Hvad vil det sige at være bæredygtig?
LivsstilUdeliv

Hvad vil det sige at være bæredygtig?

DBA Guide
DBA Guide

Begrebet bæredygtighed bliver brugt i stor stil – men hvad betyder det egentlig? Det kan du blive klogere på i artiklen, her.

Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Begrebet fylder fortsat mere og mere i den politiske debat og samtalerne ved middagsbordet. Og med Greta Thunbergs aktivistiske tilgang til at øge fokusset på klimaforandringerne og den tilhørende enorme mediedækning, er det uundgåeligt ikke at blive konfronteret med begrebet på stort set daglig basis.

Grundet sociale medier og nyhedsmediernes fokus bliver bæredygtighed i bred forstand ofte forbundet med miljø og klima – men faktisk findes der en håndfuld andre former for bæredygtighed.

Ved du eksempelvis hvad social- og æstetisk bæredygtighed betyder? Hvis ikke, kan du blive klogere på det nedenfor, hvor vi tager et nærmere kig på de forskellige former for bæredygtighed og begrebet i sin helhed.

Se sofaer på DBA:

 1. Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Fin, behagelig sofa m. chaiselong. Brugsspor her og der, men ellers i g

  Sofa, 3 pers. , Sofacompany, Fin, behagelig sofa m. chaiselong. Brugsspor her og der, men ellers i glimrende stand. Afhentes Vesterbro.

  1.900,00 kr.29-05-2023
 2. Sofa, stof, 2 pers., Flot sofa, brugt meget lidt. Længde 197

  Sofa, stof, 2 pers., Flot sofa, brugt meget lidt. Længde 197

  900,00 kr.29-05-2023
 3. Sofa, 3 pers. , Ikea, Blå Ikea Stocksund Sofa til salg. 

Sofaen er fra 2017 og har derfor en del år

  Sofa, 3 pers. , Ikea, Blå Ikea Stocksund Sofa til salg. Sofaen er fra 2017 og har derfor en del år på bagen. Dog er den stadig fantastisk at sidde og ligge i. Ryg puderne har med tiden ændret lidt f

  500,00 kr.29-05-2023
 4. Sofa, 2 pers. , Jens Juul eilersen, Meget flot designer sofa i stof sælges, købt fra ny i januar 202

  Sofa, 2 pers. , Jens Juul eilersen, Meget flot designer sofa i stof sælges, købt fra ny i januar 2022 (nypris ca 27.500 kr). Står i meget flot stand, uden pletter osv. Benene er i børstet rustfrit st

  24.000,00 kr.29-05-2023
 5. Sofa, uld, 3 pers. , Living Deluxe Forli, 3 Pers. Sofa plus puf fra BoShop. Rigtig lækker luksus Sof

  Sofa, uld, 3 pers. , Living Deluxe Forli, 3 Pers. Sofa plus puf fra BoShop. Rigtig lækker luksus Sofa med puf, så den kan anvendes som chaiselong. Sofaen står i rigtig fin stand.

  2.895,00 kr.29-05-2023
 6. Sofa, 2+3 personers sofa med motor. Køres ud så man nærmest ligger ned. Mulighed for at oplade telef

  Sofa, 2+3 personers sofa med motor. Køres ud så man nærmest ligger ned. Mulighed for at oplade telefon direkte fra sofaen.

  5.500,00 kr.29-05-2023

Se alle sofaer til salg på DBA, her.

Hvad betyder bæredygtighed?

Bæredygtighed er på alles læber – og begrebet bliver slynget ud i mange forskellige sammenhænge. Måske du af den grund synes, det er vanskeligt at afkode, hvad bæredygtighed egentlig betyder?

Overordnet omfatter bæredygtighed at skabe holdbare, positive betingelser for mennesker, samfund og miljø – både nu og i fremtiden. Der findes forskellige forgreninger af bæredygtighed – herunder økologisk, økonomisk, social og æstetisk.

Alle fire former for bæredygtighed er altså baseret på princippet om at skabe holdbare positive betingelser - men inden for forskellige områder. I det følgende gennemgår vi kort, hvad hver af disse fire bæredygtighedstyper dækker over.

LÆS OGSÅ: Stephanie fra Nybyggerne - 'Jeg blev tvunget til at købe genbrug'

Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.
Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.

Hvad betyder økologisk bæredygtighed?

Vi lægger ud med den mest velkendte form for bæredygtighed – nemlig den økologiske også kendt som miljømæssig bæredygtighed.

Kort fortalt handler den økologiske bæredygtighed om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Der er herunder fokus på, hvordan vi værner om miljøet og naturen. Som nævnt ovenfor er det ofte
denne form for bæredygtighed, vi bliver præsenteret for i medierne.

Find frugttræer på DBA:

 1. Æbletræ, Pæretræ, 2 stk Clara Friis pæretræer

9 stk æbletræerne er af forskellige sorter, heribland

  Æbletræ, Pæretræ, 2 stk Clara Friis pæretræer 9 stk æbletræerne er af forskellige sorter, heriblandt Aroma, Golden Delicious, Rød Ananas, Cox Orange m.fl. Sælges samlet. Sælges da jordbundsforholde

  2.000,00 kr.24-05-2023
 2. Lille træ, Flot og sundt træ, som er købt omkring år 2017. Træet måler ca. 170 cm på højeste punkt o

  Lille træ, Flot og sundt træ, som er købt omkring år 2017. Træet måler ca. 170 cm på højeste punkt og er ca. 120 cm bredt på bredeste sted. Træet er ikke vokset meget, så jeg forventer ikke det bliver

  600,00 kr.11-05-2023
 3. Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter

  Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter

  Kunstigt træ, Citrontræ, Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter Flot kunstigt frugttræ med naturstamme i ekstra god kvalitet. Smukt, detaljeret og ekstremt imponerende kunstigt frugttræ i den e

  1.895,00 kr.10-09-2021
 4. Appelsintræ 180 cm med 23 frugter (Kunstigt)

  Appelsintræ 180 cm med 23 frugter (Kunstigt)

  Appelsintræ kunstigt, Appelsintræ, Appelsintræ 180 cm med 23 frugter Flot kunstigt frugttræ med naturstamme i ekstra god kvalitet. Smukt, detaljeret og ekstremt imponerende kunstigt frugttræ i den e

  2.995,00 kr.04-09-2021
 5. Træer, Ask/ahorn, Ask og ahorn træer. 

Pris efter str., og rabat ved køb af flere. 

Man graver sel

  Træer, Ask/ahorn, Ask og ahorn træer. Pris efter str., og rabat ved køb af flere. Man graver selv op. Byttes evt. med frugttræer, eller andre buske til haven, der kan sættes ud…

  100,00 kr.08-06-2022
 6. Frugttræer, i potter, Store 2 års frugttræer, Æble--Blomme--Pærer--Kirsebær
i forskellige sorter pod

  Frugttræer, i potter, Store 2 års frugttræer, Æble--Blomme--Pærer--Kirsebær i forskellige sorter podet på de rigtige grundstammer. Der er også æbletræer med 3 sorter på hver til 400 kr. Frugtbuske

  225,00 kr.09-06-2017

Se alle frugttræer til salg på DBA, her

Hvad betyder økonomisk bæredygtighed?

Den økonomiske bæredygtighed omhandler naturligvis økonomi. Når der tales om økonomisk bæredygtighed menes der, at en given formue skal holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.

Det kan være relevant at anskue økonomisk bæredygtighed ud fra forskellige perspektiver. Som privat person kan du eksempelvis sikre økonomisk bæredygtighed ved at mindske dit forbrug, sælge de ting du ikke længere bruger og eventuelt investere således, at værdien af din formue øges.

Også virksomheder og stater kan arbejder med økonomisk bæredygtighed. 

LÆS OGSÅ:
Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.
Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.

Hvad betyder social bæredygtighed?

Social bæredygtighed beskæftiger sig med, at nuværende og fremtidige generationer kan leve i sunde, inkluderende og velfungerende samfund.

Den sociale bæredygtighed har fokus på inklusion og tryghed for alle uagtet vores forskelligheder – herunder blandt andre samfundsklasse, religion og seksualitet.

Et eksempel herpå er at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse. 

LÆS OGSÅ:
Grete skabte sin grønne oase med dette fund på DBA

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.
Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.

Hvad betyder æstetisk bæredygtighed?

Rosinen i pølseenden – æstetisk bæredygtighed. Denne form for bæredygtighed omhandler, hvordan vi kan sænke vores forbrug ved at arbejde med holdbare materialer samt gennemtænkt og tidløst design.

Den æstetisk bæredygtighed gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Ved at mindske vores forbrug, handle brugt og tidsløst design samt arbejde med slidstærke materialer, der forskønnes med tiden, arbejder vi aktivt mod at nedsætte vores enorme ressourcespild.

Find designermøbler på DBA:

 1. Børge Mogensen, stol, J39, Patineret folkestol i eg. 
J39, designet af Børge Mogensen. 

Ældre origi

  Børge Mogensen, stol, J39, Patineret folkestol i eg. J39, designet af Børge Mogensen. Ældre original udgave. Vi har brugt den som den står. Den har lidt skrammer og pletter som ses på billederne

  1.750,00 kr.29-05-2023
 2. Børge Mogensen, Søborg, Stol, Søborg stolen, designet af Børge Mogensen

En flot klassiker, i sin op

  Børge Mogensen, Søborg, Stol, Søborg stolen, designet af Børge Mogensen En flot klassiker, i sin oprindelige version i træ. Sjældent udbudt. Original ældre patineret version, som skal limes i et pa

  2.700,00 kr.29-05-2023
 3. Hans J. Wegner, stol, Koldinghus stol, Hans J. Wegner - Koldinghus stol

2 flotte og patineret ældre

  Hans J. Wegner, stol, Koldinghus stol, Hans J. Wegner - Koldinghus stol 2 flotte og patineret ældre stole. Den gamle udgave i eg. Sæde af gjorde-flet. Stabelbar. Fremstillet hos Getama. Den ene s

  3.500,00 kr.29-05-2023
 4. Anden arkitekt, Gloster af Henrik Pedersen, Havestol, Smuk og yderst elegant designer havestol fra G

  Anden arkitekt, Gloster af Henrik Pedersen, Havestol, Smuk og yderst elegant designer havestol fra Gloster af Henrik Pedersen. Stolen hedder “Curve” og er i grøn pulverlakeret aluminium. Nypris ca.

  1.300,00 kr.29-05-2023
 5. Arne Jacobsen, Grand Prix 3130, Stol, Sælger denne Arne Jacobsen Grand Prix stol.
Har enkelte skramm

  Arne Jacobsen, Grand Prix 3130, Stol, Sælger denne Arne Jacobsen Grand Prix stol. Har enkelte skrammer og brugstegn (se billeder). Hård ryg. 1050 kr.

  1.050,00 kr.29-05-2023
 6. Hans J. Wegner, stol, Y-stol, Hans J. Wegners y-stol i sortlakeret bøg. Kommer fra et rent ikke-ryge

  Hans J. Wegner, stol, Y-stol, Hans J. Wegners y-stol i sortlakeret bøg. Kommer fra et rent ikke-ryger hjem. Har brugsspor (se billederne). 6 stk. prisen er pr. stol.

  2.000,00 kr.29-05-2023

Se alle designermøbler på DBA – lige her.   

Som du måske kan fornemme, indgår de forskellige former for bæredygtighed i et gensidigt samspil. Kunne du tænke dig at leve mere bæredygtigt – men ved du ikke, hvor du skal starte? Så læs med her, hvor vi giver råd til, hvordan du bliver en mere bæredygtig forbruger.

En helt naturlig måde at sætte en stopper for overforbruget er ved at bo så småt, at du simpelthen ikke har plads til unødvendigt habengut. Småt kan nemlig sagtens være godt. Se for dig selv i videoen nedenfor, hvor Lotte viser dig rundt i sin fine, lille cirkusvogn.


Læs mere om Lotte og cirkusvognen i artiklen, her

Relaterede artikler