6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar
Livsstil

6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar

Julie Schoen
Julie Schoen

Er du på jagt efter en brugt guitar? Så læs med her. Vi har allieret os med en ekspert, der ved en hulens masse om brugte guitarer, og han giver dig sine seks råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en brugt guitar. Råd, der sikrer dig, at du får valgt den rigtige til en fornuftig pris.

John Mayer, Prince, Tim Christensen og Bruce Springsteen. Mange drenge og mænd drømmer om at fyre den af på en scene med en guitar i hånden og et band i ryggen.

Men hvis pengepungen ikke er lige så glad for drømmen, kan du gå på DBA, hvor priserne er mere fornuftige, og udvalget af både akustiske og elektrisk guitarer stort.

Når du har fundet den guitar, du har lyst til at investere i, at læs disse 6 nedenstående råd til, hvordan du kan sikre dig, at den guitar, du har kig på, kan leve op til din forestilling.

Til at guide os gennem de vigtige råd har DBA Guide allieret sig med Jeppe Lindahl. Jeppe Lindahl står bag siden Guitarkassen.dk hvor han skriver om guitarer, han vurderer dem, og han restaurerer dem. Jeppe Lindahl har selv spillet på guitar, siden han var fem år, han har været aktiv musiker og undervist i guitar.

Under billedet får du hans seks råd

En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals
En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals

1. Det skal du sikre dig, hvis guitaren i lang tid bare har stået og samlet støv

Først og fremmest er det vigtigt at få spurgt sælger, hvorfor vedkommende sælger guitaren.

Mange sælgere sælger nemlig guitaren, fordi de selv har mistet interessen for at spille på den, og derfor er der mange guitarer til salg, som ikke har været spillet på i mange år. Når en guitar bare står bag en dør og samler støv, kan halsen blive skæv
fortæller Jeppe Lindahl.

Selvom guitaren ikke bliver brugt, står strengene ofte alligevel og er spændte. Og hvis guitaren ikke bliver brugt over længere tid, kan det dermed skævvride halsen.

LÆS OGSÅ: Fem ting på DBA, som gør en rigtig mand endnu mere cool

- Er halsen skæv, ligger strengene ofte højt, hvilket ødelægger spilbarheden og den gode oplevelse ved at spille guitar. Strengene skal gerne lægge lavt hen over gribebrættet fortæller Jeppe Lindahl.

Han forklarer, at hvis guitaren er af dårlig eller middel-kvalitet, kan halsen på bare et år eller to blive skæv. Halsen kan dog ofte sagtens rettes på en el-guitar, da der sidder en metalstang i halsen, som kaldes en trusrod. Den kan med korrekt værktøj rettes op i forbindelse med et nyt set-up hos et autoriseret guitarværksted. 

Desværre sidder der ikke trusrod i en klassisk guitar, så en skæv hals er svær og bekostelig at rette op.

Køb en el-guitar på DBA

 1. Elguitar, Hopf, 70'er guitar fra vesttyskland. Formentlig en halvsjælden sag, har kun kunnet finde é

  Elguitar, Hopf, 70'er guitar fra vesttyskland. Formentlig en halvsjælden sag, har kun kunnet finde én lignende på nettet, dog med 2 pickupper Denne har en enkelt humbucker og en ret unik elektronik:

  2.700,00 kr.27-09-2023
 2. Elguitar, DeArmond M-65c, Fra 00'erne.God klang og sustain. Den er justeret, så den stemmer i bånden

  Elguitar, DeArmond M-65c, Fra 00'erne.God klang og sustain. Den er justeret, så den stemmer i båndene og strengene ligger lavt. Rigtig fin guitar til prisen. Godt alternativ til f. eks en Epiphone el

  1.100,00 kr.27-09-2023
 3. Elguitar, Maxtone, Fin el guitar fra Maxtone.
100 % i orden

  Elguitar, Maxtone, Fin el guitar fra Maxtone. 100 % i orden

  800,00 kr.27-09-2023
 4. Fender Custom Shop Jeff Beck Stratocaster i Surf Green NOS Finish

  Fender Custom Shop Jeff Beck Stratocaster i Surf Green NOS Finish

  Elguitar, Fender stratocaster, Jeff Beck Stratocaster fra Custom Shop i en flot Surf Green finish. Den populære strat model er en fantastisk "Playing Machine" Den netop afdøde guitarist Jeff Beck har

  36.995,00 kr.21-08-2022
 5. Elguitar, Starsound, El guitar, som samler støv og kan godt benyttes af nogle andre.

Kosmetiske fej

  Elguitar, Starsound, El guitar, som samler støv og kan godt benyttes af nogle andre. Kosmetiske fejl på siden og forsiden.

  200,00 kr.27-09-2023
 6. Elguitar, Starsound, En guitar som er let at spille og perfekt til at afprøve om el-guitar er noget

  Elguitar, Starsound, En guitar som er let at spille og perfekt til at afprøve om el-guitar er noget for en. Guitaren har kosmetiske skader på siden og bagsiden.

  200,00 kr.27-09-2023

Lige nu er der mere end 900 el-guitarer til salg på DBA.

2. Revner, der betyder noget versus revner, der har stor betydning

En guitar kan nemt få ridser, når den bliver brugt, hvilket ikke betyder det store. Dog skal man se efter revner og eventuelle tidligere reparationer. En vintage guitar vil ofte have en masse naturlig patina, hvilket giver guitaren charme. Der er dog også nogle revner, som er mindre overfladiske. Hvis en akustisk guitar har revner, kan det være et udtryk for, at noget inde i guitaren har forskubbet sig.

- For eksempel vil man ofte se en revne ved lydhullet på en akustisk guitar, hvis det sted, hvor halsen møder kroppen på guitaren, er løs eller har forskubbet sig, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste 5 årtier

Ligeledes kan der være revner ved jack-indgangen efter mange års brug eller revner ved stolen, som kan være et tegn på, at trækket fra strengene har løsnet stolen.

Elektriske guitarer kan også få revner, men disse er ofte kun overfladiske, for ofte er det kun den øverste lak, der er krakeleret. Det sker især på ældre, amerikanske guitarer, der er lakeret med nitrolak.   

Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker
Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker

3. Med disse guitarer går du aldrig galt i byen

Jeppe Lindahl lægger ikke skjul på, at han er begejstret for at handle brugt, og det er han af en helt bestemt årsag:

Min anbefaling er at købe brugt, for du får mere for pengene, og du køber noget, der er af lidt ældre dato, og det holder også værdien bedre fremadrettet fremfor en ny guitar. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet i ”gamle dage”, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet dengang, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere
fortæller Jeppe Lindahl.

Da han bliver spurgt hvilke guitar-mærker, der er særligt gode at købe brugt, svarer han prompte:

- Hvis det er en elektrisk guitar, du er på jagt efter, så er Fender, Gibson og Epiphone gode mærker.

Er du ude efter en akustisk guitar på brugtmarkedet, kan du med fordel se dig om efter en skandinavisk bygget guitar, fortæller Jeppe Lindahl, der konkret nævner: Hagstrøm, Levin og Bjärton. Også de ældre, japanske guitarer er gode og gedine:

- Tokai, Fernandes og Yamaha er værd at nævne, siger han.

Disse akustiske guitarer er til salg lige nu på DBA

 1. Western, Blueridge BG 60, VIRKELIG lækker guitar med fantastisk lyd og spilbarhed. Indbygget pickup

  Western, Blueridge BG 60, VIRKELIG lækker guitar med fantastisk lyd og spilbarhed. Indbygget pickup, LR Baggs. Inklusiv case.

  6.500,00 kr.27-09-2023
 2. Guitalele, Yamaha GL1, Original Gig Bag Included. Spruce Top.
 
Yamaha GL1 Guitalele - a hybrid of h

  Guitalele, Yamaha GL1, Original Gig Bag Included. Spruce Top. Yamaha GL1 Guitalele - a hybrid of half guitar and half ukulele. The guitalele is tuned in "A", so the strings become A/D/G/C/E/A. You

  600,00 kr.27-09-2023
 3. Vilaplana Flamenca

  Vilaplana Flamenca

  Flamenco, Alhambra Vilaplana Flamenca, The Alhambra VILAPLANA FLAMENCA represents the highest range of Alhambra flamenco guitars. They're built entirely by hand by a small and select group of luthiers

  29.000,00 kr.31-08-2023
 4. Western, Santana 12 streng, Fremstår pæn og velh

  Western, Santana 12 streng, Fremstår pæn og velh

  1.200,00 kr.27-09-2023
 5. Western, Yamaha FG-300 Red Label, Eftertragtet Yamaha FG-300 Red Label med den justerbare bro.

  Western, Yamaha FG-300 Red Label, Eftertragtet Yamaha FG-300 Red Label med den justerbare bro.

  6.000,00 kr.27-09-2023
 6. Klassisk, Ibanez 2812, Vidunderlig japansk håndlavet klassisk guitar fra 1978. Har en meget nobel kl

  Klassisk, Ibanez 2812, Vidunderlig japansk håndlavet klassisk guitar fra 1978. Har en meget nobel klang. Den er tør’ish, men ikke papkasset som en gammel parlor. Har af samme grund spillet meget på de

  1.300,00 kr.27-09-2023

Der er lige for tiden omkring 700 akustiske guitarer til salg på DBA.

 

4. Bank på guitaren

Hvis du er ude for at se på en akustisk guitar, så bank forsigtigt på den med en kno for og bag på, da du på den både ofte kan høre, om der er løse afstivere inden i guitaren.

- Hvis det rasler, vil det typisk betyde, at en eller flere afstivere er løse i guitaren, hvilket bør laves hos en autoriseret. Det kan være en bekosteligt affære, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: 7 tips når du køber et brugt Rolex-ur

Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt
Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt

5. Tænk på, om du har mulighed for at vedligeholde guitaren

Køber du en vintage-guitar, er det værd at undersøge, om alle dele er originale, og hvad der eventuelt er skiftet og hvorfor. De originale dele er svære at generhverve og desværre også ret dyre, da de skal bestilles hjem fra udlandet.

- Jeg har endnu ikke fundet et sted i Danmark, hvor jeg kan købe løsdele til vintage-guitarer. Indtil videre har jeg købt reservedelene i USA, Canada eller Tyskland. Så det skal man da have med i sine overvejelser, hvis man er på jagt efter en vintage-guitar, siger Jeppe Lindahl.

Køb en akustisk western-guitar på DBA

 1. Western, Blueridge BG 60, VIRKELIG lækker guitar med fantastisk lyd og spilbarhed. Indbygget pickup

  Western, Blueridge BG 60, VIRKELIG lækker guitar med fantastisk lyd og spilbarhed. Indbygget pickup, LR Baggs. Inklusiv case.

  6.500,00 kr.27-09-2023
 2. Western, Santana 12 streng, Fremstår pæn og velh

  Western, Santana 12 streng, Fremstår pæn og velh

  1.200,00 kr.27-09-2023
 3. Western, Yamaha FG-300 Red Label, Eftertragtet Yamaha FG-300 Red Label med den justerbare bro.

  Western, Yamaha FG-300 Red Label, Eftertragtet Yamaha FG-300 Red Label med den justerbare bro.

  6.000,00 kr.27-09-2023
 4. Western, Takamine Eg440C, Fin guitar

  Western, Takamine Eg440C, Fin guitar

  2.900,00 kr.27-09-2023
 5. Western, Epiphone AJ-10, Dejlig AJ-10 western guitar fra Epiphone, som jeg ikke får spillet nok på.

  Western, Epiphone AJ-10, Dejlig AJ-10 western guitar fra Epiphone, som jeg ikke får spillet nok på. Den har brugsspor og den tidligere ejer har desværre indgraveret sit navn. Har sat prisen derefter.

  1.500,00 kr.27-09-2023
 6. Western, Fender Sonoran California Series, Fender Sonoran California Series 

Super flot og velholdt

  Western, Fender Sonoran California Series, Fender Sonoran California Series Super flot og velholdt. Fremragende kvalitets guitar med pickupsystem. Specifikationer: Series: California Body Shape

  1.999,00 kr.26-09-2023

Der er 265 muligheder, hvis du er på jagt efter en akustisk western-guitar på DBA.


6. Spil på guitaren, inden du køber

Ja, det råd kunne man nærmest have sagt sig selv, men sagen er den, at det er meget individuelt, hvilken lyd folk bedst kan lide, og hvordan man synes, guitaren føles at spille på:

- Eksempelvis bliver de metaldele, der går på tværs af guitarstrengene, nemt slidte, og jeg synes, man spiller hurtigere og bedre på en guitar, når de er slidte. Men jeg ved, andre synes det modsatte, og derfor skal man selv vurdere, siger Jeppe Lindahl.

Her er er nogle af de dyreste guitarer, der er sat til salg på DBA

 1. Fender Custom Shop Jeff Beck Stratocaster i Surf Green NOS Finish

  Fender Custom Shop Jeff Beck Stratocaster i Surf Green NOS Finish

  Elguitar, Fender stratocaster, Jeff Beck Stratocaster fra Custom Shop i en flot Surf Green finish. Den populære strat model er en fantastisk "Playing Machine" Den netop afdøde guitarist Jeff Beck har

  36.995,00 kr.21-08-2022
 2. Fender Custom Shop Telecaster 50' i Sunburst Relic finish

  Fender Custom Shop Telecaster 50' i Sunburst Relic finish

  Elguitar, Fender telecaster, Fender Custom Shop Telecaster 50′ i sunburst relic finish med masser af flotte detaljer. Denne letvægs Tele på kun 3,38 kg med den skønneste hals i mable og en soft V shap

  34.995,00 kr.18-04-2023
 3. Elguitar, andet mærke Collings 290 Trans Orange med Bigsby, 

Den er i rigtig god stand, har lidt ri

  Elguitar, andet mærke Collings 290 Trans Orange med Bigsby, Den er i rigtig god stand, har lidt ridser men bånd er som nye - skal prøves Fantastisk guitar der spiller og stemmer bedre end alt hvad d

  33.000,00 kr.26-09-2023
 4. Fender Custom Shop Stratocaster 63 Limited Ventura Edition

  Fender Custom Shop Stratocaster 63 Limited Ventura Edition

  Elguitar, Fender stratocaster, Fender Custom Shop Stratocaster 63 Venturas Limited Edition  i Dirty White Blonde Relic Finish. Her har vi en Strat som er bygget efter vores egne ønsker i samarbejde m

  43.995,00 kr.05-07-2021
 5. 1973 Fender Stratocaster "The real thing"

  1973 Fender Stratocaster "The real thing"

  Elguitar, Fender stratocaster, 1973 Fender Stratocaster i en sort relic refinish. Her er chancen for at få the "real thing" til en meget fornuftig pris. Denne 1973 Stratocaster er ellers i original s

  35.995,00 kr.19-11-2021
 6. Fender Custom Shop Stratocaster i Sunburst

  Fender Custom Shop Stratocaster i Sunburst

  Elguitar, Fender stratocaster, Fender Custom Shop Stratocaster fra 1995 i serien "Modified by Ventura" og i en flot 3 colour Sunburst i flamed quilt mapel top finish og AAA birdseye hals med African

  33.995,00 kr.11-09-2022

Hvis du elsker god lyd og fed musik, så læs vores guide til, hvilke trådløse højtalere fra brugtmarkedet, du med fordel kan "investere" i.

Du kan også se denne video, hvor DBA Guide ødelægger en hel ny Fender Stratocaster. Det er der en helt særlig grund til, at vi gør. I videoen får du svar på hvorfor.

Oliver Bjerrehus, der elsker at nørde guitarer, solgte for lidt tid siden tre "stykker" musikudstyr på DBA og scorede 20.000 kroner på det. Læs her, hvad det er for tre ting, han solgte!

Hvis du er vild med guitarer, så har du det sikket ligesom Lars-Ole. Han har købt ALT for mange guitarer, og er altid på jagt efter flere på DBA. Han mangler efterhånden ikke så mange til sin store samling. Hvilke han mangler, ja dem kan du høre mere om, ved at klikke her.

Relaterede artikler