Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel handler mest brugt
Livsstil

Genbrugsindekset 2022: Denne landsdel handler mest brugt

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

I Midt- og Vestjylland er der allerflest mennesker på landsplan, der køber og sælger brugte ting. Det viser DBAs nye undersøgelse, Genbrugsindekset, som tager pulsen på danskernes genbrugsvaner. Én af de midt- og vestjyder, der elsker at handle med genbrugsting, er 29-årige Pernille Rosenkvist Laur fra Ikast.

Hvis du vil møde en vaskeægte supersælger og -køber, hvor skal du så tage hen? Et rigtigt godt bud vil være Midt- og Vestjylland.

Midt- og vestjyderne er nemlig dem, der på landsplan har handlet allermest med brugte sager det seneste år. Det viser DBAs årlige undersøgelse, kaldet Genbrugsindekset, som netop er udkommet. Her tager vi traditionen tro pulsen på danskernes genbrugsvaner.

Én af de supersælgere og -købere, du kan møde i det midt- og vestjyske, er 29-årige Pernille Rosenkvist Laur, der bor i Ikast med sin kæreste og deres lille søn.

- Jeg tror, vi er vant til at spare mere på pengene. Prisen på brugte ting er også en hel anden her, end hvis du køber fra en privatsælger fra storbyerne eller går ind i en genbrugsbutik i Aarhus eller København. Her kan du få mere for dine penge, når du køber brugt, siger Pernille.

Faktisk er der hele 86 procent fra Midt- og Vestjylland, der inden for det seneste år har købt og solgt en eller flere brugte sager, og det giver dem altså en flot førsteplads. Lige i hælene på dem kommer østjyderne med 83 procent. På sidstepladsen finder vi sønderjyderne med 68 procent.

Legetøj til salg på DBA:

 1. Rangler,bideringe osv., Forskelligt, aktivitetslegetøj, Kvalitets legetøj til Baby
Kan tages med til

  Rangler,bideringe osv., Forskelligt, aktivitetslegetøj, Kvalitets legetøj til Baby Kan tages med til Risskov el. Amager Sms 23649197

  75,00 kr.03-06-2023
 2. aktivitetslegetøj, Stk. Pris 
Det befinder sig på Amager

  aktivitetslegetøj, Stk. Pris Det befinder sig på Amager

  50,00 kr.03-06-2023
 3. Smartphone fra VTech - Gurli Gris læringstelefon (2+) -

  Smartphone fra VTech - Gurli Gris læringstelefon (2+) -

  Smartphone fra VTech - Gurli Gris læringstelefon (, Vtech, Aktivitetslegetøj, Er dit barn klar til at tage den første opkald fra deres favoritfigur? Med Vtech Gurli Gris Læringstelefon er Gurli Gris a

  278,00 kr.03-06-2023
 4. Barnevognskæde fra Smallstuff - Soft - Ballerinaer -

  Barnevognskæde fra Smallstuff - Soft - Ballerinaer -

  Barnevognskæde fra Smallstuff - Soft - Ballerinaer, Smallstuff, Legetøj > Babylegetøj > Ophængslegetøj > Barnevogn, Smallstuff barnevognskæde i det populære og meget søde design der er super fin at ha

  186,00 kr.05-04-2023
 5. Barnevognskæde fra Smallstuff - Soft - Navy m. løver -

  Barnevognskæde fra Smallstuff - Soft - Navy m. løver -

  Barnevognskæde fra Smallstuff - Soft - Navy m. løv, Smallstuff, Legetøj > Babylegetøj > Ophængslegetøj > Barnevogn, Smallstuff barnevognskæde i det populære og meget søde design der er super fin at ha

  186,00 kr.05-04-2023
 6. Aktivitetsstativ fra Kaloo - My Activity Gym -

  Aktivitetsstativ fra Kaloo - My Activity Gym -

  Aktivitetsstativ fra Kaloo - My Activity Gym -, Kaloo, aktivitetsstativ, Janod smukt aktivitetsstativ. Det leveres med tre hængende genstande med forskellige aktiviteter for at fremme babyens udviklin

  440,00 kr.05-04-2023

Der er over 125.000 annoncer på DBA, der indeholder søgeordet ’legetøj’. Her finder du det billigste.


Derfor handler Pernille brugte ting

Mens de fleste måske stener på Facebook eller Instagram, samtidig med at fjernsynet kører i baggrunden, gennemscroller Pernille den ene genbrugsplatform igennem efter den anden. Hun kan nemlig ikke få nok af at jagte nye genbrugsfund.

- Jeg gør det primært for at spare penge, men også fordi jeg virkelig synes, det er sjovt. Jeg kigger ofte i genbrugsbutikker og på genbrugsportaler og ser, om der er noget, der frister. Jeg bruger meget tid på det. Det er næsten blevet en hobby, siger Pernille og fortsætter:

- Hvis jeg køber nye ting, er det oftest på ’sale’. Jeg har det dårligt med at gå ind i en butik og købe noget til fuld pris. Jeg synes faktisk næsten, det er dumt af dem, der ikke køber brugte ting, siger hun.

Pernille bruger mindst lige så lang tid på at sælge sine ting, som hun bruger på at jagte nyt genbrugsguld. Lige så snart der er noget, familien ikke bruger mere, sætter hun det til salg.

LÆS OGSÅ: Spar penge og pas på klimaet: Smukke kjoler til sommerens fester

Pernille har længe ønsket sig en Montanareol til familiens nybyggede hus. For at få fat på en af slagsen, satte hun et filter på, så hun fik en notifikation, når nogen satte en montanareol til salg, og det gav pote. Hun har givet 500 kroner for den brugte, orange Montanareol. Den koster typisk 4.000 kroner hos en forhandler.
Pernille har længe ønsket sig en Montanareol til familiens nybyggede hus. For at få fat på en af slagsen, satte hun et filter på, så hun fik en notifikation, når nogen satte en montanareol til salg, og det gav pote. Hun har givet 500 kroner for den brugte, orange Montanareol. Den koster typisk 4.000 kroner hos en forhandler.

Veninderne vil helst ikke købe disse ting brugt – det afholder ikke Pernille

Pernille køber alt lige fra brugte ting til boligen til tøj til sig selv. Hun har blandt andet købt en stor sofa, som hun gav 500 kroner for. Den var lidt nusset og plettet, men da hun havde givet den en omgang med sin damper og fnugshaver, var den så god som ny. Hvis hun forelsker sig i en kjole fra Stine Goya, tjekker hun også, om nogen sælger den brugt.

Midtjyden køber dog ikke kun brugte ting til sig selv. Faktisk har hun stort set ikke købt nye ting til sin søn, Luca, som er halvandet år gammel.

- Jeg synes, det er spild af penge at købe nyt tøj til ham, for han har hele tiden brug for noget nyt. Jeg synes også, alt til børn er blevet neutralt. Tøjet skal være sandfarvet, hvilket er upraktisk, og værelset skal være beige. Men Luca rakte ikke ud efter de Konges Sløjd-ting, han havde fået i gave. Han ville hellere lege med det tivoli-farvede brugte legetøj, vi havde købt til ham, fortæller Pernille.

Hjemme hos Pernille er det hende, der står for at finde, købe og sælge brugte ting. Faktisk er hverken Pernilles kæreste eller veninder så begejstret for brugte fund, som hun selv er. Men det afholder hende ikke fra at gøre en god genbrugshandel.

- Min kæreste synes, brugte ting er ulækre, men det er de jo ikke. Jeg vasker jo det hele. I begyndelsen grinte mine veninder også af, at jeg købte brugte ting til Luca, men jeg tror, det er vokset lidt på dem, selvom de helst ikke selv vil købe brugte ting til deres børn. Jeg fortæller altid, at jeg har købt det brugt, for jeg synes, det er sejt. De er dog ikke helt overbevist, siger Pernille og griner.

LÆS OGSÅ: Disse børnemøbler, legetøj og babyudstyr var der mest rift om på DBA 2021

Pernille er ikke så vild med beige-trenden på børneværelset. Derfor har Luca fået et blåt værelse med genbrugsseng og genbrugspuslebord fra Ikea, brugt Dublo og en brugt reol til at opbevare legetøjet i.
Pernille er ikke så vild med beige-trenden på børneværelset. Derfor har Luca fået et blåt værelse med genbrugsseng og genbrugspuslebord fra Ikea, brugt Dublo og en brugt reol til at opbevare legetøjet i.

Så meget tjener og sparer Pernille på genbrugssager

Pernille sparer massevis af penge, hver gang hun køber brugte ting til sig selv, hjemmet og sin søn. Senest har hun købt en gåbil til Luca for 100 kroner. Hos en forhandler skulle hun give 750 kroner for bilen.

Og det bedste ved det hele er, at hun om et par måneder kan sælge bilen videre og tage 100 kroner for den igen.

- Alt, hvad jeg har købt til Luca, er cirka gået i nul. Det seneste år har jeg tjent 23.000 kroner på at sælge hans 200 stykker tøj videre, og det er cirka også det, jeg har givet for det. Hvis jeg eksempelvis har givet 20 kroner for en bodystock, som han så bruger i tre måneder, så kan jeg snildt sælge den videre til 20 kroner, fortæller Pernille.

Pernille bruger det samme trick, når hun sælger sit eget tøj. Hun køber det nemlig ofte brugt, bruger det et par måneder og sælger det efterfølgende videre til cirka samme pris, som hun gav for det. Og det har i den grad også givet plus på kontoen. Siden 2019 har Pernille tjent knap 100.000 kroner på at sælge sit tøj videre, og det er lige præcis det, der motiverer hende.

- Jeg får et kick, når jeg ser, hvor meget jeg har sparet, siger hun.

Pernille med sin søn Luca. Det seneste år har Pernille solgt 200 stykker tøj, som var Lucas. Hun har i snit fået 40 kroner for hver del.
Pernille med sin søn Luca. Det seneste år har Pernille solgt 200 stykker tøj, som var Lucas. Hun har i snit fået 40 kroner for hver del.

Få Pernilles bedste genbrugstips

Pernille bruger en del tid på at sælge ting videre, men når hun kigger på sin bankkonto, er dét det hele værd.

Sådan har hun det også med de ting, hun køber brugt. For det tager tid at finde brugte ting af god kvalitet. Netop det at sætte tid af til at gå på genbrugsjagt er ét af Pernilles tips til dig, der gerne vil købe flere ting, som gemmer på en historie.

- Du skal sætte tid af til det, uanset om du går i genbrugsbutikker eller bruger genbrugsportaler. Det hele går lidt hurtigere, hvis du ved, hvad du går efter, og så kan du sætte filtre på hos eksempelvis DBA, så du får en besked, hvis de ting, du søger, bliver sat til salg, siger hun.

Ifølge Penille er der heller ingen grund til at være nervøs for at købe tøj, der er brugt af andre.

- Hvis det tøj, du finder, ikke fejler noget, kan du vaske det. Så er det så godt som nyt. Dit eget tøj bliver jo også beskidt, og det vasker du også. Du kan også vaske plastiklegetøj i et pudebetræk og rense en brugt sofa, hvis der nu er en lille plet på det, så det skal man ikke være så bange for, lyder det fra genbrugselskeren.

LÆS OGSÅ: X Factor-gruppe elsker brugt tøj

 

Pernille har givet 500 kroner for denne lækre flyder. Den havde lidt pletter, men dem fjernede hun bare med sin damper, og så var den så god som ny.
Pernille har givet 500 kroner for denne lækre flyder. Den havde lidt pletter, men dem fjernede hun bare med sin damper, og så var den så god som ny.

Midt- og Vestjylland har ikke altid haft første pladsen

Selvom krejlergenet muligvis ligger i mange midt- og vestjyders DNA, har borgerne i landsdelen ikke været dem, der har købt og solgt mest brugt de forgange år. Det viser DBAs Genbrugsindeks fra de tidligere år.

I 2021, 2018 og 2017 var det faktisk sønderjyderne, der løb med førstepladsen. Dengang var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent, der handlede med brugte ting.

Men der er højt og flyve og langt at falde, og det er der også for sønderjyderne. De er nemlig gået direkte fra en førsteplads til en sidsteplads med 68 procent.

Sofaer til salg på DBA:

 1. Indskudsbord egetræ

  Indskudsbord egetræ

  Indskudsbord, KAN LEVERES , Retro indskudsbord i massiv egetræ. Bordet kan bruges som sofabord mv. Møblets mål er H 51 B 40 L 60.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe d

  500,00 kr.01-02-2023
 2. Sofabord, Sælger mit sofabord da jeg får et ny sofa og dermed ønsker et andet bord.
Har været så gla

  Sofabord, Sælger mit sofabord da jeg får et ny sofa og dermed ønsker et andet bord. Har været så glad for bordet og det er stadig i super god stand. Bordet har været brugt nogle år. Kan ikke huske ny

  700,00 kr.02-06-2023
 3. Sofabord, Made in Denmark, Slidt og tungt. Gode materialer, siden det er SÅ tungt.
Hjulene for neden

  Sofabord, Made in Denmark, Slidt og tungt. Gode materialer, siden det er SÅ tungt. Hjulene for neden af bordbenene er slidt væk. Men det fungerer nærmest også bedre uden dem. Prisen er så billig, for

  100,00 kr.02-06-2023
 4. Sofabord, Massivt træ 3 sofa borde i forskellige størrelser , egetræ, Hej sælger dette sofa bords sæ

  Sofabord, Massivt træ 3 sofa borde i forskellige størrelser , egetræ, Hej sælger dette sofa bords sæt af 3 styk massivt egetræ Afhentes hurtigs muligt da vi skal flytte ny pris 2500kr

  1.000,00 kr.02-06-2023
 5. Sofabord, bambusflet, Pænt bambus sofabord. Det er nyt, sælges udelukkende fordi desværre er for sto

  Sofabord, bambusflet, Pænt bambus sofabord. Det er nyt, sælges udelukkende fordi desværre er for stort til min stue. Beskrivelse: Naturlig enkelhed. Med plads til kaffen, avisen og weekendens buket. 

  600,00 kr.02-06-2023
 6. Sofabord KAN LEVERES.

  Sofabord KAN LEVERES.

  Sofabord, KAN LEVERES , teaktræ, Fint udformet sofabord, bordet er oprindeligt i teaktræ og er umiddelbart blevet bejdset . Møblets mål er H 50 Diameter 60.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møb

  700,00 kr.11-11-2022

Der er omkring 150.000 sofaer til salg på DBA. Her finder du de billigste.
 

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

Stine Goya-tøj til salg på DBA:

 1. Sommerkjole, Stine Goya, str. S, Creme, blå og sort, Viskose, Ubrugt, Flot kjole/tunika fra Stine

  Sommerkjole, Stine Goya, str. S, Creme, blå og sort, Viskose, Ubrugt, Flot kjole/tunika fra Stine Goya i str. Xs/s modellen er let oversize. Lavet i Viskose. Kan bruges både over et par jeans eller

  650,00 kr.02-06-2023
 2. Bukser, Stine goya, str. 27, Næsten som ny

  Bukser, Stine goya, str. 27, Næsten som ny

  300,00 kr.02-06-2023
 3. Sandaler, str. 41, Stine Goya, Multi, Læder, gummi, stof, Ubrugt, Fantastiske sandaler fra Stine

  Sandaler, str. 41, Stine Goya, Multi, Læder, gummi, stof, Ubrugt, Fantastiske sandaler fra Stine Goya’s sprudlende farve univers. Det bugner med skønne farver i alle butikkerne og lige nu er sommer

  699,00 kr.02-06-2023
 4. Anden damesko, str. 37, Stine Goya, brun, skind, Ubrugt, Superfine ruskindsstøvletter (foret med

  Anden damesko, str. 37, Stine Goya, brun, skind, Ubrugt, Superfine ruskindsstøvletter (foret med glat skind) med guldsnørebånd - ikke brugt - kun prøvet på, da de er lige det mindste til mig Den i

  600,00 kr.02-06-2023
 5. Festkjole, Stine Goya, str. L, Grøn, lyserød mm, Se foto, Næsten som ny, Stine Goya str large kjo

  Festkjole, Stine Goya, str. L, Grøn, lyserød mm, Se foto, Næsten som ny, Stine Goya str large kjole o grøn, lyserød mm Brugt 2 aftener fremstår i flot stand Fra ikke ryger hjem uden dyr Nypris 2400

  1.500,00 kr.01-06-2023
 6. Sommerkjole, Stine Goya, str. S, Gråmeleret / grå, 95% Modal, 5% Elastan, God men brugt, Fin gråm

  Sommerkjole, Stine Goya, str. S, Gråmeleret / grå, 95% Modal, 5% Elastan, God men brugt, Fin gråmeleret kjole fra Stine Goya med korte ærmer. Har selv købt den brugt men den er desværre blevet for

  300,00 kr.01-06-2023

Lige nu er der over 250 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Stine Goya’. Her finder du de billigste.

Hvis du gerne vil blive lige så god til at sælge ud af dine ting, som Pernille er, men stadig mangler nogle gode råd, skal du møde supersælgeren Maya. I artiklen her fortæller hun om sine bedste salg og deler samtidig ud af sine salgstricks.

Det er ikke så dumt endda at købe brugte ting til dine børn, og hvis du køber et helt bestemt Lego-sæt, kan du sikre, at dine børn får et godt voksenjob. Læs mere om det i denne artikel og se med i videoen herunder:

Relaterede artikler