Kvinder er mere tilbøjelige til at give en brugt gave end mænd
Livsstil

Kvinder er mere tilbøjelige til at give en brugt gave end mænd

DBA Guide
DBA Guide

Kvinder er mere tilbøjelige til at købe julegaven brugt, viser nye tal fra DBA, leveret af Genbrugsindekset. Men den årlige genbrugsrapport viser samtidig, at kvinderne køber genbrugsgaver for at finde unikke ting og minimere overforbruget, mens mændene gør det af helt andre årsager.

En pakke æg er blevet meget dyrere, end vi er vandt til, og klimaforandringerne tager til. Der er intet bedre tidspunkt end nu til at købe julegaverne brugte. Så sparer du både penge, og du ”sparer” også klimaet for unødig CO2-udledning.

Og noget tyder på, at mange danskere har fået øjnene op for den ”win-win”, der er i at købe julegaven brugt:

4 ud af 10 danskere kunne godt finde på at give en genbrugsgave, og 24 procent har allerede ført tankerne ud i livet og givet en brugt gave inden for det seneste år. Det viser tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022, der tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

- Det er rigtig opløftende at se sort på hvidt, at danskerne ikke er bange for at give genbrugsgaver til dem, de holder af. Og så er det interessant at se, at specielt kvinderne er vilde med at give genbrugsgaver, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA.

Hele 45 procent af kvinderne kunne finde på at give en brugt gave til andre, mens det gælder 38 procent af mændene.

- Noget tyder på, at kvinderne går ekstra meget op i at finde den helt rigtige gave. I Genbrugsindekset har vi nemlig også undersøgt, hvorfor folk giver genbrugsgaver. Det handler primært om at spare penge, at minimere overforbrug og at kunne give en gave med en unik historie. De to sidstnævnte er vigtigst for kvinderne, mens mændene går mest op i at spare penge, forklarer Julie Schoen.

genbrugsgaver, og du kan herunder læse, hvad hun har givet og modtaget
genbrugsgaver, og du kan herunder læse, hvad hun har givet og modtaget

Sebrina køber genbrugsgaver til alle

En af de kvinder, der elsker både at give og få genbrug i gave, er 37-årige Sebrina Petersen Elken. Hun bor i Køge med sin mand og deres tre børn og har slet ikke tal på, hvor mange genbrugsgaver hun har givet gennem årene.

Jeg giver genbrugsgaver til alle. Både familie, veninder og vores børn. Vores egne børn er nok dem, som vi oftest køber genbrug til, da det bare er mere unikt at give dem noget med en historie. Men de seneste år har et øget fokus på bæredygtighed også fyldt meget i vores familie
fortæller Sebrina Petersen Elken.

Især én genbrugsgave har en særlig plads i Sebrina Petersen Elkens hjerte. Nemlig en blå, hjemmestrikket sweater, hun købte til sin mand fra en genbrugsbutik:

- Da jeg købte den, var vi ikke engang blevet kærester endnu, men jeg kunne ikke lade den hænge. Og han endte med at blive så glad for den, at han stadig går med den. Det er 15 år siden, jeg købte den, siger hun.

Sweatre på DBA:

 1. Sweater, Bacic Apparal, str. 46, Blågrå & gul, 100% økologisk bomuld, Næsten som ny, To skønne sweat

  Sweater, Bacic Apparal, str. 46, Blågrå & gul, 100% økologisk bomuld, Næsten som ny, To skønne sweatre i str. XXL. 100% økologisk bomuld. Gul & blågrå. Brystvidde 63 cmx2. Længde 67 cm. Sælges for 150

  150,00 kr.12-04-2024
 2. Sweater, MBC, str. 38, Lyse blå, mørke blå, 100 % uld, Ubrugt, Helt nye sweatre, uden ærmer, i 100 %

  Sweater, MBC, str. 38, Lyse blå, mørke blå, 100 % uld, Ubrugt, Helt nye sweatre, uden ærmer, i 100 % Italiensk Uld. 1. Lyse blå med høj hals str S, se mål på billederne. 2. Mørke blå, med alm hals st

  75,00 kr.28-03-2024
 3. Sweater, ? , str. 46, Coral , Næsten som ny, Coral farvet sweatre brystmål 120cm.

  Sweater, ? , str. 46, Coral , Næsten som ny, Coral farvet sweatre brystmål 120cm.

  40,00 kr.16-03-2024
 4. Sweater, Håndstrik, str. 38, En er Koksgrå,en er meleret fuchsia/lilla, Højlandsuld, norsk uld, Næst

  Sweater, Håndstrik, str. 38, En er Koksgrå,en er meleret fuchsia/lilla, Højlandsuld, norsk uld, Næsten som ny, Sweatre i kabelstrik, feminin pasform, passer en small/medium. God længde på ærmer, 800 p

  800,00 kr.22-02-2024
 5. Sweater, Saint Tropez og Vila, str. 38, Brune, God men brugt, 2 stk. varme sweatre med uld og mohair

  Sweater, Saint Tropez og Vila, str. 38, Brune, God men brugt, 2 stk. varme sweatre med uld og mohair sælges samlet. Saint Tropez str. M, 53% akryl, 17% mohair og 13% uld. Vila str. S, men oversize. St

  85,00 kr.21-01-2024
 6. Sweater, H&M, str. 36, Grå/råhvid, Uld/mohair, Ubrugt, Sælger begge disse to sweatre fra hm. Mohair/

  Sweater, H&M, str. 36, Grå/råhvid, Uld/mohair, Ubrugt, Sælger begge disse to sweatre fra hm. Mohair/uld og købt for nyligt. Ny pris var 799,- sælger begge for 400og en for 220,- den hvide er str s og

  220,00 kr.05-02-2024

Find herre- og damesweatre på DBA. Du kan også finde sweatre til børn.
  

Forventet stigning i genbrugsgaver næste år

Årets Genbrugsindeks viser, at en anelse færre danskere er åbne over for at give og modtage genbrugsgaver, end det har været tilfældet de foregående to år. Men der er en mulig forklaring, mener Julie Schoen:

- Faldet i tallene kan godt give mening taget i betragtning, at vi befandt os i en god økonomisk situation i starten af året. Af samme grund har jeg også en antagelse om, at vi igen til næste år vil se en stigning i danskernes holdning til at give genbrugsgaver, da den nuværende økonomiske krise påvirker danskernes privatøkonomi. Og når privatøkonomien er presset, er genbrugsgaver en fantastisk mulighed for at give en god og personlig gave til færre penge, siger hun.

Og da knap 60 procent af danskerne er åbne for at få en genbrugsgave, opfordrer Julie Schoen danskerne til at prøve kræfter med genbrugsgaveræset.

- Det gælder bare om komme i gang. Hvis modtageren ønsker sig en specifik ting, så kan du jo meget hurtigt undersøge, om det findes på genbrugsmarkedet. Du kan også tænke i kategorier; er modtageren glad for tøj, køkkenting eller måske haveredskaber? Hvis du for eksempel kender en, der lige er flyttet hjemmefra, er der rig mulighed for at købe en komplet samling af flotte glas for eksempel, siger Julie Schoen, der også anbefaler, at man selv tilføjer genbrugsgaver til sin egen ønskeliste.

- På den måde ved ens omgangskreds, at man er åben over for at få brugte ting, og samtidig kan man inspirere familie og venner til også at ønske sig genbrugsting i julegave, siger hun.

LÆS OGSÅ: Ny trend: Denne type gave vil danskerne lige så gerne have til jul

Her kan du se Sebinas mand i den blå sweater, hun købte til sin mand i en genbrugsbutik. En sweater, han fik i gave
Her kan du se Sebinas mand i den blå sweater, hun købte til sin mand i en genbrugsbutik. En sweater, han fik i gave

Tal fra Genbrugsindekset 2022

- 24% af danskerne har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder (kvinder: 29%, mænd: 19%)

- 58% af danskerne har ikke noget imod at modtage en brugt gave (kvinder: 59%, mænd: 57%)

- 42% af danskerne kunne godt finde på at give en brugt gave (kvinder: 45%, mænd: 38%).

- Disse genbrugsgaver giver danskerne flest af: Boligtilbehør, bøger, legetøj, tøj og sko, smykker.

- 48% af danskerne giver en større gave, når de giver genbrugsgaver, end de ellers ville gave gjort.

- Største motivationsfaktorer for at give en brugt gave:
-     For at spare penge: 34% (Kvinder: 31%, mænd: 39%)
-     For at minimere overforbrug: 33% (Kvinder: 38%, mænd: 27%)
-     For at give en unik gave med en historie: 33% (kvinder: 36%, mænd: 28%)

Køkkenudstyr- og maskiner på DBA:

 1. Sodastream, Sodastream, Brugt sodastream sælges uden co2 flaske og uden vandflaske

  Sodastream, Sodastream, Brugt sodastream sælges uden co2 flaske og uden vandflaske

  50,00 kr.12-04-2024
 2. Induktions adaptor , Bialetti

  Induktions adaptor , Bialetti

  100,00 kr.12-04-2024
 3. Knivesæt, Clobal

  Knivesæt, Clobal

  700,00 kr.12-04-2024
 4. Foodprocessor , KitchenAid Artisan, Super god køkkenmaskine med stor udstyrspakke.

Den kører rigtig

  Foodprocessor , KitchenAid Artisan, Super god køkkenmaskine med stor udstyrspakke. Den kører rigtig godt, og vi har været rigtig glade for den. Sælges udelukkende, da vi ikke får brugt den nok. Den

  1.450,00 kr.12-04-2024
 5. OBH Nordica popkorn-maskine - Big Popper

  OBH Nordica popkorn-maskine - Big Popper

  Popkorn-maskine, OBH Nordica, Som ny. 4,5 liter færdige popkorn med låg som kan bruges som skål. Sendes ikke.

  250,00 kr.12-04-2024
 6. Køkken ø, Ikea

  Køkken ø, Ikea

  400,00 kr.12-04-2024

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Genbrugsindekset 2016
Genbrugsindekset 2017
Genbrugsindekset 2018
Genbrugsindekset 2019
Genbrugsindekset 2020
Genbrugsindekset 2021

En limited edition-taske, en retro designerlampe eller kvalitetshøjtalere for billigere penge. Det er bare nogle af de ting, du kan overveje at give dine venner og bekendte i genbrugsgave i år. I år kan du godt forvente at der gemmer sig en ting, der har glædet en anden, inden du fik den i gave. 4 ud af 10 vil nemlig måske give en brugt julegave i år.
En limited edition-taske, en retro designerlampe eller kvalitetshøjtalere for billigere penge. Det er bare nogle af de ting, du kan overveje at give dine venner og bekendte i genbrugsgave i år. I år kan du godt forvente at der gemmer sig en ting, der har glædet en anden, inden du fik den i gave. 4 ud af 10 vil nemlig måske give en brugt julegave i år.

Genbrugsgaver gennem tiden

-          2021: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link
-          2020: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link
-          2018: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link

-          2022: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til konfirmationen - link

-          2021: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2020: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2019: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2018: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2017: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link

-          2019: Her er hvad danskerne købte brugt til jul - link

Royal Copenhagen-ting på DBA:

 1. Keramik, Hund figur, Royal Copenhagen, Rigtigt fin royal copenhagen hund, har dog en lille plamage p

  Keramik, Hund figur, Royal Copenhagen, Rigtigt fin royal copenhagen hund, har dog en lille plamage på benet, som kan ses på billede. Tjek gerne mine andre annoncer for lignende

  200,00 kr.12-04-2024
 2. Porcelæn, Termokop, Royal Copenhagen, Fantastisk smukke Royal Copenhagen mega mussel termo kopper i

  Porcelæn, Termokop, Royal Copenhagen, Fantastisk smukke Royal Copenhagen mega mussel termo kopper i blå. 26 Cl Fremstår som nye 2.sortering Sælges samlet for 800kr

  800,00 kr.12-04-2024
 3. Porcelæn, Fade, Royal Copenhagen, Lækker Royal Copenhagen blå mega mussel stel
Uden kasse
Med bruds

  Porcelæn, Fade, Royal Copenhagen, Lækker Royal Copenhagen blå mega mussel stel Uden kasse Med brudsgaranti Ovnfast fad firkant 30cm - (1. Sortering) -nypris 2149kr spar 40% - køb for 1289kr Ovnfa

  977,00 kr.12-04-2024
 4. Porcelæn, Tærtefad, Royal Copenhagen, Lækker Royal Copenhagen blå mega mussel stel
Uden kasse
Med b

  Porcelæn, Tærtefad, Royal Copenhagen, Lækker Royal Copenhagen blå mega mussel stel Uden kasse Med brudsgaranti Ovnfast tærte fad rund 27cm (1. Sortering) nypris 1449kr spar 40% køb for - 869kr

  869,00 kr.12-04-2024
 5. Porcelæn, Figur, Royal Copenhagen nr. 3261 - 1 sort., Schæfer hund nr. 3261 Royal Copenhagen ( 1 sor

  Porcelæn, Figur, Royal Copenhagen nr. 3261 - 1 sort., Schæfer hund nr. 3261 Royal Copenhagen ( 1 sortering i perfekt stand ) Måler H:17 cm, B 6 cm, L: 19 cm

  595,00 kr.12-04-2024
 6. Porcelæn, Tallerken, Royal Copenhagen, Prisen er for begge 

Har kostet 1400,- 

1 sortering - ubrug

  Porcelæn, Tallerken, Royal Copenhagen, Prisen er for begge Har kostet 1400,- 1 sortering - ubrugt, helt nye. Mønster nr. 2 Flere billeder kan sendes ved interesse.

  499,00 kr.12-04-2024

6.928 ting kan du lige nu finde fra Royal Copenhagen på DBA til 150 kroner eller derunder.

Rockpaperdresses, der også er kendt som Cathrine Widunok Wichmand har gjort sig en masse tanker om dét at købe genbrugsgaver. Læs, hvad hun tænker i artiklen, her.

Hvad er danskernes holdning til genbrugsgaver? Få svaret i videoen herunder:

Klik her og læs, hvor mange danskere der var villige til at give en genbrugsgave, da vi lavede spørgeskemaundersøgelsen for flere år siden.

Relaterede artikler