6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar
Livsstil

6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar

Julie Schoen
Julie Schoen

Er du på jagt efter en brugt guitar? Så læs med her. Vi har allieret os med en ekspert, der ved en hulens masse om brugte guitarer, og han giver dig sine seks råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en brugt guitar. Råd, der sikrer dig, at du får valgt den rigtige til en fornuftig pris.

John Mayer, Prince, Tim Christensen og Bruce Springsteen. Mange drenge og mænd drømmer om at fyre den af på en scene med en guitar i hånden og et band i ryggen.

Men hvis pengepungen ikke er lige så glad for drømmen, kan du gå på DBA, hvor priserne er mere fornuftige, og udvalget af både akustiske og elektrisk guitarer stort.

Når du har fundet den guitar, du har lyst til at investere i, at læs disse 6 nedenstående råd til, hvordan du kan sikre dig, at den guitar, du har kig på, kan leve op til din forestilling.

Til at guide os gennem de vigtige råd har DBA Guide allieret sig med Jeppe Lindahl. Jeppe Lindahl står bag siden Guitarkassen.dk hvor han skriver om guitarer, han vurderer dem, og han restaurerer dem. Jeppe Lindahl har selv spillet på guitar, siden han var fem år, han har været aktiv musiker og undervist i guitar.

Under billedet får du hans seks råd

En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals
En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals

1. Det skal du sikre dig, hvis guitaren i lang tid bare har stået og samlet støv

Først og fremmest er det vigtigt at få spurgt sælger, hvorfor vedkommende sælger guitaren.

Mange sælgere sælger nemlig guitaren, fordi de selv har mistet interessen for at spille på den, og derfor er der mange guitarer til salg, som ikke har været spillet på i mange år. Når en guitar bare står bag en dør og samler støv, kan halsen blive skæv
fortæller Jeppe Lindahl.

Selvom guitaren ikke bliver brugt, står strengene ofte alligevel og er spændte. Og hvis guitaren ikke bliver brugt over længere tid, kan det dermed skævvride halsen.

LÆS OGSÅ: Fem ting på DBA, som gør en rigtig mand endnu mere cool

- Er halsen skæv, ligger strengene ofte højt, hvilket ødelægger spilbarheden og den gode oplevelse ved at spille guitar. Strengene skal gerne lægge lavt hen over gribebrættet fortæller Jeppe Lindahl.

Han forklarer, at hvis guitaren er af dårlig eller middel-kvalitet, kan halsen på bare et år eller to blive skæv. Halsen kan dog ofte sagtens rettes på en el-guitar, da der sidder en metalstang i halsen, som kaldes en trusrod. Den kan med korrekt værktøj rettes op i forbindelse med et nyt set-up hos et autoriseret guitarværksted. 

Desværre sidder der ikke trusrod i en klassisk guitar, så en skæv hals er svær og bekostelig at rette op.

Køb en el-guitar på DBA

 1. Elguitar, Aria CS200, Japansk Aria i en kvalitet der koster kassen hvis den var amerikansk. Den har

  Elguitar, Aria CS200, Japansk Aria i en kvalitet der koster kassen hvis den var amerikansk. Den har en fantastisk dejlig tone med en imponerende sustain. Jeg har desværre for mange og må rydde lidt op

  2.200,00 kr.29-03-2023
 2. Elguitar, Supreme Stratocaster, Fremstår som ny, ingen ridser eller mærker. 
Supreme model Stratocas

  Elguitar, Supreme Stratocaster, Fremstår som ny, ingen ridser eller mærker. Supreme model Stratocaster Købt hos velkendte Musikhuset Aage Jensen, der havde butik på Landemærket 29, 1119 København K.

  400,00 kr.29-03-2023
 3. Elguitar, Musicman Sterling Jp 50, Hej jeg sælger denne super lækre guitar for begyndere og øvede, d

  Elguitar, Musicman Sterling Jp 50, Hej jeg sælger denne super lækre guitar for begyndere og øvede, da jeg er i gang med at få ryddet op i mine guitarer Det er en Sterling John Petrucci 50 model lavet

  2.000,00 kr.29-03-2023
 4. Elguitar, andet mærke Tele Strat, 2 guitar halse, den ene med Fender mærke er vist fender Squier, me

  Elguitar, andet mærke Tele Strat, 2 guitar halse, den ene med Fender mærke er vist fender Squier, men meget lækker hals købt på ebay og brugt et par år med klassiske stemmeskruere, den anden næsten ny

  1.500,00 kr.29-03-2023
 5. Elguitar, Yamaha SGV300, Re-issue of the classic sought after SG-2A flying samurai. A few scratches

  Elguitar, Yamaha SGV300, Re-issue of the classic sought after SG-2A flying samurai. A few scratches and dings, that can only be seen up close. I tried to show them in the last pictures.

  4.500,00 kr.29-03-2023
 6. Elguitar, Fender (US) Stratocaster 54' Relic Custom Shop, Suveræn Strat, alt fra fabrikken medfølger

  Elguitar, Fender (US) Stratocaster 54' Relic Custom Shop, Suveræn Strat, alt fra fabrikken medfølger. Vægt 3200 gram. Perfekt stand. Se beskrivelse på billede 7 og 8. Nypris 39.995,-

  23.500,00 kr.29-03-2023

Lige nu er der mere end 900 el-guitarer til salg på DBA.

2. Revner, der betyder noget versus revner, der har stor betydning

En guitar kan nemt få ridser, når den bliver brugt, hvilket ikke betyder det store. Dog skal man se efter revner og eventuelle tidligere reparationer. En vintage guitar vil ofte have en masse naturlig patina, hvilket giver guitaren charme. Der er dog også nogle revner, som er mindre overfladiske. Hvis en akustisk guitar har revner, kan det være et udtryk for, at noget inde i guitaren har forskubbet sig.

- For eksempel vil man ofte se en revne ved lydhullet på en akustisk guitar, hvis det sted, hvor halsen møder kroppen på guitaren, er løs eller har forskubbet sig, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste 5 årtier

Ligeledes kan der være revner ved jack-indgangen efter mange års brug eller revner ved stolen, som kan være et tegn på, at trækket fra strengene har løsnet stolen.

Elektriske guitarer kan også få revner, men disse er ofte kun overfladiske, for ofte er det kun den øverste lak, der er krakeleret. Det sker især på ældre, amerikanske guitarer, der er lakeret med nitrolak.   

Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker
Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker

3. Med disse guitarer går du aldrig galt i byen

Jeppe Lindahl lægger ikke skjul på, at han er begejstret for at handle brugt, og det er han af en helt bestemt årsag:

Min anbefaling er at købe brugt, for du får mere for pengene, og du køber noget, der er af lidt ældre dato, og det holder også værdien bedre fremadrettet fremfor en ny guitar. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet i ”gamle dage”, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet dengang, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere
fortæller Jeppe Lindahl.

Da han bliver spurgt hvilke guitar-mærker, der er særligt gode at købe brugt, svarer han prompte:

- Hvis det er en elektrisk guitar, du er på jagt efter, så er Fender, Gibson og Epiphone gode mærker.

Er du ude efter en akustisk guitar på brugtmarkedet, kan du med fordel se dig om efter en skandinavisk bygget guitar, fortæller Jeppe Lindahl, der konkret nævner: Hagstrøm, Levin og Bjärton. Også de ældre, japanske guitarer er gode og gedine:

- Tokai, Fernandes og Yamaha er værd at nævne, siger han.

Disse akustiske guitarer er til salg lige nu på DBA

 1. Andet, Alhambra Muro De Alcoy, En god 'begynder' guitar (Alhambra Muro De Alcoy, Maestro series). De

  Andet, Alhambra Muro De Alcoy, En god 'begynder' guitar (Alhambra Muro De Alcoy, Maestro series). Den har en revne på forsiden (se foto)

  200,00 kr.29-03-2023
 2. Western, Stagg A1006-BLS, Flot mørkeblå Electro-acustic Guitar fra Stagg.

Stål strenge. 

Den har h

  Western, Stagg A1006-BLS, Flot mørkeblå Electro-acustic Guitar fra Stagg. Stål strenge. Den har haft knækket halsen men den er blevet renoveret igen. Den lyder stadig fin. Dette er grunden til de

  300,00 kr.29-03-2023
 3. Andet, Fender, FENDER Banjo Rustler 6-string R 3-Color Sunburst
Jeg har ofret en kasse på den, og de

  Andet, Fender, FENDER Banjo Rustler 6-string R 3-Color Sunburst Jeg har ofret en kasse på den, og der har den levet hele sin tilværelse. Den er inkluderet i prisen.- Absolut som ny. Her er specifika

  1.600,00 kr.22-03-2023
 4. Spansk, andet mærke, Vintage guitar fra Oscar Teller 1971 model 3. Guitaren er en god begynder model

  Spansk, andet mærke, Vintage guitar fra Oscar Teller 1971 model 3. Guitaren er en god begynder model med god klang. Har brugsspor og en reparation i fineren på siden. Med guitaren medfølger rem, taske

  375,00 kr.28-03-2023
 5. Western, Gibson Firebird Custom Acoustic, Original kuffert medfølger. Lidt lakslid på bagsiden af ha

  Western, Gibson Firebird Custom Acoustic, Original kuffert medfølger. Lidt lakslid på bagsiden af halsen ellers fremstår den fin. Med Infinity Narrow PU isat. Ingen bytte. Afhentes.

  25.500,00 kr.28-03-2023
 6. Western, Yamaha FG 410 A, Her er en Vintage Yamaha FG 410 A fra en samling. Guitaren er i næsten min

  Western, Yamaha FG 410 A, Her er en Vintage Yamaha FG 410 A fra en samling. Guitaren er i næsten mint condition Den stå meget flot og har en meget blød lyd og fast action.

  3.500,00 kr.28-03-2023

Der er lige for tiden omkring 700 akustiske guitarer til salg på DBA.

 

4. Bank på guitaren

Hvis du er ude for at se på en akustisk guitar, så bank forsigtigt på den med en kno for og bag på, da du på den både ofte kan høre, om der er løse afstivere inden i guitaren.

- Hvis det rasler, vil det typisk betyde, at en eller flere afstivere er løse i guitaren, hvilket bør laves hos en autoriseret. Det kan være en bekosteligt affære, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: 7 tips når du køber et brugt Rolex-ur

Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt
Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt

5. Tænk på, om du har mulighed for at vedligeholde guitaren

Køber du en vintage-guitar, er det værd at undersøge, om alle dele er originale, og hvad der eventuelt er skiftet og hvorfor. De originale dele er svære at generhverve og desværre også ret dyre, da de skal bestilles hjem fra udlandet.

- Jeg har endnu ikke fundet et sted i Danmark, hvor jeg kan købe løsdele til vintage-guitarer. Indtil videre har jeg købt reservedelene i USA, Canada eller Tyskland. Så det skal man da have med i sine overvejelser, hvis man er på jagt efter en vintage-guitar, siger Jeppe Lindahl.

Køb en akustisk western-guitar på DBA

 1. Western, Gibson Firebird Custom Acoustic, Original kuffert medfølger. Lidt lakslid på bagsiden af ha

  Western, Gibson Firebird Custom Acoustic, Original kuffert medfølger. Lidt lakslid på bagsiden af halsen ellers fremstår den fin. Med Infinity Narrow PU isat. Ingen bytte. Afhentes.

  25.500,00 kr.28-03-2023
 2. Western, Yamaha FG 410 A, Her er en Vintage Yamaha FG 410 A fra en samling. Guitaren er i næsten min

  Western, Yamaha FG 410 A, Her er en Vintage Yamaha FG 410 A fra en samling. Guitaren er i næsten mint condition Den stå meget flot og har en meget blød lyd og fast action.

  3.500,00 kr.28-03-2023
 3. Western, Washburn D8-PAK, Solidt bygget western med indbygget tuner. Nye strenge og ny justeret.
Kun

  Western, Washburn D8-PAK, Solidt bygget western med indbygget tuner. Nye strenge og ny justeret. Kun afhentning

  600,00 kr.28-03-2023
 4. Western, andet mærke KASUGA D-200, KASUGA D-200 er lavet i Japan engang i 70'erne antager jeg.

KASU

  Western, andet mærke KASUGA D-200, KASUGA D-200 er lavet i Japan engang i 70'erne antager jeg. KASUGA lavede virkelig håndværksmæssig kvalitet. Deres design var præget af, at de kiggede Martin over s

  2.500,00 kr.28-03-2023
 5. Western, Morris W-604, Sælger min gode gamle dreadnaught. Aka “skudhullet”

Bygget i Japan i 1972.

  Western, Morris W-604, Sælger min gode gamle dreadnaught. Aka “skudhullet” Bygget i Japan i 1972. Gode materialer. Solidt grandæk. Rigtig rosentræ gribebrædt Old School V-neck profil Lamineret ryg

  950,00 kr.28-03-2023
 6. Yamaha LL 11

  Yamaha LL 11

  Western, Yamaha LL 11, Ymaha LL 11 en unik og meget sjælden guitar. Bert Jansch anvendte denne guitar de sidste 20 år af sin karriere. Se og hør guitaren her: https://www.youtube.com/watch?v=4MO_Xxq3L

  7.000,00 kr.28-03-2023

Der er 265 muligheder, hvis du er på jagt efter en akustisk western-guitar på DBA.


6. Spil på guitaren, inden du køber

Ja, det råd kunne man nærmest have sagt sig selv, men sagen er den, at det er meget individuelt, hvilken lyd folk bedst kan lide, og hvordan man synes, guitaren føles at spille på:

- Eksempelvis bliver de metaldele, der går på tværs af guitarstrengene, nemt slidte, og jeg synes, man spiller hurtigere og bedre på en guitar, når de er slidte. Men jeg ved, andre synes det modsatte, og derfor skal man selv vurdere, siger Jeppe Lindahl.

Her er er nogle af de dyreste guitarer, der er sat til salg på DBA

 1. Fender Custom Shop Stratocaster 56 MOD i Actec Gold Relic Finish

  Fender Custom Shop Stratocaster 56 MOD i Actec Gold Relic Finish

  Elguitar, Fender stratocaster, Fender Custom Shop 50th. Anniversary Stratocaster 1956 limited edition i en flot Aztec Gold Relic Finish. Straten er fra 2004 og i meget fin stand uden nogen særlig sli

  32.995,00 kr.14-11-2021
 2. Jeff Beck Stratocaster fra Fender Custom Shop

  Jeff Beck Stratocaster fra Fender Custom Shop

  Elguitar, Fender stratocaster, Jeff Beck Stratocaster fra Custom Shop i en flot Surf Green finish. Den populære strat model er en fantastisk "Playing Machine" Den netop afdøde guitarist Jeff Beck har

  36.995,00 kr.21-08-2022
 3. Stevie Ray Vaughan Masterbuild "Lenny" Stratocaster fra Fender Custom Shop

  Stevie Ray Vaughan Masterbuild "Lenny" Stratocaster fra Fender Custom Shop

  Elguitar, Fender STRATOCASTER, Husk... Ventura Guitars holder Åbent Hus på lørdag d. 25 marts i vores showroom i Helsingør. Her har du en unique mulighed for at komme til at eje "1 ud af 235 eksemplar

  99.995,00 kr.30-09-2020
 4. Fender Custom Shop Blue Pearl Stratocaster i Blue Relic Finish

  Fender Custom Shop Blue Pearl Stratocaster i Blue Relic Finish

  Elguitar, Fender stratocaster, En sand "perle" af en Stratocaster fra Fenders Custom Shop.  Flot og shining Blue Metallic Relic finish med Blue Pearl pickguard gør bestemt sit til at Straten er noget

  33.995,00 kr.02-06-2021
 5. Fender Custom Shop Limited Ventura Edition Stratocaster 63

  Fender Custom Shop Limited Ventura Edition Stratocaster 63

  Elguitar, Fender stratocaster, Husk... Ventura Guitars holder Åbent Hus på lørdag d. 25 marts i vores showroom i Helsingør. Fender Custom Shop Stratocaster 63 Venturas Limited Edition i Ocean Turquois

  45.995,00 kr.23-03-2021
 6. Fender Custom Shop Telecaster Custom "Special Edition"

  Fender Custom Shop Telecaster Custom "Special Edition"

  Elguitar, Fender Telecaster, Fender Custom Shop Telecaster Custom fra 2017 i en cool Surf Green Relic Finish. Det er en Modified by Ventura model og nok vores mest unique Telecaster i butikken. Bygge

  33.995,00 kr.17-12-2021

Hvis du elsker god lyd og fed musik, så læs vores guide til, hvilke trådløse højtalere fra brugtmarkedet, du med fordel kan "investere" i.

Du kan også se denne video, hvor DBA Guide ødelægger en hel ny Fender Stratocaster. Det er der en helt særlig grund til, at vi gør. I videoen får du svar på hvorfor.

Oliver Bjerrehus, der elsker at nørde guitarer, solgte for lidt tid siden tre "stykker" musikudstyr på DBA og scorede 20.000 kroner på det. Læs her, hvad det er for tre ting, han solgte!

Hvis du er vild med guitarer, så har du det sikket ligesom Lars-Ole. Han har købt ALT for mange guitarer, og er altid på jagt efter flere på DBA. Han mangler efterhånden ikke så mange til sin store samling. Hvilke han mangler, ja dem kan du høre mere om, ved at klikke her.

Relaterede artikler