Hvad vil det sige at være bæredygtig?
LivsstilUdeliv

Hvad vil det sige at være bæredygtig?

DBA Guide
DBA Guide

Begrebet bæredygtighed bliver brugt i stor stil – men hvad betyder det egentlig? Det kan du blive klogere på i artiklen, her.

Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Begrebet fylder fortsat mere og mere i den politiske debat og samtalerne ved middagsbordet. Og med Greta Thunbergs aktivistiske tilgang til at øge fokusset på klimaforandringerne og den tilhørende enorme mediedækning, er det uundgåeligt ikke at blive konfronteret med begrebet på stort set daglig basis.

Grundet sociale medier og nyhedsmediernes fokus bliver bæredygtighed i bred forstand ofte forbundet med miljø og klima – men faktisk findes der en håndfuld andre former for bæredygtighed.

Ved du eksempelvis hvad social- og æstetisk bæredygtighed betyder? Hvis ikke, kan du blive klogere på det nedenfor, hvor vi tager et nærmere kig på de forskellige former for bæredygtighed og begrebet i sin helhed.

Se sofaer på DBA:

 1. Sofa, velour, 2 pers. , SofaCompany, 2 personers sofa fra SofaCompany med tilhørende puf 

Model: As

  Sofa, velour, 2 pers. , SofaCompany, 2 personers sofa fra SofaCompany med tilhørende puf Model: Astha Størrelse: H: 83 cm x L: 175 cm x D: 89 cm Nypris: 6.999,- Puf nypris: 2.199,- Farve: Velour

  4.000,00 kr.12-06-2024
 2. Sofa, 2 pers., Hejsa,

Jeg sælger denne lysegrå 2-personers sofa, da jeg skal flytte og derfor har k

  Sofa, 2 pers., Hejsa, Jeg sælger denne lysegrå 2-personers sofa, da jeg skal flytte og derfor har købt en ny. Sofaen er i fin stand og fejler ikke noget. Den er perfekt til en mindre stue eller vær

  1.299,00 kr.12-06-2024
 3. Eilersen BASELINE sofa

  Eilersen BASELINE sofa

  Sofa, fløjl, 3 pers. , Eilersen, Kun seriøse henvendelser! Skal afhentes ved udgangen af denne måned Sælger IKKE sofaen bagved. Tidløs sofa fra Eilersen. Sælger denne 2-3 personers fra Eilersen.

  11.500,00 kr.19-05-2024
 4. Sofa, bomuld, 2 pers. , Spansk Sofa, Med min seneste flytning er det blevet tid at skille mig af med

  Sofa, bomuld, 2 pers. , Spansk Sofa, Med min seneste flytning er det blevet tid at skille mig af med min vidunderlige spanske sofa. Den er ombetrukket for ca 20 år siden. Her blev også lagt en god sk

  600,00 kr.12-06-2024
 5. Sofa, stof, 2 pers. , Søren Lund, Sofa i Søren Lunds klassiske design med aftageligt betræk. Og hynd

  Sofa, stof, 2 pers. , Søren Lund, Sofa i Søren Lunds klassiske design med aftageligt betræk. Og hynde med dunfyld. Tilhørende puder, der sættes langs armlæn, hvis man kan lide et lidt blødere udtryk.

  2.500,00 kr.12-06-2024
 6. Sofa, stof, 3 pers. , Eilersen, Brugt, dejlig sofa.

Gråt stof.
2,22 lang, 90 cm dyb.
Trænger til en

  Sofa, stof, 3 pers. , Eilersen, Brugt, dejlig sofa. Gråt stof. 2,22 lang, 90 cm dyb. Trænger til en vask. Betrækket kan tages af og vaskes. Sofaen er tung, så der skal et par hænder til at løfte og

  5.000,00 kr.12-06-2024

Se alle sofaer til salg på DBA, her.

Hvad betyder bæredygtighed?

Bæredygtighed er på alles læber – og begrebet bliver slynget ud i mange forskellige sammenhænge. Måske du af den grund synes, det er vanskeligt at afkode, hvad bæredygtighed egentlig betyder?

Overordnet omfatter bæredygtighed at skabe holdbare, positive betingelser for mennesker, samfund og miljø – både nu og i fremtiden. Der findes forskellige forgreninger af bæredygtighed – herunder økologisk, økonomisk, social og æstetisk.

Alle fire former for bæredygtighed er altså baseret på princippet om at skabe holdbare positive betingelser - men inden for forskellige områder. I det følgende gennemgår vi kort, hvad hver af disse fire bæredygtighedstyper dækker over.

LÆS OGSÅ: Stephanie fra Nybyggerne - 'Jeg blev tvunget til at købe genbrug'

Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.
Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.

Hvad betyder økologisk bæredygtighed?

Vi lægger ud med den mest velkendte form for bæredygtighed – nemlig den økologiske også kendt som miljømæssig bæredygtighed.

Kort fortalt handler den økologiske bæredygtighed om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Der er herunder fokus på, hvordan vi værner om miljøet og naturen. Som nævnt ovenfor er det ofte
denne form for bæredygtighed, vi bliver præsenteret for i medierne.

Find frugttræer på DBA:

 1. Vejbod, Frit valg 30kr
Solbær, aronia, hindbær, stikkelsbær, Slangehvidløg, bronzefennikel, havemæld

  Vejbod, Frit valg 30kr Solbær, aronia, hindbær, stikkelsbær, Slangehvidløg, bronzefennikel, havemælde, citronmelisse, peberrod… Kasse med grønt i sæson Alt økologisk Jeg har indimellem overskud af føl

  30,00 kr.04-06-2024
 2. Bronzefennikel, Bronzefennikel i potte
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende

  Bronzefennikel, Bronzefennikel i potte Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium

  30,00 kr.02-06-2024
 3. Solbær, Solbærbusk i potte
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse.

  Solbær, Solbærbusk i potte Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium barbarum Ha

  30,00 kr.02-06-2024
 4. Gul hindbær, Stykpris
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv

  Gul hindbær, Stykpris Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium barbarum Havtorn

  20,00 kr.31-05-2024
 5. Citronmelisse, Stykpris
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skr

  Citronmelisse, Stykpris Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium barbarum Havto

  30,00 kr.31-05-2024
 6. Pærekvæde, Små planter i potte
Stykpris
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierend

  Pærekvæde, Små planter i potte Stykpris Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lyciu

  50,00 kr.31-05-2024

Se alle frugttræer til salg på DBA, her

Hvad betyder økonomisk bæredygtighed?

Den økonomiske bæredygtighed omhandler naturligvis økonomi. Når der tales om økonomisk bæredygtighed menes der, at en given formue skal holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.

Det kan være relevant at anskue økonomisk bæredygtighed ud fra forskellige perspektiver. Som privat person kan du eksempelvis sikre økonomisk bæredygtighed ved at mindske dit forbrug, sælge de ting du ikke længere bruger og eventuelt investere således, at værdien af din formue øges.

Også virksomheder og stater kan arbejder med økonomisk bæredygtighed. 

LÆS OGSÅ:
Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.
Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.

Hvad betyder social bæredygtighed?

Social bæredygtighed beskæftiger sig med, at nuværende og fremtidige generationer kan leve i sunde, inkluderende og velfungerende samfund.

Den sociale bæredygtighed har fokus på inklusion og tryghed for alle uagtet vores forskelligheder – herunder blandt andre samfundsklasse, religion og seksualitet.

Et eksempel herpå er at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse. 

LÆS OGSÅ:
Grete skabte sin grønne oase med dette fund på DBA

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.
Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.

Hvad betyder æstetisk bæredygtighed?

Rosinen i pølseenden – æstetisk bæredygtighed. Denne form for bæredygtighed omhandler, hvordan vi kan sænke vores forbrug ved at arbejde med holdbare materialer samt gennemtænkt og tidløst design.

Den æstetisk bæredygtighed gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Ved at mindske vores forbrug, handle brugt og tidsløst design samt arbejde med slidstærke materialer, der forskønnes med tiden, arbejder vi aktivt mod at nedsætte vores enorme ressourcespild.

Find designermøbler på DBA:

 1. Ole Wanscher, arkitekt Ole Wanscher , Lænestol, Lænestol med fodskammel,af Ole.Wanscher.
Farven er

  Ole Wanscher, arkitekt Ole Wanscher , Lænestol, Lænestol med fodskammel,af Ole.Wanscher. Farven er Mørke Brun. Den meget velholdt. Du er velkommen til at komme og se stolen

  1.500,00 kr.12-06-2024
 2. Arne Jacobsen, Oxford med armlæn, Kontorstol, Arne Jacobsens mest populære model af den ikoniske Oxf

  Arne Jacobsen, Oxford med armlæn, Kontorstol, Arne Jacobsens mest populære model af den ikoniske Oxford kontorstol med armlæn, produceret hos Fritz Hansen, med mærke her fra. Stolen står i virkelig f

  4.799,00 kr.12-06-2024
 3. Anden arkitekt, Robert Wengler picknic stol, Kurvestole foldbare, Robert Wenglers skønne foldbare ku

  Anden arkitekt, Robert Wengler picknic stol, Kurvestole foldbare, Robert Wenglers skønne foldbare kurvestole/strandstole/picnic-stole fra 60’erne. Flet intakt og monteret med nyere remme i kærnelæder.

  6.500,00 kr.12-06-2024
 4. Børge Mogensen, Den spanske stol, Den spanske stol, Egetræ og cognacfarvet læder 
Købt 4. april - næ

  Børge Mogensen, Den spanske stol, Den spanske stol, Egetræ og cognacfarvet læder Købt 4. april - nærmest ikke siddet i. Kvittering og garanti medfølger naturligvis

  19.500,00 kr.12-06-2024
 5. Vico Magistretti, Duo, Stol, 2 stk Vico Duo stole i sort.

Stolene har været brugt, men i rigtig fin

  Vico Magistretti, Duo, Stol, 2 stk Vico Duo stole i sort. Stolene har været brugt, men i rigtig fin stand. Samlet pris: 1800,00

  1.800,00 kr.12-06-2024
 6. Don Chadwick, Herman Miller Aeron, Kontorstol, Brugt men i meget fin stand.
Sort Pellicle mesh /Grap

  Don Chadwick, Herman Miller Aeron, Kontorstol, Brugt men i meget fin stand. Sort Pellicle mesh /Graphite stel/ramme. Model B (medium) - Classic. Sædehøjde fra 45 til 60 cm. Forud- og bagud tilt. Pos

  5.500,00 kr.12-06-2024

Se alle designermøbler på DBA – lige her.   

Som du måske kan fornemme, indgår de forskellige former for bæredygtighed i et gensidigt samspil. Kunne du tænke dig at leve mere bæredygtigt – men ved du ikke, hvor du skal starte? Så læs med her, hvor vi giver råd til, hvordan du bliver en mere bæredygtig forbruger.

En helt naturlig måde at sætte en stopper for overforbruget er ved at bo så småt, at du simpelthen ikke har plads til unødvendigt habengut. Småt kan nemlig sagtens være godt. Se for dig selv i videoen nedenfor, hvor Lotte viser dig rundt i sin fine, lille cirkusvogn.


Læs mere om Lotte og cirkusvognen i artiklen, her

Relaterede artikler