Liste: Denne gamle julepynt er steget i værdi
Livsstil

Liste: Denne gamle julepynt er steget i værdi

Louise Guldager
Louise Guldager

Er du en ægte julegris? I genbrugsverdenen gælder det, at nogle varer kun bliver mere værd, som tiden går. Uanset næsten deres stand. Slet og ret fordi, det ikke laves mere og tilhører en tid, der ikke kommer igen. Sådan er det for en del af den gamle, originale julepynt. Og du vil måske blive overrasket over, hvad du kan tjene penge på at sælge videre i dag?

Gamle, glitrende glaskugler, der dingler fra træet. Fugle med halefjer og små klips, julemænd med høje huer og kravlenisser, der titter frem fra skuffen.

De fleste af os kan huske vores barndoms jul – og måske vi endda er nogle stykker, der fra tid til anden forsøger at genskabe den lidt. Hvis du er én af dem, der har arvet fra forrige generationer eller blot været god til selv at gemme, så skal du læse godt med nu. For nogle af de gamle ting, vi pyntede op med til jul er nemlig blevet mange flere penge værd, end hvad vi i sin tid gav for dem. I artiklen her fortæller vi hvilke.

Katinka Louise Larsen, der er indehaver af Blandet-landhandel, som i dag er en del af ’Livsstil’ på Egholm Slot, er inkarneret julepynt-samler og har været det stort set hele sit liv. I dag lever hun professionelt af det, da hun gennem sine to forretninger netop videresælger gammelt, antikt julepynt. Og hun kan aldrig få nok. Faktisk har hun så meget, at det ikke alt sammen kan tages i brug hvert.

Hendes enorme samling vidner om en dybtfølt interesse, men også et skarpt øje for detaljen og de særlige karakteristika, som netop adskiller den gamle, originale julepynt fra det ny producerede.

For hvordan ser man egentlig forskel? Hvornår ved man, at det virkelig ER gammel julepynt? Og hvilken kan vise sig at være penge værd?

Julepynt til salg på DBA:

 1. Forskelligt julepynt, Billede 1: nissepige med "velour" på nissehue og bluse. Ca 8-9 cm.
20 kr
Bille

  Forskelligt julepynt, Billede 1: nissepige med "velour" på nissehue og bluse. Ca 8-9 cm. 20 kr Billede 2: nissepar bestående af to nisser med instrument og sangbog. Ca 10 cm. 30 kr Billede 3: nissebør

  25,00 kr.22-03-2023
 2. Kitsch julepynt, Kitsch julepynt, ophæng, kugler
Lavet af gamle pærer
Sæt selv snor i hvis de ska hæ

  Kitsch julepynt, Kitsch julepynt, ophæng, kugler Lavet af gamle pærer Sæt selv snor i hvis de ska hænge Samlet pris Afh 9460 Brovst eller sendes for +41,- Ka evt afh Løgstør mod forudbetaling Kig ger

  25,00 kr.22-03-2023
 3. Georg Jensen Juleuro 2008 Julerose

  Georg Jensen Juleuro 2008 Julerose

  juleuro, Georg Jensen, Juleuro 2008 Julerose designet af kunstner Regitze Overgaard. Juleuroen er udført i messing belagt med 24 karat guld. Originalt rødt silkebånd og æske. pæn brugt stand Pris 525k

  525,00 kr.08-11-2021
 4. Julepynt sælges, Forskelligt julepynt sælges

- Stjerne med lys i, bruger 3 x AA batterier
- Lyskæde

  Julepynt sælges, Forskelligt julepynt sælges - Stjerne med lys i, bruger 3 x AA batterier - Lyskæde med grønne stjerner, bruger 2 x AA batterier - 4 røde julekugler, ikke brugt, skal trådes - 2 julem

  70,00 kr.21-03-2023
 5. Julekranse, 2 stk., diameter 12 cm - pris kr. 15,-
2 stk. juleflakoner diameter 19 cm. Pris 10 kr.
F

  Julekranse, 2 stk., diameter 12 cm - pris kr. 15,- 2 stk. juleflakoner diameter 19 cm. Pris 10 kr. Fra røgfrit hjem. Sender gerne. Se også mine andre juleting. Julepynt. (H)

  15,00 kr.21-03-2023
 6. julepynt, Retro, vintage julepynt fra før 1960'erne. Brugsspor i form af lidt afskalning eller slita

  julepynt, Retro, vintage julepynt fra før 1960'erne. Brugsspor i form af lidt afskalning eller slitage. Seks gamle, charmerende kravlenisser, samlet 80.- Syv små glaskugler, samlet 80.- Rød kugle med

  80,00 kr.21-03-2023

Lige nu er der hele 4.136 annoncer på DBA med julepynt til salg brugt og ud af dem er de knap 400 af dem listet som værende ’antikt’.

Hvordan afkoder du, om julepynten er original og penge værd?

For Katinka Louise Larsen handler det især om en særlig følelse. Når hun får det gamle julepynt i hånden, er hun som regel ikke i tvivl. Men hun erkender, at der laves så gode kopier, at man skal holde tungen lige i munden.

- Hvis det er muligt, så prøv at sammenligne med noget, du VED er nyt. Så kan man ofte se det. Ellers beror det tit på materialerne og standen, fortæller hun.

- Ved glaskugler kan man næsten altid se det på holderen. Selve toppen. Hvis den står helt blank, er den ny. Kig på metallet, for det sladrer om alderen.

Katinka har selv nogle kugler, der er så unikke og sjældne, at hun ikke tør hænge dem på træet. Det er de alt for dyrebare til. Men så er der heldigvis andre måder, at bruge dem på:

- Så lægger jeg dem i en skål med lyskæder, så de får lov at ligge nænsomt dér og pynte. Eller på et fad med lidt mos. Alternativt hæng dem på grene i en vase, du stiller et sikkert sted.

LÆS OGSÅ: Forvandl fine gamle bøger til unik julepynt

’Kig på æsken og papiret – så kan du se det. Det er selvfølgelig ikke alle, der har gemt æskerne, men mange har. Hvis æsken er klipset sammen, og klipsne er rustne, har du sikkert ramt jackpot!’ fortæller Katinka
’Kig på æsken og papiret – så kan du se det. Det er selvfølgelig ikke alle, der har gemt æskerne, men mange har. Hvis æsken er klipset sammen, og klipsne er rustne, har du sikkert ramt jackpot!’ fortæller Katinka

Det her julepynt er steget i værdi

At prisen stiger på den gamle pynt er kun et udtryk for historiens tyngde, mener Katinka. Julepynt laves i langt de fleste tilfælde slet ikke på samme måde i dag.

- Vi skal jo huske på, at der kommer ikke mere af det. Det bliver kun mere og mere sjældent. Så produceres der måske noget nyt pynt, som engang bliver noget værd, men det ægte, gamle, kommer der ikke mere af.

Et eksempel på julepynt, der er steget markant i pris, er koglenisser, fortæller Katinka:

De er blevet meget mere værd, siden jeg anskaffede dem. Jeg købte mine egne koglenisser for 20 kroner stykket for 25 år siden. Nu koster de typisk over 300 kroner stykket.

Gamle padehatte med clips på, eller fugle med fjerhaler også på clips eller de gamle, originale papirtrommer er andre eksempler på små ornamenter til træet, der for 40-50 år siden ikke kostede mere end et par kroner, og som i dag er steget kraftigt i værdi. I dag ligger prisen på den type pynt på mellem 100 – 300 kroner stykket, alt afhængig af datering og stand.

De gamle trommer kopieres ofte. Men finder du dem med patina og papirhanke på, er det så godt som sikkert, at de er gamle. Og dermed mere værdifulde.

- Faktisk er det meste af det, jeg ejer over hele linjen steget i værdi. Jeg er totalt nørd og læser meget op på historien. Jeg tilgår min julepynt med en næsten akademisk metode, erkender Katinka. 

Julekugler i glas til salg på DBA:

 1. Dino julekugle, Vi har simpelthen for mange Dino kugler. Derfor sælger vi et par stykker. Rabat ved

  Dino julekugle, Vi har simpelthen for mange Dino kugler. Derfor sælger vi et par stykker. Rabat ved køb af flere

  20,00 kr.19-03-2023
 2. Julekugle, Jule”kugler” på snor med perler i toppen

Stand: God men brugt. 


Nypris: Husker desværr

  Julekugle, Jule”kugler” på snor med perler i toppen Stand: God men brugt. 
 Nypris: Husker desværre ikke. De er købt i det gamle apotek.

 Afhentning i 2450 Kbh SV. Kan som regel også mødes i Køben

  20,00 kr.19-03-2023
 3. Julekugle, 1stk 2014 julekugle i original æske.

  Julekugle, 1stk 2014 julekugle i original æske.

  75,00 kr.18-03-2023
 4. julekugler, julekugle sæt

  julekugler, julekugle sæt

  40,00 kr.18-03-2023
 5. Royal Copenhagen, 


julekugle, Mega Mussel, sort, fin stand

  Royal Copenhagen, julekugle, Mega Mussel, sort, fin stand

  250,00 kr.18-03-2023
 6. Års julekugle, Jule kugle 
Års kugle 2007 den måler 12 cm i diameter i original kasse den er som ny

  Års julekugle, Jule kugle Års kugle 2007 den måler 12 cm i diameter i original kasse den er som ny den har aldrig været oppe og hænge

  250,00 kr.16-03-2023

De smukke julekugler i glas er populære, fortæller Katinka. På DBA er der lige nu knap 500 annoncer med glas-julekugler til salg. Halvdelen af dem ligger til under 50 kroner.

Disse gamle kugler er også penge værd

”Kurve, kugler, fugle, flag – op og ned og for og bag”, synger vi hvert år, når vi danser om træet.

Har man sagt gammelt, smukt, originalt julepynt, så har man næsten også sagt julekugle.

- Den flade glas julekugle er ret sjælden. De er efterhånden meget værdifulde. Og de gamle glas-julekugler, som er instrumenter. Eksempelvis trompeter – som man rent faktisk kan trutte i! De er typisk meget skrøbelige – men enormt fine, fortæller Katinka.

Har man kugler, der har en tynd ståltråd med tråd hen over kuglen, er de rigtig mange penge værd, fortæller Katinka. En enkelt kugle kan sagtens koste 350 kroner. Måske endda mere. De er håndlavet i mundblæst glas og herefter dekoreret med gamle metaltråde af forgyldt tinsel (”lametta”) hele vejen rundt. 

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Disse ting vil vi helst ikke købe brugt

De gamle koglenisser er steget kraftigt i værdi, så har du nogle af dem liggende, skal du ikke smide dem ud. Det lille juletræ her er et gammelt piberenser juletræ med mini-glaskugler og spilledåse i foden, så det drejer. Dén slags små kuriositeter er naturligvis svære at finde, men de er meget eftertragtede, fortæller Katinka, der selv er meget glad for sit lille træ
De gamle koglenisser er steget kraftigt i værdi, så har du nogle af dem liggende, skal du ikke smide dem ud. Det lille juletræ her er et gammelt piberenser juletræ med mini-glaskugler og spilledåse i foden, så det drejer. Dén slags små kuriositeter er naturligvis svære at finde, men de er meget eftertragtede, fortæller Katinka, der selv er meget glad for sit lille træ

Pas på med at tro, at din julekugle er en af de gamle

Der laves en del julekugler, som skal ligne de gamle, men ud over at man som regel kan se det på almindelige brugsspor på det tynde glas, vil det typisk være i toppen af kuglen, der hvor den lille metaldims samler sig og man kan hænge snoren i.

- Det er her, den bliver slidt ved almindeligt brug. Og en helt ny, blank top-holder er der ingen gamle kugler, der har. Der er sgu ingen, der sidder og pudser dén del af en julekugle, forklarer Katinka.

Reflektor kuglerne er en anden særlig og sjælden julekugle, som er blevet mange penge værd, fortæller Katinka.

- De har sådan en lille udhuling inde i kuglen, der gør, at de tilbagekaster lyset fra træets stearinlys. De er ofte i flere farver. De er fine og sarte, men enormt smukke.

LÆS OGSÅ: Julens flotteste julebord med brugte sager

De gamle, sarte glaskugler er en hel videnskab i sig selv – og som på grund af deres skrøbelighed kun bliver mere og mere eftertragtede. Her et eksempel på en original reflektorkugle eller et ”hekseøje”, som de også kaldes. Til venstre en gammel, antik julekrans, som er meget værdifuld og unik - igen fordi den er håndlavet
De gamle, sarte glaskugler er en hel videnskab i sig selv – og som på grund af deres skrøbelighed kun bliver mere og mere eftertragtede. Her et eksempel på en original reflektorkugle eller et ”hekseøje”, som de også kaldes. Til venstre en gammel, antik julekrans, som er meget værdifuld og unik - igen fordi den er håndlavet

Det er ofte det, vi ikke regner med, der bliver penge værd

Hvert år bliver Katinkas antikke julepynt udsolgt længe inden juleaften. Og hun elsker at jule. Både hjemme og på arbejdet ved Egholm Slot:

- Jeg tester mine gamle ting hvert år. Tjekker sytråden, skal den skiftes? De gamle fatninger. Er det i fin nok stand. Det er en stor del af det.

For forudsætningen for at bevare den gamle julepynt er, at man passer på det. Netop derfor er det også så skønt at finde, synes Katinka. For der følger altid en historie med.

- For eksempel mine gamle julekort fra starten af 1900 tallet. Dem elsker jeg! Med ægte små hilsner bagpå, stempler og frimærker. Det er jo en hel tidslomme!

De gamle postkort er et godt eksempel på, hvad der engang ikke kostede mere end et par kroner i dag er blevet rede penge værd. De er allerbedst, hvis de er brugte. Altså skrevet på og sendt med posten. Dels fordi de hermed præcist kan dateres, og dels fordi den lille hilsen er et konkret vidnesbyrd om en svunden tid. Jo ældre de er, des bedre. Og de må gerne være lidt slidt, fortæller Katinka.

De gamle julekort er samlerobjekter i dag - og har du den slags liggende, skal du for guds skyld ikke smide dem ud. Lige nu er der 276 annoncer på DBA med gamle julekort -  priserne svinger fra alt mellem 10 kroner og 900 kroner.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker: Karina

Her et eksempel på en ny produceret tomtekrans, som Katinka spår kan gå hen og blive eftertragtet om mange år. Katinka Louise Larsen er indehaver af Blandet-landhandel og Livsstil på Egholm Slot, hvorfra hun sælger gammelt julepynt hvert år i november og december
Her et eksempel på en ny produceret tomtekrans, som Katinka spår kan gå hen og blive eftertragtet om mange år. Katinka Louise Larsen er indehaver af Blandet-landhandel og Livsstil på Egholm Slot, hvorfra hun sælger gammelt julepynt hvert år i november og december

Katinka: Jeg tror dette specifikke julepynt vil stige i værdi

Når man som Katinka har en cand.mag. i julepynt, har man også en god føling med, hvilken vej vinden blæser. Hun vover derfor også gerne pelsen og spår, at denne utippede julepynt kunne blive penge værd engang i fremtiden:

- Tomtekranse kunne godt gå hen og blive populære julekranse om nogle år. Det er ikke sådan noget, du smider ud. Hver nisse har et forskelligt udtryk, og de er så fine. Selvom de måske ikke er ret dyre eller noget særligt i dag, kunne de godt  stige i værdi om mange år.

Juletræstæppe brugt til salg på DBA:

 1. MINI juletræs tæpper, Flotte syede stjerne flacon til December bordet eller et tæppe til mini juletr

  MINI juletræs tæpper, Flotte syede stjerne flacon til December bordet eller et tæppe til mini juletræet, diameter er 44 cm, prisen er per stk. Jeg sender gerne mod betaling af porto. som er 37kr. Se o

  25,00 kr.24-02-2023
 2. juletæppe, lille tæppe med julemotiv på sækkelærred
ø 45 cm
 brugt
 pris 40 kr.
hvis du er interesse

  juletæppe, lille tæppe med julemotiv på sækkelærred ø 45 cm brugt pris 40 kr. hvis du er interesseret er det muligt at ringe til mig. SMS. besvares IKKE/jeg skriver ikke SMS. eller skriv til mig her

  40,00 kr.13-02-2023
 3. juletæppe, lille tæppe med julemotiv på sækkelærred
ø 45 cm
 brugt
 pris 40 kr.
hvis du er interesse

  juletæppe, lille tæppe med julemotiv på sækkelærred ø 45 cm brugt pris 40 kr. hvis du er interesseret er det muligt at ringe til mig. SMS. besvares IKKE/jeg skriver ikke SMS. eller skriv til mig her

  40,00 kr.13-02-2023
 4. Entré gang tæppe til jul, Ca. 1 m lang og ca 55cm bred. Brugt men i god stand

  Entré gang tæppe til jul, Ca. 1 m lang og ca 55cm bred. Brugt men i god stand

  650,00 kr.09-02-2023
 5. Juletræ's tæppe fra herstal, Fra hjem med kat

  Juletræ's tæppe fra herstal, Fra hjem med kat

  150,00 kr.22-01-2023
 6. Etly klarborg nisser, Sælges hver for sig til 250kr pr stk……
Lune Michael er god, hjælpsom og gavmi

  Etly klarborg nisser, Sælges hver for sig til 250kr pr stk…… Lune Michael er god, hjælpsom og gavmild. Han er en lunefuld gut med spræl i. Højde: 17cm. Denne er triptrap og uden æske…… Michael er par

  250,00 kr.07-01-2023

Der findes masser af julepynt på DBA, og eksempelvis gamle juletræstæpper kan være fuld af charme og nostalgi. På DBA er der knap 200 annoncer med juletræstæpper til salg lige nu.

Julen er hygge og nybagte klejner, det er nisser og kalenderlys. Men vi kommer heller ikke uden om gaverne. Hvis du ikke ved, hvad du skal give din teenager i julegave, skal du læse med på guiden her, hvor du finder oplagte gaver og ser, hvor meget du rent faktisk sparer ved at købe gaverne på DBA.

Er du kørt sur i gaveræset? Føles det som en hæsblæsende forbrugsfest uden omtanke? Så kan du måske relatere til Susan, der sidste jul tog skridtet fuldt ud og udelukkende købte alle gaver til familie og venner brugte. Hvordan de reagerede, kan du læse her.

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan tillade dig at give en gave, der er brugt? Så tjek, hvad danskerne mener om dette, for vi gik på gaden og spurgte dem: Du kan læse mere om den undersøgelse, der ligger forud for interviewet i artiklen, her.

Relaterede artikler