Giv brugte gaver til den her type person
Livsstil

Giv brugte gaver til den her type person

Julie Schoen
Julie Schoen

76 procent vil gerne modtage en brugt gave til jul. Derfor er det bare med at få købt nogle - eller alle - af dine julegaver brugt. Men hvem er mest oplagt at give en genbrugsgave til? Vi har svaret. Vi kan lægge ud med at fortælle, at der er størst sandsynlighed for, at du får en brugt gave fra din bror eller søster. I hvert fald hvis man skal tro vores undersøgelser.

Hvis du kun fejrer jul med din kæreste i år, er der ikke lige så stor sandsynlighed for, at du får en brugt julegave i år, som hvis du kun fejrer højtiden med dine søskende. Genbrugsindekset 2023 viser nemlig, at blandt de danskere, der har givet en brugt gave, svarer 36 procent, at de har købt den til deres søskende (.. eller ’anden familie’, som ikke er nævnt i svarmulighederne).

Men hvis du er kæreste, lyder procentsatsen derimod på 24 procent.

Det familiemedlem, færrest danskere har givet en brugt gave til, er ens forældre. Mor og far har kun 21 procent af de deltagere i undersøgelsen, som har givet en brugt gave, givet en genbrugsgave til.

Hvis du vil give en brugt gave til en person, som flertallet har prøvet at forære en genbrugsgave til, skal du altså give din DBA-købte gave til din søster eller bror. Så gør du som 36 procent andre. Vil du ligeså følge flertallet, skal du ikke give en brugt gave til ’en bekendt’, for det er der kun 11 procent danskere, der har gjort.

Undersøgelsen siger selvfølgelig intet om, hvorvidt det har været en succes at modtage disse second hand-gaver. Der er dog en vis sandsynlighed for, at de danskere, der i undersøgelsen har svaret, at de inden for de seneste 12 måneder har givet en brugt gave, også har givet en brugt gave flere år forinden. Derfor må det kunne tænkes, at nogle af gavemodtagerne i denne undersøgelsen er valgt ud fra, at de også før har taget godt imod en gave – med succes.

Det var al statistikken, og den kan du dykke mere ned i i faktaboksen herunder. I resten af artiklen vil du møde vores guide til, hvilken type person vi her på DBA Guide med et glimt i øjet vil anbefale dig at give den brugte gave til:

Hvem har du inden for de seneste 12 måneder købt en gave til, som var brugt/secondhand?:

36 % - Søskende/anden familie

30 % - Ven/veninde

27 % - Mit barn

24 % - Kæreste/samlever

21 % - Mor/Far

11 % - Bekendt

9 % - Andre

2 % - Ved ikke

Kilde: Genbrugsindekset 2023

1. Giv en brugt gave til den ubeslutsomme

’Kan den byttes’?

Vi kender alle den ven eller det familiemedlem, der er hurtig på aftrækkeren og får fyret dette spørgsmål af, inden gavepapiret nærmest har forladt gaven. Det er personen, som aldrig er tilfreds, og hvor du fornemmer, personen kun bytter, fordi vedkommende er ubeslutsom.

Du kan udfordre personen ved at give en brugt gave, for de kan som regel ikke returneres. Hæhæ.

Måske det kan få modtageren til at hvile mere i, at en gave er en ting, der personligt er udvalgt til ham/hende, og hvor det derfor ikke er særlig fedt, at vedkommende konstant bytter.

Måske denne ”ubyttelige” gave endda kan være starten på en tilværelse, hvor personen ikke bytter gaver, for måske opdager den ubeslutsomme person, at gaver, man beholder ”i afmagt”, også kan værdsættes?

Derudover skal det da lige siges, at en gave, som ikke kan byttes, ikke nødvendigvis er dårlig. Der er mange fordele ved ikke at bytte en gave;  Du sparer tid, du sparer hjernekapacitet, du undgår at høre, hvor meget gaven er købt for, og du beholder den udvalgte ting, som gavemodtageren havde udvalgt til netop dig.

LÆS OGSÅ: Jeppe giver og får brugte gaver 

Jeppe Bjørnberg er rigtig flittig til at give sine venner med børn brugte gaver. Noget af hans værktøj, tøj og askebæger er også brugt, for det har han nemlig fået i gave, købt af omgangskredsen på genbrugsmarkedet. Jeppe er 31 år og bor på Vesterbro i København. Du kan læse mere om hans brugte gaver i artiklen, som vi linker til herover
Jeppe Bjørnberg er rigtig flittig til at give sine venner med børn brugte gaver. Noget af hans værktøj, tøj og askebæger er også brugt, for det har han nemlig fået i gave, købt af omgangskredsen på genbrugsmarkedet. Jeppe er 31 år og bor på Vesterbro i København. Du kan læse mere om hans brugte gaver i artiklen, som vi linker til herover

2. Giv en brugt gave til den upersonlige

Vi har også alle en i omgangskredsen, som stort set altid bytter sine gaver i håbet om at få dem vekslet til kontanter. Personen, der hellere vil have penge på kistebunden til opsparing, end at have en personlig gave fra dig.

Giv derfor en brugt gave, for den kan ikke byttes, og derfor kan den ej heller veksles til kontanter.

Gaven kan kun veksles til kontanter, hvis man vælger at sælge sin gave på genbrugsmarkedet. Det kan man sagtens, selvom gaven allerede er købt brugt. 46 procent af danskerne fortæller nemlig, at de har solgt noget videre, de selv har købt brugt.

Men hvis din gavemodtager sælger din brugte gave, kan du i det mindste varme dig ved, at gaven ikke belaster klimaet, og at du måske endda få ”opmuntret” gavemodtageren til at sælge nogle andre ting brugt. Sådan kan du tage æren for, at din gavemodtager nu er blevet dus med disciplinen: Salg af brugte ting.

’Lænestol’ er et af de ord, der hvert år søges mest på på DBA = der er evigt godt salg i lænetole

 1. Sæt på 5 armstole i formspændt bøgetræ

  Sæt på 5 armstole i formspændt bøgetræ

  Armstol, træ, dansk design - KD kontorcenter?, Sæt på 5 armstole i lamineret formspændt bøgetræ! Ved synet af disse armstole ledes tankerne dog hurtigt i retning af designs lavet af for eksempel: Al

  2.000,00 kr.21-01-2024
 2. Sæt på 4 armstole i formspændt bøgetræ

  Sæt på 4 armstole i formspændt bøgetræ

  Armstol, træ, ukendt , Sæt på 4 armstole i lamineret formspændt bøgetræ! Ved synet af disse armstole ledes tankerne dog hurtigt i retning af designs lavet af for eksempel: Alvar Aalto, Rud Thygesen,

  1.600,00 kr.21-01-2024
 3. Lænestol Blå MELBY

  Lænestol Blå MELBY

  Lænestol Blå MELBY, Polyester, Beliani, Få 10% rabat på dit køb ved at benytte koden: DBA10DK (Giver 10% rabat). Koden kan ikke kombineres eller bruges sammen med andre rabatkoder. Tykt polstret for o

  2.139,00 kr.06-05-2023
 4. Lænestol Gul ALTA

  Lænestol Gul ALTA

  Lænestol Gul ALTA, Polyester, Beliani, Få 10% rabat på dit køb ved at benytte koden: DBA10DK (Giver 10% rabat). Koden kan ikke kombineres eller bruges sammen med andre rabatkoder. Tykt polstret for op

  3.899,00 kr.06-05-2023
 5. Ny ompolstret midcentury lænestol inc skammel i orange nuance

  Ny ompolstret midcentury lænestol inc skammel i orange nuance

  Lænestol, stof, Dansk design retro, Flot lænestol og da tilhørende skammel med nyt betræk! Sej lænestol i ægte lowrider stil, lænestole fra dengang har en tendens til at være noget lavere end de nye

  4.600,00 kr.05-03-2023
 6. Læderlænestol, læder, En læderstol i brun læder. Den er 9-10 år gammel, den er lidt slidt men allige

  Læderlænestol, læder, En læderstol i brun læder. Den er 9-10 år gammel, den er lidt slidt men alligevel i rimelig stand, læderet er ikke i stykker nogle steder. Jeg vil tro hvis den tørres af, så bliv

  300,00 kr.21-05-2024

3. Giv en brugt gave til personen med dårlig smag

Der er mange muligheder, når du giver en gave, der ikke kan byttes. I de to forrige punkter har vi argumenteret for to positive effekter ved det. Her serverer vi dig en tredje;

Når din gave ikke kan byttes, er du nærmest sikret, at personen beholder din gave, og sådan kan du næsten med garanti påvirke personens stil og/eller indretning.

Har din ven en masse tøj, som er så slidt, at du synes, det virker helt flovt for personen, kan du give en rigtig kvalitetsweater købt på DBA, som vedkommende derfor er nødsaget til at beholde – og forhåbentlig derfor tager i brug.

Du kan også købe boligting, som du selv mener vil klæde et hjem, der måske mangler en smule stil.

Mulighederne er mange, når man skal påvirke en anden persons stil, og det fedeste ved det hele er, at gaven ikke kan byttes - det er nærmest det samme som at give ”en permanent gave”. En gave, du ved vil blive hos modtageren.

Hvem har du inden for de seneste 12 måneder købt en gave til, som var brugt/secondhand?:

- Kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at give en brugt gave. Kigger man på, hvor mange mænd versus kvinder, der har svaret, at de inden for de seneste 12 måneder har købt en brugt gave, svarer tallet til, at mændene fylder 39 % versus 61 % kvinder.

- Der er flere mænd, der har givet en genbrugsgave til deres kæreste end deres barn. Men blandt kvinderne er der flere, der har giver en genbrugsgave til deres børn end deres kæreste.

- Der er kæmpe forskel på, hvor mange mænd versus kvinder, der har givet en gave til deres ven eller veninde. Det har 34 % af kvinderne nemlig, mens det for mændene kun gælder 25 %.

- Der er også kæmpe forskel på kønnene, når det gælder om at give brugte gaver til sit barn: 31 % kvinder har givet second hand-gaver til deres børn, mens det kun gælder for 21 % af mændene.

Kilde: Genbrugsindekset 2023

4. Giv en brugt gave til personen, der måler alt i penge

Du gør det måske selv. Det gør mange af os i hvert fald: Hiver byttemærket af i håb om, at prisen på gaven kommer til syne.

Mange af os er nysgerrige væsner, og det er da altid spændende at se, hvor meget gaven er værd. Hvordan skal man ellers kunne vurdere, om man vil bytte den, eller om tingen er mere værd, end at få pengene i kolde kontanter?

Nå men; Når du giver gaven brugt, sikrer du dig derved også, at du giver en gave uden en pris på og uden et byttemærke på.

Der er intet mærke, din gavemodtager kan hive væk for at få stillet sin nysgerrighed. Der er ej heller en særlig oplagt mulighed for modtageren til at finde ud af, hvor meget gaven er værd – for prisen på de fleste nye ting kan googles, men det er ikke så lige til på brugtmarkedet. Her er priserne jo sat af den individuelle, private sælger. Dermed kan det sagtens være, du selv har scoret Georg Jensen-lysestagen billigere end median-prisen på DBA.

Sundt er det i hvert fald at få drillet den her person, som går så meget op i penge. Og personen er også oplagt at forære en brugt gave til, hvis du er på SU eller på anden vis har et stramt julebudget, og du derfor godt kunne tænke dig at camouflere, hvor få penge, du i år giver gaver for.

LÆS OGSÅ: Sexolog forklarer, hvorfor en brugt gave er bedre end en ny gave

Sexolog Jacob Olrik har tidligere til DBA Guide fortalt, at brugte gaver er bedre end gaver, der er købt fra nye. Hvorfor han mener dette, kan du læse dig klogere på ved at klikke på artikel-linket herover billedet.
Sexolog Jacob Olrik har tidligere til DBA Guide fortalt, at brugte gaver er bedre end gaver, der er købt fra nye. Hvorfor han mener dette, kan du læse dig klogere på ved at klikke på artikel-linket herover billedet.

Hvad ville du sige til at modtage en julegave, som er brugt/secondhand?

Alle:
8 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

68 % - Det ville jeg ikke have noget imod

14 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

10 % - Ved ikke

 

Mænd:

7 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

64 % - Det ville jeg ikke have noget imod

17 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

12 % - Ved ikke

 

Kvinder:

9 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

72 % - Det ville jeg ikke have noget imod

12 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

7 % - Ved ikke


Kilde: Norstats-befolkningsundersøgelse foretaget på vegne af DBA 30. oktober – 3. november 2023

5. Giv en brugt gave til en relation, du har forsømt

Hænger du på vippen? Fordi du ikke har haft tid nok til at få set din veninde, eller fordi du ikke får taget telefonen, hver gang din mor ringer?

Vi har alle relationer, vi fra tid til anden føler, vi forsømmer: Det kan du gøre op med nu: Giv en brugt gave.

For en brugt gave er meget mere end en ting, du har købt brugt. En brugt gave kan tage tid at udvælge og derefter købe. Det kan kræve research og flid, og dermed viser du gavemodtageren, at du har haft ham/hende med hele vejen i din proces, når du har skulle købe gaven.

Når du giver en second hand-gave, er det ofte selve tanken, der er mere kærlighed i end selve den konkrete ting, du giver. Det er også Jacob Olriks pointe. Jacob Olrik er ikke gaveekspert, men han er sexolog og ved en masse om kærlighedsrelationer. Læs mere hans holdning til brugte gaver, her.

76 % af danskerne vil gerne modtage en brugt julegave. Heraf:

- 80 % Hovedstaden

- 80 % Nordjylland

- 74 % Midtjylland

- 73 % Syddanmark

- 71 % Sjælland

Kilde: Norstats-befolkningsundersøgelse foretaget på vegne af DBA 30. oktober – 3. november 2023

6. Giv en brugt gave til personen, der elsker kvantitet

Halv pris. Det siger en tommelfingerregel i hvert fald, at du sparer. Når du køber brugt.

Så; jo dyrere, en gave, du ville have købt fra ny, jo flere penge sparer du.

Kender du en person, som du er på julegave med, og som går meget op i at få så mange ting som muligt, kan du derfor med fordel shoppe brugt. Her får du mange ting til få penge. Altså; Kvantitet.

Psst. Denne type person kunne meget mulig være den samme, som vi har beskrevet i punkt 4.

Hvad ville du sige til at modtage en julegave, som er brugt/secondhand?

18-29 år:

8 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

66 % - Det ville jeg ikke have noget imod

20 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

6 % - Ved ikke

 

30-39 år:

12 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

67 % - Det ville jeg ikke have noget imod

10 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

11 % - Ved ikke

 

40-49 år:

5 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

71 % - Det ville jeg ikke have noget imod

14 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

10 % - Ved ikke

 

50-59 år:

5 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

67 % - Det ville jeg ikke have noget imod

17 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

11 % - Ved ikke

 

60+

9 % - Det ville jeg synes var federe, end at modtage en gave købt fra ny

69 % - Det ville jeg ikke have noget imod

11 % - Det ville jeg ikke bryde mig om

11 % - Ved ikke

 

Kilde: Norstats-befolkningsundersøgelse foretaget på vegne af DBA 30. oktober – 3. november 2023

Relaterede artikler