Genbrugsindekset: En kortlægning af danskernes genbrugsvaner på tværs af alle genbrugsplatforme
Livsstil

Genbrugsindekset: En kortlægning af danskernes genbrugsvaner på tværs af alle genbrugsplatforme

Julie Schoen
Julie Schoen

Genbrugsindekset er den største kortlægning af danskernes private genbrugshandel, og rapporten udkommer hver år har gjort det siden 2016. Genbrugsindekset er en interaktiv, online rapport, der tager temperaturen på danskernes genbrugslyst og -vaner. Genbrugsindekset er lavet på vegne af DBA, men dækker brugt køb og salg på tværs af alle online såvel som fysiske genbrugssteder – ikke ”kun” DBA.

Her kan du læse mere om, hvad Genbrugsindekset er, og du kan finde links til alle de Genbrugsindekser, der er udkommet siden 2016.

 

Hvad:

Genbrugsindekset er en rapport, der afdækker, hvor meget, hvorfor (hvorfor ikke), og hvad vi genbruger i Danmark. Det er den største danske undersøgelse af vores genbrugsvaner, når det gælder privat køb og salg.

Genbrugsindekset var i de første år både online og en fysisk udgivelse – i dag udkommer det udelukkende online. Det er en interaktiv side, hvor du kan dykke ned i genbrugsstatistikker og klikke dig rundt. Vi prøver hvert år at servere det for dig så enkelt, informerende og intuitivt som muligt.

 

Hvorfor:

Tilbage i 2016 fandtes der ingen måling af, hvor meget dansker til dansker købte og solgte, og derfor besluttede vi at ”eje” den statistik ved fast at udgive en rapport om genbrugsvanerne - og holdningen til privat køb og salg af brugte vare - i Danmark.

Genbrugsindekset bruger journalister som opslagsværk, når de skal skrive artikler om genbrug og udviklingen af vores vaner indenfor brugthandel.

Men Genbrugsindekset er også lige så meget til brug for os selv, da vi hvert år udgiver en række historier, som baserer sig på de både spændende – og finurlige – fakta, som Genbrugsindekset indeholder.

Vores presseansvarlige, Julie Schoen, tager også rundt i landet for at holde foredrag om de ting, vi ved om Genbrugsdanmark.

 

Hvornår:

Genbrugsindekset udkommer én gang årligt. Sådan har det været siden 2016, hvor den første rapport udkom. Typisk bliver Genbrugsindekset lanceret i foråret, og DBA udvælger et medie, der får lov til at løbe med lanceringen af rapporten.

Ofte udvider Genbrugsindekset sig i løbet af året, hvor flere og flere kapitler kommer til. Sådan fornyer sitet sig konstant. For eksempel udgives kapitlet med tallene for danskernes forhold til second hand-gaver omkring november.

 

Hvordan:


Det er DBA, der i samarbejdet med et pr- og kommunikationsbureau, laver Genbrugsindekset. Bag Genbrugsindekset ligger en større, repræsentativ befolkningsundersøgelse, der kortlægger danskernes genbrugsvaner ud fra, hvad danskerne har svaret, at de gør og mener.

DBAs egne data flettes ind i Genbrugsindekset, fordi vi med disse data kan se, hvad danskerne så rent faktisk gør – og ikke blot, hvad de siger, at de gør.

Find link til alle Genbrugsindekserne herunder
Find link til alle Genbrugsindekserne herunder

Om indholdet i Genbrugsindekset

Genbrugsindekset er opdelt i forskellige kapitler, og disse skifter en smule år for år. Under corona indeholdt Genbrugsindekset et kapitel om, hvordan folk havde ombygget og fornyet med genbrugsfund, samt ryddet op og solgt ud af sine gamle ting.

I Genbrugsindekset 2023 kan du finde et kapitel om, hvordan den økonomiske usikkerhed som følge af varmekilde-krisen påvirkede vores vilje til og syn på at genbruge.

Siden 2022 har Genbrugsindekset også indeholdt et interaktivt Danmarkskort over, hvor og hvor mange der prutter om prisen, alt afhængig af, hvor i landet, man bor.

Men rapporten indeholder også tilbagevendende data – som er målt på helt tilbage fra 2016. Statistikker, der siger noget om, hvor meget vi har tjent på at sælge ud, hvor meget genbrug vi årligt køber for, hvad der motiverer os og demotiverer os til at handle brugt, og hvor mange og hvem, der genbruger, samt hvilke ting vi køber og sælger.
Disse tal er vigtige altid at måle på, for at kunne se mønstre i vores genbrugsvaner.

 

Genbrugsindekserne år for år

 

Genbrugsindekset 2023

2023
2023

Du kan også læse mere, her.
Genbrugsindekset 2022

2022
2022

Du kan også læse mere, her.
Genbrugsindekset 2021

2021
2021

Du kan også læse mere, her.
Genbrugsindekset 2020

2020
2020

Du kan også læse mere, her.
Genbrugsindekset 2019

2019
2019

Du kan også læse mere, her.
Genbrugsindekset 2018

2018
2018

Du kan også læse mere, her.

 

Genbrugsindekset 2017

2017
2017

Du kan også læse mere, her.


Genbrugsindekset 2016

2016
2016

Du kan også læse mere, her.


En anden rapport om genbrug, som DBA står bag

Hvert år lanceres også rapporten 'The Second Hand effect', som viser, hvor meget CO2 danskerne på et år har sparet ved at købe og sælge brugt via DBA fremfor at købe de selvsamme ting fra ny. The Second Hand Effect kaldes rapporten, som også laves for DBAs nordiske naboer, der har tilsvarende brugt-handelsplatforme ligesom DBA. Du kan læse mere om rapporten, her.Vi vil gerne fange din opmærksomhed med dette billede af en sofa. For 'sofa' er faktisk det mest anvendte søgeord, år efter år på DBA. Du kan få adgang til mange flere statistikker fra DBA ved at klikke videre herunder billedet
Vi vil gerne fange din opmærksomhed med dette billede af en sofa. For 'sofa' er faktisk det mest anvendte søgeord, år efter år på DBA. Du kan få adgang til mange flere statistikker fra DBA ved at klikke videre herunder billedet

Genbrugsindekset afdækker danskernes genbrugsvaner på tværs af alle genbrugsplatformer, men hvis du er interesseret i statistik, kun fra DBA, kan du klikke dig ind på denne side, vores pressesite, hvor vi har skrevet artikler om alt fra, hvad der bliver søgt mest på på DBA, hvilke kategorier på DBA, der hvert år har flest pageviews, og hvilke ting der bliver sat flest til salg af.

Relaterede artikler