres favoritter som bamser, plakater og sengetøj.  

Det har venindeparret Maya Holm Petersen på 33 år og Bella Dupont på 32 år, der begge bor i København. Det er også lige netop sengetøj med diverse børnemotiver, de går efter, når de er på jagt efter aflagt stof, som de forvandler til kviltede jakker, veste, kjoler, bluser og skjorter.

- Da vi begyndte vores projekt, var der rigtig meget gråt, beige, brunt og sort tøj uden mønster på, og vi ville gerne skabe den diametrale modsætning. Vi kan ikke komme i tanke om noget mere eventyrligt og legende end børnemotiver, fortæller Maya.

Jakker på DBA:

 1. Dynejakke, str. 36, Ganni , Sort, Næsten som ny, Flot og lækker oversized dunjakke fra Ganni i far

  Dynejakke, str. 36, Ganni , Sort, Næsten som ny, Flot og lækker oversized dunjakke fra Ganni i farven phantom (sort). Desværre købt en lille smule for lille og derfor stort set ikke brugt. Som ny i

  1.800,00 kr.20-03-2023
 2. Skindjakke af Merino glat rulam og sølvræv str 44

  Skindjakke af Merino glat rulam og sølvræv str 44

  Skindjakke af Merino glat rulam og sølvræv str 44, str. -, -, LotID: 6120862 Skindjakke af Merino glat rulam og sølvræv front med hægter og stiklommer. Besætning af sølvræv på front, krave og ærmer.

  5.600,00 kr.20-03-2023
 3. KayCee Copenhagen black burn pelsjakke af lammeskind og tibet lam

  KayCee Copenhagen black burn pelsjakke af lammeskind og tibet lam

  KayCee Copenhagen black burn pelsjakke af lammeski, str. -, -, LotID: 6295525 KayCee Copenhagen black burn pelsjakke af lammeskind og tibet lam på krave og lommer, skulder og rygparti med kanin. Læng

  2.800,00 kr.20-03-2023
 4. Rosenberg & Lindhardt sort - black mink str 40

  Rosenberg & Lindhardt sort - black mink str 40

  Rosenberg & Lindhardt sort - black mink str 40, str. -, -, LotID: 6318193 Rosenberg & Lindhardt sort - black mink galoneret med ruskind, front med Lommer og trykknapper. Længde 80 ærme ca 60 cm, bry

  8.200,00 kr.20-03-2023
 5. Levinsky jakke af mink female mahogny str 40

  Levinsky jakke af mink female mahogny str 40

  Levinsky jakke af mink female mahogny str 40, str. -, -, LotID: 6122471 Kort mahogny jakke af mink, front med lynlåslukning samt på lommer, kantet med skind og høj krave. Længde 61cm Ærme 66cm Bryst

  6.300,00 kr.20-03-2023
 6. Egern Pelsjakke med hætte str 38

  Egern Pelsjakke med hætte str 38

  Egern Pelsjakke med hætte str 38, str. -, -, LotID: 6122561 Pels af mørk egern med hætte, front med lommer, hægter og knap. Længde 82cm Ærme 66cm Bryst 98cm. str 38. Nypris 16600 kr. Ny og ubrugt Den

  5.000,00 kr.20-03-2023

Det er især Maya og Bellas kviltede jakker, der er populære. Her kan du se de jakker, der er til salg på DBA. Lige nu er der 66.894 til salg af slagsen, og her kan du se de billigste.

”Hvorfor hænger mormors gamle gardiner som en jakke?”

Siden 2015 har de to veninder haft Instagram-profilen ’Genfødt’, hvor de sælger deres finurlige tøj, som altså er lavet af genbrugsmaterialer, designet af dem selv og deres kreative hjerner og syet med deres egne hænder – med hjælp fra deres symaskiner.

Lige siden er deres forretning vokset, og i dag har de en butik i København S, hvor de sælger deres kreationer. Deres legesyge tøj er blevet mere og mere populært, men i begyndelsen var der mange, som satte spørgsmålstegn ved det tøj, veninderne syer.

 - Det var meget angstprovokerende at sælge tøjet i begyndelsen, fordi der var mange, som sagde ’hvorfor hænger mormors gardiner som en jakke’, fortæller Bella.

Maya og Bella er vilde med det legende og eventyrlige look, som fører børn af 90’erne tilbage til barndommens minder.
Maya og Bella er vilde med det legende og eventyrlige look, som fører børn af 90’erne tilbage til barndommens minder.

Disse spørgsmål får de to iværksættere ikke så ofte mere. Det er som om, flere har forstået ideen med at bruge gamle tekstiler og give dem nyt liv. Det oplever veninderne især fra deres kunder, som er opmærksomme på, at stoffet på det stykke tøj, de køber, kan have slitage.

- På hvert produkt skriver vi, hvilken stand materialet er i, og vores kunder er meget forstående overfor, at det eksempelvis kan fremstå en smule affarvet. Det er jo hele konceptet. Vi er jo ’Genfødt’, fortæller Bella.

Ideen til deres forretning kom helt naturligt til dem. Som tekstilformidlere har de nemlig en helt særlig agenda.

Læs også: Huske du? Mindevækkende figurer fra barndommen!

 

”Der er ingen grund til at producere nye tekstiler”

Maya og Bella mødte hinanden, da de læste til tekstilformidlere. De er begge to vilde med at sy, og deres drøm har længe været at designe tøj, men de har bare ét problem.

De har nemlig – med deres egne ord – ikke hjerte til at støtte bomuldsproduktionen, som den er lige nu, og derfor er det altså ikke muligt for dem at sy tøj lavet af spritnyt stof. Derfor må de sy deres finurlige klæder af materialer, der allerede ligger på hylderne i diverse genbrugsbutikker, eller som er sat til salg på DBA.

- Da vi begyndte på skolen, blev det tydeligt for os, at der var helt vildt mange tekstiler, som bare lå der og ikke længere blev brugt, og de tekstiller kunne man jo lave noget af. I dag er det meget vigtigt for mig, at de materialer, der allerede er produceret, bliver brugt, siger Maya.

I begyndelsen syede de to veninder kun tøj til kvinder, men i dag laver de også shorts, T-shirts og skjorter til mænd.
I begyndelsen syede de to veninder kun tøj til kvinder, men i dag laver de også shorts, T-shirts og skjorter til mænd.

Se også: Dobbelt så mange danskere handler brugt for klimaets skyld

De to veninder vil gerne være med til at minimere ’brug og smid væk’-kulturen, og så mener de også, at de aflagte stykker stof, som de syer deres tøj af, er meget sundere for os at bruge, fordi diverse kemikalier for længst er skyllet væk.

- Klimaet betyder meget for os. Også fordi vi er vokset op i 90’erne, hvor mange var forkælet og ejede en masse ting, og pludselig faldt hammeren om, hvor klimatyngende det er at blive ved med at købe nyt, siger Bella.

Maya og Bella har fundet en særlig måde, hvorpå de nemt finder frem til stof med deres yndlingsmotiver.

Symaskiner på DBA:

 1. Andet, Drivtømmer, Drivtømmer. Mange flotte stykker .

  Andet, Drivtømmer, Drivtømmer. Mange flotte stykker .

  500,00 kr.20-03-2023
 2. Stof, Patchwork Stofstykker, Stofstykker, Patchworkstykker i forskellige farver, mønstre og størrels

  Stof, Patchwork Stofstykker, Stofstykker, Patchworkstykker i forskellige farver, mønstre og størrelse De store måler ca, 30 x 40 cm og koster 5 kr pr. stk De små måler 25 x 25 cm oh koster 3 kr pr.

  5,00 kr.20-03-2023
 3. Lynlåse, Prisen er for alle lynlåse tilsammen
men de kan også købes pr stk

20 stk lynlåse i forskel

  Lynlåse, Prisen er for alle lynlåse tilsammen men de kan også købes pr stk 20 stk lynlåse i forskellige størrelser og farver Strørrelsen på lynlåsene. står på hver enkelt lynlås Sender gerne hvis k

  115,00 kr.20-03-2023
 4. Industrisymaskine, 2 nålet underdæk

  Industrisymaskine, 2 nålet underdæk

  1.000,00 kr.20-03-2023
 5. Industrisymaskine, 5 trådet Overlocker, Kan både bruges som 3,4 eller 5 trådet overlocker.
Til grove

  Industrisymaskine, 5 trådet Overlocker, Kan både bruges som 3,4 eller 5 trådet overlocker. Til grove materialer

  500,00 kr.20-03-2023
 6. Industrisymaskine, Knaphulsmaskine, Til at lave komplette knaphuller

  Industrisymaskine, Knaphulsmaskine, Til at lave komplette knaphuller

  2.500,00 kr.20-03-2023

De to iværksættere har en forretning i København S, hvor de sælger deres tøj, som er nostalgisk for mange. Tøjet sidder de selv og syer i butikkens kælder. Lige nu er der hele 18.678 symaskiner og dertilhørende hobbytilbehør til salg på DBA. 11.212 af dem befinder sig på Sjælland, mens der er 6.880 til salg i Jylland og 493 befinder sig på Fyn.

 

Sådan finder veninderne deres favoritstof

Når de to veninder skal på jagt efter stof, som andre engang har ejet, går de især efter sengetøj. På den måde får de nemlig fingrene i et stort stykke stof.

De søger efter tekstiler med farver og mønstre, men børnemotiverne har den største plads i deres hjerte. Lige siden de begyndte deres projekt, har de været nervøse for, at der lige pludselig ikke ville være mere af den slags stof til salg.

- Jeg kan godt være bange for, at der lige pludselig ikke er mere af det stof tilbage, som vi gerne vil have. Men det er noget pjat, for der er så vanvittig meget brugt stof og også rigtig mange muligheder, siger Maya Holm Petersen.

Veninderne går dog ikke udelukkende efter sengetøj med børnemotiver. De laver også disse jakker i med forskelligt pastelfarvet stof.
Veninderne går dog ikke udelukkende efter sengetøj med børnemotiver. De laver også disse jakker i med forskelligt pastelfarvet stof.

I begyndelsen gik de især i genbrugsbutikker, for at finde genbrugte tekstiler, men nu har de fundet ud af, at de meget hurtigere og nemmere kan finde frem til præcis det stof, de mangler, hvis de bruger DBA.

- Hvis jeg har et design med noget bestemt stof i hovedet og søger efter det på DBA, så finder jeg det ofte. Det er også ti gange bedre at gå på DBA end i stofbutikker med nyt stof, for der har de ikke de motiver, vi går efter, siger Maya og fortsætter:

 - På DBA kan vi eksempelvis søge på ’Bamse og Kylling’, som vi holder meget af, og så kommer der stof frem med det. Det er meget nemmere end at lede i genbrugsbutikker, siger Maya Holm Petersen.

Venindernes bedste råd til andre, der vil gøre ligesom dem, er, at man skal kaste sig ud i det, man skal undgå regler, og tænke, at intet kan gå galt. Hvis man syer forkert, kan man altid trevle det op og begynde på ny.

Maya og Bella designer og syer selv alt det tøj, de laver.
Maya og Bella designer og syer selv alt det tøj, de laver.

Lige nu er der 423 forskellige ting til salg med Bamse og Kylling. 106 af annoncerne med Bamse og Kylling er bamser, 51 af dem er børnebøger og 60 af dem er spil.

Hvis du elsker at scrolle dig gennem nostalgien, kan du tage et skridt tilbage til 00'erne her. Du kan også læse om de 8 ting, du med garanti legede med i 90'erne. Hvis du er typen, der engang havde mange CD'er, kan du her se en liste med CD'er, du helt sikkert ejede i 90'erne.

Du kan også dyrke barndommen ved at se denne video med det dyreste dukkehus, der nogensinde er blevet solgt på DBA. Her kan du læse mere om dukkehuset.

Relaterede artikler