Eva Cecilie kurerede sin stress med genbrugsgarn
Livsstil

Eva Cecilie kurerede sin stress med genbrugsgarn

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Eva Cecilie broderer med flotte farver i gammelt papir. De billeder, hun kreerer, er både unikke og moderne, men de er også slidte og gamle. Eva Cecilie laver ikke bare billeder for sjov, hun fandt ud af, at håndarbejdet kunne hjælpe hende med at komme ovenpå igen, efter hun blev ramt af stress.

47-årige Eva Cecilie Skak Lassen laver fine, farverige og finurlige kunstværker. De er skabt ud fra collageteknikken, som består af billeder og udklip, der limes sammen ovenpå hinanden. Det unikke ved Eva Cecilies collager er, at hun broderer mønstre og figurer på sine collager på sit værksted, som giver dem et både moderne og anderledes touch.

Eva Cecilie fra Silkeborg er fascineret af datidens historie og nøjsomhed. Den finder hun tilbage til, når hun kreerer sine værker. Det tager lang tid at brodere i papiret og at gøre det helt perfekt.

Silkeborggenseren går meget op i, at værkerne har en historie og en sjæl. Derfor klipper hun motiver ud fra gamle blade, bøger, billeder og breve. Hun klistrer derefter billederne sammen, og på den måde danner hun en historie med dem. Til sidst tilfører hun collagerne farver og mønstre med broderitråden.

Materialerne finder Eva Cecilie brugte, fordi hun synes, det har en væsentligt bedre kvalitet. Hun mener heller ikke, det er nødvendigt at købe nyt. Læs med her og find ud af, hvordan hun kom i gang.

Find broderigarn på DBA:

 1. Broderi, Blandet broderigarn lidt over 40 helt nye og så lidt rester ??

  Broderi, Blandet broderigarn lidt over 40 helt nye og så lidt rester ??

  300,00 kr.24-06-2024
 2. Broderi, Broderigarn hvid, Broderi garn, bomuld, 10 stk hvide, sælges kun samlet. prisen er for dem

  Broderi, Broderigarn hvid, Broderi garn, bomuld, 10 stk hvide, sælges kun samlet. prisen er for dem alle. Fast pris Broderi, garn, Broderigarn, tråd, hobby, kreative projekter. Kan sendes som bre

  50,00 kr.23-06-2024
 3. Broderi, Broderigarn, 13 stk 
Bundter i forskelige farver 

Samlet 50,- Fragt 41,-

  Broderi, Broderigarn, 13 stk Bundter i forskelige farver Samlet 50,- Fragt 41,-

  50,00 kr.23-06-2024
 4. Andet, Samlet hobbypakke

1 Smeltelim Ø 10 mm 6 stk. ~ ubrugt 
1 Rund vævenål 15 cm ~ ubrugt
1 Brode

  Andet, Samlet hobbypakke 1 Smeltelim Ø 10 mm 6 stk. ~ ubrugt 1 Rund vævenål 15 cm ~ ubrugt 1 Broderinål m/spids 18/24 6stk. ~ ubrugt 1 Pony HÆKLE 17 cm 12 ~ ubrugt 1 Zpagetti tricotgarn gul ~ ubrug

  225,00 kr.18-06-2024
 5. Broderi, DMC broderigarn, 37 stk DMC broderigarn. Prøver at hjælpe min mormor med at sælge ud af hen

  Broderi, DMC broderigarn, 37 stk DMC broderigarn. Prøver at hjælpe min mormor med at sælge ud af hendes ekstra broderigarn. Alle er nye, nogen er bare puttet på holdere. Kan sendes hvis køber betaler

  400,00 kr.17-06-2024
 6. Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, uld, 1 i bomuld, garn, tråd, forskellige farver. Sælges

  Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, uld, 1 i bomuld, garn, tråd, forskellige farver. Sælges kun samlet, prisen er for dem alle. fast pris. Lilla. Gul, hvid, grå, vinrød, sort nuancer Hobb

  60,00 kr.09-06-2024

Kom selv i gang med at brodere. Find alle annoncer med broderigarn på DBA, her.

Denne livsomvæltende begivenhed fik hende til at brodere

Efter at have arbejdet som skolelærer i mere end 16 år blev Eva Cecilie ramt af stress. Det fik hende til at søge tilbage til sin kreative side. Kreativiteten og produktiviteten ved håndarbejde blev hendes måde at koble af, efter stressen ramte.

Eva Cecilie er en del af den klassiske fortælling om at være vokset op i et kreativt hjem, men som teenager gad hun ikke bruge sin tid på håndarbejde. På et tidspunkt i hendes 20’ere, fandt hun dog den skabende side frem i sig selv.
Da hun var færdig på lærerseminariet, begyndte hun at arbejde som lærer, fik børn og stiftede familie. Derfor lagde hun håndarbejdet på hylden i nogle år.

- Jeg kan ikke eksistere uden at være kreativ, fortæller Eva Cecilie, som fandt tilbage til håndarbejdet og strikkepindene.

Efter mere 10 år uden saksen, papiret og broderingsgrejet i hånden, fandt hun det frem igen, og det hjalp hende gennem sin krise. Hun følte endelig, hun var produktiv og ydede noget igen:

- Det er enormt afstressende at hækle, brodere og strikke. Man kan kravle ind i sit håndarbejde og komme væk fra hverdagens stress og jag.

LÆS OGSÅ: På besøg hos 70’er-genbrugselskeren Isabella

Da Eva Cecilie fik stress, begyndte hun efter mange års pause at være kreativ. I dag sælger hun kunstværkerne, og hun arbejder kun deltid ved siden af sin hobby.
Da Eva Cecilie fik stress, begyndte hun efter mange års pause at være kreativ. I dag sælger hun kunstværkerne, og hun arbejder kun deltid ved siden af sin hobby.

Derfor køber Eva Cecilie sine materialer brugt

Til sine collager skulle Eva Cecilie bruge noget billigt garn. Hun ville teste, om det overhovedet var muligt at brodere i papiret.

- Jeg tjekkede DBA for at se, om jeg kunne få garnrester. Det var ikke noget problem. Jeg fandt garn til ingen penge, fortæller Eva Cecilie.

Dog kan det ofte være en blandet landhandel, man finder, når man køber garn brugt. For Eva Cecilie er det ligegyldigt, så længe garnet har den kvalitet og de farver, hun leder efter.

Hun har samlet et godt arsenal af broderigarn sammen gennem årene, og derfor er det ikke så ofte, hun benytter sig af DBA mere. Dog er den helt rigtige farve ikke altid at finde i skabet derhjemme, og derfor kigger hun nogle gange brugtmarkedet igennem for at finde den helt rigtige farve til et nyt værk.

- Når der er nogle nuancer, jeg mangler, holder jeg øje inde på DBA, fortæller Eva Cecilie om sin jagt på den perfekte garnfarve.

Det er ikke kun, fordi det er billigt, at Eva Cecilie leder efter brugt garn.

- Meget af det gamle garn, synes jeg har en meget bedre kvalitet end det nye, billige, man kan købe, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har det sådan; hvorfor skal jeg dog købe nyt, når nogen vil sælge deres gamle garn.

LÆS OGSÅ: Jane har ikke købt noget i 7 år

Eva Cecilie bruger mange, mange timer på hver collage. Hun mener, det er nøjsomheden, der giver det gode resultat.
Eva Cecilie bruger mange, mange timer på hver collage. Hun mener, det er nøjsomheden, der giver det gode resultat.
Der er en unik historie i hvert billede. Eva Cecilie godt lide, at kombinere mere moderne farver med gamle billeder.
Der er en unik historie i hvert billede. Eva Cecilie godt lide, at kombinere mere moderne farver med gamle billeder.

Derfor skal Eva Cecilie i dag handle hurtigt

Der er dog ingen tvivl om, at strikkeri, broderi og hækling er en af tidens helt store tendenser hos unge kvinder. Hvis du også er hoppet med på bølgen, har du måske opdaget, at det ikke er til at opstøve garn i genbrugsbutikkerne rundt omkring.

Eva Cecilie begyndte at brodere lang tid, før trenden ramte igen, og hun køber sjældent nyt garn. Hun er klar over, at når hun ser et godt tilbud på broderigarn på DBA eller i genbrugsbutikken, skal hun slå til med det samme.

- Det ryger hurtigt. Da jeg begyndte at købe garnrester, var der måske fem annoncer på DBA, fortæller Eva Cecilie.

I skrivende stund er der mere end 50 annoncer med broderigarn på DBA. Det siger noget om, at sælgerne ved, at de kan komme af med deres rester, fordi efterspørgslen er så stor.
I dag er markedet anderledes, fordi folk selv kan sælge de ældste rester af garn. Hvis du har noget liggende derhjemme, kunne det være, du skulle prøve at sælge det.

LÆS OGSÅ: DIY: Vægtæppe af genbrugsgarn, let og lækkert

Hun har fået foræret mange gamle billedealbummer, bøger og blade fra både dødsboer. Derfor er det kun garn, hun køber mere af.
Hun har fået foræret mange gamle billedealbummer, bøger og blade fra både dødsboer. Derfor er det kun garn, hun køber mere af.

Disse slags billeder vil hun helst lave collager af  

Det er ikke kun de små historier, broderierne forestiller, der er vigtige for Eva Cecilie. Hun går generelt meget op i, hvordan det var at leve tilbage i tiden. Hun kobler nutiden og datiden sammen med sine collager.

- Når jeg kigger i de blade, jeg har fra 40’erne, 50’erne og 60’erne, kigger jeg på livet dengang. Det var bare noget andet at leve og være menneske dengang, fortæller Eva Cecilie.

Selvom hun leder mange billeder og blade igennem, før hun finder det helt rigtige til en collage, nyder hun processen:

- Jeg elsker at kigge på gamle landbrugsbilleder og krigsbilleder. Den historie vil jeg gerne bevare. Det også er en del af os i dag, fortæller Eva Cecilie.

Inspirationen skinner igennem i værkerne, hvor mange af de billeder, hun broderer i, er nøje udvalgt til at videreformidle en fortælling. Og det er noget, hendes kunder kan lide. Mange er begejstrede for de fortællinger, der er i billederne.
Et af hendes kunstværker skal vise forskellen mellem det smukke og det grimme. Billedet forestiller et bombet Hamborg, men ovenpå har Eva Cecilie broderet en mælkebøtte, som symboliserer den livskraft, mennesket har til at komme ovenpå igen efter en krig.

Find udstyr til broderi på DBA:

 1. Broderi, Blandet broderigarn lidt over 40 helt nye og så lidt rester ??

  Broderi, Blandet broderigarn lidt over 40 helt nye og så lidt rester ??

  300,00 kr.24-06-2024
 2. Broderi, Hardanger broderier, 3 stk bøger
2 på engelsk og 1 på fransk
Prisen er for alle 
Sender med

  Broderi, Hardanger broderier, 3 stk bøger 2 på engelsk og 1 på fransk Prisen er for alle Sender med Dao Gerne MobilePay Tag også et kig på mine andre annoncer

  50,00 kr.24-06-2024
 3. Broderi, Sulky garnkort, Mappe med garnprøver på sulky broderi tråd til broderimakskine.
Ældre mapp

  Broderi, Sulky garnkort, Mappe med garnprøver på sulky broderi tråd til broderimakskine. Ældre mappe, ukendt årstal, pæn og velholdt. Står som bog nr 47 i reolen

  20,00 kr.24-06-2024
 4. Blandede hobbyartikler, Sjale mm, Varen er vurderet til 1800 kr

Læs gerne annoncen inden henvendels

  Blandede hobbyartikler, Sjale mm, Varen er vurderet til 1800 kr Læs gerne annoncen inden henvendelse Kun kontant Færdig hæklet sjal i forskellige farver samt lille filtkurv til garn eller andet,

  1.300,00 kr.23-06-2024
 5. Hobbybøger, 3 NYE bøger om broderi. Meget informative, med masser af sting, billeder og instruktione

  Hobbybøger, 3 NYE bøger om broderi. Meget informative, med masser af sting, billeder og instruktioner. Bettina Andersen, "Broderi naturligvis" Bettina Andersen, "Billeder i patchwork & Broderi" Elna H

  50,00 kr.23-06-2024
 6. Broderi, Broderigarn hvid, Broderi garn, bomuld, 10 stk hvide, sælges kun samlet. prisen er for dem

  Broderi, Broderigarn hvid, Broderi garn, bomuld, 10 stk hvide, sælges kun samlet. prisen er for dem alle. Fast pris Broderi, garn, Broderigarn, tråd, hobby, kreative projekter. Kan sendes som bre

  50,00 kr.23-06-2024

Du kan hurtigt og billigt komme i gang med at brodere, find alverdens ting til salg på DBA, her.


Da 26-årige Nicklas fandt en væv til 200 kroner på DBA, ændrede hans liv sig. Fra den dag var han selvstændig, og fremtiden har vist sig at være både spændende og kreativ. Læs om hans rejse fra at sidde ved en børnevæv til nu at producere efterspurgte toppe til kvinder. Du kan læse artiklen om Nicklas, her.

Det er ikke kun strikkeri og broderi der er moderne som aldrig før. Alt indenfor ’gør-det-selv’ er populært. DBA Guides egen handywoman Camilla, forvandler alverdens brugt habengut til flotte møbler med en helt ny funktion. Du kan i videoen herunder se, hvordan hun laver en barstol om til et mosaikbord.

Du kan se mange flere af Camillas DIY-projekter, her. Du kan også læse mere om, hvordan hun lavede barstolen om til et mosaikbord i artiklen, her.

Relaterede artikler