Hvad vil det sige at være bæredygtig?
LivsstilUdeliv

Hvad vil det sige at være bæredygtig?

DBA Guide
DBA Guide

Begrebet bæredygtighed bliver brugt i stor stil – men hvad betyder det egentlig? Det kan du blive klogere på i artiklen, her.

Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Begrebet fylder fortsat mere og mere i den politiske debat og samtalerne ved middagsbordet. Og med Greta Thunbergs aktivistiske tilgang til at øge fokusset på klimaforandringerne og den tilhørende enorme mediedækning, er det uundgåeligt ikke at blive konfronteret med begrebet på stort set daglig basis.

Grundet sociale medier og nyhedsmediernes fokus bliver bæredygtighed i bred forstand ofte forbundet med miljø og klima – men faktisk findes der en håndfuld andre former for bæredygtighed.

Ved du eksempelvis hvad social- og æstetisk bæredygtighed betyder? Hvis ikke, kan du blive klogere på det nedenfor, hvor vi tager et nærmere kig på de forskellige former for bæredygtighed og begrebet i sin helhed.

Se sofaer på DBA:

 1. Sofa, 2 pers., Skal hentes senest 18.06! Bud modtages
Ca 120 bred og i god stand

  Sofa, 2 pers., Skal hentes senest 18.06! Bud modtages Ca 120 bred og i god stand

  600,00 kr.16-06-2024
 2. Sofa, andet materiale, 2 pers. , Sofacompany, Virkelig smuk rosa sofa med ben af eg. Betrukket med r

  Sofa, andet materiale, 2 pers. , Sofacompany, Virkelig smuk rosa sofa med ben af eg. Betrukket med rosa stof. H. 84 cm. B. 138 cm. SH. ca. 42 cm. Skal afhentes i Skibby

  3.500,00 kr.16-06-2024
 3. Sofa, læder, 3 pers. , Natuzzi, Hvid læder, ikke brugt ret meget.

  Sofa, læder, 3 pers. , Natuzzi, Hvid læder, ikke brugt ret meget.

  4.000,00 kr.16-06-2024
 4. Sofa, Sofa i alcantara-stof uden pletter. Ikke ryger-hjem. 
Mål: H: 75 x L: 207 x D: 84. Kan afhente

  Sofa, Sofa i alcantara-stof uden pletter. Ikke ryger-hjem. Mål: H: 75 x L: 207 x D: 84. Kan afhentes i Løkken.

  700,00 kr.16-06-2024
 5. Sofa, læderlook, 3 pers., Sofa læder/læderlook. 3 Personers. Ganske fin stand, trænger til en klud o

  Sofa, læderlook, 3 pers., Sofa læder/læderlook. 3 Personers. Ganske fin stand, trænger til en klud og støvsugning. Skal hentes i Slet ved Aarhus.

  500,00 kr.16-06-2024
 6. Sofa, fløjl, 3 pers., Smuk og næsten ubrugt 3-pers. kvalitetssofa (har stået som udstilling)
Farven

  Sofa, fløjl, 3 pers., Smuk og næsten ubrugt 3-pers. kvalitetssofa (har stået som udstilling) Farven er råhvid og materialet er glat fløjl. Sofaen måler L: 200, B: 85, H70 cm/80 cm. Siddehøjden er 45 c

  2.500,00 kr.16-06-2024

Se alle sofaer til salg på DBA, her.

Hvad betyder bæredygtighed?

Bæredygtighed er på alles læber – og begrebet bliver slynget ud i mange forskellige sammenhænge. Måske du af den grund synes, det er vanskeligt at afkode, hvad bæredygtighed egentlig betyder?

Overordnet omfatter bæredygtighed at skabe holdbare, positive betingelser for mennesker, samfund og miljø – både nu og i fremtiden. Der findes forskellige forgreninger af bæredygtighed – herunder økologisk, økonomisk, social og æstetisk.

Alle fire former for bæredygtighed er altså baseret på princippet om at skabe holdbare positive betingelser - men inden for forskellige områder. I det følgende gennemgår vi kort, hvad hver af disse fire bæredygtighedstyper dækker over.

LÆS OGSÅ: Stephanie fra Nybyggerne - 'Jeg blev tvunget til at købe genbrug'

Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.
Se hvordan Stephanie indrettede sit Nybygger-hjem med skønne genbrugsfund. Du kan læse mere om Stephanie og hendes genbrugs-Nybygger-hjem via linket over billedet.

Hvad betyder økologisk bæredygtighed?

Vi lægger ud med den mest velkendte form for bæredygtighed – nemlig den økologiske også kendt som miljømæssig bæredygtighed.

Kort fortalt handler den økologiske bæredygtighed om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Der er herunder fokus på, hvordan vi værner om miljøet og naturen. Som nævnt ovenfor er det ofte
denne form for bæredygtighed, vi bliver præsenteret for i medierne.

Find frugttræer på DBA:

 1. Vejbod, Vejbod med æg, grønt og planter
Frit valg 30kr:
Solbær, aronia, hindbær, stikkelsbær, Slange

  Vejbod, Vejbod med æg, grønt og planter Frit valg 30kr: Solbær, aronia, hindbær, stikkelsbær, Slangehvidløg, bronzefennikel, havemælde, citronmelisse, peberrod… Kasse med udvalg af grønt i sæson- (kål

  20,00 kr.16-06-2024
 2. Vejbod, Vejbod med æg, grønt og planter
Frit valg 30kr:
Solbær, aronia, hindbær, stikkelsbær, Slange

  Vejbod, Vejbod med æg, grønt og planter Frit valg 30kr: Solbær, aronia, hindbær, stikkelsbær, Slangehvidløg, bronzefennikel, havemælde, citronmelisse, peberrod… Kasse med udvalg af grønt i sæson- (kål

  30,00 kr.04-06-2024
 3. Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter

  Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter

  Kunstigt træ, Citrontræ, Citrontræ 185 cm med 291 blade og 9 frugter Flot kunstigt frugttræ med naturstamme i ekstra god kvalitet. Smukt, detaljeret og ekstremt imponerende kunstigt frugttræ i den e

  1.895,00 kr.10-09-2021
 4. Bronzefennikel, Bronzefennikel i potte
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende

  Bronzefennikel, Bronzefennikel i potte Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium

  30,00 kr.02-06-2024
 5. Solbær, Solbærbusk i potte
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse.

  Solbær, Solbærbusk i potte Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium barbarum Ha

  30,00 kr.02-06-2024
 6. Gul hindbær, Stykpris
Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv

  Gul hindbær, Stykpris Jeg har indimellem overskud af følgende planter, i varierende størrelse. Skriv og hør nærmere. Bær: Aronia, surbær, Aronia melanocarpa Gojibær, bukketorn, Lycium barbarum Havtorn

  20,00 kr.31-05-2024

Se alle frugttræer til salg på DBA, her

Hvad betyder økonomisk bæredygtighed?

Den økonomiske bæredygtighed omhandler naturligvis økonomi. Når der tales om økonomisk bæredygtighed menes der, at en given formue skal holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.

Det kan være relevant at anskue økonomisk bæredygtighed ud fra forskellige perspektiver. Som privat person kan du eksempelvis sikre økonomisk bæredygtighed ved at mindske dit forbrug, sælge de ting du ikke længere bruger og eventuelt investere således, at værdien af din formue øges.

Også virksomheder og stater kan arbejder med økonomisk bæredygtighed. 

LÆS OGSÅ:
Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn fra DBA

Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.
Brinja og Michael købte en 100 år gammel cirkusvogn på DBA – og i dag danner den ramme om deres forretning, liv og parløb.

Hvad betyder social bæredygtighed?

Social bæredygtighed beskæftiger sig med, at nuværende og fremtidige generationer kan leve i sunde, inkluderende og velfungerende samfund.

Den sociale bæredygtighed har fokus på inklusion og tryghed for alle uagtet vores forskelligheder – herunder blandt andre samfundsklasse, religion og seksualitet.

Et eksempel herpå er at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse. 

LÆS OGSÅ:
Grete skabte sin grønne oase med dette fund på DBA

Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.
Der hviler en sydlandsk stemning over haven i Varde, hvor Grete Sand Riber og hendes mand Preben Larsen har skabt en grøn oase.

Hvad betyder æstetisk bæredygtighed?

Rosinen i pølseenden – æstetisk bæredygtighed. Denne form for bæredygtighed omhandler, hvordan vi kan sænke vores forbrug ved at arbejde med holdbare materialer samt gennemtænkt og tidløst design.

Den æstetisk bæredygtighed gør op med brug-og-smid-væk-kulturen. Ved at mindske vores forbrug, handle brugt og tidsløst design samt arbejde med slidstærke materialer, der forskønnes med tiden, arbejder vi aktivt mod at nedsætte vores enorme ressourcespild.

Find designermøbler på DBA:

 1. Anden arkitekt, Harpestolen, Lænestol, Harpestolen af Jørgen Høvelskov i originalt oplag, produceret

  Anden arkitekt, Harpestolen, Lænestol, Harpestolen af Jørgen Høvelskov i originalt oplag, produceret af Christensen & Larsen. Unik mulighed for at erhverve en original Harpestol, designet af Jørgen H

  20.000,00 kr.16-06-2024
 2. Arne Jacobsen, Syver, Flot og velholdt, 7’er stol, Fritz Hansen, anno 1988 og 1990. Forhøjerben have

  Arne Jacobsen, Syver, Flot og velholdt, 7’er stol, Fritz Hansen, anno 1988 og 1990. Forhøjerben haves. 2. stk. sælges.

  1.700,00 kr.16-06-2024
 3. Hans J. Wegner, stol, Y-stol, 6 stk y-stole - sortlakeret - med læderhynder, velholdte med få brugss

  Hans J. Wegner, stol, Y-stol, 6 stk y-stole - sortlakeret - med læderhynder, velholdte med få brugsspor - sælges kun samlet - samlet pris 15.000 kr.

  15.000,00 kr.16-06-2024
 4. Anden arkitekt, IKEA ‘Skye’ lounge chair, Lounge stol, Tord Björklund for IKEA lounge stol i cogna

  Anden arkitekt, IKEA ‘Skye’ lounge chair, Lounge stol, Tord Björklund for IKEA lounge stol i cognacfarvet læder. Fremstår i patineret stand med mindre pletter og brugsspor.

  500,00 kr.16-06-2024
 5. Bent Hansen, stol, Premium, 6 stk. Bent Hansen Premium spisebordstole i sort læder med drejestel, i

  Bent Hansen, stol, Premium, 6 stk. Bent Hansen Premium spisebordstole i sort læder med drejestel, i rigtig flot stand. Sælges samlet til 30.000 kr.

  30.000,00 kr.16-06-2024
 6. Arne Jacobsen, stol, Arne Jacobsen
Fritz Hansen
Syverstol.
Med stof på sæde og ryg.
3 stk.
Faste i r

  Arne Jacobsen, stol, Arne Jacobsen Fritz Hansen Syverstol. Med stof på sæde og ryg. 3 stk. Faste i ryggen.

  1.900,00 kr.16-06-2024

Se alle designermøbler på DBA – lige her.   

Som du måske kan fornemme, indgår de forskellige former for bæredygtighed i et gensidigt samspil. Kunne du tænke dig at leve mere bæredygtigt – men ved du ikke, hvor du skal starte? Så læs med her, hvor vi giver råd til, hvordan du bliver en mere bæredygtig forbruger.

En helt naturlig måde at sætte en stopper for overforbruget er ved at bo så småt, at du simpelthen ikke har plads til unødvendigt habengut. Småt kan nemlig sagtens være godt. Se for dig selv i videoen nedenfor, hvor Lotte viser dig rundt i sin fine, lille cirkusvogn.


Læs mere om Lotte og cirkusvognen i artiklen, her

Relaterede artikler