Din ødelagte vaskemaskine er værdifuld
LivsstilTech

Din ødelagte vaskemaskine er værdifuld

Astrid
Astrid

Blot fordi en ting er brugt, er den ikke nødvendigvis brugt op. Det er værdifuldt – både for din pengepung og vores klode – hvis vi bliver bedre til at genbruge allerede eksisterende ressourcer.

Hvad gør du med din gamle vaskemaskine, når den pludselig står af? Får du en reparatør ud, eller ryger maskinen direkte på lossepladsen uden videre?

I Danmark bliver der dagligt smidt næsten 3.000 hårde hvidevarer ud. Og når de gamle maskiner kasseres, rykker der som regel splinter nye ind. Det er netop denne brug og smid væk-kultur, som Kristoffer Hvidsteen fra København forsøger at gøre op med.

- Min passion er at få ændret den måde, vi bruger vores produkter på. Køb og smid væk-kulturen er vi simpelthen for dygtige til, siger Kristoffer.

I 2019 slog Kristoffer derfor dørene op til virksomheden ’Simple very simple’, der istandsætter og videresælger brugte hårde hvidevare. Maskinerne sælges blandet andet videre til genbrugsglade danskere gennem DBA Boost – DBAs webshopprodukt udviklet til virksomheder.

I artiklen her kan du blive klogere på, hvor meget du egentlig kan spare miljøet for ved at købe en brugt maskine, samt hvorfor ’Simple very simple’ sælger deres produkter gennem DBA Boost.

Find Smeg-køleskabe på DBA:

 1. Andet køleskab, Smeg, Flot smeg køleskab i rigtig god stand

  Andet køleskab, Smeg, Flot smeg køleskab i rigtig god stand

  3.000,00 kr.21-03-2023
 2. Køle/svaleskab, Smeg FAB10HRNE, 135 liter, b: 55 d: 70 h: 96, Lækkert sort SMEG køleskab, rigtigt fl

  Køle/svaleskab, Smeg FAB10HRNE, 135 liter, b: 55 d: 70 h: 96, Lækkert sort SMEG køleskab, rigtigt flot design. Pænt og velfungerende. To mindre mærker i bunden. Se fotos Testet med termometer — på 1½

  1.050,00 kr.20-03-2023
 3. Køle/fryseskab, Smeg, b: 60 d: 71 h: 168, Rigtig fint SMEG køleskab m. Fryser 

Fejler intet, men pg

  Køle/fryseskab, Smeg, b: 60 d: 71 h: 168, Rigtig fint SMEG køleskab m. Fryser Fejler intet, men pga. flytning kan jeg ikke have det med. Har alle indsatser/hylder som følger med.

  4.000,00 kr.19-03-2023
 4. Køle/fryseskab, Smeg FAB28LCR5, b: 60 d: 66 h: 150, Rigtig fint retro smeg køleskab. 

Fryser og køl

  Køle/fryseskab, Smeg FAB28LCR5, b: 60 d: 66 h: 150, Rigtig fint retro smeg køleskab. Fryser og køler som det skal, men laver en lille summen en gang imellem, når døren har været åben, og den skal kø

  1.200,00 kr.19-03-2023
 5. Køle/fryseskab, Smeg, b: 60 d: 65 h: 145, Køkeskab og fryser virker upåklageligt og det larmer ikke.

  Køle/fryseskab, Smeg, b: 60 d: 65 h: 145, Køkeskab og fryser virker upåklageligt og det larmer ikke. Sælger da jeg skal have indbygget køleskab. Det er en ældre model og der er ridser i nogle af plast

  2.500,00 kr.18-03-2023
 6. Andet køleskab, Smeg Mini, 39 liter, b: 40 d: 40 h: 70, energiklasse D, Venstrehængt smart lille køl

  Andet køleskab, Smeg Mini, 39 liter, b: 40 d: 40 h: 70, energiklasse D, Venstrehængt smart lille køleskab - perfekt til hjemmebaren eller som ekstrakøleskab. Kun brugt til madpakker og drikkevarer i b

  2.000,00 kr.18-03-2023

Se alle køleskabe til salg på DBA, her

Så villige er danskerne til at handle brugt

Danskerne køber og sælger brugt som aldrig før. På bare 5 år er andelen af danskere, der køber brugt, steget fra 63 procent til 77 procent, fremgår det af Genbrugsindekset 2021 – DBAs årlige analyse af danskernes genbrugsvaner.

Nok er genbrugshandlen og bæredygtige løsninger blevet en stadig større del af danskernes hverdag. Men er hårde hvidevarer blandt de ting, danskerne er interesseret i at købe brugt?

År efter år er ’sofa’ og ’iPhone’ de mest søgte varer på DBA. Men vi skal ikke langt ned af listen over de mest anvendte søgeord, før den første hårde hvidevare dukker op.

Køleskab’ hitter som det 12. mest benyttede søgeord på DBA i 2020. ’Fryser’ og ’vaskemaskine’ nupper henholdsvis en 145. og 148. plads – og det er ud af flere tusinde søgeord!

LÆS OGSÅ: Drømmen om et friere liv blev realiseret af en gammel cirkusvogn

Kristoffer har været optaget af at arbejdet professionelt med bæredygtighed gennem mange år. Da han fik muligheden for at søsætte sit eget projekt, tog han springet.
Kristoffer har været optaget af at arbejdet professionelt med bæredygtighed gennem mange år. Da han fik muligheden for at søsætte sit eget projekt, tog han springet.

’Det sværeste er...’

At tyde på DBAs søgeordsstatisk køber danskerne gerne brugte hårde hvidevarer. Alligevel oplever ’Simple very simple’ det som værende en udfordring at nå ud til de genbrugsglade danskere.

- Vi er jo ikke særligt kendte. Som kunde skal man altså både lære en ny virksomhed og et nyt produkt at kende. Og så er vi svære at finde. Det sværeste er dog i virkeligheden at forklare vores kunder, hvad det er for et produkt, vi har. Funktionelt fejler maskinerne ikke noget – så det handler om det ydre, fortæller Kristoffer.

For nogle spiller maskinernes ydre nemlig en større rolle end hos andre. Og da produkterne netop er brugte, har de som regel også en ridse eller to.

- Når folk begynder at spørge meget ind til ridser, foreslår vi af og til, om det ikke var bedre, at de købte et helt nyt produkt.

Udfordringerne forbundet med at formidle produkternes tilstand gav sig selv, da ’Simple very simple’ blev DBA Boost-kunde. Med DBA Boost har virksomheden nemlig sit eget butiksvindue på DBA, hvor virksomheden nemt når ud til danskere på udkig efter et nyt, brugt køleskab og andre hårde hvidevare.

- DBA er superfedt for os. Der er jo ikke nogen, der går på DBA og ikke ved, at de køber et brugt produkt. På den måde er det et fedt publikum – til dem skal vi ikke forklare, at produkterne kan have ridser, fortæller Kristoffer.

LÆS OGSÅ: Fra DBA-annonce til landsdækkende virksomhed

DBA Boost gør det muligt for virksomheder at sælge deres produkter direkte på DBA.
DBA Boost gør det muligt for virksomheder at sælge deres produkter direkte på DBA.

Derfor kan det betale sig at købe brugt

Køber du en brugt maskine hos ’Simple very simple’, sparer du naturligvis en god sum penge sammenlignet med at købe en splinter ny maskine.

Når der handles brugt, spares der dog mere end penge. Ved at benytte allerede eksisterende ressourcer – såsom en brugt vaskemaskine – spares der CO2.

- Beregninger foretaget af AAU viser, at man gennemsnitligt sparer 227 kilo CO2 per maskine ved at købe den brugt, fortæller Kristoffer.

Selvom vi kan spare miljøet for mange kilo CO2, er den største motivationsfaktor for at købe brugt dog stadig den økonomiske besparelse, fremgår det af Genbrugsindekset 2021. En økonomisk besparelse udelukker heldigvis ikke den miljømæssige gevinst.

- For nogen starter det med den gode handel – og så er det også fedt, at det er grønt. For andre begynder det med, at det er grønt – og så er det også en god handel, fortæller Kristoffer.

LÆS OGSÅ: Derfor er det en god idé at starte sin virksomhed på DBA

'Simple very simple' istandsætter typisk de dyrere mærker og sælger derefter maskinerne til det halve af nyprisen.
'Simple very simple' istandsætter typisk de dyrere mærker og sælger derefter maskinerne til det halve af nyprisen.

’Alt er lidt bøvlet’

- At drive en virksomhed, der er baseret på cirkulær økonomi, er besværligt. Alt er lidt bøvlet, fortæller Kristoffer.

De brugte maskiner skaffer ’Simple very simple’ gennem aftaler med detail virksomheder og genbrugsstationer. Derefter påbegyndes selve reparationen, hvilket kan være en smule udfordrende.

- Vi skal reparere et produkt, som vi ikke ved, hvad fejler. Hvert produkt bliver håndteret på sin egen måde hele vejen igennem, fortæller Kristoffer.

Når maskinerne igen fungerer, som de skal, bliver de solgt videre med garanti og reklamationsret, levering til kantsten og retur af din gamle maskine til omkring halvdelen af nyprisen.

Selvom det til tider kan være besværligt at drive en virksomhed baseret på cirkulær økonomi, har ’Simple very simple’ kun planer om at udvide forretningen blandt andet ved brug af DBA Boost.

Find vaskemaskiner på DBA:

 1. Samsung vaskemaskine, frontbetjent, 1400 omdr./min., 8 kg. Virker som ny, sælges kun pga. flytning.

  Samsung vaskemaskine, frontbetjent, 1400 omdr./min., 8 kg. Virker som ny, sælges kun pga. flytning. Ingen sidser eller buler men trænger til en klud har også en kondenstørretumler til salg. Ved kø

  500,00 kr.23-03-2023
 2. Samsung vaskemaskine, frontbetjent, Fin vaskemaskine sælges.
Fejler absolut ingenting.
Bagbeklædning

  Samsung vaskemaskine, frontbetjent, Fin vaskemaskine sælges. Fejler absolut ingenting. Bagbeklædning er blevet væk under flytning, men har ingen betydning 800 kroner eller kom med et bud ved hurtig h

  800,00 kr.23-03-2023
 3. LG vaskemaskine, frontbetjent, b: 60 d: 44 h: 85, Lav pris, hurtog afhentning prioriteres. Praktisk

  LG vaskemaskine, frontbetjent, b: 60 d: 44 h: 85, Lav pris, hurtog afhentning prioriteres. Praktisk smal 6kgs vaskemaskine fra LG. Fulgte med køb af lejlighed og sælges derfor, er fra 2020 ifølge sælg

  1.500,00 kr.23-03-2023
 4. Bosch vaskemaskine, Serie 2, frontbetjent, Fin maskine, standardmål, BILLIG, men skal så også hentes

  Bosch vaskemaskine, Serie 2, frontbetjent, Fin maskine, standardmål, BILLIG, men skal så også hentes på adresse i Næstved mandag 27/3 i tidsrummet 0900-1300

  500,00 kr.23-03-2023
 5. Miele vaskemaskine, W3255, frontbetjent, 1600 omdr./min., energiklasse A++, Fin g 100% i orden Miele

  Miele vaskemaskine, W3255, frontbetjent, 1600 omdr./min., energiklasse A++, Fin g 100% i orden Miele vaskemaskine sælges grundet flytning. https://www.punkt1.dk/hvidevarer/toejvask/frontbetjente-vas

  3.000,00 kr.23-03-2023
 6. Siemens vaskemaskine, Wm12b166dm, frontbetjent, 1200 omdr./min., energiklasse A+++, b: 60 d: 5 h: 85

  Siemens vaskemaskine, Wm12b166dm, frontbetjent, 1200 omdr./min., energiklasse A+++, b: 60 d: 5 h: 85, Vaskemaskine Siemens lavenergi a +++til 6kg med mange programmer og tilvalg funktioner display med

  1.400,00 kr.23-03-2023

Se alle vaskemaskiner til salg på DBA, her.

'Simple very simple' er langt fra den eneste virksomhed, der har valgt at åbne webshop med hjælp fra DBA Boost. Webshopproduktet DBA Boost har siden 2019 hjulpet virksomheder med at sælge professionelt på DBA og nå ud til tusindevis af genbrugsglade danskere.

I forbindelse med Covid-19 valgte Røde Kors blandt andre at sælge deres produkter gennem DBA Boost, da alle organisationens fysiske butikker var tvunget til at holde lukket. Hvilken betydning salget gennem DBA Boost fik for organisationen, kan du læse mere om her.

Også Køge Kommune er på DBA Boost. De har netop sat en oppustelig sportshal til salg for intet mindre end 1 krone. Hvorfor hallen skal sælges, og hvorfor den sælges for 1 krone, kan du blive klogere på i videoen nedenfor.


Læs mere om Køge Kommunes airdome i artiklen, her

Relaterede artikler