Disse ting forsøger danskerne mest at få afsat
Livsstil

Disse ting forsøger danskerne mest at få afsat

Julie Schoen
Julie Schoen

Vi vil i mindre grad af med vores Lego sammenlignet med forrige år, og på samme måde har danskerne haft det med deres køkkenmaskiner. Til gengæld har vi i 2023 været mere flittige end ellers til at sætte vores smykker til salg. Her kan du læse om de mest upopulære genstande i vores hustande – de ting, vi satte os til tasterne i 2023 for at finde en ny ejer til.

Hvilken ting tror du, du kan få flest penge for hjemme hos dig, som samtidig er let at sælge, og som du derudover heller ikke bruger særlig ofte?

Svaret er dine sofapuder, din knagerække, grebene til køkkenskuffer og serveringsbakken. Det er nemlig ting som disse, der oftest kom til salg på DBA i 2023.

Det viser en hel ny statistik fra DBA. Kategorien ’Diverse indretning’, som gemmer sig i DBAs ’Til boligen’-kategori, er nemlig den kategori, danskerne i 2023 oprettede flest annoncer i.

- Det kedelige svar til denne nyhed er, at kategorien også er en stor kategori: Indenfor boligtilbehør er det en ’alt det, der ikke hører ind under andre kategorier’-kategori, og derfor vil der altid være mange - og mange forskellige - ting at finde her. Derfor ser vi, at ’Diverse indretning’ år efter år topper listen som kategorien med flest nyoprettede annoncer, fortæller Julie Schoen, DBAs presseansvarlige.

Vi skal tilbage til 2019 for at finde en kategori-top 10, hvor diverse indretning ikke topper listen. I 2019 var det nemlig ’Glas, porcelæn og bestik’, danskerne havde sat flest til salg af. Sidste år var denne kategori på listens andenplads.

75 kroner. håber Jette fra Frederiksberg at få for sin skulptur af en kvinde. Figuren er købt på en rejse sydpå, skriver Jette.
75 kroner. håber Jette fra Frederiksberg at få for sin skulptur af en kvinde. Figuren er købt på en rejse sydpå, skriver Jette.

Presseansvarlig: Denne kategori spår jeg, at vi aldrig ser i top ti

- Det, der også er kendetegnet ved listen, er, at det ofte er ting, de fleste danske husholdninger har, og endda har flere af, som topper listen. Eksempelvis er det langt fra alle husstande, der har en knallert, og slet ikke en knallert fra et specifikt brand, som eksempelvis Yamaha. Så ’Yamaha-knallert’-kategorien vil aldrig være at finde på denne listes top ti, for danskerne skal eje mange knallerter, før der er mange af dem i omløb på brugtmarkedet, fortæller Julie Schoen.

Men noget kunne tyde på, at vi ikke har nok sofapuder, bakker, knagerækker, kopper, glas, knive & gafler. For danskerne er også flittige til at tømme ud i DBA-kategorien:

Det gode ved, at småmøbler og småting til køkkenet bliver sat så flittigt til salg, er, at det samtidig også er nogle af de kategorier på DBA, der bliver solgt flest ting i. Så der eksisterer så at sige et sundt ”økosystem”

oplyser Julie Schoen.

Til salg i DBAs kategori: Glas, bestik og porcelæn

 1. Glas, Karafler, Georg Jensen, Helt nye karafler. En til vin/spiritus og en til vand. 
Sky - serien.

  Glas, Karafler, Georg Jensen, Helt nye karafler. En til vin/spiritus og en til vand. Sky - serien. Æske haves til vand karaflen. Nypris 2 x 1000kr. Sælges for 500kr/stk

  500,00 kr.24-02-2024
 2. Glas, Portvinsglas, Holmegaard - Atlantic, Flotte glas pr. stk. 20 kr.

  Glas, Portvinsglas, Holmegaard - Atlantic, Flotte glas pr. stk. 20 kr.

  20,00 kr.24-02-2024
 3. Glas, Vinglas, Sinnerup, 12 flotte vinglas fra Sinnerup. I meget pæn stand og fremstår som nye. Sælg

  Glas, Vinglas, Sinnerup, 12 flotte vinglas fra Sinnerup. I meget pæn stand og fremstår som nye. Sælges samlet og kan hentes på Frederiksberg.

  250,00 kr.24-02-2024
 4. Vase, Søholm vase, Søholm, 	
Vase, Keramik, Søholm, Blå keramikvase fra Søholm, ca. 55 år gammel nr.

  Vase, Søholm vase, Søholm, Vase, Keramik, Søholm, Blå keramikvase fra Søholm, ca. 55 år gammel nr. 3325 18 cm i højden 9,5 cm i diameter i bunden 8 cm i diameter i top Ingen skår eller ridser i vase

  175,00 kr.24-02-2024
 5. Glas, Snapseglas, Holmegaard Minerva, Minerva glas er samme som Amager Twist, blot med mønster på kr

  Glas, Snapseglas, Holmegaard Minerva, Minerva glas er samme som Amager Twist, blot med mønster på krummen. Fabrik: Holmegaard / Kastrup Glasværk. Designer: Jacob E. Bang. Årstal for lancering: 1958.

  75,00 kr.24-02-2024
 6. Porcelæn, Kopper og skrin, Forskelligt porcelæn.

Kop/underkop, med guldkant og blomst (kop-diameter

  Porcelæn, Kopper og skrin, Forskelligt porcelæn. Kop/underkop, med guldkant og blomst (kop-diameter: 6 cm, underkop-diameter: 10 cm, højde: lidt over 4 cm, vægt: ca. 95 g). Uden skår. 10 kr Kop/un

  25,00 kr.24-02-2024

Vi sælger i højere grad nu end tidligere ud af smykkerne

Særligt upopulær i 2023 var vores smykker. De søgte i højere grad en ny ejer i 2023 end i 2022. Der blev nemlig sat så mange smykker til salg sidste år, at kategorien er den kategori med fjerde flest nyoprettede annoncer. I 2022 var det den ottende.

- Hvis man mangler penge, er der nærmest blevet lidt af en kliche, at man sælger sit arvestykke af et Rolex-ur eller lignende. Måske det rent faktisk er dét, der i 2023 har været motivationen til, at vi ser, at smykker er en af vores mest annonce-spækkede kategorier? Økonomien har jo – og er jo – presset lige for tiden i flere danske husholdninger, siger Julie Schoen.

Også DVD-film og Blu-ray mærker taburetten brænde under sig. Denne kategori er at finde på top 10, mens kategorien ikke var at finde blandt top ti bare året før. Så noget kunne tyde på, at danskerne har tegnet sig et streamingtjeneste-abonnement til fordel for de firkantede kasser, der står og fylder op på hylderne og i skabene.

Kategorier med flest nyoprettede annoncer i 2023:

 1. Diverse indretning
 2. Glas, porcelæn og bestik
 3. Diverse samlinger og objekter
 4. Smykker
 5. Faglitteratur
 6. Sko og støvler
 7. DVD-film og Blu-ray
 8. Andet legetøj
 9. Bluser, toppe og trøjer
 10. Skønlitteratur
Kilde: DBA

Disse ting vil vi i mindre grad af med nu end tidligere

Kigger man efter, hvilke ejendele som ikke er at finde blandt top ti i 2023 i forhold til 2022, kan nævnes køkkenudstyr og Lego. I 2022 satte danskerne så meget af begge dele til salg, at genbrugsportalen kunne se de to kategorier på top 10, men noget kunne tyde på, at vi i højere grad nu værdsætter vores (børns) Lego samt køkkenmaskiner og -udstyr.

- Lego holder jo sin værdi rigtig flot. Ja faktisk stiger meget Lego i pris med årerne, så måske det er dét, danskerne har fået øjnene op for, siden de nu er knapt så villige til at få afsat deres klodser. Hvad angår køkkenudstyr og -maskiner, kan det måske hænge sammen med, at vi jo for eksempel har hørt så meget om den populære airfryer. Måske har køkkenmaskiner fået sig et comeback, og det får danskerne til at holde på deres, gætter Julie Schoen.

Køkkenmaskiner på DBA:

 1. Termokande, Royal Copenhagen, Flot enkel termokande fra Royal Copenhagen. Kun været brugt til te nog

  Termokande, Royal Copenhagen, Flot enkel termokande fra Royal Copenhagen. Kun været brugt til te nogle få gange - meget velholdt - fejler ikke noget. Sender gerne med DAO mod betaling.

  250,00 kr.24-02-2024
 2. Morsø sauterpande, Morsø sauterpande / sauterkasserolle / sautergryde med glaslåg.
28 cm i diameter.

  Morsø sauterpande, Morsø sauterpande / sauterkasserolle / sautergryde med glaslåg. 28 cm i diameter. Morsø, 79NORD REBORN-serien. 100 % genanvendt aluminium med 2-lags keramisk non-stick belægning,

  400,00 kr.24-02-2024
 3. Fondant plade, Ukendt, 60x50 tyk hård cilikone/plast plade til brug ved fondant kage arbejde. Den li

  Fondant plade, Ukendt, 60x50 tyk hård cilikone/plast plade til brug ved fondant kage arbejde. Den ligger tungt og godt på bordet og med sin størrelse meget anvendelig. Den er tung og sendes ikke.

  100,00 kr.24-02-2024
 4. Juicer, Witt, Fungerer som den skal

  Juicer, Witt, Fungerer som den skal

  1.000,00 kr.24-02-2024
 5. Espresso kaffemaskine, Russel Hobbs, Russel Hobbs. Ikke brugt meget, med mælkeskummer, og kogende va

  Espresso kaffemaskine, Russel Hobbs, Russel Hobbs. Ikke brugt meget, med mælkeskummer, og kogende vand

  900,00 kr.24-02-2024
 6. Mocca Master kaffemaskine, Mocca Master, Brugt men virker fint

  Mocca Master kaffemaskine, Mocca Master, Brugt men virker fint

  200,00 kr.24-02-2024

Bogreolerne tømmes

Der bliver, hvis man skal tro denne nye statistik, også mere plads i danskernes bogreoler. I hvert fald når det gælder de gode fortællinger:
Skønlitteraturs-kategorien er nemlig at finde på en 10. plads over de kategorier med flest nyoprettede annoncer i 2023. Forrige år, og året før det, var skønlitteratur slet ikke på top 10. Vi skal tilbage til 2020, hvor danskerne satte så mange skønlitteratære fortællinger til salg, at kategorien tikkede ind på en tiendeplads.

- Faglitteratur bliver der hvert år sat så meget til salg af på DBA, at kategorien gentagende gange er at finde på denne årlige liste, mens der altså gælder noget andet for skønlitteratur. Min egen personlige erfaring med faglitteratur er da også, at det er lettere at sælge end skønlitteratur, fordi sådan noget som bøger, der bruges til studier, sjældent forældes lige så hurtigt som romaner, fortæller Julie Schoen.

Bluser, toppe og trøjer er en kategori i både herre- og dametøjs-kategorien, og hos damerne er man åbenbart kollektive blevet enige om at sætte færre stykker overdele til salg på DBA end forrige år. For ’Bluse, toppe og trøje’-kategorien i kvindetøjskategorien er rykket op på en 9. plads, mens vi i 2022 satte så mange overdele til salg, at kategorien var på en 7. plads.

Også kategorien ’Andet legetøj’ har taget samme ryk: Faktisk et endnu større: Fra en 4.plads i 2022 til en 9. plads sidste år.

Kategorier med flest nyoprettede annoncer i 2022:

 

 1. Diverse indretning
 2. Glas, porcelæn og bestik
 3. Diverse samlinger og objekter
 4. Andet legetøj
 5. Faglitteratur
 6. Sko og støvler
 7. Bluser, toppe og trøjer
 8. Smykker
 9. Lego
 10. Køkkenudstyr og køkkenmaskiner

 Kategorier med flest nyoprettede annoncer i
2021:

 

 1. Diverse indretning
 2. Glas, porcelæn og bestik
 3. Diverse samlinger og objekter
 4. Andet legetøj
 5. Sko og støvler
 6. Bluser, toppe og trøjer
 7. Faglitteratur
 8. Smykker
 9. Køkkenudstyr og -maskiner
 10. DVD-film og Blu-ray
Kilde: DBA

Kategorier, vi har sagt farvel til på denne top 10

Kigger vi årerne igennem, er der nogle kategorier, som ikke længere er at finde på top ti, og som ikke har været der i flere år. Kategorier, som altså ikke længere udmærker sig ved, at folk sætter mange ting til salg i dem. Eller; Det kan folk jo stadig gøre, men i hvert fald ikke nok annoncer til, at være blandt de 10 kategorier med flest nyoprettede annoncer.

Der er blandt andet tale om ’kjole’-kategorien i dametøjs-kategorien, og også den kategori, der hedder ’jakker og frakker’ – til kvinder. Vi skal helt tilbage til 2019, for at finde et år, hvor danskerne fik sat så ivrigt mange af deres kjoler og overtøj til salg.

Kategorier med flest nyoprettede annoncer i 2020:

 1. Diverse indretning
 2. Glas, porcelæn og bestik
 3. Diverse samlinger og objekter
 4. Andet legetøj og spil
 5. Sko og støvler– til kvinder
 6. Bluser, toppe og trøjer- til kvinder
 7. Faglitteratur
 8. Køkkenudstyr og -maskiner
 9. DVD-film og Blu-ray
 10. Skønlitteratur

 

Kategorier med flest nyoprettede annoncer i 2019:

 1. Glas, porcelæn og bestik
 2. Diverse indretning
 3. Diverse samlinger og objekter 
 4. Sko og støvler
 5. Faglitteratur
 6. Bluser, toppe og trøjer
 7. Kjoler til kvinder
 8. Smykker
 9. Jakker og frakker
 10. Skønlitteratur

 

Kategorier med flest nyoprettede annoncer i 2017:

 1. Glas, porcelæn og bestik
 2. Diverse indretning
 3. Sko og støvler
 4. Diverse samling og objekter
 5. Bluser, toppe og trøjer
 6. Andet legetøj
 7. Smykker
 8. Andet udstyr til børn og babyer
 9. Spisestuemøbler
 10. iPhone
Kilde: DBA

Relaterede artikler