Hvad vil det sige at være bæredygtig?
LivsstilUdeliv

Hvad vil det sige at være bæredygtig?

DBA Guide
DBA Guide

Begrebet bæredygtighed bliver brugt i stor stil – men hvad betyder det egentlig? Det kan du blive klogere på i artiklen, her.

Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Begrebet fylder fortsat mere og mere i den politiske debat og samtalerne ved middagsbordet. Og med Greta Thunbergs aktivistiske tilgang til at øge fokusset på klimaforandringerne og den tilhørende enorme mediedækning, er det uundgåeligt ikke at blive konfronteret med begrebet på stort set daglig basis.

Grundet sociale medier og nyhedsmediernes fokus bliver bæredygtighed i bred forstand ofte forbundet med miljø og klima – men faktisk findes der en håndfuld andre former for bæredygtighed.

Ved du eksempelvis hvad social- og æstetisk bæredygtighed betyder? Hvis ikke, kan du blive klogere på det nedenfor, hvor vi tager et nærmere kig på de forskellige former for bæredygtighed og begrebet i sin helhed.

Se sofaer på DBA:

 1. Sofa, velour, 3 pers., Mål: 193x77x70 cm
Meget fin stand

  Sofa, velour, 3 pers., Mål: 193x77x70 cm Meget fin stand

  2.000,00 kr.30-09-2023
 2. Sofa, stof, 2 pers. , Andet, Lækker topersoners sofa i hør-lignende, kraftigt stof. Sofaen er købt f

  Sofa, stof, 2 pers. , Andet, Lækker topersoners sofa i hør-lignende, kraftigt stof. Sofaen er købt for en del år siden for mere end 12.000kr og står stadig i god stand. Eneste opmærksomhedspunkt er,

  3.000,00 kr.30-09-2023
 3. Sofa, læder, 3 pers.

  Sofa, læder, 3 pers.

  2.000,00 kr.30-09-2023
 4. Sofa, uld, 4 pers. , Bolia, Flot sofa fra serien ‘Orlando’ fra Bolia. Den er købt august 2018 og fr

  Sofa, uld, 4 pers. , Bolia, Flot sofa fra serien ‘Orlando’ fra Bolia. Den er købt august 2018 og fremstår “god men brugt”. Vi har passet godt på den, men den har brugsspor i form af nogle skjolder, s

  2.500,00 kr.30-09-2023
 5. Sofa, stof, 7 pers., Sælger denne sofa da vi ikke længere kan bruge den. Ny pris var 25.000 kr.

Mål

  Sofa, stof, 7 pers., Sælger denne sofa da vi ikke længere kan bruge den. Ny pris var 25.000 kr. Mål: 2.70x2.70 fra endegavl til hjørne og fra endegavl til hjørne Afhentes i Lyngby

  2.250,00 kr.30-09-2023
 6. Sofa, uld, 2 pers. , Swedese, Super flot 2 personers sofa fra Swedese. Sofaen har et elegant udseend

  Sofa, uld, 2 pers. , Swedese, Super flot 2 personers sofa fra Swedese. Sofaen har et elegant udseende, og det klassiske sofa-design har fået en moderne twist. Sofaens udseende er diskret og fremtræden

  7.000,00 kr.30-09-2023

Se alle sofaer til salg på DBA, her.

Hvad betyder bæredygtighed?

Bæredygtighed er på alles læber – og begrebet bliver slynget ud i mange forskellige sammenhænge. Måske du af den grund synes, det er vanskeligt at afkode, hvad bæredygtighed egentlig betyder?

Overordnet omfatter bæredygtighed at skabe holdbare, positive betingelser for mennesker, samfund og miljø – både nu og i fremtiden. Der findes forskellige forgreninger af bæredygtighed – herunder økologisk, økonomisk, social og æstetisk.

Alle fire former for bæredygtighed er altså baseret på princippet om at skabe holdbare positive betingelser - men inden for forskellige områder. I det følgende gennemgår vi kort, hvad hver af disse fire bæredygtighedstyper dækker over.

LÆS OGSÅ: Stephanie fra Nybyggerne - 'Jeg blev tvunget til at købe genbrug'

Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.
Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.

Hvad betyder økologisk bæredygtighed?

Vi lægger ud med den mest velkendte form for bæredygtighed – nemlig den økologiske også kendt som miljømæssig bæredygtighed.

Kort fortalt handler den økologiske bæredygtighed om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Der er herunder fokus på, hvordan vi værner om miljøet og naturen. Som nævnt ovenfor er det ofte
denne form for bæredygtighed, vi bliver præsenteret for i medierne.

Find frugttræer på DBA:

 1. Frugttræ, Citrus lemon, 177 cm høj inklusiv potte.

  Frugttræ, Citrus lemon, 177 cm høj inklusiv potte.

  450,00 kr.29-09-2023
 2. Valnøddetræer og Spisekastanje, Valnøddetræer og spisekastanje af høj kvalitet
Vi tilbyder nøddetræe

  Valnøddetræer og Spisekastanje, Valnøddetræer og spisekastanje af høj kvalitet Vi tilbyder nøddetræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et stort udvalg af træer og laver gerne specia

  295,00 kr.09-08-2023
 3. Æbletræer, Æbletræ, Vi tilbyder frugttræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et st

  Æbletræer, Æbletræ, Vi tilbyder frugttræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et stort udvalg af sorter og laver gerne specialproduktioner. Herunder kan du se vores udvalg af æbletræ

  195,00 kr.09-08-2023
 4. Frugttræer, 1-års frugttræer på sunde grundstammer.

Jeg har stadig lidt frugttræer tilbage fra året

  Frugttræer, 1-års frugttræer på sunde grundstammer. Jeg har stadig lidt frugttræer tilbage fra årets produktion. De er lavet til at kunne klare den hårde blæst samt knap så gode jord som vi er plaget

  160,00 kr.18-09-2023
 5. Frugttræer, Æbler, pærer og blommer, 150 til 225 cm høje.
3 og 4 års

  Frugttræer, Æbler, pærer og blommer, 150 til 225 cm høje. 3 og 4 års

  150,00 kr.17-09-2023
 6. Kinesisk "dadel" træ

  Kinesisk "dadel" træ

  Frugttræ, Ziziphus jujuba (sorten Lang), Sjældent kinesisk frugttræ sælges. 1,6 - 1,7 m højt. Oprindeligt købt i Tyskland hos der Palmenmann. Har stået i vores have siden 2019. Udvikler ikke frugter i

  600,00 kr.17-09-2023

Se alle frugttræer til salg på DBA, her

Hvad betyder økonomisk bæredygtighed?

Den økonomiske bæredygtighed omhandler naturligvis økonomi. Når der tales om økonomisk bæredygtighed menes der, at en given formue skal holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.

Det kan være relevant at anskue økonomisk bæredygtighed ud fra forskellige perspektiver. Som privat person kan du eksempelvis sikre økonomisk bæredygtighed ved at mindske dit forbrug, sælge de ting du ikke længere bruger og eventuelt investere således, at værdien af din formue øges.

Også virksomheder og stater kan arbejder med økonomisk bæredygtighed. 

LÆS OGSÅ:
Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.
Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.

Hvad betyder social bæredygtighed?

Social bæredygtighed beskæftiger sig med, at nuværende og fremtidige generationer kan leve i sunde, inkluderende og velfungerende samfund.

Den sociale bæredygtighed har fokus på inklusion og tryghed for alle uagtet vores forskelligheder – herunder blandt andre samfundsklasse, religion og seksualitet.

Et eksempel herpå er at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse. 

LÆS OGSÅ:
Grete skabte sin grønne oase med dette fund på DBA

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.
Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.

Hvad betyder æstetisk bæredygtighed?

Rosinen i pølseenden – æstetisk bæredygtighed. Denne form for bæredygtighed omhandler, hvordan vi kan sænke vores forbrug ved at arbejde med holdbare materialer samt gennemtænkt og tidløst design.

Den æstetisk bæredygtighed gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Ved at mindske vores forbrug, handle brugt og tidsløst design samt arbejde med slidstærke materialer, der forskønnes med tiden, arbejder vi aktivt mod at nedsætte vores enorme ressourcespild.

Find designermøbler på DBA:

 1. 7'er i lædder m armlæn

  7'er i lædder m armlæn

  Arne Jacobsen, stol, 7'er, 5 styk. Fin stand sælges samlet.

  10.000,00 kr.30-09-2023
 2. Hans J. Wegner, stol, Brede. Armlæn, Flot Wegner lænestol u den hynder ny pris med hynder kr. 22.000

  Hans J. Wegner, stol, Brede. Armlæn, Flot Wegner lænestol u den hynder ny pris med hynder kr. 22.000 sælges p Ris kun 8.500 m

  8.000,00 kr.30-09-2023
 3. Arne Jacobsen, stol, 7'er hvid, Ny malet. sælges samlet

  Arne Jacobsen, stol, 7'er hvid, Ny malet. sælges samlet

  6.400,00 kr.30-09-2023
 4. Hans J. Wegner, CH24 "Y-Stole", spisebord stol, Jeg må desværre sælge mine smukke Hans J. Wegner CH2

  Hans J. Wegner, CH24 "Y-Stole", spisebord stol, Jeg må desværre sælge mine smukke Hans J. Wegner CH24 "Y-Stole" i sort lakeret EG pga hussalg. Stolene er fremstillet ved Carl Hansen & Søn. stolene er

  3.000,00 kr.30-10-2022
 5. Kasper Salto, Nap KS60, Stol med armlæn, Smuk stol lavet af nylon plastskal med bagside i højglans o

  Kasper Salto, Nap KS60, Stol med armlæn, Smuk stol lavet af nylon plastskal med bagside i højglans og en mat rillet forside. Dette for at man ikke føler sveden eller glider når man sidder. Armlæn er s

  750,00 kr.30-09-2023
 6. Kasper Salto, Nap, KS50, Smuk stol lavet af nylon plastskal med bagside i højglans og en mat rillet

  Kasper Salto, Nap, KS50, Smuk stol lavet af nylon plastskal med bagside i højglans og en mat rillet forside. Dette for at man ikke føler sveden eller glider når man sidder. Fabrikant: Fritz Hansen. Ma

  485,00 kr.30-09-2023

Se alle designermøbler på DBA – lige her.   

Som du måske kan fornemme, indgår de forskellige former for bæredygtighed i et gensidigt samspil. Kunne du tænke dig at leve mere bæredygtigt – men ved du ikke, hvor du skal starte? Så læs med her, hvor vi giver råd til, hvordan du bliver en mere bæredygtig forbruger.

En helt naturlig måde at sætte en stopper for overforbruget er ved at bo så småt, at du simpelthen ikke har plads til unødvendigt habengut. Småt kan nemlig sagtens være godt. Se for dig selv i videoen nedenfor, hvor Lotte viser dig rundt i sin fine, lille cirkusvogn.


Læs mere om Lotte og cirkusvognen i artiklen, her

Relaterede artikler