Disse læderjakker sladrer om deres tidligere ejere
Livsstil

Disse læderjakker sladrer om deres tidligere ejere

Julie Schoen
Julie Schoen

Hvordan ville du have det med at vide, at dit tøj engang har tilhørt en ølkusk, en spiller i UEFA Europa League eller en lokomotivførere hos DSB? Et nyere firma slår sig op på at sælge genbrugslæderjakker, som kan fortælle gode historier om deres fortid, og her kan du læse mere om initiativet.

 

Hvis genbrugstøj kunne tale, ville det med sikkerhed kunne fortælle nogle sjove historier om, hvem der tidligere havde gået i tøjet. Men faktisk findes der tøj, der kan fortælle historier om deres fortid. Et nyere initiativ har nemlig gjort det mulig at købe læderjakker og -tasker, der kan fortælle historier om deres tidligere ejere.
 
Firmaet hedder Better World Fashion, og de laver læderjakker og -tasker ud af gammelt lædertøj, som er blevet indleveret til organisationer som Røde Kors. Det lædertøj, der har huller i, og som organisationernes egne butikker derfor ikke kan sælge direkte videre, bliver givet til Better World Fashion.

DBA Guide besøgte firmaets stand på Roskilde Festival for at høre mere om konceptet.
Better World Fashion har læderjakker i tre herremodeller og tre damemodeller. Denne herremodel hedder 'Peter' (navngivet efter den mand, der stod model til jakken), og det særlige identifikationsnummer er 0059. Foto: Julie Schoen
Better World Fashion har læderjakker i tre herremodeller og tre damemodeller. Denne herremodel hedder 'Peter' (navngivet efter den mand, der stod model til jakken), og det særlige identifikationsnummer er 0059. Foto: Julie Schoen
Better World Fashion bruger alt læderet fra det defekte genbrugslædertøj og syer de enkelte lapper sammen til nye læderjakker og -tasker. Hver jakke får skænket sin egen identitet ved at bære et nummer, som du kan indtaste i appen ’Better World’. Her kan du læse om jakkens fortid, i det tilfælde at din jakke er lavet af en eller flere lapper fra tøj, som produktionen har identificeret.

 

Læderjakker, som er båret af en kendis, en ølkusk og én med en racerkørers autograf inden i

En af firmaets læderjakker er eksempelvis lavet af en læderjakke, der har tilhørt en gammel ølkusk, mens en anden jakke har siddet på en lokomotivførere fra DSB. Det afslører logoet på jakkerne nemlig.
 
Du kan også blive den nye ejer af en læderjakke, som tidligere har tilhørt en UEFA-spiller. Læderet er spredt ud på flere jakker, mens selve UEFA-logoet er blevet tildelt en lædertaske.
Her er tasken med UEFA-logoet på. Better World Fashion sælger to forskellige lædertaske-modeller. Her er den ene slags. Den anden taske er større. Foto: Julie Schoen
Her er tasken med UEFA-logoet på. Better World Fashion sælger to forskellige lædertaske-modeller. Her er den ene slags. Den anden taske er større. Foto: Julie Schoen
Better World har også modtaget en chevrolet-jakke, som bar en autograf fra racerkøreren Jan Magnussen.

Sådan kan du selv dokumentere jakkens fremtid

Du kan også selv være med til at skabe din jakkes fremtidige historie. På appen kan du nemlig oploade billeder af dig og jakke ved at tagge din jakkes nummer. Så kan de næste ejere af jakken se, at den har været båret af dig – og hvilke specielle steder i verden, du eventuelt har haft jakken med til.
Denne mulighed er især aktuel for dem, der vælger at leje sig til læderjakkerne. Better World Fashion både sælger og lejer deres lædertøj ud.

Du kan også købe en genbrugslæderjakke på DBA - her er nogle af dem, der lige nu er til salg, til kvinder

 1. Læderjakke, str. 36, Modström, sort, læder, Næsten som ny, Biker læderjakke, læder jakke kort mod

  Læderjakke, str. 36, Modström, sort, læder, Næsten som ny, Biker læderjakke, læder jakke kort model. Lynlås ærmer samt 4 lomme lynlåse. Brugt meget lidt.

  290,00 kr.15-06-2024
 2. Læderjakke, str. 38, MDK, Sort, Næsten som ny, Brugt enkelte gange. Fremståe som ny. Købt for 2100

  Læderjakke, str. 38, MDK, Sort, Næsten som ny, Brugt enkelte gange. Fremståe som ny. Købt for 2100 kr. i tidernes morgen. Sender desværre ikke.

  500,00 kr.15-06-2024
 3. Læderjakke, str. 36, FB sister, Sort, Kunstlæder, Næsten som ny, Denne jakke er uden skader og ku

  Læderjakke, str. 36, FB sister, Sort, Kunstlæder, Næsten som ny, Denne jakke er uden skader og kun brugt få gange.

  100,00 kr.15-06-2024
 4. Læderjakke, str. 40, Rock´nblue, råhvid, 100% læder, Ubrugt, Helt utrolig smuk ægte læderjakke.
P

  Læderjakke, str. 40, Rock´nblue, råhvid, 100% læder, Ubrugt, Helt utrolig smuk ægte læderjakke. Pelskraven kan tages af. 2 lynlåslommer Bare så unik. Men nu har jeg besluttet at sælge den, den hæng

  1.200,00 kr.15-06-2024
 5. Læderjakke, str. 38, Saint Tropez, Sort, Læder, Ubrugt

  Læderjakke, str. 38, Saint Tropez, Sort, Læder, Ubrugt

  600,00 kr.15-06-2024
 6. Læderjakke, str. 36, Imperial, Sort, Næsten som ny, Kæresten har den her flotte ægte skindjakke me

  Læderjakke, str. 36, Imperial, Sort, Næsten som ny, Kæresten har den her flotte ægte skindjakke med nitter fra Imperial som stort set ikke er blevet brugt så er som ny. Derfor sælges den videre. Den

  450,00 kr.15-06-2024

Både jakker og tasker fra Better World er 98 procent bæredygtige. De sidste to ikke-bæredygtige procenter skyldes, at metallen i lynlåsen er ny. Firmaets ansvarlige producent Thomas Andersen begrunder det med, at det ikke er muligt at smelte metal så lynlåsene bliver stærke nok. Foret og polyesterbåndet i jakken er lavet af genbrugte drikkeflasker.

For at fjerne eventuelle lugtrester fra det gamle læder bliver læderjakkerne vasket i en trætrumle med tre, der suger til sig. Dermed bliver der ikke brugt særlig meget vand på at skabe de nye jakker. Helt præcist hvor lidt ressourcer, der bliver brugt på at lave de enkelte læderjakker, står på mærket til den enkelte jakke.

Disse to læderjakke er samme model, men de er forskellige, fordi de består af forskelligt læder. I gennemsnit går der 2,5 læderjakker på en læderjakke fra Better World Fashion. Foto: Julie Schoen
Disse to læderjakke er samme model, men de er forskellige, fordi de består af forskelligt læder. I gennemsnit går der 2,5 læderjakker på en læderjakke fra Better World Fashion. Foto: Julie Schoen
I højre hjørne ses noget af det lædertøj, som Better World Fashion har fået af Røde Kors, og som bliver syet om. Foto: Julie Schoen
I højre hjørne ses noget af det lædertøj, som Better World Fashion har fået af Røde Kors, og som bliver syet om. Foto: Julie Schoen

Better World Fashion producerer endnu ikke læderjakker og -tasker i brunt stof. Det skyldes, at der er mange forskellige nuancer af brun, og det er derfor endnu ikke muligt for firmaet at samle nok gamle læderrester sammen fra samme farve. Men de arbejder på sagen.

- Vi laver også specialordrer. Hvis du nu har en gammel læderjakke fra din bedstefar, som du ikke nænner at smide ud, og som du gerne vil have lavet om, så kan du sende os jakken, og så syr vi den om - sammen med andet læder - til en ny læderjakke. Du skal blot vælge, hvilken af vores seks jakkemodeller du ønsker jakken i, siger Thomas Andersen.

En læderjakke fra Better World Fashion koster 2.995 kroner. Hvis du vælger at leje en jakke, koster det 596 kroner de første fire måneder. Herefter koster det 149 kroner. Når firmaet ikke holder til på Roskilde Festival kan du finde dem på deres webshop.

Husk, at du også altid kan købe genbrugslæderjakker på DBA. Lige nu er der over 2.500 forskellige til salg, og halvdelen af dem koster under 500 kroner.

Læderjakker til mænd til salg på DBA

 1. Læderjakke, str. L, Chevignon, Sort, Læder, God men brugt, Sælger min ældre velholdte Chevignon v

  Læderjakke, str. L, Chevignon, Sort, Læder, God men brugt, Sælger min ældre velholdte Chevignon vintage læderjakke med lækkert kraftigt skin, dobbelt knapning, inderlomme og rødt foer. Det er en st

  700,00 kr.15-06-2024
 2. Læderjakke, str. M, Ewald, gammel vintage, ren men trænger til læderfedt. se mine andre annoncer HVI

  Læderjakke, str. M, Ewald, gammel vintage, ren men trænger til læderfedt. se mine andre annoncer HVIS DU KØBER FLERE ANNONCER, FULD PRIS PÅ DEN DYRESTE, HALV PRIS PÅ RESTEN

  500,00 kr.15-06-2024
 3. Læderjakke, str. XL, Ukendt, Mørkebrun, Læder, Næsten som ny, Lækker cafe'racer jakke.
Absolut so

  Læderjakke, str. XL, Ukendt, Mørkebrun, Læder, Næsten som ny, Lækker cafe'racer jakke. Absolut som ny,næsten ikke brugt.

  650,00 kr.14-06-2024
 4. Læderjakke, str. M, Henrik Busk, God men brugt, Nypris: 3.000 kr.

Der er brugt 800 kr på at få lag

  Læderjakke, str. M, Henrik Busk, God men brugt, Nypris: 3.000 kr. Der er brugt 800 kr på at få lagt ærmerne op. Samlet nypris: 3.800 kr. Der er et hul på det ene ærme. Fast pris.

  500,00 kr.13-06-2024
 5. Læderjakke, str. XL, Jack&Jones, Sort, Læder, God men brugt, Sælges da den ikke bliver brugt

  Læderjakke, str. XL, Jack&Jones, Sort, Læder, God men brugt, Sælges da den ikke bliver brugt

  300,00 kr.13-06-2024
 6. Læderjakke, str. XL, Jofama, Lammeskind, Ubrugt, Nypris 3495 kr

  Læderjakke, str. XL, Jofama, Lammeskind, Ubrugt, Nypris 3495 kr

  2.500,00 kr.13-06-2024

Hvis du går op i at se godt ud på festivalen, så læs vores guide til, hvordan du får det helt rigtige festivaloutfit (blandt andet en læderjakke) og samtidig sparer 4.673 kroner!

Relaterede artikler