Guide: Sådan spotter du keramik af værdi
LivsstilBolig

Guide: Sådan spotter du keramik af værdi

DBA Guide
DBA Guide

Hvis du vil købe keramik, du kan sælge dyrere om nogle år, skal du gå i en bue unden om Arne Bang, Palshus og Preben Brandt Larsen. I store træk. Til gengæld kan du stadig nå at købe noget fra Eva Stæhr Nielsen til en god pris. Hun er dog på vej til at blive meget populær.

80.000 kr.. Så mange penge har 35-årige Christian Jakobsen fra København brugt på at købe keramik. Som mimimum.

I dag tæller hans samling ca. 400 styk, og hvis han solgte den i dag, kunne han få omkring 160.000 kr. for samlingen, vurderer Christian Jakobsen.

Blandt andet har han investeret 200 kr. i en Royal Copenhagen-figur, som i dag er 3.000-4.000 kr. værd. Mellem 6.000-10.000 kr. ville han derimod kunne få for den figur fra Bing & Grøndahl, som han spottede på DBA til 200 kr. Den blev desværre solgt for næsen af ham.

- Man kan stadig være heldig at gøre gode scoops inden for keramik. Det kan man ikke med møbler. Folk har for meget viden på dét område, fortæller Christian Jakobsen.

Har du imodsætning til Christian Jakobsen svært ved at spotte hvilket keramik, det er pengene værd? Eller er du i tvivl om, hvorvidt du bliver taget ved næsen, når du giver 400 kr. for et givent stykke keramik på et loppemarked? Så er det nu, du skal læse med.

For vi har fået keramik-samleren til at guide dig gennem junglen af keramik. Her får du også svar på hvilke typer keramik, du skal investere i i dag, hvis du vil kunne sælge det for det dobbelte om nogle år – eller hvis du blot vil undgå at sælge det for billigt her og nu.

Keramik til en høj værdi til salg på DBA:

 1. Keramik, Relief , Pipin Henderson, Pipin Henderson stentøj relief i metalramme.

Enkelte mindre afsl

  Keramik, Relief , Pipin Henderson, Pipin Henderson stentøj relief i metalramme. Enkelte mindre afslag. Mål: H: 48 cm B: 41 cm D: 5 cm “PRISEN ER FAST” BUD BESVARES IKKE. (kan sendes på købers re

  5.000,00 kr.29-03-2023
 2. Keramik, Vase, Axel Salto, Smuk Salto vase.

Meget fin stand uden defekter.

H: 26 cm.
B: 14 cm.

  Keramik, Vase, Axel Salto, Smuk Salto vase. Meget fin stand uden defekter. H: 26 cm. B: 14 cm.

  35.000,00 kr.20-02-2023
 3. Keramik, Kaffestel, Cordial, Cordial. Design af Jens Harald Quistgaard. Nissen & Kronjyden, Bing og

  Keramik, Kaffestel, Cordial, Cordial. Design af Jens Harald Quistgaard. Nissen & Kronjyden, Bing og Grøndahl. Se antal på sidste billede. Byd gerne og realistisk ??

  5.000,00 kr.23-03-2023
 4. Keramik, Skål, Arne Bang, Flot skål fra Arne Bang.

Der er ingen model nummer og har aldrig set den

  Keramik, Skål, Arne Bang, Flot skål fra Arne Bang. Der er ingen model nummer og har aldrig set den før, så går ud fra unika. Der er lidt skævhed fra produktion - se billede hvor den står på bord. F

  6.500,00 kr.21-03-2023
 5. Keramik, Vase, Saxbo, Utrolig flot grøn Saxbo vase (efter min vinden en unika da der ikke er model n

  Keramik, Vase, Saxbo, Utrolig flot grøn Saxbo vase (efter min vinden en unika da der ikke er model nummer i bunden). Flot stand - se billeder. Måler ca 17x16 cm. Fast pris.

  7.000,00 kr.21-03-2023
 6. Søger keramik fra Axel Salto i stil med denne, skåle, vaser..

  Søger keramik fra Axel Salto i stil med denne, skåle, vaser..

  Keramik, Skål, Axel Salto for Royal Copenhagen, Vi søger lignende, og køber til gode priser. Axel Salto for Royal Copenhagen Skål i perfekt stand. Signeret og nummeret ´5´. Højde 13,5 cm, diam. 24 cm

  58.000,00 kr.25-07-2020

I skrivende stund er der 13.958 annoncer med keramik til salg på DBA, og 26 af annoncerne står til en pris på over 5.000 kroner.

Køb dette keramik NU, for om lidt er det steget voldsomt i værdi

Et kendt keramikernavn, som stadigt er lidt ’up and coming’ er eksempelvis Eva Stæhr-Nielsen. Fra cirka 1939 arbejdede hun på stentøjsfabrikken Saxbo i Herlev og senere på Royal Copenhagen. Og det er især dén slags, der kan få keramikere til at stige i popularitet
fortæller Christian Jakobsen og uddyber:

- Hvis keramikeren har haft eget værksted, arbejdet for nogle af de store, kendte fabrikker, haft udstillinger eller har haft udenlandsophold, har det betydning for værdien.

Du kan nemt slå keramikernes initialer op og søge på, hvem de har arbejdet for, eller om de har haft eget værksted.

Christian Jakobsen holder selv et vågent øje med keramik fra Eva Stæhr-Nielsen, men han når ikke altid at slå til i tide:

- Jeg så engang en gigantisk gulvvase fra Eva Stæhr-Nielsen. Jeg kastede mig over tastaturet og bød i vildelse. Men jeg nåede det ikke. Den blev solgt på sekundet, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Deobra fik en kæreste gennem DBA

Eva Stæhr-Nielsen-skål fra Royal Copenhagen. En skål, der er en del af Christian Jakobsens samling. Indtil videre. Christian Jakobsen kunne godt finde på at sælge den en dag
Eva Stæhr-Nielsen-skål fra Royal Copenhagen. En skål, der er en del af Christian Jakobsens samling. Indtil videre. Christian Jakobsen kunne godt finde på at sælge den en dag

Keramik fra dette populære brand er og bliver dyrt

Er du ved at tabe kæben, når sælgeren på loppemarkedet forlanger 600 kr. for en keramik-figur? Hvis stemplet i bunden afslører, at keramikken er fra Royal Copenhagen, er der en god grund til den kostbare pris.
For kreationer fra anerkendte mærker som Royal Copenhagen er høje i kurs. Stadig. Så sælg aldrig noget fra det velkendte brand, før du har googlet dig til prisniveauet.

Christian Jakobsen har også en forklaring på, hvorfor Royal Copenhagen holder sig på toppen:

Keramik er et kunstobjekt. Som malerier er det for kunstsamlere. Førhen så man det nok mest som en brugsgenstand. Men nu begynder flere at se det som en kunstgenstand. Det er håndværk. Og her er flere af de gamle keramikere fra steder som Royal Copenhagen i høj kurs, fordi de forener det praktiske med det æstetiske.

Keramik fra Royal Copenhagen til salg på DBA:

 1. Royal Copenhagen figur

Siddende vaskebjørn

  Royal Copenhagen figur Siddende vaskebjørn

  Porcelæn, Royal Copenhagen figur Siddende vaskebjørn, Royal Copenhagen figur Siddende vaskebjørn, Royal Copenhagen figur, siddende vaskebjørn. Dekorationsnummer 053. 1. sortering. Højde 9,5 cm.

  300,00 kr.28-02-2023
 2. Blåkant

Lille rund skål 8,5 cm.

  Blåkant Lille rund skål 8,5 cm.

  Porcelæn, Blåkant Lille rund skål 8,5 cm., Blåkant Lille rund skål 8,5 cm., Royal Copenhagen Blåkant, lille rund skål. Designet af Grethe Meyer i 1965. Dekorationsnummer 3074-4. 1. sortering. Di

  200,00 kr.30-03-2023
 3. Blåkant

Smørskål

  Blåkant Smørskål

  Porcelæn, Blåkant Smørskål, Blåkant Smørskål, Royal Copenhagen Blåkant, smørskål. Dekorationsnummer 3094 eller nyere nummer 206. 2. sortering. Måler 13,5 x 9,0 cm. Der er to bitte små pletter in

  475,00 kr.30-03-2023
 4. Royal Copenhagen

Stort årskrus 1977

  Royal Copenhagen Stort årskrus 1977

  Porcelæn, Royal Copenhagen Stort årskrus 1977, Royal Copenhagen Stort årskrus 1977, Royal Copenhagen, stort årskrus fra 1977. Designet af Inge-Lise Koefoed. 1. sortering men uden sølvplade. Højde

  150,00 kr.03-11-2022
 5. Kronjyden Blå Azur Fad På Fod

  Kronjyden Blå Azur Fad På Fod

  Stentøj, fad, Kronjyden , Kronjyden Blå Azur fad på fod, Måler 19,3cm i diameter og fod 1cm høj. Designet af Jens Harald Quistgaard. Hel og fin stand Pris 495kr. Prisen er fast Vi sender for 50kr p

  495,00 kr.29-04-2022
 6. Musselmalet Riflet Hotelporcelæn

Stegefad 26 cm. fra 1923

  Musselmalet Riflet Hotelporcelæn Stegefad 26 cm. fra 1923

  Porcelæn, Musselmalet Riflet Hotelporcelæn Stegefad 26 cm. , Musselmalet Riflet Hotelporcelæn Stegefad 26 cm. , Royal Copenhagen Musselmalet Riflet Jernporcelæn, lille stegefad. Af fabriksmærket ka

  750,00 kr.28-02-2023

269 keramik-annoncer med Royal Copenhagen er netop nu til salg på DBA. Og vil du kun give maksimum 200 kroner for et stykke keramik fra Royal Copenhagen, har du lige nu 102 muligheder at vælge imellem.

Men du kan være heldig at støde på et godt tilbud på brugtmarkedet:

Christian Jakobsens bedste køb er en Jørgen Mogensen-vase, der er unika og fra Royal Copenhagen. Da Christian Jakobsen så annoncen på DBA, skrev han øjeblikkeligt til sælgeren. Vasen var udbudt til 700 kr., og Christian Jakobsen havde aldrig set den før. Han besluttede sig for at drøne ud af døren med det samme. Og det var klogt. Da han nåede frem og købte den, fortalte sælger, at han i mellemtiden var blevet budt op til 3.000 kr. for vasen.

- Sælgeren skrev til mig, at rigtig mange havde skrevet på annoncen. Men eftersom jeg var den første, der havde kontaktet ham, ville han gemme vasen til mig, fortæller Christian Jakobsen og tilføjer:

- Jeg var helt vild med vasens formsprog, men anede ikke, hvad den var værd. Jeg vidste bare, det skulle være min.

Christian Jakobsen er i dag meget glad og taknemmelig for, at sælger holdt den til ham.

- Jeg har den stadig. Jeg vil aldrig af med den, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan rydder du op med Marie Kondo

Denne vase er fra Royal Copenhagen, designet af Jørgen Mogensen. Den er en del af Christian Jakobsens samling
Denne vase er fra Royal Copenhagen, designet af Jørgen Mogensen. Den er en del af Christian Jakobsens samling
Faddet her tilhører også Christian Jakobsen. Det er designet af Carl Halier for Royal Copenhagen. Det er udført i den glassur, der hedder ’Sung’
Faddet her tilhører også Christian Jakobsen. Det er designet af Carl Halier for Royal Copenhagen. Det er udført i den glassur, der hedder ’Sung’

Keramik, der er for dyrt til Christian Jakobsens smag

Generelt er de bornholmske keramikere ofte i høj kurs. Især de gamle, fortæller Christian Jakobsen.

Derudover er det meste fra Bing & Grøndahl er fortsat i høj kurs. For det er også et eksempel på et anerkendt brand, som de fleste kender og forbinder med højt niveau.

For Christian Jakobsen er de fleste af de anerkendte brands dog blevet for dyre til, at han vil investere i dem. Hvis han skal være heldig at vinde penge på det, vil det kræve, at han gemmer det i mange år. 

Saxbo er eksempelvis blevet for dyrt for mig. Og jeg lader også rigtig meget Royal Copenhagen gå, fordi det bliver for dyrt
fortæller Christian Jakobsen.

Også keramik fra Arne Bang og Palshus Chamotte er i høj kurs i dag. Hvis du finder noget af deres keramik på et loppemarked til en dyr pris, bliver du altså ikke snydt ved at punge ud, men så skal du ikke regne med at tjene det store på det.

nne vase fra Arne Bang har Christian Jakobsen haft til salg. Vasen hedder nr 37, og Christian Jakobsen er især begejstret for vasens flotte glassur
nne vase fra Arne Bang har Christian Jakobsen haft til salg. Vasen hedder nr 37, og Christian Jakobsen er især begejstret for vasens flotte glassur
Blå vase fra Palshus Chamotte. Vasen har Christian netop nu til salg. Han skriver: ’ Lækker blå Palshus Chamotte-vase i perfekt stand og måler 16 centimeter i højden og cirka det samme i diameter.’
Blå vase fra Palshus Chamotte. Vasen har Christian netop nu til salg. Han skriver: ’ Lækker blå Palshus Chamotte-vase i perfekt stand og måler 16 centimeter i højden og cirka det samme i diameter.’

Keramik fra Arne Bang på DBA:

 1. Keramik, Skål, Arne Bang, Elegant skål af Arne Bang
Skål med decor af løv og bladværk. 
Mærket logo

  Keramik, Skål, Arne Bang, Elegant skål af Arne Bang Skål med decor af løv og bladværk. Mærket logo AB og 336 Lille afslag på ene blad ( se fotos ). Ellers i fin stand uden revner, skår eller andet

  850,00 kr.29-03-2023
 2. Keramik, Fad, Michael Andersen, Et meget flot sjældent stort Michael Andersen fad i perfekt stand, i

  Keramik, Fad, Michael Andersen, Et meget flot sjældent stort Michael Andersen fad i perfekt stand, i skønne jordfarver. Mål: Ø 34 x H 9,0 cm. Sælges for 900,- kr. Obs… Se også mine andre annoncer, A

  900,00 kr.28-03-2023
 3. Glas, Lysestage / hurricane, Holmegaard, Flot stor hurricane kaldet West Indian, af B. Waagepetersen

  Glas, Lysestage / hurricane, Holmegaard, Flot stor hurricane kaldet West Indian, af B. Waagepetersen for Holmegaard, 1965 - med slebet motiv af tobaksplante efter skitse af Arne Bang, 1957 Hurricane'

  200,00 kr.27-03-2023
 4. Keramik, Skål, Jacob Bang sælges billigt, Skål udført af stentøj med grøn glasur med grålig skær. Fi

  Keramik, Skål, Jacob Bang sælges billigt, Skål udført af stentøj med grøn glasur med grålig skær. Fin indridset motiver. Udført og signeret af Jacob Bang (Arne Bangs søn) samt monogram for Arne Bang.

  750,00 kr.15-02-2023
 5. Vase, Blomstervase, Arne Bang / Holmegaard, Holmegaard vase med indridset tobaksplante, motiv tegnet

  Vase, Blomstervase, Arne Bang / Holmegaard, Holmegaard vase med indridset tobaksplante, motiv tegnet af Arne Bang. Signeret Chr. Augustinus tobaksfabrikker samt AB logo. Flot stand!

  300,00 kr.23-01-2023
 6. Keramik, Vase, Jens Pedersen, En skøn vase af Jens Pedersen Keramik ( Signeret,) i en meget skøn mør

  Keramik, Vase, Jens Pedersen, En skøn vase af Jens Pedersen Keramik ( Signeret,) i en meget skøn mørk okse-farvet glød, med meget spil i. Fra år. 1930 - 1944z Mål: H 10 x Ø 9,5 cm. Står rigtig flot.

  600,00 kr.02-01-2023

Klik her for at finde Arne Bang-keramik på DBA. Priserne ligger fra 75 kroner til 6.000 kroner.

Dette ”undertippede” keramik er steget voldsomt i værdi

Det er ikke kun de velkendte brands, der er noget ved musikken inden for keramik. Også produktioner fra andre keramikere som uindvigede ikke har hørt om før, kan du nu høste gode fortjenester på: 

Preben Brandt Larsen har ikke en stor produktion. Da jeg fandt hans keramik på DBA for 3 år siden, gav jeg mellem 50-100 kr. for det. Nu ligger hans keramik til 700 kr. og de store ting til 3.000 kr.. Det er steget meget i værdi. Men det er også blevet sværere at finde
fortæller Christian Jakobsen.

Andre keramikere, hvis ting du ikke må sælge for billigt, er Gudrum Agnete Tryde Eriksen, også bedre kendt som ’Gutte Eriksen’ og alt fra Nymølle.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Lego er en bedre invetering end obligationer

Billedet forestiller Christian Jakobsens keramik-vase fra Nymølle, designet af Alex Brüel
Billedet forestiller Christian Jakobsens keramik-vase fra Nymølle, designet af Alex Brüel

Dette er også vigtigt for, om dit keramik er noget værd

- Det er især typisk de ældre ting, der bliver mange penge værd. Dels fordi de ikke kan produceres mere. Men også fordi, nogle kemikaliesammensætninger skaber en bestemt slags glasur, der ikke må anvendes mere, fortæller Christian Jakobsen.

Det kan dog være svært at se på selve keramikken, hvornår den er fra. Der står langt fra altid årstal i bunden. Derfor skal du først og fremmest have lokaliseret selve keramikeren. Herfra kan du tjekke, i hvilken periode denne var aktiv, og om de havde særlige kendetegn.

Især er 1950’erne og 1960’erne eftetragtet i dag.

Et eksempel på ældrere keramikere, som Christian Jakobsen holder særligt meget af, er Axel Brüel fra Nymølle og Preben Brandt Larsen.

Sidstnævntes keramik var ukendt for bare 3 år siden. I dag er han som skrevet blevet mere populær, og derfor er hans keramik steget i værdi.

LÆS OGSÅ: Her er den ting, vi ejer i længst tid

Her kan du se noget af keramiksamlerens Preben Brand Larsen-keramik
Her kan du se noget af keramiksamlerens Preben Brand Larsen-keramik

Du kan finde keramik fra Alex Brüel ved at klikke her. Der er også en masse andet fra Axel Brüel til salg på DBA.

Dette keramik går Christian Jakobsen selv efter

I stedet for Saxbo og Royal Copenhagen går jeg hellere efter L. Hjorth eller Nymølle. Dem kan jeg faktisk også bedre lide
siger Christian Jakobsen.

Han køber dog kun keramik fra Hjorth, hvis det er figurerne. For dem er der ikke særlig mange, der har interesse i i dag. Dem kan du derfor også med fordel investere i.

LÆS OGSÅ: Sådan får du besked, når der er gratis ting på DBA nær dig

Her ses en sjælden L. Hjort-figur i Christian Jakobsens samling. Figuren er designet af Gertrud Kudielka
Her ses en sjælden L. Hjort-figur i Christian Jakobsens samling. Figuren er designet af Gertrud Kudielka

Om Christian

Christian Jakobsens samling fylder, hvad der svarer til omkring 13 flyttekasser med keramik, men kun de 5 står pakket. Resten af samlingen står fremme i hjemmet.

- Det hober sig jo bare op. Det er også det, min kæreste hader. Det er lidt en samlermani, fortæller Christian Jakobsen.

Nogle ting i samlingen skiller Christian Jakobsen sig aldrig af med, mens han videresælger andre, fordi de alligevel ikke var sagen, eller fordi han vil skabe plads til nye, keramiske fund.

- Det sjove ved at samle på keramik er selve jagten: Jeg har ikke set det, jeg ønsker mig allermest endnu. Det er det, der gør jagten sjov. Og på en måde, håber jeg aldrig, jeg finder det, fortæller han.

Keramik til salg på DBA:

 1. Keramik, Svane, Keramik Svane. Danmark står i bunden. Den er rigtig flot til at have smykker i. Læng

  Keramik, Svane, Keramik Svane. Danmark står i bunden. Den er rigtig flot til at have smykker i. Længde 11 cm. Højde 10,5 cm.

  200,00 kr.29-03-2023
 2. Keramik, Skjuler Urtepotteskjuler W Germany West Germany, Stor, prægtig skjuler fra vesttyske Dümler

  Keramik, Skjuler Urtepotteskjuler W Germany West Germany, Stor, prægtig skjuler fra vesttyske Dümler & Breiden (gætter vi på). Den måler 14/15 cm og er i super flot stand. Bed gerne om flere billeder

  110,00 kr.29-03-2023
 3. Keramik, BACA Royal copenhagen Vase og 2 fade, Vaitage Vase og 2 fade. (LÆS TEKST) 719/3207. Retro i

  Keramik, BACA Royal copenhagen Vase og 2 fade, Vaitage Vase og 2 fade. (LÆS TEKST) 719/3207. Retro i Vase: gyldne brune farver med mønster af fisk på alle 4 sider. 13,5 cm. høj og 9,5 cm. bred. Design

  135,00 kr.29-03-2023
 4. Keramik, Michael Andersen, Flot og fejlfri Michael Andersen keramik skål lidt kantet i design i flot

  Keramik, Michael Andersen, Flot og fejlfri Michael Andersen keramik skål lidt kantet i design i flot mix af grønne nuancere højde 8 cm diameter 10 cm. ( sender med GLS )

  375,00 kr.29-03-2023
 5. Keramik, RETRO - "Krystal-askebæger" fra Johgus, 40-mands askebæger fra "Krystal Bodega" i Rønne.

  Keramik, RETRO - "Krystal-askebæger" fra Johgus, 40-mands askebæger fra "Krystal Bodega" i Rønne. Ægte nostalgi-objekt uanset om man ikke længere ryger - eller kender "Krystallen." Betragt det som

  125,00 kr.29-03-2023
 6. Keramik, Michael Andersen, Flot og fejlfri lille miniature keramik rundkirke fra Michael Andersen hø

  Keramik, Michael Andersen, Flot og fejlfri lille miniature keramik rundkirke fra Michael Andersen højde 2,5 cm (sender med GLS )

  75,00 kr.29-03-2023

2.558 annoncer med keramik til salg kan du lige nu finde i kategorien ’Diverse samlinger og objekter’.

Det var Christians keramik-råd, men vi har masser af andre relevante artikler for dig på DBA Guide.

Du kan for eksempel læse dig frem til, hvilken kendis der køber sit tøj i Føtex og elsker at handle brugt. Det kan du få svaret på i denne artikel.

Har du svært ved at holde styr på familiens nøgler? Med dette smarte trick får du nemt overblik – og samtidig kan dig og dine børn laven en hyggelig aktivitet sammen.

Eller du kan blive klogere på, hvordan du mest nænsomt og lettest fjerner stearinpletter fra din bordplade i videoen herunder.


Læs mere om vores stearin-guide i artiklen, her.

Relaterede artikler