Supersælger om prutten om prisen: En del af gamet
Livsstil

Supersælger om prutten om prisen: En del af gamet

Julie Schoen
Julie Schoen

Hvis du har set dig lun på nogle af Sophias varer på DBA, kan du godt regne med, at du kan få dem til en endnu billigere pris. I hvert fald oplever Sophia, at hun i 75 procent af sine handler bliver forsøgt budt ned i pris. Det er i overensstemmelse med nye data, der viser, at 65 procent af danskerne prutter om prisen. Vi har talt med en supersælger om hendes oplevelser.

Hun har 1.544 annoncer på DBA. Sophia Aisinger er en supersælger, og hun spiller endda på flere heste: Også Trendsales får lov at ’hoste’ hendes annoncer. Derfor har den erfarne sælger fra Vesterbro i København haft rig mulighed for at opleve, hvor flittige – eller lidt flittige – vi danskere er til at prutte om prisen:

- Jeg vil nok anslå, at jeg går ned i pris i 75 procent af mine handler. Men det gør jeg også fordi, jeg selv er kommet til mine ting billigt. Mange af de ting, jeg har til salg på DBA, har jeg selv købt brugt - eller endda fundet, fortæller Sophia fra Vesterbro i København.

Sophias oplevelse af, hvor ofte vi prutter om prisen, er ikke skudt helt ved siden af, hvad en ny kortlægning viser:

Genbrugsindekset 2023 er klar med et såkaldt ’Pruttedanmarkskort’, der viser, hvor i landet vi prutter mest om prisen, og samtidig viser rapporten også, at 65 procent af danskerne forsøger at slå lidt af prisen, når de handler brugt. Det være sig, hvis man slår alle de danskere sammen, der til undersøgelsen svarer, at de ’altid’, ’ofte’, ’nogle gange’ og ’ sjældent’ prutter om prisen.

Prutter du om prisen, når du handler brugt online?

Altid – 16 %

Ofte – 26 %

Sjældent – 23 %

Aldrig – 11 %

Jeg køber aldrig brugt online: 23 %

Kilde: Genbrugsindekset

’Lad nu bare være’ – Sophia fortæller, hvordan hendes ”prutte-indstilling” har ændret sig

65 procent er jo lidt færre end de 75 procent, som i Sophias tilfældeforsøger at få hendes priser ned. Det kunne tyde på, at Sophia er for venligtsindet overfor de pruttelystne købere:

- I begyndelsen tænkte jeg: ’Åh. Lad nu bare være. Det gider jeg ikke have noget med at gøre’. Men i dag er jeg altid villig til at gå ned i pris. Man må altid byde. Jeg har dog en taktik om, at jeg ikke svarer folk med det samme. Min automatreaktion er nemlig, at jeg ikke vil sælge for mindre end den pris, jeg har sat, men når jeg så tænker over det, er jeg ofte lidt mere villig, griner Sophia.

Kilde: Genbrugsindekset 2023
Kilde: Genbrugsindekset 2023

Sådan har Sophia det med såkaldte ”skambydere”

Hun er ikke kun åben overfor at slå en skilling eller to af prisen. Sophia hidser sig heller ikke op over såkaldte ’skambud’ – hvor køber byder langt under den forlangte brugt-pris:

- Næh, hvorfor skulle jeg blive irriteret over det. Jeg tænker mere på deres vegne: ’Går den, så går den’. Og nogle gange kan de godt få succes med et skambud på mine varer. Men når de byder langt under, kan jeg sagtens finde på at foreslå dem et modbud, fortæller Sophia og tilføjer:

- Jeg synes, det er noget underligt noget, at folk bliver fornærmede over at blive budt langt under deres pris.

For at give folk en ”cirka-fornemmelse” af, hvor langt ned, man prutter i pris, fortæller Sophia, at hun ofte er villig til at slå en fjerdedel af sin pris. Og hvis hun meget gerne vil af med den pågældende ting, slår hun halvdelen af sin udbrudte brugtpris.

- Det handler også om, at ting ”dør”, hvis de ligger for længe. Hvis det er til salg i lang tid, er det måske ikke moderne mere. Det gælder især tøj, men også CD’er og bøger. Tingene skal jo helst bruges. Hellere sælge det billigere frem for ikke at få det solgt.

Fordelt ud på alder, der prutter om prisen (altid, ofte og sjældent (i det hele taget har gjort det)) 2023:

Alle danskere: - marked:   67 %                         Genbrugsbutikker: 38 %          Online: 65 %

16-30 år – Loppemarked:  66 %                         Genbrugsbutikker: 32 %          Online: 78 %

31-45 år – Loppemarked:  75 %                         Genbrugsbutikker: 45 %          Online: 79 %

46-60 år – Loppemarked:  68 %                         Genbrugsbutikker: 42 %          Online: 64 %

61-75 år – Loppemarked:  64 %                         Genbrugsbutikker: 38 %          Online: 46 %

Kilde: Genbrugsindekset 2023

Morfar bekræfter statistikken

Sophia har lagt mærke til, at det er alle typer, der forsøger at tilegne sig hendes ting billigere, men hvis hun skal fremhæve nogle, mener hun, at kvinder handler lidt mere om prisen, og at jyder gør det ofte end københavnere.

Og Sophias tese er korrekt: Nord- og østjyderne er dem, hvor flest svarer, at de prutter om prisen.

- Når jeg tænker ‘krejler’, tænker jeg på en jyde. På grund af de der hestemarkeder, der engang var i Jylland. Jyderne er bare skide gode til at handle, siger hun.

Sophias fornemmelse for snedige jyder kommer sig også af hendes erfaring med sin morfars krejleri:

- Det handler nok om, at der er flere butikker i Jylland med nye varer, hvor du også kan prutte om prisen, så jyderne har det ligesom mere inde på livet. Min morfar fra Jylland prøvede altid at få slået noget af prisen, uanset om det gjaldt nye eller gamle varer. Og hvis han ikke fik nedslag i prisen, fik han en lille ting med, som han senere gav mig i pakkekalender, fortæller Sophia.

Oplagte pakkekalender-gaveting på DBA:

 1. Blandet legetøj

  Blandet legetøj

  20,00 kr.23-06-2024
 2. Blandet legetøj

  Blandet legetøj

  20,00 kr.23-06-2024
 3. Figurer, Shopkins butik, Shopkins, Meget lidt brugt. Fejler intet.

  Figurer, Shopkins butik, Shopkins, Meget lidt brugt. Fejler intet.

  50,00 kr.23-06-2024
 4. Blind bag, andet spil

  Blind bag, andet spil

  30,00 kr.23-06-2024
 5. Værktøj, Værktøjssæt, John Deere, Fin stand (små brugsspor).

  Værktøj, Værktøjssæt, John Deere, Fin stand (små brugsspor).

  50,00 kr.23-06-2024
 6. Bamse

  Bamse

  20,00 kr.23-06-2024

Relaterede artikler