I Gittemaries familie giver alle brugte gaver til jul
Livsstil

I Gittemaries familie giver alle brugte gaver til jul

Julie Schoen
Julie Schoen

Gittemarie køber hellere end gerne gaver, der er brugte, såfremt det lige passer ind i vennernes ønsker. Men hvad stiller hun op, når ønskelisten kun består af såkaldte ’fast fasion’-produkter? For det støtter Gittemarie ikke op om. Det kan du få svar på her.

63 procent af danskerne svarer i en undersøgelse lavet af DBA, at de ikke ville have noget imod at modtage en gave, der var købt brugt. Alligevel er det kun 49 procent af os, der svarer, at vi kunne finde på at købe en second hand-gave.

Men i Gittemarie Johansens familie er det snare reglen end undtagelsen, at tingen inde bag gavepapiret er erhvervet på et loppemarked eller på DBA.

I hendes familie har de nemlig besluttet sig for at købe second hand-gaver til jul. Noget, de gradvist har taget hul på de forgangende år, og det har resulteret i, at 26-årige Gittemarie fra Aaalborg har fået flere personlige gaver.

Hvilke, kan du læse om i artiklen, her.

I Stubbekøbing på Lolland-Falster har en DBA-bruger disse tre stykker julepynt til salg. De er designet af Georg Jensen og kan med en snor, som køber selv skaffer, blive til en juleuro. De er fra 1994, 1995 og 1996, og sælger skriver, at de ’alle er i flot, fejlfri stand´. 850 kroner skal du slippe for, at de bliver dine
I Stubbekøbing på Lolland-Falster har en DBA-bruger disse tre stykker julepynt til salg. De er designet af Georg Jensen og kan med en snor, som køber selv skaffer, blive til en juleuro. De er fra 1994, 1995 og 1996, og sælger skriver, at de ’alle er i flot, fejlfri stand´. 850 kroner skal du slippe for, at de bliver dine

Giver du egentlig second hand-gaver?

Ja. Og det gør jeg fordi, jeg ikke ønsker at bidrage til produktionen af flere ting, og det er en værdi, som for mig er vigtig lige meget, om det er til mig selv eller andre.
  

Hvad giver du folk?

Hvad de ønsker sig, hvis de har ønsker.

Min kæreste ønskede sig en ekstra controller til hans Playstation, og den fandt jeg på DBA, min mor ønskede sig sidste år en boghylde. Den kunne også findes brugt.

Boghylder på DBA:

 1. Hylder, Designers first, Helt nye super fede design hylder ??
Desingers first
Der er flere forskelli

  Hylder, Designers first, Helt nye super fede design hylder ?? Desingers first Der er flere forskellige modeller og normal priser op til 1795.- Der er kun 4 stk. Boghylde SILHOUETTE WAITAN Sort, L: 75

  100,00 kr.27-03-2023
 2. Boghylder fra IKEA, IKEA, To fine boghylder - perfekte til børneværelset. Minimale brugsspor

L: 70,

  Boghylder fra IKEA, IKEA, To fine boghylder - perfekte til børneværelset. Minimale brugsspor L: 70,5 cm H: 15,5 cm D: 8 cm 65 pr stk

  65,00 kr.26-03-2023
 3. Boghylde , Trævarernes fabriksudsalg, Fin lille reol til børneværelset. 

Måler 70x 23 x 13 cm

Frem

  Boghylde , Trævarernes fabriksudsalg, Fin lille reol til børneværelset. Måler 70x 23 x 13 cm Fremstår i fin stand. Kommer fra ikke rygerhjem

  75,00 kr.26-03-2023
 4. Usynlig boghylde, Conceal, 3 styk for 200 kr.

  Usynlig boghylde, Conceal, 3 styk for 200 kr.

  200,00 kr.26-03-2023
 5. Tallerkenhylde, Ikea, Sort tallerkenhylde fra Ikea. Minimale brugsspor. Sidst anvendt som boghylde,

  Tallerkenhylde, Ikea, Sort tallerkenhylde fra Ikea. Minimale brugsspor. Sidst anvendt som boghylde, så knager i bunden er taget af, men har dem.

  200,00 kr.25-03-2023
 6. Tallerkenrække, Super fin ældre tallerkenrække, perfekt til boghylde. Fin patina. 

Måler 74x 79x14

  Tallerkenrække, Super fin ældre tallerkenrække, perfekt til boghylde. Fin patina. Måler 74x 79x14

  200,00 kr.25-03-2023

Klik her og find boghylder på DBA. 
 

Hvordan reagerer folk?

De bliver glade for gaven. Min familie har faktisk taget genbrugsgaver enormt meget til sig, og til jul giver vi alle sammen genbrugsgaver nu.
  

Er der nogle ting, du aldrig kunne finde på at give nogle i gave?

Ja, jeg støtter ikke fast fashion, og generelt ting som er produceret i sweat shops, så det gør sig gældende både, når jeg handler til mig selv og til andre. Men jeg har heller ikke stået i en situation, hvor det var et problem. Hvis folk nu kun ønskede sig ting, som jeg ikke støtter, vil jeg bare give dem et oplevelseskort i stedet. Men jeg har nu aldrig stået i din situation.

LÆS OGSÅ: Jeppe giver og får brugte gaver

På dette billede kan du se den biologiplakat, som Gittemarie har fået i gave
På dette billede kan du se den biologiplakat, som Gittemarie har fået i gave

Modtager du second hand-gaver

Ja det gør jeg. Med glæde. For 2 år siden begyndte min familie og jeg at finde gaver til hinanden i genbrug og via second hand-sites, og det er så lækkert. Det er mere personligt og samtidig meget mere bæredygtigt.
  

Hvad har du fået?

Jeg har fået en gammel, fransk biologiplakat, bøger, møbler, krystalglas, tallerkener, en udstoppet fugl og meget mere.
   

Fra hvem fik du gaverne?

Min familie og min kæreste.
  

Tallerkener på DBA:

 1. Porcelæn, Tallerken, 8 store og 7 små tallerkener 
Samlet pris 80 kr

  Porcelæn, Tallerken, 8 store og 7 små tallerkener Samlet pris 80 kr

  80,00 kr.27-03-2023
 2. Porcelæn, Tallerken, 8 små tallerkener 
Samlet pris 30 kr

  Porcelæn, Tallerken, 8 små tallerkener Samlet pris 30 kr

  30,00 kr.27-03-2023
 3. Porcelæn, Tallerken, 5 store og 8 små tallerkener fra IKEA.
Samlet pris 50 kr

  Porcelæn, Tallerken, 5 store og 8 små tallerkener fra IKEA. Samlet pris 50 kr

  50,00 kr.27-03-2023
 4. Fajance, 2 Aluminia Confetti frokosttallerkener, Aluminia Denmark Confetti bordeaux, 2 fine gamle bo

  Fajance, 2 Aluminia Confetti frokosttallerkener, Aluminia Denmark Confetti bordeaux, 2 fine gamle bordeaux aluminia Confetti frokost tallerkener 21,5 cm i diameter. Fine på oversiden. Begge har en hå

  75,00 kr.27-03-2023
 5. Fajance, Villeroy & Boch, 

6 stk Brombeere, 6 stk dybe tallerkener, diameter 23 cm, fin stand, pris

  Fajance, Villeroy & Boch, 6 stk Brombeere, 6 stk dybe tallerkener, diameter 23 cm, fin stand, pris pr stk

  50,00 kr.27-03-2023
 6. Fajance, Krus og tallerkener, Casagent, 4 desserttallerkener og 2 kopper i god stand. 
Tallerkenerne

  Fajance, Krus og tallerkener, Casagent, 4 desserttallerkener og 2 kopper i god stand. Tallerkenerne er 19, 5 cm i diameter. Kopperne er 10 cm. høje. Sælges for kr. 50 pr. del Sælges samlet for kr. 2

  200,00 kr.27-03-2023

3.609 annoncer med tallerkener kan du lige nu finde på DBA. 208 af dem er keramik.
  

DBAs undersøgelse fra 2020 viser, at:

63 procent af danskerne ville ikke have noget imod at modtage en gave, der var købt brugt.
49 procent af danskerne kunne finde på at give en gave, der var købt brugt.
23 procent af danskerne svarer, at de inden for de seneste 12 måneder har givet en gave til en anden, der var købt brugt.

Om undersøgelsen
Data er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 4. til 16. marts. 2020. Der er i alt gennemført 2.583 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Data er indsamlet således at der er minimum 500 respondenter i hver region.

Når der præsenteres resultater om hele befolkningen er det vægtet på plads, således at hver region fylder det den skal i forhold til fordelingen i den danske befolkning.

Mange af bøgerne i denne bogreol har Gittemarie fået i gave
Mange af bøgerne i denne bogreol har Gittemarie fået i gave

Gittemarie giver ikke kun brugte fund videre til andre. De fleste beholder hun selv og udsmykker sit hjem med. I denne artikel, som snart udgives, kan du læse om hendes bedste genbrugsfund. Du kan også blive klogere på, hvad Gittemarie typisk sælger fra sit hjem i denne artikel (som snart udgives).

Hvad giver de kendte i gave, når de går på DBA for at købe brugte foræringer? I denne artikel kan du læse, hvad Kaya Brüel tænker om genbrugsgaver, og du kan blive klogere på hendes erfaringer. Vi har også interviewet Barbara Moleko, Cecilie Lassen og Sofie Lassen-Kahlke om emnet.

Der er nogle gaver, som falder bedre i smag end andre, og så er der nogle gaver, som er langt mere romatiske end andre. I denne artikel forklarer en sexolog, hvilke gaver der er de mest romantiske at give.

Hvad siger danskerne selv til at modtage en brugt julegave? Vi gik på Strøget i København og hørte dem ad. Se med herunder:

I artiklen her kan du læse meget mere om den undersøgelse, som vi introducerer i videoen.

Relaterede artikler