Hvad vil det sige at være bæredygtig?
LivsstilUdeliv

Hvad vil det sige at være bæredygtig?

DBA Guide
DBA Guide

Begrebet bæredygtighed bliver brugt i stor stil – men hvad betyder det egentlig? Det kan du blive klogere på i artiklen, her.

Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Begrebet fylder fortsat mere og mere i den politiske debat og samtalerne ved middagsbordet. Og med Greta Thunbergs aktivistiske tilgang til at øge fokusset på klimaforandringerne og den tilhørende enorme mediedækning, er det uundgåeligt ikke at blive konfronteret med begrebet på stort set daglig basis.

Grundet sociale medier og nyhedsmediernes fokus bliver bæredygtighed i bred forstand ofte forbundet med miljø og klima – men faktisk findes der en håndfuld andre former for bæredygtighed.

Ved du eksempelvis hvad social- og æstetisk bæredygtighed betyder? Hvis ikke, kan du blive klogere på det nedenfor, hvor vi tager et nærmere kig på de forskellige former for bæredygtighed og begrebet i sin helhed.

Se sofaer på DBA:

 1. Sofa, stof, 2 pers. , Noora, Noora Sofa
Står som absolut hel ny
Kvittering haves 
Nypris 19.078
Sælg

  Sofa, stof, 2 pers. , Noora, Noora Sofa Står som absolut hel ny Kvittering haves Nypris 19.078 Sælges 25% billigere til 14.309 Se faktura/pris og mål på billederne

  14.309,00 kr.27-09-2023
 2. Sofa, 3 pers. , Møbelkompagniet, Chaiselongsofa fra Møbelkompagniet. Købt februar 2023, således 7 md

  Sofa, 3 pers. , Møbelkompagniet, Chaiselongsofa fra Møbelkompagniet. Købt februar 2023, således 7 mdr gammel. Fremstår som ny. Sælges grundet flytning. Skal afhentes og bæres ned fra 2. sal.

  1.000,00 kr.27-09-2023
 3. Sofa, bomuld, 3 pers. , Vipp, God og robust sofa fra Vipp.
Model: Chimney 
Bordeaux rød
Bomuld
Den e

  Sofa, bomuld, 3 pers. , Vipp, God og robust sofa fra Vipp. Model: Chimney Bordeaux rød Bomuld Den er fire pr gammel. Den er godt brugt og fremstår ikke ny derfor den skarpe pris. Jeg skal af med den

  7.500,00 kr.27-09-2023
 4. Sofa, læder, 3 pers. , Jens Juul Eilersen, Rigtig fin sofa. Ingen slid eller ridser. Er blevet behan

  Sofa, læder, 3 pers. , Jens Juul Eilersen, Rigtig fin sofa. Ingen slid eller ridser. Er blevet behandlet med læderfedt som medfølger.

  10.000,00 kr.27-09-2023
 5. Sofa, 4 pers. , Söderhamn, Mørkegrå/sort stof. I fin stand. Jeg har taget en af siderne af, men den

  Sofa, 4 pers. , Söderhamn, Mørkegrå/sort stof. I fin stand. Jeg har taget en af siderne af, men den følger med, og kan nemt monteres igen.

  2.200,00 kr.27-09-2023
 6. Sofa, 3 pers. , Ikea, Sælges 

Grå ikea sofa sælges 

3 personers 

I skal selv bær den ud i elivato

  Sofa, 3 pers. , Ikea, Sælges Grå ikea sofa sælges 3 personers I skal selv bær den ud i elivator og ned på tralier eller hva vil hente den i Jeg gerene ha de 500 kr kontant da spar sammen til d

  500,00 kr.27-09-2023

Se alle sofaer til salg på DBA, her.

Hvad betyder bæredygtighed?

Bæredygtighed er på alles læber – og begrebet bliver slynget ud i mange forskellige sammenhænge. Måske du af den grund synes, det er vanskeligt at afkode, hvad bæredygtighed egentlig betyder?

Overordnet omfatter bæredygtighed at skabe holdbare, positive betingelser for mennesker, samfund og miljø – både nu og i fremtiden. Der findes forskellige forgreninger af bæredygtighed – herunder økologisk, økonomisk, social og æstetisk.

Alle fire former for bæredygtighed er altså baseret på princippet om at skabe holdbare positive betingelser - men inden for forskellige områder. I det følgende gennemgår vi kort, hvad hver af disse fire bæredygtighedstyper dækker over.

LÆS OGSÅ: Stephanie fra Nybyggerne - 'Jeg blev tvunget til at købe genbrug'

Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.
Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.

Hvad betyder økologisk bæredygtighed?

Vi lægger ud med den mest velkendte form for bæredygtighed – nemlig den økologiske også kendt som miljømæssig bæredygtighed.

Kort fortalt handler den økologiske bæredygtighed om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Der er herunder fokus på, hvordan vi værner om miljøet og naturen. Som nævnt ovenfor er det ofte
denne form for bæredygtighed, vi bliver præsenteret for i medierne.

Find frugttræer på DBA:

 1. Valnøddetræer og Spisekastanje, Valnøddetræer og spisekastanje af høj kvalitet
Vi tilbyder nøddetræe

  Valnøddetræer og Spisekastanje, Valnøddetræer og spisekastanje af høj kvalitet Vi tilbyder nøddetræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et stort udvalg af træer og laver gerne specia

  295,00 kr.09-08-2023
 2. Æbletræer, Æbletræ, Vi tilbyder frugttræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et st

  Æbletræer, Æbletræ, Vi tilbyder frugttræer af høj kvalitet fra vores lille planteskole. Vi har et stort udvalg af sorter og laver gerne specialproduktioner. Herunder kan du se vores udvalg af æbletræ

  195,00 kr.09-08-2023
 3. Frugttræer, 1-års frugttræer på sunde grundstammer.

Jeg har stadig lidt frugttræer tilbage fra året

  Frugttræer, 1-års frugttræer på sunde grundstammer. Jeg har stadig lidt frugttræer tilbage fra årets produktion. De er lavet til at kunne klare den hårde blæst samt knap så gode jord som vi er plaget

  160,00 kr.18-09-2023
 4. Frugttræer, Æbler, pærer og blommer, 150 til 225 cm høje.
3 og 4 års

  Frugttræer, Æbler, pærer og blommer, 150 til 225 cm høje. 3 og 4 års

  150,00 kr.17-09-2023
 5. Kinesisk "dadel" træ

  Kinesisk "dadel" træ

  Frugttræ, Ziziphus jujuba (sorten Lang), Sjældent kinesisk frugttræ sælges. 1,6 - 1,7 m højt. Oprindeligt købt i Tyskland hos der Palmenmann. Har stået i vores have siden 2019. Udvikler ikke frugter i

  600,00 kr.17-09-2023
 6. Frugttræer, Æbler, pærer og blommer, Store frugttræer 175 til 225 cm høje

  Frugttræer, Æbler, pærer og blommer, Store frugttræer 175 til 225 cm høje

  150,00 kr.15-09-2023

Se alle frugttræer til salg på DBA, her

Hvad betyder økonomisk bæredygtighed?

Den økonomiske bæredygtighed omhandler naturligvis økonomi. Når der tales om økonomisk bæredygtighed menes der, at en given formue skal holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.

Det kan være relevant at anskue økonomisk bæredygtighed ud fra forskellige perspektiver. Som privat person kan du eksempelvis sikre økonomisk bæredygtighed ved at mindske dit forbrug, sælge de ting du ikke længere bruger og eventuelt investere således, at værdien af din formue øges.

Også virksomheder og stater kan arbejder med økonomisk bæredygtighed. 

LÆS OGSÅ:
Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.
Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.

Hvad betyder social bæredygtighed?

Social bæredygtighed beskæftiger sig med, at nuværende og fremtidige generationer kan leve i sunde, inkluderende og velfungerende samfund.

Den sociale bæredygtighed har fokus på inklusion og tryghed for alle uagtet vores forskelligheder – herunder blandt andre samfundsklasse, religion og seksualitet.

Et eksempel herpå er at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse. 

LÆS OGSÅ:
Grete skabte sin grønne oase med dette fund på DBA

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.
Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.

Hvad betyder æstetisk bæredygtighed?

Rosinen i pølseenden – æstetisk bæredygtighed. Denne form for bæredygtighed omhandler, hvordan vi kan sænke vores forbrug ved at arbejde med holdbare materialer samt gennemtænkt og tidløst design.

Den æstetisk bæredygtighed gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Ved at mindske vores forbrug, handle brugt og tidsløst design samt arbejde med slidstærke materialer, der forskønnes med tiden, arbejder vi aktivt mod at nedsætte vores enorme ressourcespild.

Find designermøbler på DBA:

 1. Børge Mogensen, stol, BM3238, Den spanske spisebordsstol. Stolen er fremstillet af egetræ og cognac

  Børge Mogensen, stol, BM3238, Den spanske spisebordsstol. Stolen er fremstillet af egetræ og cognac læder farve. Alt er originalt, og stolen er meget fin stand - Stel er helt i top - ingen løse ben

  12.000,00 kr.27-09-2023
 2. Hans J. Wegner, stol, Y stol CH24, Sælger 

6 stk x Hans Wegner Y-stol i sort eg/sort flet
Nypris: 8

  Hans J. Wegner, stol, Y stol CH24, Sælger 6 stk x Hans Wegner Y-stol i sort eg/sort flet Nypris: 8015 kr. pr stk. Alle stole undtagen 1 står som nye uden ridser og har haft stof dutter under for at

  29.895,00 kr.27-09-2023
 3. Hans J. Wegner kinastols hynde af walnut elegance anilin læder

  Hans J. Wegner kinastols hynde af walnut elegance anilin læder

  Hans J. Wegner, Kinastol, Hynde, Hans J. Wegner Kinastols hynde med walnut elegance anilin læder. Kun hynde, stol medfølger ikke.

  2.000,00 kr.23-07-2022
 4. Y stole

  Y stole

  Ch24, Spisebordsstole, Hans J. Wegner, Hans J Wegner’s smukke y stol. Alle ny flettede og i olieret egetræ, læder hynde medfølger. Flot stand. SH 45 cm. Sælges samlet.

  18.000,00 kr.01-09-2023
 5. Hans J. Wegner kinastols hynde af indian red elegance anilin læder

  Hans J. Wegner kinastols hynde af indian red elegance anilin læder

  Hans J. Wegner, Kinastol, Hynde, Hans J. Wegner Kinastols hynde med indidan red elegance anilin læder. Kun hynde, stol medfølger ikke.

  2.000,00 kr.23-07-2022
 6. Bruno mathsson Pernilla stol

  Bruno mathsson Pernilla stol

  Bruno Mathsson, Pernilla lænestol. Designet af Bruno Mathsson. Prisen er 4000,- Ved interesse skriv sms til 20714051 Tags Pernilla Pernila Pernillastol Pernillalænestol Lænestol Stole Stol Læn

  4.000,00 kr.27-09-2023

Se alle designermøbler på DBA – lige her.   

Som du måske kan fornemme, indgår de forskellige former for bæredygtighed i et gensidigt samspil. Kunne du tænke dig at leve mere bæredygtigt – men ved du ikke, hvor du skal starte? Så læs med her, hvor vi giver råd til, hvordan du bliver en mere bæredygtig forbruger.

En helt naturlig måde at sætte en stopper for overforbruget er ved at bo så småt, at du simpelthen ikke har plads til unødvendigt habengut. Småt kan nemlig sagtens være godt. Se for dig selv i videoen nedenfor, hvor Lotte viser dig rundt i sin fine, lille cirkusvogn.


Læs mere om Lotte og cirkusvognen i artiklen, her

Relaterede artikler