Der er flest i midtjylland, der vil købe julegaven brugt i år
Livsstil

Der er flest i midtjylland, der vil købe julegaven brugt i år

Julie Schoen
Julie Schoen

DBA står bag en ny undersøgelse, som kortlægger, hvordan den almene dansker har det med at give og modtage brugte julegaver. Undersøgelsen viser også, hvor mange der reelt set planlægger at give en genbrugsjulegave i år. Hvis du vil have en second hand-julegave, skal du holde jul med folk fra Midtjylland, mens du skal tage til Nordjylland, hvis du vil have den største sandsynlighed for at få en gave, der er købt helt fra ny.

Folk fra Jylland prutter mest om prisen, når de handler brugt, og dem, der er mindst flittige til at købe brugt, er københavnerne.

Genbrugsindekset 2023 har afdækket mange genbrugsvaner på tværs af landet, og nu er DBA klar med en sprit ny juleundersøgelse, der kortlægger danskernes julegave-vaner.

Tidligere på ugen har du her på DBA Guide kunne læse, at undersøgelsen afslørede, at hele én ud af fire danskere (24 procent) i år planlægger at købe en eller flere af julegaverne brugte. Men bryder vi det tal ned på regionerne, er der stor forskel.

For sætter du dig ved et juletræ i Midtjylland, er sandsynligheden for at få en brugt gave lidt større: Her angiver 27 procent nemlig, at de påtænker at købe julegaven brugt. Kun én ud af fem danskere i Nordjylland vil i år købe genbrugsjulegaver. Dermed er nordjyderne de mest fjendske, når det gælder om at købe julegaven brugt i år.

Men undersøgelsen har også afsøgt, hvor villige vi generelt er over for at få og give second hand-julegaver.
Her ser det straks anderledes ud: Københavnerne er de mest åbne overfor at give julegaven brugt, for hele 63 procent af beboerne i hovedstaden svarer, at de godt kunne finde på at give en second hand-julegave. Bare ikke nødvendigvis i år, må vi forstå.

Hele 76 procent af danskerne vil gerne modtage en brugt julegave, mens det gælder hele otte ud af ti i region Hovedstaden og Nordjylland. Det er derfor her, man har mindst imod at få brugte gaver.

- Det er da lidt pudsigt, at det lige netop er i Nordjylland – sammen med København – at flest procentuelt gerne vil modtage en brugt gave, mens nordjyderne samtidig er de mest skeptiske, når det gælder om, om man i år planlægger at give en brugt julegave. Noget tyder på, at nordjyderne ikke tør give gaverne brugte, fordi de ikke tør stole på, at modtageren har et lige så fint forhold til at modtage second hand-gaver, som dem selv, forklarer Julie Schoen, presseansvarlig hos DBA.

LÆS OGSÅ: Maya giver genbrugsgaver

Maya Søgaard Mortensen er 53 år & bor i Store Heddinge, og hun er på brugtmarkedet op til jul for at købe nogle af julegaverne brugte, men hun giver faktisk flest brugte gaver i værtsgaver. Hun syer forklæder og viskestykker ud af genbrugssengetøj, og hun har også købt genbrugsgaver til børnene, da de flyttede hjemmefra. De flyttede samtidig med, at kalenderen sagde ’jul’, så gaverne blev givet i julegave. Blandt andet fik børnene bestik og pander. Læs mere om Mayas genbrugsgaver via linket over billedet.
Maya Søgaard Mortensen er 53 år & bor i Store Heddinge, og hun er på brugtmarkedet op til jul for at købe nogle af julegaverne brugte, men hun giver faktisk flest brugte gaver i værtsgaver. Hun syer forklæder og viskestykker ud af genbrugssengetøj, og hun har også købt genbrugsgaver til børnene, da de flyttede hjemmefra. De flyttede samtidig med, at kalenderen sagde ’jul’, så gaverne blev givet i julegave. Blandt andet fik børnene bestik og pander. Læs mere om Mayas genbrugsgaver via linket over billedet.

Data fra undersøgelsen:

25 % af danskerne forventer at købe en eller flere af julegaverne i år brugte.
Herunder:

- 27 % Midtjylland

- 25 % Hovedstaden

- 22 % Sjælland

- 22 % Syddanmark

- 21 % Nordjylland

 

Kilde: Norstats undersøgelse foretaget på vegne af DBA i perioden 30. oktober - 3. november 2023

Her i landet er unikke gaver i højsædet

Hvis du håber på at få en unik gave til jul i år, skal du sætte dig ind i en fynbos eller sønderjydes stue, for det er dem, der går allermest op i at købe en brugt julegave med formålet om at kunne få fat i unikke ting. Det gør dog ikke nødvendigvis, at man kan konkludere, at de brugte gaver er mest unikke på Fyn og i Sønderjylland – selvom man har lyst til at drage denne konklusion. Tallet siger bare noget om, at det i hvert fald er her, de vægter unikheden højest, når de køber second hand-gaver.

- Det kan nærmest være vanskeligt at få købe en brugt gave, som ikke er unik. For bare det, at du har taget dig tid til at købe gaven brugt, vil for de fleste være en ’effort’ i sig selv, som viser, at du er villig til at gøre en ekstra indsats for gavemodtageren, og det drysser noget unikt ud over din gave, fortæller Julie Schoen.

Georg Jensen er en populær genbrugsvare op til jul:

 1. Andet smykke, 1 100kr
2 1000kr Georg Jensen
3 700kr

  Andet smykke, 1 100kr 2 1000kr Georg Jensen 3 700kr

  100,00 kr.23-02-2024
 2. Ørestikker, forgyldt, George Jensen, Smukke ægte antikke Georg Jensen Margurit ørestikker 
Sterlings

  Ørestikker, forgyldt, George Jensen, Smukke ægte antikke Georg Jensen Margurit ørestikker Sterlingsølv belagt med 18 kt. guld. Arvestykke

  950,00 kr.23-02-2024
 3. Armbånd, sølv, Georg Jensen, Flot sæt sølvsæt fra Georg Jensen
Helt uden skader 
Er i perfekt stand

  Armbånd, sølv, Georg Jensen, Flot sæt sølvsæt fra Georg Jensen Helt uden skader Er i perfekt stand Med månesten . Laves ikke mere har kvittering på købet Kommer fra ikke ryger hjem

  24.000,00 kr.23-02-2024
 4. Halskæde, sølv, Georg Jensen Årets Kunstnersmykke 2005, Georg Jensen Årets Kunstnersmykke 2005

Slæg

  Halskæde, sølv, Georg Jensen Årets Kunstnersmykke 2005, Georg Jensen Årets Kunstnersmykke 2005 Slæger Denne Helt Nye & Ubrugte Georg Jensen Årets Kunstnersmykke 2005 Ligger Stadig i Ubrugt i Original

  1.800,00 kr.23-02-2024
 5. Broche, sølv, Harald Nielsen Georg Jensen sølv jern broche, Sølv og jern broche i flot design stempl

  Broche, sølv, Harald Nielsen Georg Jensen sølv jern broche, Sølv og jern broche i flot design stemplet Georg Jensen HN 5014. Designeren hedder Harald Nielsen og var aktiv fra 1892 - 1977 og designet f

  1.499,00 kr.23-02-2024
 6. Halskæde, sølv, Georg Jensen Heritage, Årshalskæde fra 2006.
Skal afhentes.

  Halskæde, sølv, Georg Jensen Heritage, Årshalskæde fra 2006. Skal afhentes.

  800,00 kr.23-02-2024

Fakta

76 % af danskerne vil gerne modtage en brugt julegave. Heraf:

- 80 % Hovedstaden

- 80 % Nordjylland

- 74 % Midtjylland

- 73 % Syddanmark

- 71 % Sjælland

 

57 % af danskerne kunne finde på at give en brugt julegave. Heraf:

- 63 % Hovedstaden

- 56 % Sjælland

- 56 % Nordjylland

- 53 % Syddanmark

- 53 % Midtjylland

Kilde: Norstats undersøgelse foretaget på vegne af DBA i perioden 30. oktober - 3. november 2023

Nordjyderne går mest op i at spare penge

Du skal nok sætte priserne lidt op, hvis du har en oplagt julegave-ting til salg på DBA omkring Nordjylland i disse dage, for nordjyderne er dem i Danmark, hvor at ’spare penge’ fylder allermest, når det gælder om at købe en brugt gave. Så nordjyderne vil nok prutte dig ned i pris, hvis du har en ting til salg på DBA, som er oplagt at give i gave. 54 procent af de nordjydere, der køber brugte julegaver, gør det nemlig for at spare penge, mens det samme eksempelvis kun gælder 34 procent af Syddanmark.

- Nu hvor vi ved, indbyggerne i Nordjylland går meget op i at spare penge på deres brugte gaver, og vi samtidig ved, at Nordjylland er stedet, hvor færrest i år forventer at købe julegaven brugt, kunne noget da godt tyde på, at nordjyderne ikke selv mener, at de får nok rabat, når de går på genbrugsmarkedet efter julegaver, smiler Julie Schoen.

LÆS OGSÅ: Emelie er fortaler for genbrugsgaver

Er du i familie med Emelie Birgersson, kan du forvente at få bøger, tøj, møbler og porcelæn af hende i genbrugsjulegave. Emelie er 35 år og bor i Hillerød.
Er du i familie med Emelie Birgersson, kan du forvente at få bøger, tøj, møbler og porcelæn af hende i genbrugsjulegave. Emelie er 35 år og bor i Hillerød.

Hvorfor køber vi brugte julegaver?

44 % For at spare penge

- 54 % Nordjylland

- 50 % Hovedstaden

- 40 % Midtjylland

- 39 % Sjælland

- 35 % Syddanmark

 

40 % pga. klimaet

- 48 % Hovedstaden

- 41 % Sjælland

- 37 % Midtjylland

- 36 % Syddanmark

- 28 % Nordjylland

33 % for at give en unik gave

- 37 % Syddanmark

- 35 % Midtjylland

- 34 % Sjælland

- 31 % Hovedstaden

- 26 % Nordjylland

28 % For at kunne give gaver, jeg ellers ikke ville have haft råd til

- 41 % Nordjylland

- 29 % Hovedstaden

- 27 % Syddanmark

- 27 % Midtjylland

- 23 % Sjælland

21 % personen, jeg vil give gave til, ønsker at få brugte ting

- 31 % Midtjylland

- 25 % Syddanmark

- 17 % Nordjylland

- 16 % Hovedstaden

- 8 % Sjælland

15 % det jeg vil give, fås kun brugt

- 32 % Sjælland

- 16 % Midtjylland

- 12 % Syddanmark

- 10 % Nordjylland

- 9 % Hovedstaden

 

Kilde: Norstats undersøgelse foretaget på vegne af DBA i perioden 30. oktober - 3. november 2023

Gaver, der er gode for klimaet

Second hand-julegaver er ikke kun godt for pengepungen, men også for klimaet. Det har københavnerne især for øje. Det er nemlig de danskere, der går mest op i at købe brugte gaver for at aflaste klimaet. For at sammenligne går nordjyderne nærmest halvt så lidt op i det, som dem fra Hovedstaden gør.

Klimahensynet fylder så meget for københavnerne, at det kun er to procentpoint, der gør ’spare penge’ til den mest valgte årsag til at købe brugte julegaver hos københavnerne. Klimahensynet og pengebesparelsen fylder med andre ord nærmest lige meget hos indbyggerne i hovedstaden. Til en sammenligning er der nærmest dobbelt så mange, der går op i at spare penge på de brugte julegaver i forhold til, hvor mange der køber second hand-gaver af hensyn til klimaet i Nordjylland

fortæller Julie Schoen.

Man kan dog diskutere, om det er københavnerne eller sjællænderne, der er mest klimabeviste. For kigger man på tallene, er sjællænderne faktisk de eneste, hvor flere har svaret, at de køber brugte gaver af klimahensyn end udsigten til at spare penge. Til gengæld er der syv procentpoint færre fra Sjælland, der svarer, at klimaet er vigtigt, når man køber brugte gaver målt i forhold til Hovedstadens besvarelser.

PlayStation er et flittigt anvendt søgeord på DBA op mod jul

 1. Playstation 5, Playstation 5 , God, Har en Playstation 5 som jeg ikke bruger med 2 joystick og lades

  Playstation 5, Playstation 5 , God, Har en Playstation 5 som jeg ikke bruger med 2 joystick og ladestation 1500kr eller kom med et bud afhentes i Greve

  1,00 kr.24-02-2024
 2. Playstation 4, Slim, Perfekt, 500 GB 

Brugt meget lidt fejler intet god stand. 

Prisen på 800 er f

  Playstation 4, Slim, Perfekt, 500 GB Brugt meget lidt fejler intet god stand. Prisen på 800 er fast! Kan afhentes efter aftale. Hvis den skal sendes er det på eget ansvar og egen regning. Den

  800,00 kr.24-02-2024
 3. Andet, G923 Trueforce, God, LOGITECH G923 TRUEFORCE

Sælger dette rat fra Logitech. Har meget få bru

  Andet, G923 Trueforce, God, LOGITECH G923 TRUEFORCE Sælger dette rat fra Logitech. Har meget få brugsspor. Men tydeligt på selve rattet ved den blå folie der er røget lidt af. Er kompatibel med ps4

  1.500,00 kr.23-02-2024
 4. Playstation 4, Slim , Perfekt, Funger som den skal 
Følger 4 fifa spil med samt joystick og tilslutn

  Playstation 4, Slim , Perfekt, Funger som den skal Følger 4 fifa spil med samt joystick og tilslutnings Kabler

  1.100,00 kr.23-02-2024
 5. Playstation 4 Pro, 1000gb, God, Underbud ingen svar.Med tilhørende 5 spil. Gta som ses på billedet m

  Playstation 4 Pro, 1000gb, God, Underbud ingen svar.Med tilhørende 5 spil. Gta som ses på billedet medfølger ikke for det virker ikke ordenligt. 1 controller Alle ledninger Gamer headset fra steel ser

  1.200,00 kr.23-02-2024
 6. Playstation 4, Ps4 slim, Perfekt, Jeg sælger en brugt ps4 slim fra 2018 sammen med to ps4 controller

  Playstation 4, Ps4 slim, Perfekt, Jeg sælger en brugt ps4 slim fra 2018 sammen med to ps4 controller og en stand/holder til konsollen Den fejler intet, og er i god stand Kontakt mig hvis du er inter

  650,00 kr.23-02-2024

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen er gennemført på vegne af DBA i perioden 30.  oktober- 3. november via Norstats panel. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse, og 1.000 danskere i alderen 18-75 år har medvirket.

Sådan har danskernes holdning til genbrugsgaver ændret sig over tiden:

-          2022: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2021: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2020: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2019: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2018: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link
-          2017: Så glade er danskerne for at give og modtage genbrugsgaver til jul - link

Kilde: DBAs Genbrugsindekser 2016-2023

Relaterede artikler