Husker du? Legetøjet som med garanti vækker minder
LivsstilBørn

Husker du? Legetøjet som med garanti vækker minder

Christine
Christine

Glemmer du, så husker vi… For her tager vi turen tilbage til den gang far var dreng og mor en pige med rottehaler, når vi åbner for kassen med legetøj, der sender dig på en nostalgisk rejse tilbage til barndommen.

Kan du huske, hvad du legede med, da du var barn? De fleste har uden tvivl nogle kærlige minder om en særlig bamse, en dukke eller en super sej racerbil, som sender tankerne mange år tilbage i tiden, når minderne fra tid til anden dukker frem i baghovedet.

Er du klar til at tage på en nostalgisk tur tilbage til barndommen? Vi har fundet kasserne med legetøj frem fra gemmerne, så forbered dig på et glædeligt gensyn med de største succeser fra børneværelserne gennem tiden.

Tegnetryllerier til den spirende kunstner

Etch A Sketch har sparet forældre for tonsvis af papir med forvirrede farveklatter, som den lille purk med møje og besvær havde tegnet. Er det en fisk, en fugl eller måske noget helt tredje? I hvert fald bliver det svært at hænge tegninger lavet på Etch A Sketch på køleskabet, for tegnetavlen er faktisk en af de første computere.

Legetøjet er opfundet af franskmanden André Cassagnes en gang i 1950’erne, men det var canadiske Ohio Art Company, som satte maskinen i produktion i begyndelsen af 1960’erne. Kan du huske, hvad der gjorde Etch A Sketch så særlig?

Egentlig er det bare en tyk, grå skærm i en rød plastikramme, som har en hvid knap i de to nederste hjørner. Magien opstår først, når du drejer på knapperne, for de giver dig mulighed for at folde din indre kunstner ud. Knapperne er din pensel, og laver du et forkert strøg, eller vil du kreere et nyt værk, ryster du bare tavlen og hokus pokus: lærredet er blankt igen.

Tegnetavlen har begejstret børn i generationer, og i 1998 blev Etch A Sketch optaget i National Toy Hall of Fame i New York. Fem år senere i 2003 blev maskinen også udnævnt til at være blandt de 100 mest ikoniske stykker legetøj i det 20. århundrede.

Tegnetavle til salg på DBA:

 1. Det populære quiz-spil Hint til hele familien, Quiz, tegn og gæt, brætspil, Nypris 399,95,-
Brætspil

  Det populære quiz-spil Hint til hele familien, Quiz, tegn og gæt, brætspil, Nypris 399,95,- Brætspil med alle dele, dog brugsspor på plade og tegnetavle. Kan afhentes i Aarhus C eller sendes på købers

  149,00 kr.13-06-2024
 2. Tavle, Tegnetavle, Super fin tavle med holder til kridt og beslag til at hænge på vægen. Klar Tim ma

  Tavle, Tegnetavle, Super fin tavle med holder til kridt og beslag til at hænge på vægen. Klar Tim mange timers underholdning. Retro og den lille skole.

  150,00 kr.09-06-2024
 3. Tegne/male, Tegnetavle, Magnetisk tegnetavle, Lille tegnetavle.
Har 4 farver - grød, gul, grøn, blå.

  Tegne/male, Tegnetavle, Magnetisk tegnetavle, Lille tegnetavle. Har 4 farver - grød, gul, grøn, blå. Enkelte steder kan farven ikke slettes (se billede 2). Smart til ferien da barnet kan sidde i bile

  15,00 kr.25-05-2024
 4. Andet legetøj, Billed 1 & 2) kr. 100,-
"SuperGraph" Tegnetavle (til at lave flotte tegninger) til de

  Andet legetøj, Billed 1 & 2) kr. 100,- "SuperGraph" Tegnetavle (til at lave flotte tegninger) til det kreative barn i alderen 7-12 år. Billed 3 til 6) kr. 100,- Pædagogisk Lærings Plakat, hvor man ka

  100,00 kr.12-05-2024
 5. Tegne/male, Tegnetavle

  Tegne/male, Tegnetavle

  25,00 kr.04-05-2024
 6. Tavle, Tegnetavle / glow pad, Paw Patrol, Tegnebræt med 7 forskellige farver i LED-lys, der får tegn

  Tavle, Tegnetavle / glow pad, Paw Patrol, Tegnebræt med 7 forskellige farver i LED-lys, der får tegningen til at lyse op. Kan også bruges som natlampe med barnets egen tegning. Nypris: 199kr

  40,00 kr.06-04-2024

Skal tegnetavlen tilbage på børneværelset? Du finder et stort udvalg af både magnetiske og almindelige tegnetavler på DBA lige nu. 

Fuld kraft frem på børneværelset

Vi skal tilbage på værelserne, da far var dreng – eller måske nærmere bedstefar. Det er nemlig en del år siden, at dampmaskinen stod øverst på ønskelisten, men ikke desto mindre er legetøjet stadig populært i dag.

Det syder og sprutter nemlig, når der tændes op under kedlerne med spritbriketter, og de syngende fløjt, som vanddampen skaber, sætter skub i nostalgien. Er du en af dem, der har en dampmaskine gemt i legekassen?

Der er stadig en flok store legebørn derude, som mødes i røg og damp til lyden af den boblende maskine – og så bliver der nørdet igennem. Toge, trækvogne og motorer er blot nogle af de ting, dampmaskinens kræfter kan få til at køre, så der er lagt i kedlerne til mange timers underholdning.

LÆS OGSÅ: Micro Machines – legetøj fra da far var dreng!

Dampmaskinen med den originale emballage er til salg i København hos Niels. Den koster 600 kroner.
Dampmaskinen med den originale emballage er til salg i København hos Niels. Den koster 600 kroner.

Og så var der Slinky…

Kan du huske trappefjederen, som selv kunne gå ned af trinene?

Var du barn i 1980’erne eller 1990’erne, kan du uden tvivl huske Slinky, men vidste du så også, at det fjederformede legetøj faktisk er meget ældre? Det kommer nok bag på de fleste, at spiralen i metal blev opfundet i 1943.
Det var Richard James fra Philadelphia, som fandt på at sno spiralen, som siden hen er blevet en klassiker på børneværelset – selv i hjem, der ikke har trapper. Det er nemlig kun fantasien, som sætter grænser for, hvad Slinky ikke kan gå ned af…

Oprindeligt er Slinky produceret i metal, men i dag kan du også finde legetøjet i plastic, som lyser i alle regnbuens farver, ligesom størrelsen på fjederen også varierer en del. Mest almindeligt er det dog, at Slinky er på størrelse med en appelsin.

Find Slinky på DBA i dag:

 1. Andet legetøj, Slinky, forskellige farver og motiver, Ubrugte/Nye, Den sjove Spiralen der kan gå ned

  Andet legetøj, Slinky, forskellige farver og motiver, Ubrugte/Nye, Den sjove Spiralen der kan gå ned af trapperne. Legetøj som i gamle dage Endeløs sjov med de farvede gå-fjeder, der selv går ned af t

  20,00 kr.29-01-2024

Der er lige nu 27 Slinky til salg på DBA.

Advarsel! Spillet her får temperamentet til at stige

Kan du huske, hvor svært det var at få kuglen til at balancere? Det virker så nemt at guide den gennem de snoede gange i labyrinten, men faktisk er det langt sværere i praksis.

Labyrintspillet fra Brio har været årsag til mange frustrationer på børneværelset, så far eller mor måtte komme sprintende med gode råd om, hvordan kuglen kom helt i mål. Ofte med det resultat, at forældrene selv er gået fra værelset med et par ekstra grå hår i hovedbunden. Tungen skal nemlig holdes lige i munden, hvis du skal vinde spillet.

Har du ikke prøvet Labyrintspil? Så lad os kort forklare, hvad du er gået glip af. Du sidder med en kasse, hvor låget er formet som en labyrint. I labyrintens gange er små huller, og det gælder om at lede en trillende kugle uden om hullerne fra den ene ende af labyrinten til den anden. Det lyder let, ikke? Det tricky er bare, at du kun må bruge drejehåndtagene i siderne, og lad os bare sige det sådan her: du skal ikke ryste meget på hånden, før du hører, hvordan kuglen lander i bunden af kassen…

Find Labyrintspil fra Brio på DBA:

 1. Brio Labyrintspil, andet spil, BRIO Labyrintspil i original æske
Næsten ikke brugt

  Brio Labyrintspil, andet spil, BRIO Labyrintspil i original æske Næsten ikke brugt

  200,00 kr.17-06-2024
 2. Klassiske familie og børnespil, Blandet klassiske børnespil og familiespil, brætspil, Som nyt da de

  Klassiske familie og børnespil, Blandet klassiske børnespil og familiespil, brætspil, Som nyt da de bare har stået i skabet. Fra ikke ryger hjem. Kalaha i træ Ludo Sudoku Labyrintspil 25 pr spil. 7

  25,00 kr.16-06-2024
 3. BRIO Labyrintspil, Fint og velholdt BRIO labyrintspil. Brugt men fremstår som nyt. 

Se mere her:

h

  BRIO Labyrintspil, Fint og velholdt BRIO labyrintspil. Brugt men fremstår som nyt. Se mere her: https://www.hyggeonkel.dk/produkt/brio-labyrint

  125,00 kr.15-06-2024
 4. Blandet legetøj, NYT legetøj, Esprit m.fl., Helt nyt legetøj. Der er legetøj til at lave sæbebobler,

  Blandet legetøj, NYT legetøj, Esprit m.fl., Helt nyt legetøj. Der er legetøj til at lave sæbebobler, et blyantssæt, et labyrintspil, modellervoks, farveblyanter, sticky animal og en minidrage. De kost

  10,00 kr.15-06-2024
 5. Brio Labyrintspil, Familiespil, andet spil, Spillet er opfundet i 1946. Det er sjovt for både børn o

  Brio Labyrintspil, Familiespil, andet spil, Spillet er opfundet i 1946. Det er sjovt for både børn og voksne. Du skal bruge de 2 håndtag til at føre kuglen rundt på banen. Bolden skal rykkes rundt m

  100,00 kr.10-06-2024
 6. Labyrintspil, brætspil, Labyrintspil fra Tiger butikken. 
Brugt men i rigtig god stand.

  Labyrintspil, brætspil, Labyrintspil fra Tiger butikken. Brugt men i rigtig god stand.

  35,00 kr.09-06-2024

I dag kan du stadig finde Labyrintspil på DBA, men har du opgivet at få kuglen i mål, har Brio heldigvis andet legetøj, som er lettere at håndtere.

Pap til pigerne

Hvis dampmaskinen var drengenes højeste ønske, må påklædningsdukkerne være pigernes. I vores moderne ører lyder det måske mærkeligt, at man en gang kunne bruge timer på at klippe og klistre tøj af pap for at klæde en dukke på, som også var lavet af pap…

Ikke desto mindre er der en stor kreativitet forbundet med at skabe tøjet. De store ark kunne købes og klippes ud, men de fantasifulde tegnede og farvede selv tøj til dukkerne.

I Danmark var det særligt dukken Marie, som satte pigehjerterne i brand, men også dukker med kendte stjerner som Elisabeth Taylor, Audrey Hepburn eller Dronning Margrethe var populære på pigeværelserne. I dag er de gamle påklædningsdukker fra 1940’erne endda værdifulde samlerobjekter, så har du nogle af dem liggende i en kasse, skal du være forsigtig, når du leger med dem.

LÆS OGSÅ: Liste: 8 ting vi legede med i 90’erne

De gamle påklædningsdukker er stadig populære i dag.
De gamle påklædningsdukker er stadig populære i dag.

Glitrende billeder på kagerne

Vi skal en tur til Tyskland, hvis vi vil finde ud af, hvor glansbillederne første gang blev fundet frem på børneværelserne. Det var i 1860’erne efter opfindelsen af litografitryk, at muligheden for at lave glitrende billederne begyndte. Eller glitrende er måske så meget sagt, for det var faktisk først 10 år efter, at de første glansbilleder blev trykt, at farverne fandt vej til motiverne.

Det var samtidig med, at de berømte englemotiver, som du sikkert kender, blev opfundet og sat på honninghjerterne i bagernes butikker.

Det lyder sukkersødt, og måske tror du, at glansbilleder kun er for piger? Hvis du gør det, må du tro om igen, for glansbilleder blev både lavet til piger og drenge, som samlede, byttede og gemte de fine billeder i albums.

I dag sidder glansbillederne stadig på kagerne til jul og billederne, der findes i et utal af motiver med alt fra nisser til julemænd, dyr og blomster, er eftertragtede samlerobjekter, som faktisk kan have en vis værdi.

Glansbilleder til salg på DBA i dag:

 1. Glansbilleder, Glansbilleder, 3 albums med glansbilleder. Og løse. Tror de er fra 60-70’erne.

  Glansbilleder, Glansbilleder, 3 albums med glansbilleder. Og løse. Tror de er fra 60-70’erne.

  300,00 kr.17-06-2024
 2. Glansbilleder, Gamle glansbilleder, Gamle glansbilleder som må være fra 60’erne eller ældre.

Bud mo

  Glansbilleder, Gamle glansbilleder, Gamle glansbilleder som må være fra 60’erne eller ældre. Bud modtages:-)

  150,00 kr.17-06-2024
 3. Glansbilleder, Diverse mapper, 6 mapper med glansbilleder blandet.. sælges samlet

  Glansbilleder, Diverse mapper, 6 mapper med glansbilleder blandet.. sælges samlet

  200,00 kr.15-06-2024
 4. Glansbilleder, Pr album( fyldte) 35kr

  Glansbilleder, Pr album( fyldte) 35kr

  35,00 kr.15-06-2024
 5. Glansbilleder, 2 album samt løse sider og enkelte billeder. Albummene er ikke fyldte.
Samlet pris 50

  Glansbilleder, 2 album samt løse sider og enkelte billeder. Albummene er ikke fyldte. Samlet pris 50 kr

  50,00 kr.14-06-2024
 6. Glansbilleder, Mange fine ark samt rigtig mange enkelte billeder i forskellig stand og alder.
Samlet

  Glansbilleder, Mange fine ark samt rigtig mange enkelte billeder i forskellig stand og alder. Samlet pris 200 kr

  200,00 kr.14-06-2024

Er du på udkig efter glansbilleder? Lige nu finder du 837 annoncer med glansbilleder på DBA, og her kan du se dem, der koster under 100 kroner.

Har du mod på mere nostalgi? Så skal du læse med her i artiklen, hvor vi har støvet legetøjet fra 1990’erne af, så du kan få våde øjne og længes tilbage til tiden med Spice Girls-billeder og Gåsehud-bøger.

Har du en forestilling om, at My Little Pony kun er for piger? Så bliver du overrasket, når Martin på 25 åbner døren til sin store samling af farverige heste. Mød Martin her og hør, hvorfor han er en vaskeægte ”brony”.

Relaterede artikler