Historien bag… Aviator-solbrillerne

Historien bag… Aviator-solbrillerne

Af By 9PR // 9PR.DK / 12. maj 2016

Historien bag… Aviator-solbrillerne

De er en af de mest ikoniske typer af solbriller – og de fleste ser Tom Cruise i Top Gun eller Daniel Craig, som James Bond i Quantum of Solace, for sig, når de tænker på aviator-solbriller. Men vidste du, at solbrillemodellen stammer helt tilbage fra 30’erne og at de oprindeligt havde grønt glas og plastik-ramme?

DBA Guide - Aviator solbriller

Det og meget mere fortæller vi dig om her, så du har styr på dine cool facts, næste gang du har et par på. Og så sørger vi selvfølgelig for, at du nederst kan finde nogle af de mange pilotsolbriller, der er til salg på DBA.

  • Kendetegnene ved et par aviator-solbriller er et tyndt metalstel, en dobbelt – eller nogle gange tredobbelt – bro hen over næsen og store konkave linser, der dækker hele øjenområdet, med mørkt glas og nogle gange med spejleffekt.
  • Hullet i stellet, over næsen, bliver kaldt for et ”bullet hole” eller på dansk, et skudhul.
  • De ikoniske solbriller blev oprindeligt lavet af det amerikanske firma Bausch & Lomb i 1936, til hærens piloter, der klagede over hovedpine og kvalme, på grund af det meget klare blå og hvide lys de blev udsat for, når de fløj over skyerne. De første udgaver havde plastikstel og grønne glas.
  • I 1937 startede Bausch & Lomb brandet Ray-Ban og tog patent på pilotsolbrillerne, nu med tyndt metalstel, under navnet ”Ray-Ban Aviators”.
DBA Guide Aviator solbriller
  • Det var den amerikanske general Douglas McArthur, der gjorde denne type solbriller populære i den brede befolkning, efter avisfotografer tog billeder af ham, da han gik i land på Filipinerne under 2. Verdenskrig. En fast del af hans look var nemlig uniformskasket, majspibe og aviator-solbriller!
  • Denne solbrille-model forsvandt lidt igen i 40’erne og 50’erne, men de fik en revival, som en fast del af looket hos 60’ernes subkultur, da metastellet blev foretrukket over plastik. Det smittede af og i slut 60’erne og i 70’erne blev de mainstream – og for de fleste blev de synonym med disco-tiden. Faktisk blev de så populære, at folk fik dem med styrke i, for at kunne bruge dem som almindelige briller.
  • 80’erne var en hård tid for hele solbrille-industrien, da der kom en modreaktion mod 70’ernes look. Og for at gøre noget ved det, lavede Ray-Ban nogle dyre aftaler om produkt-placering, der resulterede i ikoniske solbrille-looks i film som Cobra, Blues Brothers, Risky Business – og selvfølgelig med aviator-modellen i Top Gun. Faktisk gjorde Top Gun at Ray-Bans salg af denne model steg med 40% det år.
  • Igen i 90’erne var der lidt udfordringer for Ray-Ban, men pilotsobrillerne blev lavet af næsten alle brands, og hippielooket, der kom frem i starten af 00’erne, gjorde dem igen meget populære, ligesom MTV-serien Jack Ass var med til at booste deres popularitet.

Med så mange år på bagen kan aviator-solbrillerne kun kaldes en klassiker – og du kan finde dem fra nærmest alle solbrillemærker. Du kan selvfølgelig også finde dem her på DBA, bare se galleriet her over.