Sådan vil Karen gøre sin jul anderledes end flertallets
Livsstil

Sådan vil Karen gøre sin jul anderledes end flertallets

Louise Guldager
Louise Guldager

Har du også overvejet at gøre julens galoperende gaveræs mere klimavenligt? Hvad vil familien sige til, at I kun giver brugte gaver? Og hvilke begrænsninger vil det sætte? Karen Greve drømmer om at introducere konceptet 'brugte gaver' for sin familie i år. Argumenterne for at gøre det er nemlig stærkere, end de er for at lade være, mener hun.

De fleste af os forbinder julen med glæde, samvær, omsorg og overraskelse. Sådan er det også for Karen Greve og hendes familie. Men behøver glæden og overraskelsen have præcis samme form hver år?

47-årige Karen Greve, der til dagligt er journalist på 'Magasinet Liv', har besluttet at udfordre dén tanke. Hun har ikke endnu fået hele familien med om bord, men hun drømmer om at lade julen 2019 være året, hvor de alle prøver at nærme sig en mere klimavenlig jul – en jul bestående af brugte gaver.

Karen, der bor i Humlebæk, havde kigget på en buksedragt fra Mads Nørgaard. Hun havde været inde i butikken og prøve den. Men hun lod den hænge, da hun alligevel synes, den var for dyr. 

- Og så fandt jeg den pludselig på DBA til en tredjedel af prisen. Det fik mig til at tænke, at man sagtens kan finde mange gode gaver på DBA - også mærkevarer. Der er så gode søgemuligheder. Hvis man bare er i god tid, tror jeg, man vil kunne finde rigtig meget.

Mads Nørgaard på DBA:

 1. Bluse, Mads Nørgaard, str. XL, Blå, God men brugt

  Bluse, Mads Nørgaard, str. XL, Blå, God men brugt

  50,00 kr.06-06-2023
 2. T-shirt, Champion, Mads Nørgaard, Peak performance, str. XXL, God men brugt

  T-shirt, Champion, Mads Nørgaard, Peak performance, str. XXL, God men brugt

  100,00 kr.06-06-2023
 3. Skjorte, Mads Nørgaard, str. XL, Næsten som ny

  Skjorte, Mads Nørgaard, str. XL, Næsten som ny

  150,00 kr.06-06-2023
 4. T-shirt, Mads Nørgaard, str. XXL, Sælger denne t-shirt, da den er i overskud.
Sendes med GLS. Se ogs

  T-shirt, Mads Nørgaard, str. XXL, Sælger denne t-shirt, da den er i overskud. Sendes med GLS. Se også mine andre annoncer.

  150,00 kr.05-06-2023
 5. T-shirt, Mads Nørgaard Copenhagen, str. S, grøn / blå, 100 % økologisk bomuld, Ubrugt, Sælger den

  T-shirt, Mads Nørgaard Copenhagen, str. S, grøn / blå, 100 % økologisk bomuld, Ubrugt, Sælger denne flotte t-shirt, da den desværre ikke passer. Mærket sidder stadig på, og den er helt ny. Kan send

  100,00 kr.05-06-2023
 6. Rullekrave, Mads Nørgaard, str. XXL, Grå, Uld , Næsten som ny

  Rullekrave, Mads Nørgaard, str. XXL, Grå, Uld , Næsten som ny

  200,00 kr.05-06-2023

Der er 1.061 annoncer med Mads Nørgaard til salg på DBA lige nu. 471 af dem er tøj til kvinder.

Vi vil hellere modtage end give brugte gaver

Karen har ikke overtalt hele sin familie endnu. Men hun har tænkt sig at spørge dem. Hun har længe gået med tanken – og nu skal det være. 

- Jeg ville aldrig gøre det, uden vi havde aftalt det først. Det vil jeg ikke være bekendt. Men jeg vil super gerne være med til, at vi tager en snak om det. Man kan jo prøve det et år – og se, hvordan det går.

Faktisk bliver danskerne stadigt mere åbne overfor at give brugte gaver. Alligevel har de fleste det bedre med at modtage end med at give en brugt gave. 

Det viser en undersøgelse, som DBA fik foretaget sidste år i forbindelse med DBAs lancering af det årlige Genbrugsindeks. Undersøgelsen viste, at færre end hver tredje dansker ville have noget imod at modtage en second hand-gave. Kun 27 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de ville have noget imod, at pakken til dem under træet indeholdt noget brugt. 49 procent ville ikke have noget imod det, mens 24 procent svarer ’ved ikke’.

Hvorfor de fleste hellere vil modtage end at give en brugt gave, kan der være mange forklaringer på. Men én af dem, er ifølge Karen, måske vores bevidsthed om, at gaven ikke kan byttes.

Jeg synes måske, at vi skal komme ud over det dér med, at man så ikke kan bytte det. Og hvad så? Man kan jo altid sælge det igen. Eller give det til nogen, der vil få glæde af det.
’Genbrugsgaver er andet og mere end gamle, hæklede karklude’, fortæller Karen Greve, der har besluttet, at familien i år kun skal give brugte gaver til jul. Her har hun pakket en gave ind i genbrugspapir – men i år bliver det også indholdet, der er brugt
’Genbrugsgaver er andet og mere end gamle, hæklede karklude’, fortæller Karen Greve, der har besluttet, at familien i år kun skal give brugte gaver til jul. Her har hun pakket en gave ind i genbrugspapir – men i år bliver det også indholdet, der er brugt

Reaktionen fra sønnen på 16

I år bliver de 7-8 mennesker til jul i Karens familie. Sidste jul var de 16. Derfor er det et overskueligt sted at starte, føler hun.

Min mellemste søn på 16 har selv købt flere ting brugt. Så for ham er det naturligt også at kigge dén vej. Og hele den brede familie behøver jo ikke takke ja til den her model fra start. Vi kan tage det stille og roligt og håbe, at det så spreder sig som ringe i vandet.

Et andet argument for genbrugsgaver er, at man kan finde noget, der matcher gavebudgettet, som ellers ville være for dyrt. Det kan være mærkevarer, gadgets eller andre ting. Pludselig kan gaveønsker, som ellers var uopnåelige, komme indenfor rækkevidde. Mange unge ønsker sig for eksempel PlayStations eller iPhones, og det kan man finde en del billigere på DBA.

At kigge på brugtmarkedet åbner også op for at finde særlige gaver, der ikke ellers kan købes. Det kunne være udgåede ting, special editions i begrænsede oplag, særoptryk, originale fodboldtrøjer – ting, som af forskellige årsager kun KAN findes brugt.

Det er ikke kun et økonomisk incitament, forklarer Karen:

- Det med at spare penge er ikke den vigtigste pointe for mig. Det er en god følelse at genbruge ting og skrue lidt ned for forbruget. Jeg er ikke frelst, men jeg synes godt, vi kan have dialogen om det sammen.

PlayStations til salg DBA lige nu:

 1. Playstation 5 Digital Edition, Perfekt, Gb 825, sælges da den ikke bliver brugt mere.

  Playstation 5 Digital Edition, Perfekt, Gb 825, sælges da den ikke bliver brugt mere.

  3.100,00 kr.06-06-2023
 2. Playstation 4, God, Denne PS4 med 2 joystick sælges byd

  Playstation 4, God, Denne PS4 med 2 joystick sælges byd

  1.000,00 kr.06-06-2023
 3. Playstation 4, Playstation 4 med kontroller, Rimelig, Ps4 500 gb med kontroller
Skriv for mere info

  Playstation 4, Playstation 4 med kontroller, Rimelig, Ps4 500 gb med kontroller Skriv for mere info

  779,00 kr.06-06-2023
 4. Playstation 4, PS4 VR MOVE MOTION Controller, Perfekt, Få endnu bedre gameplay i PlayStation 4 VR-sp

  Playstation 4, PS4 VR MOVE MOTION Controller, Perfekt, Få endnu bedre gameplay i PlayStation 4 VR-spil med mere realisme takket være disse to PS4 Move-controllere, der omdanner dine håndbevægelser til

  749,00 kr.06-06-2023
 5. Playstation 4, Sony Dualshock 4 Controller v2, Perfekt, Helt ny og ubrugt Sony Dualshock 4 Controlle

  Playstation 4, Sony Dualshock 4 Controller v2, Perfekt, Helt ny og ubrugt Sony Dualshock 4 Controller v2 til PS4 Playstation 4 i unikt FIFA design. Der medfølger oplader kabel til controlleren, og d

  349,00 kr.06-06-2023
 6. Playstation 4, Sony Dualshock 4 Controller v2, Perfekt, Helt ny og ubrugt Sony Dualshock 4 Controlle

  Playstation 4, Sony Dualshock 4 Controller v2, Perfekt, Helt ny og ubrugt Sony Dualshock 4 Controller v2 til PS4 Playstation 4 i unikt Fortnite design. Der medfølger oplader kabel til controlleren,

  349,00 kr.06-06-2023

PlayStations og andre gadgets er ofte populære – men dyre gaveønsker. På DBA finder du lige nu over 1.505 annoncer med den efterstræbte spilkonsol brugt.  Ud af disse er 624 af dem PlayStation 3 og 219 af dem er PlayStation 4.

Disse ting ønsker Karen sig brugt

På spørgsmålet om, hvad Karen selv ønsker sig, lyder svaret: Tasker, porcelæn, fade og skåle.

- Mærketasker kan være ret dyre fra nye, og her kan man ofte være heldig at finde nogen til en bedre pris. Og er de i læder, bliver de næsten kun pænere af at være lidt brugt.

Porcelæn, skåle og fade er en anden kategori, som Karen ville blive glad for gaver i. Her er det nemlig muligt at finde mange gode ting brugt, fortæller hun. Og det er da også i denne kategori, at hun ofte selv søger efter ”nye” ting. 

Kigger man på hvilke produkter og kategorier, der er særligt efterspurgt på DBA lige nu, vil der her være mange oplagte gave-ideér. En iPhone, et modeltog, noget Royal Copenhagen, reoler fra Montana og Lego er mange for eksempel lige nu på jagt efter på DBA, viser seneste målinger.

Andre populære søgninger er Rolex, PlayStation og Georg Jensen. Gaver som mange nok vil have liggende under juletræet. Men hvor der vil være gode besparelser at hente, hvis du forsøger dig brugt.

LÆS OGSÅ: Færre end hver tredje har noget imod at få en brugt gave

LÆS OGSÅ: Disse Louis Vuitton tasker er steget i værdi

Den fine fingerring i sølv fra Georg Jensen koster 399 kroner hos Camilla i Hinnerup og er en størrelse 49. Vægreolen fra Montana af Peter J. Lassen er en model 1112 i farven Coffee. Ophæng til væg følger med. Jan fra Viby skal have 900 kroner for den. Lego Technic, Star Wars Stormtrooper Episode 4 er fra 2001 og uåbnet. Sættet indeholder 361 dele. Æsken har spor og tryk efter mange års opbevaring, skriver Daniel fra Glostrup, der håber på at få 350 kroner for det
Den fine fingerring i sølv fra Georg Jensen koster 399 kroner hos Camilla i Hinnerup og er en størrelse 49. Vægreolen fra Montana af Peter J. Lassen er en model 1112 i farven Coffee. Ophæng til væg følger med. Jan fra Viby skal have 900 kroner for den. Lego Technic, Star Wars Stormtrooper Episode 4 er fra 2001 og uåbnet. Sættet indeholder 361 dele. Æsken har spor og tryk efter mange års opbevaring, skriver Daniel fra Glostrup, der håber på at få 350 kroner for det

Det kan blive for let med gaveindkøbet

Måske tiden er inde til at give det et forsøg? En jul, der handler om omtanke. For miljøet, hinanden og vores nærmeste. Sådan bliver det efter stor sandsynlighed for Karen Greve og hendes familie:

- Jeg er med på, der ligger mange følelser og minder i traditioner. Men hjemme hos os er det ikke sådan, at man ikke må røre ved traditionerne….. Og hvad så, hvis det er noget, der ikke duer? Så laver vi det bare om igen næste år. Vi skal stoppe med at være så bange for at prøve. 

Selvom ideén med udelukkende at give og købe brugte gaver til hinanden til jul kan virke lidt ”frelst” eller "hippie-agtig", kan det også være en måde at tvinge os selv til at gøre en ekstra indsats, forklarer Karen:

Man gør sig måske ekstra umage, forestiller jeg mig. Den tanke kan jeg godt lide.

Karen indrømmer, at det kan virke nemmere at gå ned i et stormagasin og klare 8 gaver, dér i ét hug. Men pointen med at give gaver går også nemt lidt tabt, mener hun.

- Mine børn er mellem 11 år og 19 år, og de store arbejder og køber ofte selv det, de gerne vil have. Så for mig handler det også om at give en personlig gave, der er lagt sjæl i og tænkt over. At give dén tanke videre.

Royal Copenhagen brugt på DBA nu:

 1. Royal Copenhagen / Kgl.  porcelæn. Musselmalet halvblonde halvmåneformet fad

  Royal Copenhagen / Kgl.  porcelæn. Musselmalet halvblonde halvmåneformet fad

  Porcelæn, fad, Royal Copenhagen, Royal Copenhagen / Kgl.  porcelæn. Musselmalet halvblonde halvmåneformet fad Nr. 559. Måler 17 cm. 2. sort. Hel og fin stand. Pris 1350kr.  Prisen er fast Vi sender

  1.350,00 kr.11-05-2023
 2. Royal Copenhagen Baca

Firkantet vase

  Royal Copenhagen Baca Firkantet vase

  Porcelæn, Royal Copenhagen Baca Firkantet vase, Royal Copenhagen Baca Firkantet vase, Royal Copenhagen Baca, firkantet vase. Designet af Nils Thorsson. Dekorationsnummer 719/2942. 1. sortering.

  375,00 kr.17-06-2022
 3. Royal Copenhagen

Baca vase

  Royal Copenhagen Baca vase

  Porcelæn, Royal Copenhagen Baca vase, Royal Copenhagen Baca vase, Royal Copenhagen Baca, vase. Designet af Nils Thorsson. Dekorationsnummer 719/3259. 1. sortering. Højde 22,2 cm. Perfekt stand

  475,00 kr.17-06-2022
 4. Royal Copenhagen Tenera

Blå kande

  Royal Copenhagen Tenera Blå kande

  Porcelæn, Royal Copenhagen Tenera Blå kande, Royal Copenhagen Tenera Blå kande, Aluminia - Royal Copenhagen Tenera, blå kande. Designet af Inge-Lise Kofoed. Dekorationsnummer 139/2799. 1. sorteri

  475,00 kr.17-06-2022
 5. Porcelæn, 2 prinsesse krus, Royal Copenhagen, 2 styk prinsesse krus. Royal Copenhagen - sælges kun s

  Porcelæn, 2 prinsesse krus, Royal Copenhagen, 2 styk prinsesse krus. Royal Copenhagen - sælges kun samlet - 300

  300,00 kr.06-06-2023
 6. Royal Copenhagen stentøjsfigur 

Brun gående bjørn af Knud

  Royal Copenhagen stentøjsfigur Brun gående bjørn af Knud

  Porcelæn, Royal Copenhagen stentøjsfigur Brun gående bjørn, Royal Copenhagen stentøjsfigur Brun gående bjørn, Royal Copenhagen Figur, brun stentøjsfigur, gående isbjørn. Desginet af Knud Kyhn. D

  750,00 kr.11-03-2023

Royal Copenhagen er evigt populært og derfor et sikkert gavehit hos mange. På DBA er der lige 12.724 annoncer med Royal Copenhagen, så hvis du kender én, der ville blive glad for det, er der god chance for at find en fin ting.

Er brugte gaver mere sexede

Noget kunne tyde på, at Karen har fat i en pointe. Ifølge sexolog Jakob Olrik, vil det i hvert fald af mange faktisk blive opfattet som både sexet og romantisk at give en brugt gave:

- Når du giver en gave, handler det oftest mere om tanken bag gaven end selve gaven. Derfor vil de fleste sætte pris på en brugt gave, for så er der ingen tvivl om, at gavegiveren har lagt mere tanke og historie i gaven, siger Jakob Olrik.

Det handler kort og godt om, at modtageren vil forstå, at der er brugt ekstra ”anstrengelser” for at få fingre i gaven. Og dén gestus værdsætter de fleste af os. Det skader i hvert fald ikke at prøve, mener Karen: 

- Hvis vi alle tænker, at ’lille jeg da ikke kan gøre nogen forskel i den store verden’, er der aldrig noget, som ændrer sig.

Køb Sonos til din teenagesøn i julegave:

 1. SONOS BEAM Gen2 soundbar, sort

  SONOS BEAM Gen2 soundbar, sort

  Højttaler, SONOS, Soundbar, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS Beam Gen2 soundbar | Gør din underholdning endnu mere levende med den nye Sonos Beam (Gen 2) kompakte smart soundbar nu med HDMI eARC og Dol

  3.190,00 kr.12-11-2022
 2. SONOS BEAM + ONE SL 5.0 surround system (BEAM Gen2, 2x ONE SL sort), 1 system

  SONOS BEAM + ONE SL 5.0 surround system (BEAM Gen2, 2x ONE SL sort), 1 system

  Højttaler, SONOS, Kabler og tilbehør, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS Beam med One SL | SONOS 5.0 system bestående af en SONOS Beam Gen2 soundbar og to stk. One SL, der kan anvendes som surround højtt

  5.979,00 kr.12-11-2022
 3. Sonos vægbeslag til højttalere (hvid)

  Sonos vægbeslag til højttalere (hvid)

  Højttaler, Sonos, Sonos E30MTWW1, Audio Brackets, Som ny - I originalindpakning, Sonos vægbeslaget til højttalere er et genialt vægbeslag til dine Era 300 højttalere. Det reducerer både vibrationer o

  584,00 kr.24-05-2023
 4. SONOS - helt system

  SONOS - helt system

  Højttaler, SONOS, PLAY1 m.m., Perfekt, 2 PLAY1, gen.1, hvid med vægbeslag 1 PLAY1, gen.2, hvid med vægbeslag 1 PLAY5, gen.1, hvid 1 BOOST (netværk), hvid 1 AMP (forstærker), hvid

  2.800,00 kr.06-06-2023
 5. SONOS Roam højttaler, lunar hvid

  SONOS Roam højttaler, lunar hvid

  Højttaler, SONOS, Wi-Fi streaming højttaler, PRIS-MATCH! – BUY & TRY! SONOS Roam højttaler | Sonos Roam giver dig genial lyd overalt. Den bærbare højttaler med op til 10 timers batteritid, betjenes n

  1.119,00 kr.21-02-2022
 6. Højttaler, SONOS, Play:1, aktiv, Perfekt, Flot Sonos Play:1 sælges, da jeg skal opgradere til stør

  Højttaler, SONOS, Play:1, aktiv, Perfekt, Flot Sonos Play:1 sælges, da jeg skal opgradere til større. Højtaleren fejler intet og er i meget flot stand. Ingen mislyde. Vægbeslag kan medfølge. Du

  1.000,00 kr.06-06-2023

Klik her og se alt det Sonos, du kan købe på DBA. 114 annoncer med Sonos kan du vælge mellem, hvis du maksimum vil give for 600 kroner.

Karen er ikke alene med sine overvejelser. For 29 årige Susan blev julen 2018 første gang, hvor hun tog skridtet og købte alle gaver til familie og venner brugte. Hvorfor hun tog springet - og hvordan familien reagerede, kan du læse her.

Men hvorfor i det hele taget købte brugt? Det kan der være flere årsager til – og her får du nogle gode bud på oplagte brugte julegaver til mænd.

Hvad mener danskerne om at give genbrugsgaver til hinanden? I videoen herunder kan du få svar:Du kan læse mere om danskernes holdning til second hand-gaver i artiklen, her.

Relaterede artikler