Eva Cecilie kurerede sin stress med genbrugsgarn
Livsstil

Eva Cecilie kurerede sin stress med genbrugsgarn

Stine Hansen / Skribent
Stine Hansen / Skribent

Eva Cecilie broderer med flotte farver i gammelt papir. De billeder, hun kreerer, er både unikke og moderne, men de er også slidte og gamle. Eva Cecilie laver ikke bare billeder for sjov, hun fandt ud af, at håndarbejdet kunne hjælpe hende med at komme ovenpå igen, efter hun blev ramt af stress.

47-årige Eva Cecilie Skak Lassen laver fine, farverige og finurlige kunstværker. De er skabt ud fra collageteknikken, som består af billeder og udklip, der limes sammen ovenpå hinanden. Det unikke ved Eva Cecilies collager er, at hun broderer mønstre og figurer på sine collager på sit værksted, som giver dem et både moderne og anderledes touch.

Eva Cecilie fra Silkeborg er fascineret af datidens historie og nøjsomhed. Den finder hun tilbage til, når hun kreerer sine værker. Det tager lang tid at brodere i papiret og at gøre det helt perfekt.

Silkeborggenseren går meget op i, at værkerne har en historie og en sjæl. Derfor klipper hun motiver ud fra gamle blade, bøger, billeder og breve. Hun klistrer derefter billederne sammen, og på den måde danner hun en historie med dem. Til sidst tilfører hun collagerne farver og mønstre med broderitråden.

Materialerne finder Eva Cecilie brugte, fordi hun synes, det har en væsentligt bedre kvalitet. Hun mener heller ikke, det er nødvendigt at købe nyt. Læs med her og find ud af, hvordan hun kom i gang.

Find broderigarn på DBA:

 1. Broderi, broderi-stof, Broderi-stof: Julerød broderi stof. Rester ELLER i den længde du ønsker. Bred

  Broderi, broderi-stof, Broderi-stof: Julerød broderi stof. Rester ELLER i den længde du ønsker. Bredden er 73 cm. Pris 50 kr pr meter. Billede 3: En rest på 85 cm x 73 cm. Pris 40,- Billede 4: En r

  50,00 kr.02-10-2023
 2. Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. fast pri

  Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. fast pris. Blå nuancer Hobby, broderi, kreative projekter. Lot E Kan sendes som brev 12 kr eller som

  50,00 kr.02-10-2023
 3. Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. sælges k

  Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. sælges kun samlet, prisen er for dem alle. fast pris Pink, lilla, rosa og lyserøde nuancer Hobby, broderi

  50,00 kr.02-10-2023
 4. Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. sælges k

  Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. sælges kun samlet, prisen er for dem alle, fast pris. Lyserød, pink, rosa, lyseblå, blå nuancer. Hobby,

  50,00 kr.30-09-2023
 5. Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet rester, bomuld, uld, garn, tråd, forskellige farver. Pris

  Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet rester, bomuld, uld, garn, tråd, forskellige farver. Prisen er for det hele, sælges kun samlet, fast pris. Kan sendes som brev 24 kr eller som pakke med gl

  85,00 kr.28-09-2023
 6. Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. fast pri

  Broderi, Broderigarn, Broderigarn, blandet, bomuld, garn, tråd, forskellige farver, 10 stk. fast pris. Rød, gul, gyldne, orange nuancer Hobby, broderi, kreative projekter. Lot S400 Kan sende

  50,00 kr.28-09-2023

Kom selv i gang med at brodere. Find alle annoncer med broderigarn på DBA, her.

Denne livsomvæltende begivenhed fik hende til at brodere

Efter at have arbejdet som skolelærer i mere end 16 år blev Eva Cecilie ramt af stress. Det fik hende til at søge tilbage til sin kreative side. Kreativiteten og produktiviteten ved håndarbejde blev hendes måde at koble af, efter stressen ramte.

Eva Cecilie er en del af den klassiske fortælling om at være vokset op i et kreativt hjem, men som teenager gad hun ikke bruge sin tid på håndarbejde. På et tidspunkt i hendes 20’ere, fandt hun dog den skabende side frem i sig selv.
Da hun var færdig på lærerseminariet, begyndte hun at arbejde som lærer, fik børn og stiftede familie. Derfor lagde hun håndarbejdet på hylden i nogle år.

- Jeg kan ikke eksistere uden at være kreativ, fortæller Eva Cecilie, som fandt tilbage til håndarbejdet og strikkepindene.

Efter mere 10 år uden saksen, papiret og broderingsgrejet i hånden, fandt hun det frem igen, og det hjalp hende gennem sin krise. Hun følte endelig, hun var produktiv og ydede noget igen:

- Det er enormt afstressende at hækle, brodere og strikke. Man kan kravle ind i sit håndarbejde og komme væk fra hverdagens stress og jag.

LÆS OGSÅ: På besøg hos 70’er-genbrugselskeren Isabella

Da Eva Cecilie fik stress, begyndte hun efter mange års pause at være kreativ. I dag sælger hun kunstværkerne, og hun arbejder kun deltid ved siden af sin hobby.
Da Eva Cecilie fik stress, begyndte hun efter mange års pause at være kreativ. I dag sælger hun kunstværkerne, og hun arbejder kun deltid ved siden af sin hobby.

Derfor køber Eva Cecilie sine materialer brugt

Til sine collager skulle Eva Cecilie bruge noget billigt garn. Hun ville teste, om det overhovedet var muligt at brodere i papiret.

- Jeg tjekkede DBA for at se, om jeg kunne få garnrester. Det var ikke noget problem. Jeg fandt garn til ingen penge, fortæller Eva Cecilie.

Dog kan det ofte være en blandet landhandel, man finder, når man køber garn brugt. For Eva Cecilie er det ligegyldigt, så længe garnet har den kvalitet og de farver, hun leder efter.

Hun har samlet et godt arsenal af broderigarn sammen gennem årene, og derfor er det ikke så ofte, hun benytter sig af DBA mere. Dog er den helt rigtige farve ikke altid at finde i skabet derhjemme, og derfor kigger hun nogle gange brugtmarkedet igennem for at finde den helt rigtige farve til et nyt værk.

- Når der er nogle nuancer, jeg mangler, holder jeg øje inde på DBA, fortæller Eva Cecilie om sin jagt på den perfekte garnfarve.

Det er ikke kun, fordi det er billigt, at Eva Cecilie leder efter brugt garn.

- Meget af det gamle garn, synes jeg har en meget bedre kvalitet end det nye, billige, man kan købe, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har det sådan; hvorfor skal jeg dog købe nyt, når nogen vil sælge deres gamle garn.

LÆS OGSÅ: Jane har ikke købt noget i 7 år

Eva Cecilie bruger mange, mange timer på hver collage. Hun mener, det er nøjsomheden, der giver det gode resultat.
Eva Cecilie bruger mange, mange timer på hver collage. Hun mener, det er nøjsomheden, der giver det gode resultat.
Der er en unik historie i hvert billede. Eva Cecilie godt lide, at kombinere mere moderne farver med gamle billeder.
Der er en unik historie i hvert billede. Eva Cecilie godt lide, at kombinere mere moderne farver med gamle billeder.

Derfor skal Eva Cecilie i dag handle hurtigt

Der er dog ingen tvivl om, at strikkeri, broderi og hækling er en af tidens helt store tendenser hos unge kvinder. Hvis du også er hoppet med på bølgen, har du måske opdaget, at det ikke er til at opstøve garn i genbrugsbutikkerne rundt omkring.

Eva Cecilie begyndte at brodere lang tid, før trenden ramte igen, og hun køber sjældent nyt garn. Hun er klar over, at når hun ser et godt tilbud på broderigarn på DBA eller i genbrugsbutikken, skal hun slå til med det samme.

- Det ryger hurtigt. Da jeg begyndte at købe garnrester, var der måske fem annoncer på DBA, fortæller Eva Cecilie.

I skrivende stund er der mere end 50 annoncer med broderigarn på DBA. Det siger noget om, at sælgerne ved, at de kan komme af med deres rester, fordi efterspørgslen er så stor.
I dag er markedet anderledes, fordi folk selv kan sælge de ældste rester af garn. Hvis du har noget liggende derhjemme, kunne det være, du skulle prøve at sælge det.

LÆS OGSÅ: DIY: Vægtæppe af genbrugsgarn, let og lækkert

Hun har fået foræret mange gamle billedealbummer, bøger og blade fra både dødsboer. Derfor er det kun garn, hun køber mere af.
Hun har fået foræret mange gamle billedealbummer, bøger og blade fra både dødsboer. Derfor er det kun garn, hun køber mere af.

Disse slags billeder vil hun helst lave collager af  

Det er ikke kun de små historier, broderierne forestiller, der er vigtige for Eva Cecilie. Hun går generelt meget op i, hvordan det var at leve tilbage i tiden. Hun kobler nutiden og datiden sammen med sine collager.

- Når jeg kigger i de blade, jeg har fra 40’erne, 50’erne og 60’erne, kigger jeg på livet dengang. Det var bare noget andet at leve og være menneske dengang, fortæller Eva Cecilie.

Selvom hun leder mange billeder og blade igennem, før hun finder det helt rigtige til en collage, nyder hun processen:

- Jeg elsker at kigge på gamle landbrugsbilleder og krigsbilleder. Den historie vil jeg gerne bevare. Det også er en del af os i dag, fortæller Eva Cecilie.

Inspirationen skinner igennem i værkerne, hvor mange af de billeder, hun broderer i, er nøje udvalgt til at videreformidle en fortælling. Og det er noget, hendes kunder kan lide. Mange er begejstrede for de fortællinger, der er i billederne.
Et af hendes kunstværker skal vise forskellen mellem det smukke og det grimme. Billedet forestiller et bombet Hamborg, men ovenpå har Eva Cecilie broderet en mælkebøtte, som symboliserer den livskraft, mennesket har til at komme ovenpå igen efter en krig.

Find udstyr til broderi på DBA:

 1. Broderi, Horoskop mønstre, Har kun dem på billedet
Pris er + kuvert og porto
Er til salg flere stede

  Broderi, Horoskop mønstre, Har kun dem på billedet Pris er + kuvert og porto Er til salg flere steder

  10,00 kr.03-10-2023
 2. Broderi, mønstre uden farvebilleder, Pris er + kuvert og porto
Er til salg flere steder

  Broderi, mønstre uden farvebilleder, Pris er + kuvert og porto Er til salg flere steder

  10,00 kr.03-10-2023
 3. Broderi, Broderi, Smukt
Nyt
Ikke ryger hjem 
Uld
Ca30x30

  Broderi, Broderi, Smukt Nyt Ikke ryger hjem Uld Ca30x30

  100,00 kr.03-10-2023
 4. Broderi, Broderi, Smukt 
Nyt
Ikke ryger hjem
Uld
Ca 30x30

  Broderi, Broderi, Smukt Nyt Ikke ryger hjem Uld Ca 30x30

  100,00 kr.03-10-2023
 5. Blandede hobbyartikler, Taske mm, Læs gerne annoncen inden henvendelse 

Kun kontant 

Færdig hæklet

  Blandede hobbyartikler, Taske mm, Læs gerne annoncen inden henvendelse Kun kontant Færdig hæklet sjal i forskellige farver samt lille filtkurv til garn eller andet, 2 stk broderier I smedejernssta

  1.500,00 kr.03-10-2023
 6. Broderi, Klokkestrenge, Små 25kr
Mellem 50kr
Store 100Kr

  Broderi, Klokkestrenge, Små 25kr Mellem 50kr Store 100Kr

  25,00 kr.02-10-2023

Du kan hurtigt og billigt komme i gang med at brodere, find alverdens ting til salg på DBA, her.


Da 26-årige Nicklas fandt en væv til 200 kroner på DBA, ændrede hans liv sig. Fra den dag var han selvstændig, og fremtiden har vist sig at være både spændende og kreativ. Læs om hans rejse fra at sidde ved en børnevæv til nu at producere efterspurgte toppe til kvinder. Du kan læse artiklen om Nicklas, her.

Det er ikke kun strikkeri og broderi der er moderne som aldrig før. Alt indenfor ’gør-det-selv’ er populært. DBA Guides egen handywoman Camilla, forvandler alverdens brugt habengut til flotte møbler med en helt ny funktion. Du kan i videoen herunder se, hvordan hun laver en barstol om til et mosaikbord.

Du kan se mange flere af Camillas DIY-projekter, her. Du kan også læse mere om, hvordan hun lavede barstolen om til et mosaikbord i artiklen, her.

Relaterede artikler