Hvem er Danmarks største krejlere? I denne landsdel prutter de mest om prisen
Livsstil

Hvem er Danmarks største krejlere? I denne landsdel prutter de mest om prisen

DBA Guide
DBA Guide

Du får dig noget af en udfordring, hvis du har en stand på et loppemarked i vestjylland. Nye tal fra DBA, Genbrugsindekset, viser nemlig, at netop vestjyderne er de flittigste til at prutte om prisen. Er du derimod glad for at få fuld pris for dine ting, bør du sælge dine ting til nordsjællænderne, for de er flittige til ikke at forhandle om prisen.

Står du og skal sælge din brugte sofa eller iphone, kan du godt forberede dig på, at køber har fundet sit krejlergen frem til lejligheden. 61 procent af danskerne prutter nemlig altid eller ofte om prisen, når de handler genbrug på en online platform. Det viser helt nye tal fra DBAs Genbrugsindeks.

- Det er dejligt, at danskerne er ivrige efter en god handel, og man er jo altid velkommen til at se, om sælger er villig til at rykke sig på prisen. Nogle gange har sælger allerede sat prisen, sådan så der er mulighed for forhandling, siger Julie Schoen, der er talsperson for DBA og fortsætter:

- Det kan være rigtig svært at sætte en pris på brugte varer, for man skal både tage indkøbsprisen i betragtning, men også varens stand, og hvor hurtigt man vil af med varen. Derfor giver det god mening at prutte om prisen, når det kommer til brugte varer.

Det er ikke altid, du behøver at have dine forhandlings skills fremme, når du indgår en handel på DBA. For på brugtsitet kan du også finde ting, der er gratis. For eksempel er dette arkivskab i skrivende stund til salg på DBA for en nette sum af nul kroner. Til gengæld skal du være glad for og god til at bære. ’Retro arkivskabe 2 stk i jaguargrøn. Er i metal og meget tunge. Skal bæres ned fra 4 sal. Gives væk samlet til først til mølle. Den der henter dem hurtigst får dem’, skriver Lea fra Nørrebro, der ”sælger” dem
Det er ikke altid, du behøver at have dine forhandlings skills fremme, når du indgår en handel på DBA. For på brugtsitet kan du også finde ting, der er gratis. For eksempel er dette arkivskab i skrivende stund til salg på DBA for en nette sum af nul kroner. Til gengæld skal du være glad for og god til at bære. ’Retro arkivskabe 2 stk i jaguargrøn. Er i metal og meget tunge. Skal bæres ned fra 4 sal. Gives væk samlet til først til mølle. Den der henter dem hurtigst får dem’, skriver Lea fra Nørrebro, der ”sælger” dem

Prutteprisen går til…

Kigger man ud i landskabet, er der én landsdel, der skiller sig ud. I Vestjylland vinder de nemlig prisen for at være de mest pruttelystne. Hele 71 procent af vestjyderne prutter altid eller ofte om prisen på genbrug købt online, mens det kun er tilfældet for 51 procent af nordsjællænderne. Dermed er Nordsjælland også det sted, hvor der pruttes mindst om prisen.

- Faktisk ligger både vest-, øst- og sønderjyderne i top over dem, der prutter mest om prisen. Og skal vi være lidt generaliserende, så er det måske ikke så overraskende. Jyderne er jo kendt for at være nogle ægte krejlere, siger Julie Schoen.

Det er også i Jylland, vi finder de mest genbrugskøbelystne danskere. Igen er det vestjyderne, der topper listen med 86 procent, der har købt genbrug inden for det seneste år, skarpt forfulgt af østjyderne, hvor tallet lyder på 83 procent.

Du kan lettere prutte ting ned i pris, som der er mange til salg af på DBA. Madame Blå kan du finde mange DBA-annoncer med:

 1. Køkkenudstyr, Madame blå, pris per styk

  Køkkenudstyr, Madame blå, pris per styk

  100,00 kr.12-11-2023
 2. Køkkenudstyr, Stor Madame Blå Beige Emalje Kaffekande Pynt, Julegave Jule Gave Ide : Kande Måler 34

  Køkkenudstyr, Stor Madame Blå Beige Emalje Kaffekande Pynt, Julegave Jule Gave Ide : Kande Måler 34 cm. Højde, Åbning Måler 16 cm. Diameter i Bunden 24 cm. Indhold ikke til salg Mrk. Glud & Marstrand,

  600,00 kr.08-11-2023
 3. Køkkenudstyr, Madame blå samling, Samling med bl.a. 2 størrelser kaffekander, tragte, sier, randform

  Køkkenudstyr, Madame blå samling, Samling med bl.a. 2 størrelser kaffekander, tragte, sier, randforme, fiskeform m.m.

  250,00 kr.07-11-2023
 4. Køkkenudstyr, Madame Blå, Madam Blå fra den danske virksomhed Glud & Marstrand. 

Kaffekande, thekan

  Køkkenudstyr, Madame Blå, Madam Blå fra den danske virksomhed Glud & Marstrand. Kaffekande, thekande, låg osv. Sælges samlet.

  300,00 kr.05-10-2023
 5. Andre samleobjekter, Madame blå, Mange dele, sælges samlet.

  Andre samleobjekter, Madame blå, Mange dele, sælges samlet.

  300,00 kr.24-09-2023
 6. Køkkenudstyr, Madame Blå dørslag,

  Køkkenudstyr, Madame Blå dørslag,

  50,00 kr.03-09-2023

Lige nu er der 130 annoncer med forskelligt Madame Blå til salg. Klik her for at se hvilke ting, nordsjællænderne har til salg – det er dem, der er mindst flittige til at prutte dig ned i pris.
  

En god ide at forberede sig

Det er ikke alle, der synes, det er nemt at prutte om prisen – hverken som køber eller sælger. Derfor er det en god ide at forberede sig inden handlen. Hvad vil man egentlig gerne give eller have for varen? Og hvor langt er man villig til at gå?

- Det er en rigtig god ide at forberede sig på forhånd og undersøge, hvad prisen er fra ny eller hos andre, der sælger samme vare på brugtmarkedet. Faktisk er det at prutte om prisen lidt ligesom at være til en lønforhandling: De to parter starter henholdsvis lidt lavere og lidt højere i forhold til, hvad de egentlig vil gå med til. Og så spiller man spillet, indtil der er enighed og alle forhåbentlig er tilfredse, siger Julie Schoen og understreger:

- Det er bare vigtigt altid at holde den gode tone. Også hvis man føler, at den anden part er urealistisk i sine prisforventninger. Giv gerne udtryk for, hvad du tænker, men bevar det gode humør.

LÆS OGSÅ: Her er den ting, vi ejer i længst tid

I Hillerød kan du hente denne vase gratis. Den koster nemlig i skrivende stund nul kroner på DBA, og det er Dijana fra Hundested, der har vasen til salg.
I Hillerød kan du hente denne vase gratis. Den koster nemlig i skrivende stund nul kroner på DBA, og det er Dijana fra Hundested, der har vasen til salg.

4 gode råd til at prutte om prisen på genbrugsvarer

Forbered dig: Undersøg både, hvad varen koster fra ny, og hvad andre sælger genbrugsvaren for. Så har du et godt udgangspunkt for forhandlingen.

Vær ikke nervøs: Er du ny, så start i det små, indtil du føler dig sikker i pruttekunsten, og husk, at nogle af dem, der sælger genbrugsvarer, sætter prisen lidt højere, end hvad de forventer at få. Derfor vil sælger nogle gange være klar til at gå lidt ned i pris. Især hvis sælger har skrevet ”hurtig afhentning prioriteres”, kan du næsten være sikker på, at sælger er klar til at give dig en god pris, jo længere tid annoncen har ligget på markedet.

Få et overblik: Vær klar til at købe som beset, især når du allerede har pruttet om prisen. Køber du online, så spørg evt. efter flere fotos, hvis du ikke synes, du har det fulde overblik over varens stand.

Hold den gode tone: Hold altid en god tone, når du prutter om prisen. Også hvis sælger holder fast på prisen, selvom du kan synes, det er for højt sat.

Du kan lettere prutte ting ned i pris, som der er mange til salg af på DBA. Kählers omaggio-vase kan du finde mange DBA-annoncer med:

 1. Vase, Omaggio 20cm gul, Kähler, Ny vase med lille produktionsfejl som kan ses på billedet
Skal hente

  Vase, Omaggio 20cm gul, Kähler, Ny vase med lille produktionsfejl som kan ses på billedet Skal hentes på adressen, alternativt kan jeg bringe for 50kr ekstra. Jeg responderer hurtigst på opkald/sms

  100,00 kr.02-12-2023
 2. Vase, Omaggio 20cm, Kähler, 3 nye Kähler vaser
150kr pr stk eller alle 3 for 400kr
Skal hentes, send

  Vase, Omaggio 20cm, Kähler, 3 nye Kähler vaser 150kr pr stk eller alle 3 for 400kr Skal hentes, sendes ikke. Jeg kan bringe dem max 5km for 50kr ekstra Jeg responderer hurtigst på opkald/sma

  150,00 kr.02-12-2023
 3. Andet, diverse vaser & urtepotter, diverse vaser & urtepotter

Billede 2
50kr stykket

Billede 3
sva

  Andet, diverse vaser & urtepotter, diverse vaser & urtepotter Billede 2 50kr stykket Billede 3 svanen 90kr den med bladene 40kr den hvide 40kr den lille 25kr Billede 4 de to grå 35kr stykket den st

  40,00 kr.02-12-2023
 4. Vase, vase, Kähler omaggio, Kähler omaggio vase - sort/hvid - H12.5 cm - afhentes i Aalborg

  Vase, vase, Kähler omaggio, Kähler omaggio vase - sort/hvid - H12.5 cm - afhentes i Aalborg

  65,00 kr.01-12-2023
 5. Fajance, Vase, Kähler Omaggio, Stor Kähler Omaggio 175 års jubilæumsvase i sølv og hvid skabt i 2007

  Fajance, Vase, Kähler Omaggio, Stor Kähler Omaggio 175 års jubilæumsvase i sølv og hvid skabt i 2007 af designduoen Stilleben (Ditte Reckweg og Jelena Schou Nordentoft) for den danske, internationalt

  200,00 kr.01-12-2023
 6. Porcelæn, krus, Kæhler Omaggio, 2 ens nye krus. Sælges samlet.

  Porcelæn, krus, Kæhler Omaggio, 2 ens nye krus. Sælges samlet.

  150,00 kr.30-11-2023

294 omaggio-vaser er i skrivende stund til salg på DBA. De billigste kan du finde her.
  

4 gode råd til prissætning af genbrugsvarer

Sæt prisen realistisk: Vær realistisk, når du sætter prisen. Måske ser du lidt mere værdi i din brugte sofa eller cykel, end en køber vil gøre. Så vær realistisk – eller klar på en forhandling – så du er sikker på, at varen kan blive solgt.

Undersøg andres priser: Undersøg, hvad andre sælger en lignende vare for, og prissæt herefter. Måske lidt højere, måske lidt lavere. Det afhænger af både varens stand og din tålmodighed.

Overvej dine prioriteter: Overvej, om det betyder mest for dig, at varen bliver solgt hurtigt, eller om du får en god pris for den. Hvis du gerne vil have en god pris, så kan det tit betale sig at være lidt mere tålmodig.

Hold den gode tone: Hold altid en god tone, også hvis køber prutter om prisen. Du kan altid komme med et modbud, sige nej på en pæn måde eller forklare, hvorfor prisen er, som den er.

LÆS OGSÅ: Mænd får flere penge for deres ting end kvinder

Du skal ikke have dine forhandlingstaktikker med dig, hvis du vil overtage Helenes trampolin. Den har hun nemlig lige nu sat til salg for nul kroner på DBA. Trampolinen er af mærket ’Berg’, og ifølge Helene er den i fantastisk kvalitet. Du skal til Birkerød, hvis den skal blive din
Du skal ikke have dine forhandlingstaktikker med dig, hvis du vil overtage Helenes trampolin. Den har hun nemlig lige nu sat til salg for nul kroner på DBA. Trampolinen er af mærket ’Berg’, og ifølge Helene er den i fantastisk kvalitet. Du skal til Birkerød, hvis den skal blive din

Tal fra Genbrugsindekset 2022:

- 18 procent af danskerne prutter altid om prisen, når de køber brugt, mens 43 procent gør det ofte

- 27 procent af danskerne prutter sjældent om prisen og 12 procent gør det aldrig

- De 31-45-årige prutter mest om prisen (68 procent gør altid eller ofte), mens de 61-75-årige prutter mindst om prisen (48 procent gør det altid eller ofte)

- 71 procent af vestjyderne prutter altid eller ofte om prisen

- 66 procent af sønderjyderne prutter altid eller ofte om prisen

- 65 procent af østjyderne prutter altid eller ofte om prisen

- 62 procent af fynboerne prutter altid eller ofte om prisen

- 60 procent af københavnerne prutter altid eller ofte om prisen

- 59 procent af nordjyderne prutter altid eller ofte om prisen

- 56 procent af sjællænderne prutter altid eller ofte om prisen

- 51 procent af nordsjællænderne prutter altid eller ofte om prisen.

Du kan lettere prutte ting ned i pris, som der er mange til salg af på DBA. Karlekammerskabe kan du finde mange DBA-annoncer med:

 1. Karlekammerskab, b: 145 d: 55 h: 210, Stort og virkelig flot karlekammer skab fra 1917, med original

  Karlekammerskab, b: 145 d: 55 h: 210, Stort og virkelig flot karlekammer skab fra 1917, med original maling. Der er tre “nye” hylder i, men også mulighed for bøjlestang. Skabet kan skilles ad i flere

  6.000,00 kr.30-11-2023
 2. Karlekammerskab, b: 100 d: 46 h: 186, Smuk ældre hvidmalet ( med patina ) karlekammer 

Custommade h

  Karlekammerskab, b: 100 d: 46 h: 186, Smuk ældre hvidmalet ( med patina ) karlekammer Custommade hylder, bøjlestang og en masse knager Fra røgfrit miljø

  1.200,00 kr.29-11-2023
 3. Garderobeskab, Antik , b: 144 d: 56 h: 190, Smuk karlekammer skab malet helt lys lyserød. Afhentning

  Garderobeskab, Antik , b: 144 d: 56 h: 190, Smuk karlekammer skab malet helt lys lyserød. Afhentning sankt hans torv. Skabet har en masse plads indvendig særligt i bunden er den dyb - se bort fra mi

  3.800,00 kr.17-11-2023
 4. Karlekammerskab, SKAL HENTES D. 22/11, Det smukkeste karlekammer sælges grundet flytning. Fejler ing

  Karlekammerskab, SKAL HENTES D. 22/11, Det smukkeste karlekammer sælges grundet flytning. Fejler ingenting.

  1.500,00 kr.21-10-2023
 5. Karlekammerskab, b: 88 d: 41 h: 185, Gammelt karlekammer skab med brugsrelateret spor - kan rumme en

  Karlekammerskab, b: 88 d: 41 h: 185, Gammelt karlekammer skab med brugsrelateret spor - kan rumme en hel del hvis man enten sætter en bøjlestang ind eller hylder

  2.000,00 kr.19-09-2023
 6. Karlekammerskab, b: 140 d: 53 h: 183, Nb: Skabet er på Sydfyn og skab hentes derfra 

Karlekammer sk

  Karlekammerskab, b: 140 d: 53 h: 183, Nb: Skabet er på Sydfyn og skab hentes derfra Karlekammer skab af træ fra 1800 tallet. 2 stk skuffer indvendige mål 48 cm x 48 cm 1 stk Indvendig bøjle stang

  1.600,00 kr.28-07-2023

228 karlekammerskabe er i skrivende stund til salg lige nu på online handelsportalen, og de billigste kan du finde, her.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Data er indsamlet via Epinions panel i perioden 25. februar til 7. marts 2022. Læs hele Genbrugsindekset 2022 her.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Mænd er de bedste til at få venner på DBA

Et andet eksempel på en ting, der kan fås gratis på brugthandelsitet lige nu, er dette klaver. Frank fra Brøndby håber at få det afsat til en, der selv sørger for at få instrumentet båret ned fra 1. sal. ’Spiller godt, men bør nok stemmes efter endt destination’, skriver han i DBA-annoncen
Et andet eksempel på en ting, der kan fås gratis på brugthandelsitet lige nu, er dette klaver. Frank fra Brøndby håber at få det afsat til en, der selv sørger for at få instrumentet båret ned fra 1. sal. ’Spiller godt, men bør nok stemmes efter endt destination’, skriver han i DBA-annoncen

Hvor mange penge tjener en dansker i gennemsnit på at sælge sine brugt ting? Det kan du få svaret på i artiklen her, hvor vi har spurgt de danskere, der sælger brugt, hvad de på et år har tjent på salget.

I artiklen her har du læst om, hvem der prutter mest om prisen blandt danskerne, men i videoen herunder kan du derimod få råd til, hvordan du får den højeste pris for dine ting:

Du kan læse flere salgsråd I artiklen, her.

Relaterede artikler