Genbrug er cool
Livsstil

Genbrug er cool

Louise Guldager
Louise Guldager

Genbrug er cool

Det kan faktisk godt lykkes, at slippe billigt fra at have dyre vaner.

Jeg har altid elsket flot tøj, smukke stoffer og god kvalitet. Men i mange år harmonerede det ikke ret godt med en lille SU. Jeg fik derfor i en tidlig alder øjnene op for genbrug. I dag elsker jeg det stadig: Jagten efter guldet, følelsen af at have fundet noget unikt, at have gjort en god handel, at være iført noget, som har en historie. Jeg har aldrig haft kvaler ved at være iført noget, som har været brugt. Jeg kan derimod godt lide tanken om, at ting får lov at leve. I nye hænder og med nye historier.

Jeg kan også godt lide tanken om, at alle andre ikke nødvendigvis render rundt i det samme. Ofte ser jeg mig selv lede aktivt efter gamle kollektioner hos designerne, fordi de med tiden i deres naturlige uopnåelighed, bliver mere unikke.

Langt de fleste af mine garderobe-favoritter er købt brugt. Og for mig, gør det heller ikke noget, at man kan se, hvis tingene har været brugt. De skal naturligvis ikke være i stykker, men lidt naturlig patina på en lædertaske gør den blot smukkere. Og de fleste jakker bliver pænere i pasformen, når de er brugt lidt, da de bliver knap så ’stive’ i det.

Min bordeaux uniformsjakke fra Yves Saint Laurent er et godt eksempel. Den har den rette patina og er ikke en, man ser mange andre med. Jeg fik den for en slik.

Det samme kan siges om min hvide blondekjole fra By Malene Birger. Den er tidsløs i sit udtryk og sin stil - så at den var et par sæsoner gammel, da jeg købte den, gjorde intet.

 

I det hele taget kan det godt betale sig, at søge efter tidsløse ting på genbrug. De mister ikke relevans og kan med held findes til gode priser. Min Louis Vuitton taske har en del slid, men det kan jeg faktisk bedre lide, end at sådan en taske ser spritny ud. Min er en original fra 80erne, oprindeligt købt i Paris (dette kan aflæses ud fra nummeret) og alene dén historie, elsker jeg langt højere, end at gå ind på Strøget og købe fra ny. Dét – og så naturligvis prisforskellen.

Min smukke vintage Gucci taske har samme historik. Den ligner på en prik, dén min farmor altid gik rundt med. Hun var guldsmed og lidt en fin dame. Selvom jeg ikke normalt er fan af logoer, elsker jeg det gamle monogram, fordi det indkapsler noget autentisk, inden brandet blev hypet. Den bliver mere underspillet i kraft af sin tydelige alder.

Især to ting kan man med fordel søge efter brugt, synes jeg; Fine gamle silkeskjorter - og smukke vintagekjoler. Jeg plejer ofte at søge efter en festkjole, hvis jeg skal til bryllup eller lignende. På den måde ved man, at man ikke kommer i det samme som de andre gæster. Og man kan finde nogle meget smukke eksemplarer derude. Kjoler har den fordel, at de ofte ikke har været ret brugt. Mange kvinder benytter kun en festkjole en enkelt gang eller to. Så har omgangskredsen ligesom set den – og man vil gerne have nyt. Derfor får man tit meget kjole for pengene.

Jeg er allerede i gang med at søge efter en nytårskjole rigtig gerne en blondekjole.

Og hvis man går bare en lillebitte smule op i, hvad moden ’dikterer’ netop nu, så kan jeg anbefale at finde de smukke og lige nu meget populære silkeskjorter brugt. Gerne i et fint 70er-mønster. Bare et lille tip. De er nemme at bruge til både bukser og nederdel og mange af de store brands efterligner netop snit og print fra originale gamle 60er og 70er skjorter.

Og lad os nu bare være ærlige, ik? Det er til hver en tid sjovere at slippe billigt fra et dyrt look, end det er, at se halvbillig ud til en million.

Det er NEMMERE at købe nyt: At bladre alle størrelserne igennem ved hver style, bede en ekspedient om hjælp og køre dankortet igennem. Vi lever i et altomfavnende forbrugssamfund, hvor vi konstant bruger og smider væk. Fordi vi kan. Det kræver tid, at købe genbrug. Det kræver tålmodighed og is i maven, hvis prisen skal forhandles. Det kræver en uforfinet tilgang til konceptet genbrug, nogen gange kræver det måske en rens – og i visse tilfælde også lidt held. Og så kræver det mod eller i hvert fald selvsikkerhed, at vide, hvad man selv synes er pænt, uanset hvad andre siger.

Det er derfor ikke bare fornuftigt at gemme, dele og genbruge - det er også mere eksklusivt. Det mener jeg faktisk. Genbrug er cool. Helt enkelt.

De bedste hilsner fra Louise Guldager


Find det på DBA

 1. Andet, Beurer PO 60 pulsoximeter.
Ubrugt.
Pris er fast, bud slettes.
Sender ikke.
Skal afhentes på m

  Andet, Beurer PO 60 pulsoximeter. Ubrugt. Pris er fast, bud slettes. Sender ikke. Skal afhentes på min adresse. Nej, jeg kører ingen steder med det. Bytter ikke med andre ting, kun salg. Sælges efter

  325,00 kr.13-04-2024
 2. Chinos, Samsø&Samsø, str. 28, Cobolt blå, Bomuld, Næsten som ny, Bukserne er købt lidt for små, derf

  Chinos, Samsø&Samsø, str. 28, Cobolt blå, Bomuld, Næsten som ny, Bukserne er købt lidt for små, derfor kun brugt 1 gang og vasket = dvs som nye kraftig bomuldskvalitet i cobolt blå Skridtlængde= 80 cm

  220,00 kr.13-04-2024
 3. Herreur, Seiko, Custom GMT Rootbeer build

NH34 værk med GMT funktion

Kasse og lås i 316L stål
40 m

  Herreur, Seiko, Custom GMT Rootbeer build NH34 værk med GMT funktion Kasse og lås i 316L stål 40 mm kasse 46 mm lug to lug 20 mm mellem hornene Safirglas Skruebagkasse Skruekrone Gummirem med oyste

  2.200,00 kr.13-04-2024
 4. Rullekrave, Bertoni, str. L, Stort, Ubrugt, Bertoni, model Henrik, slimfit

Ny med mærker

  Rullekrave, Bertoni, str. L, Stort, Ubrugt, Bertoni, model Henrik, slimfit Ny med mærker

  100,00 kr.13-04-2024
 5. Herreur, andet mærke, Cauny Luxe Prima fra 1960'erne.
34mm ex krone.
Caunys inhouse Prima manuelt me

  Herreur, andet mærke, Cauny Luxe Prima fra 1960'erne. 34mm ex krone. Caunys inhouse Prima manuelt mekanisk urværk. Går helt perfekt og præcist. Perfekt guldbelægning og glas. Urskive i perlemor. Sort

  750,00 kr.13-04-2024
 6. Fritidssko, str. 40, Air Jordan, Rød og sort, Næsten som ny, I fin stand. Snørrebåndene er lidt tr

  Fritidssko, str. 40, Air Jordan, Rød og sort, Næsten som ny, I fin stand. Snørrebåndene er lidt trætte, men derudover fremstår de stort set som nye.

  75,00 kr.13-04-2024

Relaterede artikler