Guide: Sådan spotter du keramik af værdi
LivsstilBolig

Guide: Sådan spotter du keramik af værdi

DBA Guide
DBA Guide

Hvis du vil købe keramik, du kan sælge dyrere om nogle år, skal du gå i en bue unden om Arne Bang, Palshus og Preben Brandt Larsen. I store træk. Til gengæld kan du stadig nå at købe noget fra Eva Stæhr Nielsen til en god pris. Hun er dog på vej til at blive meget populær.

80.000 kr.. Så mange penge har 35-årige Christian Jakobsen fra København brugt på at købe keramik. Som mimimum.

I dag tæller hans samling ca. 400 styk, og hvis han solgte den i dag, kunne han få omkring 160.000 kr. for samlingen, vurderer Christian Jakobsen.

Blandt andet har han investeret 200 kr. i en Royal Copenhagen-figur, som i dag er 3.000-4.000 kr. værd. Mellem 6.000-10.000 kr. ville han derimod kunne få for den figur fra Bing & Grøndahl, som han spottede på DBA til 200 kr. Den blev desværre solgt for næsen af ham.

- Man kan stadig være heldig at gøre gode scoops inden for keramik. Det kan man ikke med møbler. Folk har for meget viden på dét område, fortæller Christian Jakobsen.

Har du imodsætning til Christian Jakobsen svært ved at spotte hvilket keramik, det er pengene værd? Eller er du i tvivl om, hvorvidt du bliver taget ved næsen, når du giver 400 kr. for et givent stykke keramik på et loppemarked? Så er det nu, du skal læse med.

For vi har fået keramik-samleren til at guide dig gennem junglen af keramik. Her får du også svar på hvilke typer keramik, du skal investere i i dag, hvis du vil kunne sælge det for det dobbelte om nogle år – eller hvis du blot vil undgå at sælge det for billigt her og nu.

Keramik til en høj værdi til salg på DBA:

 1. Keramik, Vase, Jais Nielsen, Stor vase fra Jais Nielsen fra 1920'erne.

Vasen fremstår i en rigtig f

  Keramik, Vase, Jais Nielsen, Stor vase fra Jais Nielsen fra 1920'erne. Vasen fremstår i en rigtig flot stand med få afskallinger. Højde: 38 cm. Brede: 13/20 cm.

  20.000,00 kr.22-12-2019
 2. Keramik, Krukke, Jais Nielsen 21024, Jagtmotiv
1. sort
H 26 cm

  Keramik, Krukke, Jais Nielsen 21024, Jagtmotiv 1. sort H 26 cm

  6.000,00 kr.09-05-2024
 3. Keramik, Lågkrukke 3301, Jais Nielsen, H 23 cm
1. sort.

  Keramik, Lågkrukke 3301, Jais Nielsen, H 23 cm 1. sort.

  6.500,00 kr.09-05-2024
 4. Keramik, Liggende føl, Michael andersen ?, Kom med bud

  Keramik, Liggende føl, Michael andersen ?, Kom med bud

  123.456,00 kr.07-05-2024
 5. Keramik, Søholm, Sannes keramik, Frank keramik m.m., 1. Vase Mrk. Frank keramik. Højde 19,5 cm.
Uden

  Keramik, Søholm, Sannes keramik, Frank keramik m.m., 1. Vase Mrk. Frank keramik. Højde 19,5 cm. Uden afslag. Kr. 49.- (SOLGT) 2. Sød retro keramik vase med basthank. Højde 18,5 cm. I pæn stand. Kr. 6

  12.345,00 kr.26-04-2024
 6. Keramik, fint keramik fra Kaj Henning, Retro Keramik fra den dygtige danske keramiker
Kaj Henning.

  Keramik, fint keramik fra Kaj Henning, Retro Keramik fra den dygtige danske keramiker Kaj Henning. Askebægre 9,5 cm Pr. stk. 12.- Stor hvid skål med ører Dia. ca. 24cm. Højde 8 cm. Kr. 69.- Lillabl

  12.345,00 kr.26-04-2024

I skrivende stund er der 13.958 annoncer med keramik til salg på DBA, og 26 af annoncerne står til en pris på over 5.000 kroner.

Køb dette keramik NU, for om lidt er det steget voldsomt i værdi

Et kendt keramikernavn, som stadigt er lidt ’up and coming’ er eksempelvis Eva Stæhr-Nielsen. Fra cirka 1939 arbejdede hun på stentøjsfabrikken Saxbo i Herlev og senere på Royal Copenhagen. Og det er især dén slags, der kan få keramikere til at stige i popularitet
fortæller Christian Jakobsen og uddyber:

- Hvis keramikeren har haft eget værksted, arbejdet for nogle af de store, kendte fabrikker, haft udstillinger eller har haft udenlandsophold, har det betydning for værdien.

Du kan nemt slå keramikernes initialer op og søge på, hvem de har arbejdet for, eller om de har haft eget værksted.

Christian Jakobsen holder selv et vågent øje med keramik fra Eva Stæhr-Nielsen, men han når ikke altid at slå til i tide:

- Jeg så engang en gigantisk gulvvase fra Eva Stæhr-Nielsen. Jeg kastede mig over tastaturet og bød i vildelse. Men jeg nåede det ikke. Den blev solgt på sekundet, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Deobra fik en kæreste gennem DBA

Eva Stæhr-Nielsen-skål fra Royal Copenhagen. En skål, der er en del af Christian Jakobsens samling. Indtil videre. Christian Jakobsen kunne godt finde på at sælge den en dag
Eva Stæhr-Nielsen-skål fra Royal Copenhagen. En skål, der er en del af Christian Jakobsens samling. Indtil videre. Christian Jakobsen kunne godt finde på at sælge den en dag

Keramik fra dette populære brand er og bliver dyrt

Er du ved at tabe kæben, når sælgeren på loppemarkedet forlanger 600 kr. for en keramik-figur? Hvis stemplet i bunden afslører, at keramikken er fra Royal Copenhagen, er der en god grund til den kostbare pris.
For kreationer fra anerkendte mærker som Royal Copenhagen er høje i kurs. Stadig. Så sælg aldrig noget fra det velkendte brand, før du har googlet dig til prisniveauet.

Christian Jakobsen har også en forklaring på, hvorfor Royal Copenhagen holder sig på toppen:

Keramik er et kunstobjekt. Som malerier er det for kunstsamlere. Førhen så man det nok mest som en brugsgenstand. Men nu begynder flere at se det som en kunstgenstand. Det er håndværk. Og her er flere af de gamle keramikere fra steder som Royal Copenhagen i høj kurs, fordi de forener det praktiske med det æstetiske.

Keramik fra Royal Copenhagen til salg på DBA:

 1. Porcelæn, Krus, Royal Copenhagen, 9 contrast krus sælges 
Stort set aldrig brugt 

Er par stykker i

  Porcelæn, Krus, Royal Copenhagen, 9 contrast krus sælges Stort set aldrig brugt Er par stykker i 2. Sortering, men ellers 1. Sortering. Uden skår og fremstår stort set som nye. Pris Per styk

  100,00 kr.19-05-2024
 2. Porcelæn, Kande, Royal Copenhagen, Stjerne riflet

  Porcelæn, Kande, Royal Copenhagen, Stjerne riflet

  500,00 kr.19-05-2024
 3. Porcelæn, Lille fad, Royal Copenhagen, Lille fad Royal Copenhagen
”Skoleskibet Danmark” uden skår.
L

  Porcelæn, Lille fad, Royal Copenhagen, Lille fad Royal Copenhagen ”Skoleskibet Danmark” uden skår. Længde 19 cm, bredde 12,5 cm Sendes gerne. Køber betaler fragt.

  100,00 kr.19-05-2024
 4. Porcelæn, 7 opsatser - Empire, Måge, Kaktus, Luna, Blå Blom, Royal Copenhagen og BG, 1: Empire stel

  Porcelæn, 7 opsatser - Empire, Måge, Kaktus, Luna, Blå Blom, Royal Copenhagen og BG, 1: Empire stel - opsats på fod med gennembrudt kant, Bing og Grøndahl, BG nr. 64, Af stempel i bund er denne opsats

  250,00 kr.19-05-2024
 5. Porcelæn, Mega mussel krus, Royal Copenhagen, Som nye, uden skår eller lign. 1. Sortering

  Porcelæn, Mega mussel krus, Royal Copenhagen, Som nye, uden skår eller lign. 1. Sortering

  450,00 kr.19-05-2024
 6. Porcelæn, Lysestage, Royal Copenhagen, Blå Mega Riflet lysestager i str. 12 cm. Aldrig brugt. 

Kan

  Porcelæn, Lysestage, Royal Copenhagen, Blå Mega Riflet lysestager i str. 12 cm. Aldrig brugt. Kan sendes for 43kr på købers regning.

  400,00 kr.19-05-2024

269 keramik-annoncer med Royal Copenhagen er netop nu til salg på DBA. Og vil du kun give maksimum 200 kroner for et stykke keramik fra Royal Copenhagen, har du lige nu 102 muligheder at vælge imellem.

Men du kan være heldig at støde på et godt tilbud på brugtmarkedet:

Christian Jakobsens bedste køb er en Jørgen Mogensen-vase, der er unika og fra Royal Copenhagen. Da Christian Jakobsen så annoncen på DBA, skrev han øjeblikkeligt til sælgeren. Vasen var udbudt til 700 kr., og Christian Jakobsen havde aldrig set den før. Han besluttede sig for at drøne ud af døren med det samme. Og det var klogt. Da han nåede frem og købte den, fortalte sælger, at han i mellemtiden var blevet budt op til 3.000 kr. for vasen.

- Sælgeren skrev til mig, at rigtig mange havde skrevet på annoncen. Men eftersom jeg var den første, der havde kontaktet ham, ville han gemme vasen til mig, fortæller Christian Jakobsen og tilføjer:

- Jeg var helt vild med vasens formsprog, men anede ikke, hvad den var værd. Jeg vidste bare, det skulle være min.

Christian Jakobsen er i dag meget glad og taknemmelig for, at sælger holdt den til ham.

- Jeg har den stadig. Jeg vil aldrig af med den, siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan rydder du op med Marie Kondo

Denne vase er fra Royal Copenhagen, designet af Jørgen Mogensen. Den er en del af Christian Jakobsens samling
Denne vase er fra Royal Copenhagen, designet af Jørgen Mogensen. Den er en del af Christian Jakobsens samling
Faddet her tilhører også Christian Jakobsen. Det er designet af Carl Halier for Royal Copenhagen. Det er udført i den glassur, der hedder ’Sung’
Faddet her tilhører også Christian Jakobsen. Det er designet af Carl Halier for Royal Copenhagen. Det er udført i den glassur, der hedder ’Sung’

Keramik, der er for dyrt til Christian Jakobsens smag

Generelt er de bornholmske keramikere ofte i høj kurs. Især de gamle, fortæller Christian Jakobsen.

Derudover er det meste fra Bing & Grøndahl er fortsat i høj kurs. For det er også et eksempel på et anerkendt brand, som de fleste kender og forbinder med højt niveau.

For Christian Jakobsen er de fleste af de anerkendte brands dog blevet for dyre til, at han vil investere i dem. Hvis han skal være heldig at vinde penge på det, vil det kræve, at han gemmer det i mange år. 

Saxbo er eksempelvis blevet for dyrt for mig. Og jeg lader også rigtig meget Royal Copenhagen gå, fordi det bliver for dyrt
fortæller Christian Jakobsen.

Også keramik fra Arne Bang og Palshus Chamotte er i høj kurs i dag. Hvis du finder noget af deres keramik på et loppemarked til en dyr pris, bliver du altså ikke snydt ved at punge ud, men så skal du ikke regne med at tjene det store på det.

nne vase fra Arne Bang har Christian Jakobsen haft til salg. Vasen hedder nr 37, og Christian Jakobsen er især begejstret for vasens flotte glassur
nne vase fra Arne Bang har Christian Jakobsen haft til salg. Vasen hedder nr 37, og Christian Jakobsen er især begejstret for vasens flotte glassur
Blå vase fra Palshus Chamotte. Vasen har Christian netop nu til salg. Han skriver: ’ Lækker blå Palshus Chamotte-vase i perfekt stand og måler 16 centimeter i højden og cirka det samme i diameter.’
Blå vase fra Palshus Chamotte. Vasen har Christian netop nu til salg. Han skriver: ’ Lækker blå Palshus Chamotte-vase i perfekt stand og måler 16 centimeter i højden og cirka det samme i diameter.’

Keramik fra Arne Bang på DBA:

 1. Glas, Likørglas, Holmegaard, 6 smukke Holmegaard likørglas, dekoreret med sort hane og rød rand. Arn

  Glas, Likørglas, Holmegaard, 6 smukke Holmegaard likørglas, dekoreret med sort hane og rød rand. Arne Bang 1945-1957. De måler 9.8cm i højden. De er i perfekt stand. Pr stk 80kr eller tá dem alle 6 fo

  80,00 kr.12-05-2024
 2. Keramik, Vase, Arne bang, Med brændingsrevne

  Keramik, Vase, Arne bang, Med brændingsrevne

  800,00 kr.04-05-2024
 3. Glas, Karaffel - Jacob E Bang - Vintage, Kastrup Glasværk 1960, ARAFEL JACOB E BANG VINTAGE, GLAS KA

  Glas, Karaffel - Jacob E Bang - Vintage, Kastrup Glasværk 1960, ARAFEL JACOB E BANG VINTAGE, GLAS KASTRUP GLASVÆRK, 60 år gl. Jacob E Bang, Kastrup Glasværk 1960. Karaffel. Grøn serie. Fin stand – in

  550,00 kr.02-05-2024
 4. A. Michelsen 1930 Julegaffel Forgyldt sterling sølv med emalje. VI SENDER

  A. Michelsen 1930 Julegaffel Forgyldt sterling sølv med emalje. VI SENDER

  A. Michelsen 1930 Julegaffel Forgyldt sterling søl, A. Michelsen 1930 Julegaffel Forgyldt sterling søl, Anton Michelsen, Der er 1 varer på lager. Anton Michelsen Julegaffel 1930. Forgyldt sterling søl

  800,00 kr.29-11-2021
 5. Michelsen

Juleske 1930

  Michelsen Juleske 1930

  Porcelæn, Michelsen Juleske 1930, Michelsen Juleske 1930, Anton Michelsen forgyldt sterlingsølv, juleske fra 1930. Designet af Arne Bang. Længde 15,0 cm. Fin og velholdt stand. Der er 1 stk. Al

  800,00 kr.09-06-2023
 6. Keramik, Kande, Jacob Bang, Smuk og velformet kande af Jacob Bang (1932 - 2011), keramiker og billed

  Keramik, Kande, Jacob Bang, Smuk og velformet kande af Jacob Bang (1932 - 2011), keramiker og billedhugger. Den fremstår uden spor af brug og har ikke skår eller ridser. Højden er 13,5 cm, dia fornede

  250,00 kr.27-04-2024

Klik her for at finde Arne Bang-keramik på DBA. Priserne ligger fra 75 kroner til 6.000 kroner.

Dette ”undertippede” keramik er steget voldsomt i værdi

Det er ikke kun de velkendte brands, der er noget ved musikken inden for keramik. Også produktioner fra andre keramikere som uindvigede ikke har hørt om før, kan du nu høste gode fortjenester på: 

Preben Brandt Larsen har ikke en stor produktion. Da jeg fandt hans keramik på DBA for 3 år siden, gav jeg mellem 50-100 kr. for det. Nu ligger hans keramik til 700 kr. og de store ting til 3.000 kr.. Det er steget meget i værdi. Men det er også blevet sværere at finde
fortæller Christian Jakobsen.

Andre keramikere, hvis ting du ikke må sælge for billigt, er Gudrum Agnete Tryde Eriksen, også bedre kendt som ’Gutte Eriksen’ og alt fra Nymølle.

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Lego er en bedre invetering end obligationer

Billedet forestiller Christian Jakobsens keramik-vase fra Nymølle, designet af Alex Brüel
Billedet forestiller Christian Jakobsens keramik-vase fra Nymølle, designet af Alex Brüel

Dette er også vigtigt for, om dit keramik er noget værd

- Det er især typisk de ældre ting, der bliver mange penge værd. Dels fordi de ikke kan produceres mere. Men også fordi, nogle kemikaliesammensætninger skaber en bestemt slags glasur, der ikke må anvendes mere, fortæller Christian Jakobsen.

Det kan dog være svært at se på selve keramikken, hvornår den er fra. Der står langt fra altid årstal i bunden. Derfor skal du først og fremmest have lokaliseret selve keramikeren. Herfra kan du tjekke, i hvilken periode denne var aktiv, og om de havde særlige kendetegn.

Især er 1950’erne og 1960’erne eftetragtet i dag.

Et eksempel på ældrere keramikere, som Christian Jakobsen holder særligt meget af, er Axel Brüel fra Nymølle og Preben Brandt Larsen.

Sidstnævntes keramik var ukendt for bare 3 år siden. I dag er han som skrevet blevet mere populær, og derfor er hans keramik steget i værdi.

LÆS OGSÅ: Her er den ting, vi ejer i længst tid

Her kan du se noget af keramiksamlerens Preben Brand Larsen-keramik
Her kan du se noget af keramiksamlerens Preben Brand Larsen-keramik

Du kan finde keramik fra Alex Brüel ved at klikke her. Der er også en masse andet fra Axel Brüel til salg på DBA.

Dette keramik går Christian Jakobsen selv efter

I stedet for Saxbo og Royal Copenhagen går jeg hellere efter L. Hjorth eller Nymølle. Dem kan jeg faktisk også bedre lide
siger Christian Jakobsen.

Han køber dog kun keramik fra Hjorth, hvis det er figurerne. For dem er der ikke særlig mange, der har interesse i i dag. Dem kan du derfor også med fordel investere i.

LÆS OGSÅ: Sådan får du besked, når der er gratis ting på DBA nær dig

Her ses en sjælden L. Hjort-figur i Christian Jakobsens samling. Figuren er designet af Gertrud Kudielka
Her ses en sjælden L. Hjort-figur i Christian Jakobsens samling. Figuren er designet af Gertrud Kudielka

Om Christian

Christian Jakobsens samling fylder, hvad der svarer til omkring 13 flyttekasser med keramik, men kun de 5 står pakket. Resten af samlingen står fremme i hjemmet.

- Det hober sig jo bare op. Det er også det, min kæreste hader. Det er lidt en samlermani, fortæller Christian Jakobsen.

Nogle ting i samlingen skiller Christian Jakobsen sig aldrig af med, mens han videresælger andre, fordi de alligevel ikke var sagen, eller fordi han vil skabe plads til nye, keramiske fund.

- Det sjove ved at samle på keramik er selve jagten: Jeg har ikke set det, jeg ønsker mig allermest endnu. Det er det, der gør jagten sjov. Og på en måde, håber jeg aldrig, jeg finder det, fortæller han.

Keramik til salg på DBA:

 1. Keramik, Håndmalet VW, BROSTE Copenagen, Håndmalet Bobbel / VW fra Broste Copenagen.
Sparegris m. lå

  Keramik, Håndmalet VW, BROSTE Copenagen, Håndmalet Bobbel / VW fra Broste Copenagen. Sparegris m. låg i bunden.

  150,00 kr.19-05-2024
 2. Keramik, Hjorth vase, Hjorth krukke- vase. Højde 10,5 cm. Diameter 6 cm. Pris 120 kr.

  Keramik, Hjorth vase, Hjorth krukke- vase. Højde 10,5 cm. Diameter 6 cm. Pris 120 kr. Se også mine andre annoncer.

  120,00 kr.19-05-2024
 3. Keramik, Krus, til blomster ea
Det ene har en medfødt brændingsfejl - se billede
H 8
Kr 15/stk

  Keramik, Krus, til blomster ea Det ene har en medfødt brændingsfejl - se billede H 8 Kr 15/stk

  15,00 kr.19-05-2024
 4. Keramik, West -Germany, Smukke gamle Keramik Vaser Fra 95-165kr Stykket. Byd på de 4 samlet.,,,

  Keramik, West -Germany, Smukke gamle Keramik Vaser Fra 95-165kr Stykket. Byd på de 4 samlet.,,,

  95,00 kr.19-05-2024
 5. Keramik, Urtepotte skjuler, Rigtig fin stand, ingen skår

  Keramik, Urtepotte skjuler, Rigtig fin stand, ingen skår

  100,00 kr.19-05-2024
 6. Keramik, Urtepotte Pottehoved, Urtepotteskjulere fra Willer keramik.
Sælges samlet for 125.

  Keramik, Urtepotte Pottehoved, Urtepotteskjulere fra Willer keramik. Sælges samlet for 125.

  125,00 kr.18-05-2024

2.558 annoncer med keramik til salg kan du lige nu finde i kategorien ’Diverse samlinger og objekter’.

Det var Christians keramik-råd, men vi har masser af andre relevante artikler for dig på DBA Guide.

Du kan for eksempel læse dig frem til, hvilken kendis der køber sit tøj i Føtex og elsker at handle brugt. Det kan du få svaret på i denne artikel.

Har du svært ved at holde styr på familiens nøgler? Med dette smarte trick får du nemt overblik – og samtidig kan dig og dine børn laven en hyggelig aktivitet sammen.

Eller du kan blive klogere på, hvordan du mest nænsomt og lettest fjerner stearinpletter fra din bordplade i videoen herunder.


Læs mere om vores stearin-guide i artiklen, her.

Relaterede artikler