Sådan vil Karen gøre sin jul anderledes end flertallets
Livsstil

Sådan vil Karen gøre sin jul anderledes end flertallets

Louise Guldager
Louise Guldager

Har du også overvejet at gøre julens galoperende gaveræs mere klimavenligt? Hvad vil familien sige til, at I kun giver brugte gaver? Og hvilke begrænsninger vil det sætte? Karen Greve drømmer om at introducere konceptet 'brugte gaver' for sin familie i år. Argumenterne for at gøre det er nemlig stærkere, end de er for at lade være, mener hun.

De fleste af os forbinder julen med glæde, samvær, omsorg og overraskelse. Sådan er det også for Karen Greve og hendes familie. Men behøver glæden og overraskelsen have præcis samme form hver år?

47-årige Karen Greve, der til dagligt er journalist på 'Magasinet Liv', har besluttet at udfordre dén tanke. Hun har ikke endnu fået hele familien med om bord, men hun drømmer om at lade julen 2019 være året, hvor de alle prøver at nærme sig en mere klimavenlig jul – en jul bestående af brugte gaver.

Karen, der bor i Humlebæk, havde kigget på en buksedragt fra Mads Nørgaard. Hun havde været inde i butikken og prøve den. Men hun lod den hænge, da hun alligevel synes, den var for dyr. 

- Og så fandt jeg den pludselig på DBA til en tredjedel af prisen. Det fik mig til at tænke, at man sagtens kan finde mange gode gaver på DBA - også mærkevarer. Der er så gode søgemuligheder. Hvis man bare er i god tid, tror jeg, man vil kunne finde rigtig meget.

Mads Nørgaard på DBA:

 1. Hættetrøje, Mads Nørgaard, str. M, Blå, Bomuld, Ubrugt, Lækker hættetrøje.
Tynd til de lune aftne

  Hættetrøje, Mads Nørgaard, str. M, Blå, Bomuld, Ubrugt, Lækker hættetrøje. Tynd til de lune aftner. Har aldrig fået den brugt. God stand. Kan sendes på købers regning og beses i København. Se mine

  199,00 kr.27-02-2024
 2. Cardigan, Mads Nørgaard, str. L, Koksgrå, Strik, Ubrugt, Ubrugt Mads Nørgaard cardigan.


Ny pris

  Cardigan, Mads Nørgaard, str. L, Koksgrå, Strik, Ubrugt, Ubrugt Mads Nørgaard cardigan. Ny pris 700

  225,00 kr.26-02-2024
 3. T-shirt, Mads Nørgaard, str. S, Rød, Bomuld, Næsten som ny, Flot og velholdt Mads Nørgaard trøje.

  T-shirt, Mads Nørgaard, str. S, Rød, Bomuld, Næsten som ny, Flot og velholdt Mads Nørgaard trøje. Står i rigtig flot stand uden tegn på slid. Mængderabat ved køb er flere stykker tøj, ellers så k

  60,00 kr.26-02-2024
 4. T-shirt, Mads Nørgaard, str. L, Grå, Bomuld, Næsten som ny, Flot og velholdt Mads Nørgaard trøje.

  T-shirt, Mads Nørgaard, str. L, Grå, Bomuld, Næsten som ny, Flot og velholdt Mads Nørgaard trøje. Står i rigtig flot stand uden tegn på slid. Mængderabat ved køb er flere stykker tøj, ellers så k

  75,00 kr.26-02-2024
 5. T-shirt, Mads Nørgaard, str. M, Blå/hv og Blå/sand, Bomuld, God men brugt, Pris pr stk

  T-shirt, Mads Nørgaard, str. M, Blå/hv og Blå/sand, Bomuld, God men brugt, Pris pr stk

  50,00 kr.25-02-2024
 6. Skjorte, Mads Nørgaard, str. L, Sort, hvid, Bomuld, Næsten som ny, Mads Nørgaard skjorte i str. L

  Skjorte, Mads Nørgaard, str. L, Sort, hvid, Bomuld, Næsten som ny, Mads Nørgaard skjorte i str. L. Som ny. Sender gerne, 41 kr. med DAO. NP: 800 kr.

  169,00 kr.25-02-2024

Der er 1.061 annoncer med Mads Nørgaard til salg på DBA lige nu. 471 af dem er tøj til kvinder.

Vi vil hellere modtage end give brugte gaver

Karen har ikke overtalt hele sin familie endnu. Men hun har tænkt sig at spørge dem. Hun har længe gået med tanken – og nu skal det være. 

- Jeg ville aldrig gøre det, uden vi havde aftalt det først. Det vil jeg ikke være bekendt. Men jeg vil super gerne være med til, at vi tager en snak om det. Man kan jo prøve det et år – og se, hvordan det går.

Faktisk bliver danskerne stadigt mere åbne overfor at give brugte gaver. Alligevel har de fleste det bedre med at modtage end med at give en brugt gave. 

Det viser en undersøgelse, som DBA fik foretaget sidste år i forbindelse med DBAs lancering af det årlige Genbrugsindeks. Undersøgelsen viste, at færre end hver tredje dansker ville have noget imod at modtage en second hand-gave. Kun 27 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de ville have noget imod, at pakken til dem under træet indeholdt noget brugt. 49 procent ville ikke have noget imod det, mens 24 procent svarer ’ved ikke’.

Hvorfor de fleste hellere vil modtage end at give en brugt gave, kan der være mange forklaringer på. Men én af dem, er ifølge Karen, måske vores bevidsthed om, at gaven ikke kan byttes.

Jeg synes måske, at vi skal komme ud over det dér med, at man så ikke kan bytte det. Og hvad så? Man kan jo altid sælge det igen. Eller give det til nogen, der vil få glæde af det.
’Genbrugsgaver er andet og mere end gamle, hæklede karklude’, fortæller Karen Greve, der har besluttet, at familien i år kun skal give brugte gaver til jul. Her har hun pakket en gave ind i genbrugspapir – men i år bliver det også indholdet, der er brugt
’Genbrugsgaver er andet og mere end gamle, hæklede karklude’, fortæller Karen Greve, der har besluttet, at familien i år kun skal give brugte gaver til jul. Her har hun pakket en gave ind i genbrugspapir – men i år bliver det også indholdet, der er brugt

Reaktionen fra sønnen på 16

I år bliver de 7-8 mennesker til jul i Karens familie. Sidste jul var de 16. Derfor er det et overskueligt sted at starte, føler hun.

Min mellemste søn på 16 har selv købt flere ting brugt. Så for ham er det naturligt også at kigge dén vej. Og hele den brede familie behøver jo ikke takke ja til den her model fra start. Vi kan tage det stille og roligt og håbe, at det så spreder sig som ringe i vandet.

Et andet argument for genbrugsgaver er, at man kan finde noget, der matcher gavebudgettet, som ellers ville være for dyrt. Det kan være mærkevarer, gadgets eller andre ting. Pludselig kan gaveønsker, som ellers var uopnåelige, komme indenfor rækkevidde. Mange unge ønsker sig for eksempel PlayStations eller iPhones, og det kan man finde en del billigere på DBA.

At kigge på brugtmarkedet åbner også op for at finde særlige gaver, der ikke ellers kan købes. Det kunne være udgåede ting, special editions i begrænsede oplag, særoptryk, originale fodboldtrøjer – ting, som af forskellige årsager kun KAN findes brugt.

Det er ikke kun et økonomisk incitament, forklarer Karen:

- Det med at spare penge er ikke den vigtigste pointe for mig. Det er en god følelse at genbruge ting og skrue lidt ned for forbruget. Jeg er ikke frelst, men jeg synes godt, vi kan have dialogen om det sammen.

PlayStations til salg DBA lige nu:

 1. Playstation 2, PS2, FAT, SCPH-39004, God, 

Komplet PS2 konsolpakke sælges.
Fejler intet! Alt er tes

  Playstation 2, PS2, FAT, SCPH-39004, God, Komplet PS2 konsolpakke sælges. Fejler intet! Alt er testet og fungerer. Der medfølger: • 1x Controller • 1x Scart adapter • 1x Strømkabel • 1x AV kabel A

  250,00 kr.28-02-2024
 2. Playstation 4, Fallout 4: 75
Arkham Knight: 75
Jurassic World: 75
Just Cause 3: 50
The Outer Worlds:

  Playstation 4, Fallout 4: 75 Arkham Knight: 75 Jurassic World: 75 Just Cause 3: 50 The Outer Worlds: 100 Bioshock trilogy: 100

  75,00 kr.28-02-2024
 3. Playstation 4, Slim, Perfekt, Ps4 med 1 TB, og 2 stk controller.
Pæn og velholdt , 100 ok

  Playstation 4, Slim, Perfekt, Ps4 med 1 TB, og 2 stk controller. Pæn og velholdt , 100 ok

  750,00 kr.28-02-2024
 4. Playstation 3, God, PS3 uden udstyr.
Kan også afhentes i Glostrup
Spil: Just Dance 3 følger med

  Playstation 3, God, PS3 uden udstyr. Kan også afhentes i Glostrup Spil: Just Dance 3 følger med

  200,00 kr.28-02-2024
 5. Playstation 2, God, Kan også hentes i Glostrup

PS2 med tilhørende:
- Alm. Controller
- BUZZ control

  Playstation 2, God, Kan også hentes i Glostrup PS2 med tilhørende: - Alm. Controller - BUZZ controllere - Singstar mikrofoner Spil: - Singstar Disney - Singstar Legends - Singstar Legends - Singstar

  300,00 kr.28-02-2024
 6. Playstation 4, 500, Perfekt, Har ikke været brugt de seneste 7 år.
Er i perfekt stand.
Ladekabel føl

  Playstation 4, 500, Perfekt, Har ikke været brugt de seneste 7 år. Er i perfekt stand. Ladekabel følger med til controller.

  1.000,00 kr.28-02-2024

PlayStations og andre gadgets er ofte populære – men dyre gaveønsker. På DBA finder du lige nu over 1.505 annoncer med den efterstræbte spilkonsol brugt.  Ud af disse er 624 af dem PlayStation 3 og 219 af dem er PlayStation 4.

Disse ting ønsker Karen sig brugt

På spørgsmålet om, hvad Karen selv ønsker sig, lyder svaret: Tasker, porcelæn, fade og skåle.

- Mærketasker kan være ret dyre fra nye, og her kan man ofte være heldig at finde nogen til en bedre pris. Og er de i læder, bliver de næsten kun pænere af at være lidt brugt.

Porcelæn, skåle og fade er en anden kategori, som Karen ville blive glad for gaver i. Her er det nemlig muligt at finde mange gode ting brugt, fortæller hun. Og det er da også i denne kategori, at hun ofte selv søger efter ”nye” ting. 

Kigger man på hvilke produkter og kategorier, der er særligt efterspurgt på DBA lige nu, vil der her være mange oplagte gave-ideér. En iPhone, et modeltog, noget Royal Copenhagen, reoler fra Montana og Lego er mange for eksempel lige nu på jagt efter på DBA, viser seneste målinger.

Andre populære søgninger er Rolex, PlayStation og Georg Jensen. Gaver som mange nok vil have liggende under juletræet. Men hvor der vil være gode besparelser at hente, hvis du forsøger dig brugt.

LÆS OGSÅ: Færre end hver tredje har noget imod at få en brugt gave

LÆS OGSÅ: Disse Louis Vuitton tasker er steget i værdi

Den fine fingerring i sølv fra Georg Jensen koster 399 kroner hos Camilla i Hinnerup og er en størrelse 49. Vægreolen fra Montana af Peter J. Lassen er en model 1112 i farven Coffee. Ophæng til væg følger med. Jan fra Viby skal have 900 kroner for den. Lego Technic, Star Wars Stormtrooper Episode 4 er fra 2001 og uåbnet. Sættet indeholder 361 dele. Æsken har spor og tryk efter mange års opbevaring, skriver Daniel fra Glostrup, der håber på at få 350 kroner for det
Den fine fingerring i sølv fra Georg Jensen koster 399 kroner hos Camilla i Hinnerup og er en størrelse 49. Vægreolen fra Montana af Peter J. Lassen er en model 1112 i farven Coffee. Ophæng til væg følger med. Jan fra Viby skal have 900 kroner for den. Lego Technic, Star Wars Stormtrooper Episode 4 er fra 2001 og uåbnet. Sættet indeholder 361 dele. Æsken har spor og tryk efter mange års opbevaring, skriver Daniel fra Glostrup, der håber på at få 350 kroner for det

Det kan blive for let med gaveindkøbet

Måske tiden er inde til at give det et forsøg? En jul, der handler om omtanke. For miljøet, hinanden og vores nærmeste. Sådan bliver det efter stor sandsynlighed for Karen Greve og hendes familie:

- Jeg er med på, der ligger mange følelser og minder i traditioner. Men hjemme hos os er det ikke sådan, at man ikke må røre ved traditionerne….. Og hvad så, hvis det er noget, der ikke duer? Så laver vi det bare om igen næste år. Vi skal stoppe med at være så bange for at prøve. 

Selvom ideén med udelukkende at give og købe brugte gaver til hinanden til jul kan virke lidt ”frelst” eller "hippie-agtig", kan det også være en måde at tvinge os selv til at gøre en ekstra indsats, forklarer Karen:

Man gør sig måske ekstra umage, forestiller jeg mig. Den tanke kan jeg godt lide.

Karen indrømmer, at det kan virke nemmere at gå ned i et stormagasin og klare 8 gaver, dér i ét hug. Men pointen med at give gaver går også nemt lidt tabt, mener hun.

- Mine børn er mellem 11 år og 19 år, og de store arbejder og køber ofte selv det, de gerne vil have. Så for mig handler det også om at give en personlig gave, der er lagt sjæl i og tænkt over. At give dén tanke videre.

Royal Copenhagen brugt på DBA nu:

 1. Porcelæn, "Port til Kongens Have" nr. 4 Royal Copenhagen, 
Københavns Prospekter
"Port til Kongens H

  Porcelæn, "Port til Kongens Have" nr. 4 Royal Copenhagen, Københavns Prospekter "Port til Kongens Have" Mål: Diameter 27 cm. 1. sortering Fremstår i hel og fin stand 125,- kr. + porto

  125,00 kr.28-02-2024
 2. Porcelæn, "Holmens Kirke" nr. 3, Royal Copenhagen, 
Københavns Prospekter
"Holmens Kirke"
Mål: Diame

  Porcelæn, "Holmens Kirke" nr. 3, Royal Copenhagen, Københavns Prospekter "Holmens Kirke" Mål: Diameter 27 cm. 1. sortering Fremstår i hel og fin stand 125,- kr. + porto

  125,00 kr.28-02-2024
 3. Porcelæn, Fad , tapasfad, Royal Copenhagen, Flot koboltblå Mega Mussel fad 36cm i 2. Sortering

Brug

  Porcelæn, Fad , tapasfad, Royal Copenhagen, Flot koboltblå Mega Mussel fad 36cm i 2. Sortering Brug en enkel gang til parfumer. Striberne bag på, kan fjernes med svamp. Det er ligesom bestikafsmitnin

  550,00 kr.28-02-2024
 4. Porcelæn, "Thorvaldsens Museum" nr. 2, Royal Copenhagen, 
Københavns Prospekter
"Thorvaldsens Museum

  Porcelæn, "Thorvaldsens Museum" nr. 2, Royal Copenhagen, Københavns Prospekter "Thorvaldsens Museum" Mål: Diameter 27 cm. 1. sortering Fremstår i hel og fin stand 125,- kr. + porto

  125,00 kr.28-02-2024
 5. Porcelæn, Børsen nr. 1, Royal Copenhagen, 
Københavns Prospekter
"Børsens Vestgavl"
Mål: Diameter

  Porcelæn, Børsen nr. 1, Royal Copenhagen, Københavns Prospekter "Børsens Vestgavl" Mål: Diameter 27 cm. 1. sortering Fremstår i hel og fin stand 125,- kr. + porto

  125,00 kr.28-02-2024
 6. Porcelæn, Skål med låg nr 1/1101, Royal Copenhagen, Fin lille skål med låg. 11 cm i diameter, 4 cm h

  Porcelæn, Skål med låg nr 1/1101, Royal Copenhagen, Fin lille skål med låg. 11 cm i diameter, 4 cm høj. Vurderet hos Bruun Rasmussen til 6 - 8.000 kr. Sendes ikke. Er ikke interesseret i byt af noge

  5.500,00 kr.28-02-2024

Royal Copenhagen er evigt populært og derfor et sikkert gavehit hos mange. På DBA er der lige 12.724 annoncer med Royal Copenhagen, så hvis du kender én, der ville blive glad for det, er der god chance for at find en fin ting.

Er brugte gaver mere sexede

Noget kunne tyde på, at Karen har fat i en pointe. Ifølge sexolog Jakob Olrik, vil det i hvert fald af mange faktisk blive opfattet som både sexet og romantisk at give en brugt gave:

- Når du giver en gave, handler det oftest mere om tanken bag gaven end selve gaven. Derfor vil de fleste sætte pris på en brugt gave, for så er der ingen tvivl om, at gavegiveren har lagt mere tanke og historie i gaven, siger Jakob Olrik.

Det handler kort og godt om, at modtageren vil forstå, at der er brugt ekstra ”anstrengelser” for at få fingre i gaven. Og dén gestus værdsætter de fleste af os. Det skader i hvert fald ikke at prøve, mener Karen: 

- Hvis vi alle tænker, at ’lille jeg da ikke kan gøre nogen forskel i den store verden’, er der aldrig noget, som ændrer sig.

Køb Sonos til din teenagesøn i julegave:

 1. SONOS optisk til HDMI ARC adapter, sort

  SONOS optisk til HDMI ARC adapter, sort

  Højttaler, SONOS, Signal konverter / konverter kabel (aktiv), PRIS-MATCH! SONOS Optisk til HDMI ARC adapter | Forbind din Sonos soundbar til den optiske lydudgang på dit TV - Adapteren passer perfekt

  229,00 kr.21-02-2022
 2. SONOS BM1WMWW1BLK vægbeslag til SONOS Beam, sort

  SONOS BM1WMWW1BLK vægbeslag til SONOS Beam, sort

  Højttaler, SONOS, Højttalerbeslag og ophæng, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS vægbeslag til BEAM | Originalt SONOS vægbeslag til SONOS Beam soundbar.

  499,00 kr.21-02-2022
 3. SONOS Outdoor udendørshøjttalere af Sonance, hvid, 1 par

  SONOS Outdoor udendørshøjttalere af Sonance, hvid, 1 par

  Højttaler, SONOS, Udendørs højttaler, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS Outdoor højttaler af Sonance | Sonos udendørs højttalere udviklet i samarbejde med Sonance. Højtalerne kan kalibreres med Trueplay

  6.595,00 kr.21-02-2022
 4. SONOS MVBAGWW1BLK Rejsetaske til MOVE, sort

  SONOS MVBAGWW1BLK Rejsetaske til MOVE, sort

  Højttaler, SONOS, Højttaler tilbehør og reservedele, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS rejsetaske til MOVE | Tag fantastisk lyd med alle vegne i den robuste specialdesignede rejsetaske til Sonos Move, m

  649,00 kr.21-02-2022
 5. SONOS BEAM Gen2 soundbar, hvid

  SONOS BEAM Gen2 soundbar, hvid

  Højttaler, SONOS, Soundbar, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS Beam Gen2 soundbar | Gør din underholdning endnu mere levende med den nye Sonos Beam (Gen 2) kompakte smart soundbar nu med HDMI eARC og Dol

  3.649,00 kr.21-02-2022
 6. Højttaler, SONOS, Era 300, aktiv, Perfekt, Sælger mine fantastiske Sonos Era 300 i sort. Købte den

  Højttaler, SONOS, Era 300, aktiv, Perfekt, Sælger mine fantastiske Sonos Era 300 i sort. Købte den 28.10.2023, kvittering haves.

  6.000,00 kr.27-02-2024

Klik her og se alt det Sonos, du kan købe på DBA. 114 annoncer med Sonos kan du vælge mellem, hvis du maksimum vil give for 600 kroner.

Karen er ikke alene med sine overvejelser. For 29 årige Susan blev julen 2018 første gang, hvor hun tog skridtet og købte alle gaver til familie og venner brugte. Hvorfor hun tog springet - og hvordan familien reagerede, kan du læse her.

Men hvorfor i det hele taget købte brugt? Det kan der være flere årsager til – og her får du nogle gode bud på oplagte brugte julegaver til mænd.

Hvad mener danskerne om at give genbrugsgaver til hinanden? I videoen herunder kan du få svar:Du kan læse mere om danskernes holdning til second hand-gaver i artiklen, her.

Relaterede artikler