Kvinder er mere tilbøjelige til at give en brugt gave end mænd
Livsstil

Kvinder er mere tilbøjelige til at give en brugt gave end mænd

DBA Guide
DBA Guide

Kvinder er mere tilbøjelige til at købe julegaven brugt, viser nye tal fra DBA, leveret af Genbrugsindekset. Men den årlige genbrugsrapport viser samtidig, at kvinderne køber genbrugsgaver for at finde unikke ting og minimere overforbruget, mens mændene gør det af helt andre årsager.

En pakke æg er blevet meget dyrere, end vi er vandt til, og klimaforandringerne tager til. Der er intet bedre tidspunkt end nu til at købe julegaverne brugte. Så sparer du både penge, og du ”sparer” også klimaet for unødig CO2-udledning.

Og noget tyder på, at mange danskere har fået øjnene op for den ”win-win”, der er i at købe julegaven brugt:

4 ud af 10 danskere kunne godt finde på at give en genbrugsgave, og 24 procent har allerede ført tankerne ud i livet og givet en brugt gave inden for det seneste år. Det viser tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022, der tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

- Det er rigtig opløftende at se sort på hvidt, at danskerne ikke er bange for at give genbrugsgaver til dem, de holder af. Og så er det interessant at se, at specielt kvinderne er vilde med at give genbrugsgaver, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA.

Hele 45 procent af kvinderne kunne finde på at give en brugt gave til andre, mens det gælder 38 procent af mændene.

- Noget tyder på, at kvinderne går ekstra meget op i at finde den helt rigtige gave. I Genbrugsindekset har vi nemlig også undersøgt, hvorfor folk giver genbrugsgaver. Det handler primært om at spare penge, at minimere overforbrug og at kunne give en gave med en unik historie. De to sidstnævnte er vigtigst for kvinderne, mens mændene går mest op i at spare penge, forklarer Julie Schoen.

genbrugsgaver, og du kan herunder læse, hvad hun har givet og modtaget
genbrugsgaver, og du kan herunder læse, hvad hun har givet og modtaget

Sebrina køber genbrugsgaver til alle

En af de kvinder, der elsker både at give og få genbrug i gave, er 37-årige Sebrina Petersen Elken. Hun bor i Køge med sin mand og deres tre børn og har slet ikke tal på, hvor mange genbrugsgaver hun har givet gennem årene.

Jeg giver genbrugsgaver til alle. Både familie, veninder og vores børn. Vores egne børn er nok dem, som vi oftest køber genbrug til, da det bare er mere unikt at give dem noget med en historie. Men de seneste år har et øget fokus på bæredygtighed også fyldt meget i vores familie
fortæller Sebrina Petersen Elken.

Især én genbrugsgave har en særlig plads i Sebrina Petersen Elkens hjerte. Nemlig en blå, hjemmestrikket sweater, hun købte til sin mand fra en genbrugsbutik:

- Da jeg købte den, var vi ikke engang blevet kærester endnu, men jeg kunne ikke lade den hænge. Og han endte med at blive så glad for den, at han stadig går med den. Det er 15 år siden, jeg købte den, siger hun.

Sweatre på DBA:

 1. Sweater, FruStrik, str. 38, Brun med hvide blomster, Islandsk uld, Ubrugt, Helt nyt unikt design fra

  Sweater, FruStrik, str. 38, Brun med hvide blomster, Islandsk uld, Ubrugt, Helt nyt unikt design fra FruStrik. Håndstrikket sweater i ren islandsk uld med samme design som mine Sarah Lund sweatre, men

  1.995,00 kr.19-03-2023
 2. Sweater, Popknit, str. 40, Uld, Næsten som ny, Hjemmestrikket trøje One Way or Another opskrift fra

  Sweater, Popknit, str. 40, Uld, Næsten som ny, Hjemmestrikket trøje One Way or Another opskrift fra Popknit. Sælges da jeg har lidt for mange sweatre. Kan vendes med begge sider ud :)

  700,00 kr.07-03-2023
 3. Sweater, Ukendt/islandske sweater, str. 40, 2 stk. “islandske” sweatre - eller de er i hvert fald kø

  Sweater, Ukendt/islandske sweater, str. 40, 2 stk. “islandske” sweatre - eller de er i hvert fald købt i Island. Fremstår velholdte uden huller eller andre former for slitage. Og så er de virkelig var

  350,00 kr.28-02-2023
 4. Sweater, H og M, str. findes i flere str., Rosa, Alpaca uld, Næsten som ny, Smuk lækker rosa eoversi

  Sweater, H og M, str. findes i flere str., Rosa, Alpaca uld, Næsten som ny, Smuk lækker rosa eoversize sweater i alpaca uld. Str M, men se mål. Den er dejlig varm. Ikke brugt ret meget da jeg har f

  349,00 kr.11-01-2023
 5. Sweater, Forskellige, str. 38, Grøn grå, Forskellige, God men brugt, Forskellige sweatre, 
Grå Gant

  Sweater, Forskellige, str. 38, Grøn grå, Forskellige, God men brugt, Forskellige sweatre, Grå Gant str M Sort gul grå brun str M Grøn str S (men passer mig str 38) Mango Pr stk

  50,00 kr.29-12-2022
 6. Cardigan, Custo Barcelona, str. 38, Grøn m lidt glitter, Tencel, Viscose, God men brugt, Grøn Barcel

  Cardigan, Custo Barcelona, str. 38, Grøn m lidt glitter, Tencel, Viscose, God men brugt, Grøn Barcelona designer cardigan, lidt længere model, og virkelig sej, flot på. Er nok ca mellem str 38-40. Kan

  30,00 kr.19-06-2022

Find herre- og damesweatre på DBA. Du kan også finde sweatre til børn.
  

Forventet stigning i genbrugsgaver næste år

Årets Genbrugsindeks viser, at en anelse færre danskere er åbne over for at give og modtage genbrugsgaver, end det har været tilfældet de foregående to år. Men der er en mulig forklaring, mener Julie Schoen:

- Faldet i tallene kan godt give mening taget i betragtning, at vi befandt os i en god økonomisk situation i starten af året. Af samme grund har jeg også en antagelse om, at vi igen til næste år vil se en stigning i danskernes holdning til at give genbrugsgaver, da den nuværende økonomiske krise påvirker danskernes privatøkonomi. Og når privatøkonomien er presset, er genbrugsgaver en fantastisk mulighed for at give en god og personlig gave til færre penge, siger hun.

Og da knap 60 procent af danskerne er åbne for at få en genbrugsgave, opfordrer Julie Schoen danskerne til at prøve kræfter med genbrugsgaveræset.

- Det gælder bare om komme i gang. Hvis modtageren ønsker sig en specifik ting, så kan du jo meget hurtigt undersøge, om det findes på genbrugsmarkedet. Du kan også tænke i kategorier; er modtageren glad for tøj, køkkenting eller måske haveredskaber? Hvis du for eksempel kender en, der lige er flyttet hjemmefra, er der rig mulighed for at købe en komplet samling af flotte glas for eksempel, siger Julie Schoen, der også anbefaler, at man selv tilføjer genbrugsgaver til sin egen ønskeliste.

- På den måde ved ens omgangskreds, at man er åben over for at få brugte ting, og samtidig kan man inspirere familie og venner til også at ønske sig genbrugsting i julegave, siger hun.

LÆS OGSÅ: Ny trend: Denne type gave vil danskerne lige så gerne have til jul

Her kan du se Sebinas mand i den blå sweater, hun købte til sin mand i en genbrugsbutik. En sweater, han fik i gave
Her kan du se Sebinas mand i den blå sweater, hun købte til sin mand i en genbrugsbutik. En sweater, han fik i gave

Tal fra Genbrugsindekset 2022

- 24% af danskerne har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder (kvinder: 29%, mænd: 19%)

- 58% af danskerne har ikke noget imod at modtage en brugt gave (kvinder: 59%, mænd: 57%)

- 42% af danskerne kunne godt finde på at give en brugt gave (kvinder: 45%, mænd: 38%).

- Disse genbrugsgaver giver danskerne flest af: Boligtilbehør, bøger, legetøj, tøj og sko, smykker.

- 48% af danskerne giver en større gave, når de giver genbrugsgaver, end de ellers ville gave gjort.

- Største motivationsfaktorer for at give en brugt gave:
-     For at spare penge: 34% (Kvinder: 31%, mænd: 39%)
-     For at minimere overforbrug: 33% (Kvinder: 38%, mænd: 27%)
-     For at give en unik gave med en historie: 33% (kvinder: 36%, mænd: 28%)

Køkkenudstyr- og maskiner på DBA:

 1. Termoflasker, Ukendt, 2 termoflasker i krom, den ene kan indeholde 8 dl, den anden 7 dl, gode at hav

  Termoflasker, Ukendt, 2 termoflasker i krom, den ene kan indeholde 8 dl, den anden 7 dl, gode at have med på tur, da låget bruges som kop. Sælges for 50kr pr stk eller 85kr for begge.

  85,00 kr.25-03-2023
 2. Håndmixer, Philips HR 1500

  Håndmixer, Philips HR 1500

  100,00 kr.25-03-2023
 3. Stavblender, Promix 170 metal

  Stavblender, Promix 170 metal

  100,00 kr.25-03-2023
 4. El kniv, Moulinex

  El kniv, Moulinex

  75,00 kr.25-03-2023
 5. Håndmixer, Melissa

  Håndmixer, Melissa

  100,00 kr.25-03-2023
 6. El kniv, Le chef type 924

  El kniv, Le chef type 924

  75,00 kr.25-03-2023

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Genbrugsindekset 2016
Genbrugsindekset 2017
Genbrugsindekset 2018
Genbrugsindekset 2019
Genbrugsindekset 2020
Genbrugsindekset 2021

En limited edition-taske, en retro designerlampe eller kvalitetshøjtalere for billigere penge. Det er bare nogle af de ting, du kan overveje at give dine venner og bekendte i genbrugsgave i år. I år kan du godt forvente at der gemmer sig en ting, der har glædet en anden, inden du fik den i gave. 4 ud af 10 vil nemlig måske give en brugt julegave i år.
En limited edition-taske, en retro designerlampe eller kvalitetshøjtalere for billigere penge. Det er bare nogle af de ting, du kan overveje at give dine venner og bekendte i genbrugsgave i år. I år kan du godt forvente at der gemmer sig en ting, der har glædet en anden, inden du fik den i gave. 4 ud af 10 vil nemlig måske give en brugt julegave i år.

Genbrugsgaver gennem tiden

-          2021: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link
-          2020: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link
-          2018: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link

-          2022: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til konfirmationen - link

-          2021: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2020: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2019: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2018: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2017: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link

-          2019: Her er hvad danskerne købte brugt til jul - link

Royal Copenhagen-ting på DBA:

 1. Porcelæn, Mussel malet kop og underkop, Royale Copenhagen, Musselmalet kaffe kop med underkop. 1 sor

  Porcelæn, Mussel malet kop og underkop, Royale Copenhagen, Musselmalet kaffe kop med underkop. 1 sortering i fin stand. 200 kr pr kom med underkop. Ny pris pr kop 450 kr.

  200,00 kr.25-03-2023
 2. Porcelæn, Tekande The Kande Te Blue Fluted, Musselmalet Royal Copenhagen Kongelig Kgl, SAMLEOBJEKT S

  Porcelæn, Tekande The Kande Te Blue Fluted, Musselmalet Royal Copenhagen Kongelig Kgl, SAMLEOBJEKT SAMLEOBJEKT KUN SERIØSE HENVENDELSER TAK Musselmalet 35 cl. tekande fra Royal Copenhagen. Disse kan

  400,00 kr.25-03-2023
 3. Porcelæn, vase, Royal Copenhagen, Smuk og klassisk vase fra Royal Copenhagen med fuglemotiv. Nr 4880

  Porcelæn, vase, Royal Copenhagen, Smuk og klassisk vase fra Royal Copenhagen med fuglemotiv. Nr 4880. Uden fejl. Højde 14,5 cm. Kan bringes Odense eller sendes gerne med GLS/Dao.

  100,00 kr.25-03-2023
 4. Porcelæn, Tekop The Cuo Egg Cup Green Fluted Blue Fluted, Grøn Musselmalet Royal Copenhagen Kgl Kong

  Porcelæn, Tekop The Cuo Egg Cup Green Fluted Blue Fluted, Grøn Musselmalet Royal Copenhagen Kgl Kongelig SAS, Samleobjekt Samleobjekt Nu har du chancen for at erhverve dig det sjældne eftertragtede g

  300,00 kr.25-03-2023
 5. Porcelæn, Kopper Tallerkner Blue Fluted, Musselmalet Royal Copenhagen Kongelig, Parti blandet mussel

  Porcelæn, Kopper Tallerkner Blue Fluted, Musselmalet Royal Copenhagen Kongelig, Parti blandet musselmalet fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl. 7 dele i 2. og resten i 1. Kom med et SERIØST bud. S

  500,00 kr.25-03-2023
 6. Porcelæn, SUKKERSKÅL, BING&GRØNDAHL, 
Porcelæn, Sukkerskål / slikskål, Bing & Grøndahl

Sukkerskål /

  Porcelæn, SUKKERSKÅL, BING&GRØNDAHL, Porcelæn, Sukkerskål / slikskål, Bing & Grøndahl Sukkerskål / slikskål Flot sukkerskål fra mågestellet, fra Bing & Grøndahl / Royal Copenhagen. 1. sortering. Int

  125,00 kr.25-03-2023

6.928 ting kan du lige nu finde fra Royal Copenhagen på DBA til 150 kroner eller derunder.

Rockpaperdresses, der også er kendt som Cathrine Widunok Wichmand har gjort sig en masse tanker om dét at købe genbrugsgaver. Læs, hvad hun tænker i artiklen, her.

Hvad er danskernes holdning til genbrugsgaver? Få svaret i videoen herunder:

Klik her og læs, hvor mange danskere der var villige til at give en genbrugsgave, da vi lavede spørgeskemaundersøgelsen for flere år siden.

Relaterede artikler