Kvinder er mere tilbøjelige til at give en brugt gave end mænd
Livsstil

Kvinder er mere tilbøjelige til at give en brugt gave end mænd

DBA Guide
DBA Guide

Kvinder er mere tilbøjelige til at købe julegaven brugt, viser nye tal fra DBA, leveret af Genbrugsindekset. Men den årlige genbrugsrapport viser samtidig, at kvinderne køber genbrugsgaver for at finde unikke ting og minimere overforbruget, mens mændene gør det af helt andre årsager.

En pakke æg er blevet meget dyrere, end vi er vandt til, og klimaforandringerne tager til. Der er intet bedre tidspunkt end nu til at købe julegaverne brugte. Så sparer du både penge, og du ”sparer” også klimaet for unødig CO2-udledning.

Og noget tyder på, at mange danskere har fået øjnene op for den ”win-win”, der er i at købe julegaven brugt:

4 ud af 10 danskere kunne godt finde på at give en genbrugsgave, og 24 procent har allerede ført tankerne ud i livet og givet en brugt gave inden for det seneste år. Det viser tal fra DBAs Genbrugsindeks 2022, der tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

- Det er rigtig opløftende at se sort på hvidt, at danskerne ikke er bange for at give genbrugsgaver til dem, de holder af. Og så er det interessant at se, at specielt kvinderne er vilde med at give genbrugsgaver, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA.

Hele 45 procent af kvinderne kunne finde på at give en brugt gave til andre, mens det gælder 38 procent af mændene.

- Noget tyder på, at kvinderne går ekstra meget op i at finde den helt rigtige gave. I Genbrugsindekset har vi nemlig også undersøgt, hvorfor folk giver genbrugsgaver. Det handler primært om at spare penge, at minimere overforbrug og at kunne give en gave med en unik historie. De to sidstnævnte er vigtigst for kvinderne, mens mændene går mest op i at spare penge, forklarer Julie Schoen.

genbrugsgaver, og du kan herunder læse, hvad hun har givet og modtaget
genbrugsgaver, og du kan herunder læse, hvad hun har givet og modtaget

Sebrina køber genbrugsgaver til alle

En af de kvinder, der elsker både at give og få genbrug i gave, er 37-årige Sebrina Petersen Elken. Hun bor i Køge med sin mand og deres tre børn og har slet ikke tal på, hvor mange genbrugsgaver hun har givet gennem årene.

Jeg giver genbrugsgaver til alle. Både familie, veninder og vores børn. Vores egne børn er nok dem, som vi oftest køber genbrug til, da det bare er mere unikt at give dem noget med en historie. Men de seneste år har et øget fokus på bæredygtighed også fyldt meget i vores familie
fortæller Sebrina Petersen Elken.

Især én genbrugsgave har en særlig plads i Sebrina Petersen Elkens hjerte. Nemlig en blå, hjemmestrikket sweater, hun købte til sin mand fra en genbrugsbutik:

- Da jeg købte den, var vi ikke engang blevet kærester endnu, men jeg kunne ikke lade den hænge. Og han endte med at blive så glad for den, at han stadig går med den. Det er 15 år siden, jeg købte den, siger hun.

Sweatre på DBA:

 1. Sweater, FruStrik, str. 38, Brun med hvide blomster, Islandsk uld, Ubrugt, Helt nyt unikt design fra

  Sweater, FruStrik, str. 38, Brun med hvide blomster, Islandsk uld, Ubrugt, Helt nyt unikt design fra FruStrik. Håndstrikket sweater i ren islandsk uld med samme design som mine Sarah Lund sweatre, men

  1.995,00 kr.19-03-2023
 2. Sweater, Popknit, str. 40, Uld, Næsten som ny, Hjemmestrikket trøje One Way or Another opskrift fra

  Sweater, Popknit, str. 40, Uld, Næsten som ny, Hjemmestrikket trøje One Way or Another opskrift fra Popknit. Sælges da jeg har lidt for mange sweatre. Kan vendes med begge sider ud :)

  700,00 kr.07-03-2023
 3. Bluse, Only One, str. 40, Sort/hvid, viscose, Næsten som ny, langærmet, 4 kortærmede og 1 uden ærme,

  Bluse, Only One, str. 40, Sort/hvid, viscose, Næsten som ny, langærmet, 4 kortærmede og 1 uden ærme, 2 sweatre, 2 kjoler (M) , shorts og 1 vest. Tøjpakken er i fin stand og det er bl.a. B young, Frans

  300,00 kr.29-01-2022

Find herre- og damesweatre på DBA. Du kan også finde sweatre til børn.
  

Forventet stigning i genbrugsgaver næste år

Årets Genbrugsindeks viser, at en anelse færre danskere er åbne over for at give og modtage genbrugsgaver, end det har været tilfældet de foregående to år. Men der er en mulig forklaring, mener Julie Schoen:

- Faldet i tallene kan godt give mening taget i betragtning, at vi befandt os i en god økonomisk situation i starten af året. Af samme grund har jeg også en antagelse om, at vi igen til næste år vil se en stigning i danskernes holdning til at give genbrugsgaver, da den nuværende økonomiske krise påvirker danskernes privatøkonomi. Og når privatøkonomien er presset, er genbrugsgaver en fantastisk mulighed for at give en god og personlig gave til færre penge, siger hun.

Og da knap 60 procent af danskerne er åbne for at få en genbrugsgave, opfordrer Julie Schoen danskerne til at prøve kræfter med genbrugsgaveræset.

- Det gælder bare om komme i gang. Hvis modtageren ønsker sig en specifik ting, så kan du jo meget hurtigt undersøge, om det findes på genbrugsmarkedet. Du kan også tænke i kategorier; er modtageren glad for tøj, køkkenting eller måske haveredskaber? Hvis du for eksempel kender en, der lige er flyttet hjemmefra, er der rig mulighed for at købe en komplet samling af flotte glas for eksempel, siger Julie Schoen, der også anbefaler, at man selv tilføjer genbrugsgaver til sin egen ønskeliste.

- På den måde ved ens omgangskreds, at man er åben over for at få brugte ting, og samtidig kan man inspirere familie og venner til også at ønske sig genbrugsting i julegave, siger hun.

LÆS OGSÅ: Ny trend: Denne type gave vil danskerne lige så gerne have til jul

Her kan du se Sebinas mand i den blå sweater, hun købte til sin mand i en genbrugsbutik. En sweater, han fik i gave
Her kan du se Sebinas mand i den blå sweater, hun købte til sin mand i en genbrugsbutik. En sweater, han fik i gave

Tal fra Genbrugsindekset 2022

- 24% af danskerne har givet en genbrugsgave inden for de seneste 12 måneder (kvinder: 29%, mænd: 19%)

- 58% af danskerne har ikke noget imod at modtage en brugt gave (kvinder: 59%, mænd: 57%)

- 42% af danskerne kunne godt finde på at give en brugt gave (kvinder: 45%, mænd: 38%).

- Disse genbrugsgaver giver danskerne flest af: Boligtilbehør, bøger, legetøj, tøj og sko, smykker.

- 48% af danskerne giver en større gave, når de giver genbrugsgaver, end de ellers ville gave gjort.

- Største motivationsfaktorer for at give en brugt gave:
-     For at spare penge: 34% (Kvinder: 31%, mænd: 39%)
-     For at minimere overforbrug: 33% (Kvinder: 38%, mænd: 27%)
-     For at give en unik gave med en historie: 33% (kvinder: 36%, mænd: 28%)

Køkkenudstyr- og maskiner på DBA:

 1. Wilfa vaffeljern WAD-619B

  Wilfa vaffeljern WAD-619B

  Double waffle iron, Wilfa, Gør din morgenmad til dagens bedste måltid. Med vaffeljernet fra Wilfa kan du lave smagsfulde vafler derhjemme. Jernet kommer med en justerbar termostat og non-stick belægni

  629,00 kr.07-06-2023
 2. Airfryer , Wilfa, Sælger denne airfryer, brugt 1 enkel gang. SOM NY

Købt i Bilka til 549kr 

Sælges

  Airfryer , Wilfa, Sælger denne airfryer, brugt 1 enkel gang. SOM NY Købt i Bilka til 549kr Sælges til 300kr Kvittering medfølger og der er 5 års garanti. Kan afhentes i Odense Skriv gerne en sm

  300,00 kr.07-06-2023
 3. Kenwood Chef køkkenmaskine KVC3100W TÆNK TESTVINDER

  Kenwood Chef køkkenmaskine KVC3100W TÆNK TESTVINDER

  Kitchen machine, Kenwood, Tilbered nemt glatte cremer eller ælt tunge deje takket være Kenwood Chef køkkenmaskine KVC3100W med variabel hastighedskontrol og kraftfuld motor. Tænk bedst i test november

  1.499,00 kr.25-05-2023
 4. ovnluffer/grydelapper, Blå silikone, 1 sæt blå ovnluffer/grydelapper i silikone.
Kraftig kvalitet.
S

  ovnluffer/grydelapper, Blå silikone, 1 sæt blå ovnluffer/grydelapper i silikone. Kraftig kvalitet. Se fotos. U B R U G T E. Kan sendes eller afhent i Struer eller Hinnerup.

  50,00 kr.07-06-2023
 5. Nespresso kapsel maskine med mælke steamer, Nespresso Creatista Plus, Creatista plus kapselmaskine

  Nespresso kapsel maskine med mælke steamer, Nespresso Creatista Plus, Creatista plus kapselmaskine , velholdt og virker perfekt - afkalket hver mdr.

  1.500,00 kr.07-06-2023
 6. Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus kapselmaskine (sort)

  Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus kapselmaskine (sort)

  Coffee capsule machine, Nescafe Dolce Gusto, Nyd lækker kaffe (både varm og kold) takket være Nescafé Dolce Gusto Genio S Plus kapselmaskinen. Kapselmaskinen har 0,8 liters vandtankkapacitet og multis

  566,00 kr.25-05-2023

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Genbrugsindekset 2016
Genbrugsindekset 2017
Genbrugsindekset 2018
Genbrugsindekset 2019
Genbrugsindekset 2020
Genbrugsindekset 2021

En limited edition-taske, en retro designerlampe eller kvalitetshøjtalere for billigere penge. Det er bare nogle af de ting, du kan overveje at give dine venner og bekendte i genbrugsgave i år. I år kan du godt forvente at der gemmer sig en ting, der har glædet en anden, inden du fik den i gave. 4 ud af 10 vil nemlig måske give en brugt julegave i år.
En limited edition-taske, en retro designerlampe eller kvalitetshøjtalere for billigere penge. Det er bare nogle af de ting, du kan overveje at give dine venner og bekendte i genbrugsgave i år. I år kan du godt forvente at der gemmer sig en ting, der har glædet en anden, inden du fik den i gave. 4 ud af 10 vil nemlig måske give en brugt julegave i år.

Genbrugsgaver gennem tiden

-          2021: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link
-          2020: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link
-          2018: Disse ting giver danskerne i genbrugsgave - link

-          2022: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til konfirmationen - link

-          2021: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2020: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2019: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2018: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2017: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link

-          2019: Her er hvad danskerne købte brugt til jul - link

Royal Copenhagen-ting på DBA:

 1. Porcelæn, Tallerken, Muselmalet Royal Copenhagen, Tallerken med helblonde i perfekt stand. Måler 25

  Porcelæn, Tallerken, Muselmalet Royal Copenhagen, Tallerken med helblonde i perfekt stand. Måler 25 cm i diameter.

  3.999,00 kr.07-06-2023
 2. Porcelæn, Kopper Kgl. Halvblonde, Royal copenhagen, Kgl. Halvblonde Musselmalede Kaffekopper 719-1 K

  Porcelæn, Kopper Kgl. Halvblonde, Royal copenhagen, Kgl. Halvblonde Musselmalede Kaffekopper 719-1 Kaffekop 6 x 7,2 cm og underkop 12,7 cm 9 stk sælger disse da vi ikke får dem brugt Super fine helt

  220,00 kr.07-06-2023
 3. Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, Mega mussel udgået termoskål den lille 
1 sortering og uden skår e

  Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, Mega mussel udgået termoskål den lille 1 sortering og uden skår eller andet Pris 750kr

  750,00 kr.07-06-2023
 4. Royal Copenhagen Stort Fajance Årskrus 1980

  Royal Copenhagen Stort Fajance Årskrus 1980

  Fajance, Årskrus, Royal Copenhagen , Royal Copenhagen fajance, stort årskrus fra 1980. Måler højde 10,2 cm. diameter 11,2 cm. Designet af Maria Trolle. Med garverede sølvplade i bunden. 1. sort. Hel o

  135,00 kr.13-04-2021
 5. Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, Super stand
Nypris 3500

  Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, Super stand Nypris 3500

  1.750,00 kr.07-06-2023
 6. Porcelæn, Contrast krus, Royal Copenhagen, 4 flotte krus i god stand. Pris 125 kr pr stk. tag alle 4

  Porcelæn, Contrast krus, Royal Copenhagen, 4 flotte krus i god stand. Pris 125 kr pr stk. tag alle 4 for 400kr

  400,00 kr.07-06-2023

6.928 ting kan du lige nu finde fra Royal Copenhagen på DBA til 150 kroner eller derunder.

Rockpaperdresses, der også er kendt som Cathrine Widunok Wichmand har gjort sig en masse tanker om dét at købe genbrugsgaver. Læs, hvad hun tænker i artiklen, her.

Hvad er danskernes holdning til genbrugsgaver? Få svaret i videoen herunder:

Klik her og læs, hvor mange danskere der var villige til at give en genbrugsgave, da vi lavede spørgeskemaundersøgelsen for flere år siden.

Relaterede artikler