Hvordan bliver vi bedre til genbrugsgaver?
Livsstil

Hvordan bliver vi bedre til genbrugsgaver?

DBA Guide
DBA Guide

Julen nærmer sig med hastige skridt, og du har måske allerede påbegyndt årets julegaveindkøb. Men skal pakkerne under juletræet være nye eller secondhand? Ifølge DBA’s Genbrugsindeks 2019 har kun 6 procent givet genbrugsjulegaver, og det til trods for, at vi danskere er vilde med genbrug.

Dette indlæg er sponsoret

Faktisk handlede hele 80 procent af os brugt i 2019, viser DBA’s årlige Genbrugsindeks. Alligevel var det kun 6 procent af os, der sidste år lagde en genbrugt gave under juletræet. Og det til trods for, at 53 procent af os altså ikke ville have det mindste imod at modtage en secondhandgave. Så hvordan hænger det sammen? Ifølge DBA tyder det på, at en ny trend er under opsejling, men vi mangler mod til at udfordre gavetraditionerne.

Hvis du vil spare både pengepungen og miljøet yderligere, kan du med fordel gemme både gavepapir og -bånd og genbruge ved lejlighed
Hvis du vil spare både pengepungen og miljøet yderligere, kan du med fordel gemme både gavepapir og -bånd og genbruge ved lejlighed

Frygten for, hvad andre tænker

Vi vil altså rigtig gerne give flere genbrugsgaver, men siden kun et fåtal rent faktisk gør det, er der en barriere til genbrugsgaverne. DBA har bedt Cathrine Widunok Wichmand, som står bag livstilsbloggen Rockpaperdresses, om at reflektere over genbrugsgave-tanken:

Jeg følte mig på en eller anden måde lidt hellig og frelst
fortæller Cathrine Widunok Wichmand, da hun til sin søns et års fødselsdag ønskede, at gaverne var fundet brugt.

Netop frygten for at fremstå frelst er forbundet med det at ønske sig genbrugsgaver. Som gavegiver er det derimod frygten for at fremstå nærig, der holder os tilbage. At vi føler os frelste som gavemodtager og nærige som gavegiver afspejler altså blot, at vi er bekymrede for, hvad andre tænker om os. Og det er en bekymring, vi bliver nødt til at komme ud over.

Lego kan være oplagt at give brugt i gave:

 1. Lego Super heroes, Minifigure, Lego marvel minifigur LOT!!! kom med bud!

  Lego Super heroes, Minifigure, Lego marvel minifigur LOT!!! kom med bud!

  1.234,00 kr.27-02-2024
 2. Lego andet, 17101, Super sjovt Lego sæt med uanede muligheder. Download appen og brug timer på at by

  Lego andet, 17101, Super sjovt Lego sæt med uanede muligheder. Download appen og brug timer på at bygge og programmere. En enkelt sort klods er erstattet med tilsvarende grå klods. Ellers komplet med

  800,00 kr.27-02-2024
 3. Lego Technic, Lego model 42064, Lego forsyningsskib sælges. Produktet er udgået af produktion og sæl

  Lego Technic, Lego model 42064, Lego forsyningsskib sælges. Produktet er udgået af produktion og sælges ikke mere . Kassen har aldrig været åbnet. Kan leveres i Vejle og omegn ellers afhentning.

  3.200,00 kr.27-02-2024
 4. Lego Star Wars, Lego Star Wars Figurer 
Individuelle priser
Skriv gerne hvis der skulle være spørgsm

  Lego Star Wars, Lego Star Wars Figurer Individuelle priser Skriv gerne hvis der skulle være spørgsmål eller at du har et bud Shoretrooper - 90 kr Jyn Erso - 165 kr K2-S0 - 215 kr Krennic - 190 (Kapp

  175,00 kr.27-02-2024
 5. Lego Games, Mario Peach, To lego Mario og en lego Paech.
Alle virker.
150 pr. stk. 
Køb det hele for

  Lego Games, Mario Peach, To lego Mario og en lego Paech. Alle virker. 150 pr. stk. Køb det hele for 370. Så får du et sæt ekstra bukser med til mario.

  150,00 kr.27-02-2024
 6. Lego Minifigures, Disney, serie 2, Poser er åbnet for identifikation.

1. Vintage Mickey 30kr
2. Vin

  Lego Minifigures, Disney, serie 2, Poser er åbnet for identifikation. 1. Vintage Mickey 30kr 2. Vintage Minnie 30kr 12. Jasmin 30kr 13. Hades 30kr 14. Herkules 30kr 15. Sally 30kr 17. Edna Mode 20kr

  30,00 kr.27-02-2024

24.239 ting med Lego er netop nu til salg på DBA, og 14.429 af de Lego-ting, der er til salg. koster mindre end 200 kroner

Danskerne vil have nyt i gave

Udover, at vores forfængelighed og frygt for, hvad andre tænker, holder os tilbage fra at købe secondhand gaver, er der en forestilling om, at vi helst vil modtage gaver fra ny. En forestilling som måske ikke helt holder. For faktisk vil 53 procent af os jo ikke have noget imod at modtage en gave, som er brugt. Hvis du køber noget, der rent faktisk er godt brugt, sparer du ikke alene pengepungen og miljøet, men får en vare med historie og patina. Og samtidig har du jo rig mulighed for selv at sætte dit præg på gaven, inden den pakkes ind og lægges under træet.

Vil du alligevel helst give en ”ny” gave, behøver du ikke skynde dig ind til butikkernes julekaos. For faktisk er der rig mulighed for at finde ubrugte varer med prismærke og hele molevitten både i genbrugsbutikkerne og på DBA. Eksempelvis kan du på DBA finde en ubrugt Kubus lysestage til fire lys i original emballage til ca. 500 kroner, som fra ny koster ca. 850 kroner.

LÆS OGSÅ: Kendis: Derfor drømmer jeg om at eje en Berlingo 

Du kan personliggøre din genbrugsgave yderligere ved at vedlægge et håndskrevet kort eller en lille pose med hjemmebag
Du kan personliggøre din genbrugsgave yderligere ved at vedlægge et håndskrevet kort eller en lille pose med hjemmebag

Genbrugsgaver er tidskrævende

Måske du tidligere har droppet genbrugsgaverne, fordi du tænker, det er besværligt. Men det behøver det slet ikke at være.

- Hvis det nu er tidsaspektet, har DBA faktisk også forsendelsesmuligheder, som gør det let at sende og købe gave, hvilket gør, at tiden brugt bliver sammenlignelig med andre webkøb, fortæller Cathrine.

Og vil du gerne gøre det endnu lettere for gavegiveren, kan du ligesom Cathrine:

Helt lavpraktisk lave en ønskeseddel og så sende links direkte ind til DBA med omtanke for, at geografi skal gå nogenlunde op for modtagere af ønskerne.

Royal Copenhagen bliver der solgt rigtig meget af op til jul på DBA:

 1. Fajance, Fad, Celeste fra Royal Copenhagen, Rundt fad fra serien Celeste

Smukt rundt fad i lyseblå

  Fajance, Fad, Celeste fra Royal Copenhagen, Rundt fad fra serien Celeste Smukt rundt fad i lyseblå fajance med blomstermotiv af kunstner Ellen Malmer. Hel og fin stand. Diameter: 24 cm Højde: 4 cm

  300,00 kr.27-02-2024
 2. Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, Royal Copenhagen, Blå Mega Riflet Skål
Ø 21 cm - Porcelæn - Kobolt

  Porcelæn, Skål, Royal Copenhagen, Royal Copenhagen, Blå Mega Riflet Skål Ø 21 cm - Porcelæn - Koboltblå/hvid. Aldrig brugt! 700 kr. Afhentes i Køge

  700,00 kr.27-02-2024
 3. Fajance, Årskrus , Royal Copenhagen, Årskrus - et stort fra 1986 med indgravering i bunden (Mormor)

  Fajance, Årskrus , Royal Copenhagen, Årskrus - et stort fra 1986 med indgravering i bunden (Mormor) og to små fra 1991 og 1990. Sælges samlet. Alle er helt intakte.

  400,00 kr.27-02-2024
 4. Porcelæn, Kande, Royal copenhagen, Royal copenhagen kande 38 cl. Helt ny

  Porcelæn, Kande, Royal copenhagen, Royal copenhagen kande 38 cl. Helt ny

  300,00 kr.27-02-2024
 5. Porcelæn, Mega Mussel fyrfad, Royal Copenhagen, 2 super flotte og sjældne fyrfadsstager fra Royal Co

  Porcelæn, Mega Mussel fyrfad, Royal Copenhagen, 2 super flotte og sjældne fyrfadsstager fra Royal Copehagen med det elskede Mega Mussel mønster i relief på porcelæns fyrfadsstagerne. Når du tænder lys

  300,00 kr.27-02-2024
 6. Porcelæn, Gulvvase, Royal Copenhagen, Meget flot og stor pragtvase fra Kongelig Porcelæn. Dekoreret

  Porcelæn, Gulvvase, Royal Copenhagen, Meget flot og stor pragtvase fra Kongelig Porcelæn. Dekoreret i blålige farver med motiv af en fiskehejre i vandkanten. Fremstår utroligt flot i farverne - i hel

  750,00 kr.27-02-2024

12.051 annoncer med Royal Copenhagen til salg, kan du lige nu finde inde i kategorien ’Glas, porcelæn og bestik’.

Gaver skal kunne byttes

Vi har forvænnet os med, at gaver, hvad enten det er til jul eller fødselsdag, skal kunne byttes. For hvad nu hvis gaven ikke passer, eller vi har fået to af samme slags? Dette skyldes formentlig, at vi gerne vil give en gave som modtageren bliver glad for. Hvad vi ofte glemmer er, at gaver som regel gives med kærlighed. Og:

Den måske ekstra tid, der bliver brugt på en genbrugsgave, den oser af ren og skær kærlighed
fortæller Cathrine.

Og hvem ville ikke blive glad for at modtage en gave givet med ekstra kærlighed. Så giv endelig brugte gaver. Og skulle du nu modtage en brugt gave, der ikke falder i god jord, kan du jo altid sælge den videre på DBA.

Underoverskrift: 5 råd til genbrugsgaver

Ved du endnu ikke helt, hvordan du skal tage hul på at give og modtage genbrugte gaver? Så læs med her, hvor vi har samlet 5 råd til at kickstarte genbrugsgaverne.

- Send links til specifikke ting fra for eksempel DBA.
- Angiv på ønskesedlen hvilke gaver, der gerne må købes brugt.
- Start en samtale med venner og familie om genbrugsgaver.
- Start med selv at give genbrugte gaver.
- Skriv et ekstra personligt til og fra kort, så modtager mærker, at der er tænkt særligt over gaven.

Giv din teenager noget tøj fra mærket Supreme, købt på DBA. Det er nemlig svært at købe fra nyt i Danmark, hvor brandet nærmest ikke forhandles:

 1. Hættetrøje, Supreme, str. M, Grå, God men brugt, Ægte Supreme hoodie str. M

Har en lille mørk ple

  Hættetrøje, Supreme, str. M, Grå, God men brugt, Ægte Supreme hoodie str. M Har en lille mørk plet på lommen, mon ikke en rens eller vanish kan fjerne det? Afhentes i Bagsværd.

  500,00 kr.26-02-2024
 2. T-shirt, Suprême, str. S, Blå og Camo, Supreme tshirt
250kr stk
400 for begge

  T-shirt, Suprême, str. S, Blå og Camo, Supreme tshirt 250kr stk 400 for begge

  250,00 kr.25-02-2024
 3. T-shirt, Supreme, str. M, Sort, God men brugt

  T-shirt, Supreme, str. M, Sort, God men brugt

  150,00 kr.25-02-2024
 4. T-shirt, Supreme, str. M, Grå, God men brugt

  T-shirt, Supreme, str. M, Grå, God men brugt

  150,00 kr.25-02-2024
 5. T-shirt, Supreme, str. M, Gul, God men brugt

  T-shirt, Supreme, str. M, Gul, God men brugt

  150,00 kr.25-02-2024
 6. T-shirt, Supreme, str. findes i flere str., Sort og hvid, Bomuld, God men brugt, Sender gerne.

  T-shirt, Supreme, str. findes i flere str., Sort og hvid, Bomuld, God men brugt, Sender gerne.

  200,00 kr.24-02-2024

Klik her for at se alt det tøj og alle de sko fra Supreme, du lige nu kan købe på DBA.

Hvis du vil læse mere om, hvordan vi forholder os til genbrugsgaver, så kan du læse mere om undersøgelsen her.

Du kan også læse om Katinka, hvis hjerte banker for gammelt julepynt. Hvorfor hun hellere vil have slidt julepynt frem for funklende nyt, kan du få svar på i denne artikel.

Hvilke brugte ting ville vi give i gave, og hvorfor? Det er DBA Guide taget på gaden for at spørge danskerne om, og du kan se og høre deres svar i videoen herunder:

Relaterede artikler