26-årige Nicklas gik selvstændig med hjælp fra DBA

26-årige Nicklas gik selvstændig med hjælp fra DBA

9. august 2021

Drømmer du om at starte din egen virksomhed, men er det dyrt at købe det, du skal bruge for at komme i gang? Her giver vi dig et godt eksempel på, hvordan en ung iværksætter har brugt DBA til at kickstarte sin blomstrende karriere.

Fingrene flintrer frem og tilbage mellem trådene, og langsomt tegner konturerne af et mønster sig. Det er et modsætningsfyldt match, når 26-årige Nicklas Skovgaard sætter sig ved den 80 år gamle væv for at lave stof til det modetøj, han designer.

For et år siden havde han aldrig siddet ved en væv, men det skulle et særligt genbrugsfund lave om på. Her får du historien om en iværksætter, hvis fremadstormende karriere blev muligt med et DBA-køb til kun 200 kroner.

Det er på denne rammevæv, Nicklas Skovgaard væver stoffet, som han senere designer tøjet af.

Sådan kickstartede DBA iværksætters drøm

Lad os lige starte med at skrue tiden tilbage. Det er nemlig kun et år siden, Nicklas Skovgaard slentrede rundt i Nakskov uden at have den mindste idé om, at et besøg i den lokale genbrugsbutik lige om lidt ville forandre hans liv:

- Jeg var på sommerferie i Nakskov, da jeg så en børnevæv i en genbrugsbutik. Jeg købte den med det samme, og tænkte, jeg kunne hygge mig lidt med den de næste uger, men da jeg kom i gang, gik det op for mig, hvor mange ting jeg kunne lave på en væv. Derfra udviklede det sig ret hurtigt, funderer Nicklas Skovgaard.

Det var gentagelserne i arbejdet, der begejstrede ham og i takt med, at trådene samlede sig, opstod ønsket om en større væv. Med en større væv kunne den spirende iværksætter nemlig selv fremstille stoffet til det tøj, han syede, så jagten blev sat ind:

- Der findes ikke særligt mange væveforretninger, så jeg kiggede rundt på DBA i stedet. Det er et sted, jeg tit går hen, når jeg skal finde noget, og jeg fandt ud af, at der faktisk var virkelig mange væve til salg, fortæller Nicklas Skovgaard.

Mellem de mange modeller fangede særligt én væv Nicklas Skovgaards skarpe blik: en Lervad rammevæv fra 1939. Det blev den, der for kun 200 kroner kickstartede den unge iværksætters væverkarriere, og det endda uden, at han havde anden erfaring med trådene end den, børnevæven indtil nu havde givet ham.

Du finder flere væve på DBA, og lige her kan du se dem, der er fra Lervad. 

Derfor er erfaring ikke det vigtigste for en iværksætter

- Jeg har altid haft lyst til at lave ting med mine hænder, og væveriet er kommet meget naturligt til mig, fortæller Nicklas Skovgaard, der ikke anser sig selv som iværksætter. I stedet mener han, at væver er det, der bedst beskriver, hvad han er. Autodidakt væver vel at mærke, for nogen uddannelse har han ikke i faget:

- Jeg har lært mig selv at væve på den lille børnevæv og ved at se videoer på Youtube. Jeg er selvlært og gør tingene på min måde, og nogle vil nok mene, at jeg bør gøre det anderledes. En uddannet væver ville sikkert gribe tingene an på en anden måde, men det gode ved at sy og designe er, at man selv bestemmer, hvordan processen skal være. Erfaring er langt fra det altafgørende, forklarer Nicklas Skovgaard og fortsætter:

- For mig er det vigtigste, at jeg kan lave mit eget tekstil, som jeg kan sy noget af, og væven giver mig mulighed for selv at bestemme, hvordan mit materiale skal se ud, konstaterer han.

Der er en enorm frihed forbundet med vævearbejdet, og for Nicklas Skovgaard har det betydet, at han kan lade sine kunder være en aktiv del af designprocessen fra de første tråde skal vælges. Med væven følger muligheden for at give kunden lige præcis de mønstre, farver og teksturer, som den enkelte ønsker, men det tager tid at skabe et håndlavet produkt. Lang tid.

LÆS OGSÅ: Vildt: Jane har ikke købt noget i 7 år

Det tager Nicklas Skovgaard en uge at væve stoffet til den lange, sorte jakke.

Så lang tid tager det at væve

Du har nok en idé om, at det er temmelig tidskrævende at væve stof, og det kommer sikkert heller ikke bag på dig, at den hurtigste vej til metervarerne går gennem tekstilbutikkernes varekataloger.

Når Nicklas Skovgaard sætter sig foran væven, venter der mange timers arbejde, før han har det stof, han skal bruge:

- Lige nu oplever jeg en stor efterspørgsel på en farverig top med spaghettistropper, og den tager to dage at væve, fra jeg har valgt garnet, til jeg afleverer den færdige top til kunden. Det går forholdsvist hurtigt, men den sortvævede jakke til anklerne fra min nye kollektion, har taget en uge at få færdig, fortæller han.

Væven har givet Nicklas Skovgaard en stor, kreativ frihed, og som han selv siger, ”alt er muligt med en væv.” Præcis derfor udfordrer han også den 80 år gamle rammevæv, når han skifter garnet ud med fiskeline:

- Vævning er ret enkelt, så derfor udfordrer jeg altid værktøjets grænser. Jeg har blandt andet forsøgt at væve med fiskelinje, og fordi det er et plasticmateriale, der bevæger sig meget, er det en udfordring at arbejde med. Det har taget en uge at lave et stykke stof på 80x80 centimeter, forklarer Nicklas Skovgaard.

LÆS OGSÅ: Ibi Makienok bruger helst genbrugstøj på den røde løber

Den vævede top med spaghettistropperne er en af iværksætterens mest eftertragtede designs.

Væver: Det er min store drøm

Gennem de sidste seks måneder har Nicklas Skovgaard brugt mange timer ved væven og med en stigende efterspørgsel fra både ind- og udland blev det nødvendigt for væveren med en ny investering:

 - Jeg var rigtig glad for min rammevæv, men jeg havde simpelthen brug for en, der var større. Min nye væv er også fra Lervad, og jeg købte den på DBA for 400 kroner. Den har en større vævebredde end min første væv, så nu kan jeg skabe meget større tekstiler, fortæller Nicklas Skovgaard.

Den nye rammevæv er hurtigt kommet i brug, for gennem de sidste mange måneder har Nicklas Skovgaard designet en lille kollektion bestående af 10 hele outfits, hvor alt er vævet. Den er nu klar til at komme ud til kunderne, og væveren modtager allerede ordrer:

- Jeg oplever en interesse for farver, og mange har særlige ønsker til, hvordan stoffet skal se ud, og præcis det kan jeg jo opfylde ned til de mindste detaljer, siger han.

Imidlertid kan det som nystartet selvstændig og iværksætter være en udfordring at få finanserne til at række, og det kender den unge iværksætter alt til:

- Lige nu drømmer jeg om at få en skaftevæv, men de koster mellem 20.000 og 30.000 kroner fra ny, konstaterer Nicklas Skovgaard og uddyber:

- Heldigvis kan jeg finde dem på DBA til omkring 2.000 kroner, så der virkelig mange penge at spare. Jeg har flere faste søgninger, som jeg tjekker dagligt, og jeg køber også garn på DBA, fortæller han.

Går du selv med en iværksætter i maven? Det er uden den mindste tvivl i stemmen, Nicklas Skovgaard opfordrer andre til at kaste sig ud i livet som selvstændig. For som han siger; har du en god idé, du virkelig brænder for, kan du nemt prøve den af ved at finde det, du skal bruge billigt på DBA.

Det råd er hermed givet videre.

LÆS OGSÅ: DBAs dyreste outfit

Nicklas Skovgaard gør mange gode genbrugsfund, og blandt andet er modellernes sko på produktbillederne købt på DBA.

Vil du have en butik midt på strøget? Det er nok drømmen for de fleste designere, men der kan være lang vej til målet. Det er nemlig dyrt at få en butik med god beliggenhed, så hvad gør du? Du kan jo sælge dine ting på DBA. Det gør Channe, og faktisk er flere af hendes "kunder" kendisser. Læs med her og få hendes fif til, hvordan du kommer godt i gang med salget.

Intet mindre end 680.000 danske kroner blev et par Air Force 1-sneakers solgt til på eBay i 2016. Det er nok mere, end de fleste af os vil betale for et par sko – eller er det? I videoen herunder kan du møde August Plougheld Lorenzen fra København, der lige nu har DBA’s dyreste sneakers til salg. Hvad de koster? Det kan du finde ud af lige her.