6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar
Livsstil

6 råd til dig, der skal købe en brugt guitar

Julie Schoen
Julie Schoen

Er du på jagt efter en brugt guitar? Så læs med her. Vi har allieret os med en ekspert, der ved en hulens masse om brugte guitarer, og han giver dig sine seks råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en brugt guitar. Råd, der sikrer dig, at du får valgt den rigtige til en fornuftig pris.

John Mayer, Prince, Tim Christensen og Bruce Springsteen. Mange drenge og mænd drømmer om at fyre den af på en scene med en guitar i hånden og et band i ryggen.

Men hvis pengepungen ikke er lige så glad for drømmen, kan du gå på DBA, hvor priserne er mere fornuftige, og udvalget af både akustiske og elektrisk guitarer stort.

Når du har fundet den guitar, du har lyst til at investere i, at læs disse 6 nedenstående råd til, hvordan du kan sikre dig, at den guitar, du har kig på, kan leve op til din forestilling.

Til at guide os gennem de vigtige råd har DBA Guide allieret sig med Jeppe Lindahl. Jeppe Lindahl står bag siden Guitarkassen.dk hvor han skriver om guitarer, han vurderer dem, og han restaurerer dem. Jeppe Lindahl har selv spillet på guitar, siden han var fem år, han har været aktiv musiker og undervist i guitar.

Under billedet får du hans seks råd

En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals
En spansk og en klassisk akustisk guitar af dårlig kvalitet, som har stået og samlet støv i hjørnet, kan meget muligt have en skæv hals

1. Det skal du sikre dig, hvis guitaren i lang tid bare har stået og samlet støv

Først og fremmest er det vigtigt at få spurgt sælger, hvorfor vedkommende sælger guitaren.

Mange sælgere sælger nemlig guitaren, fordi de selv har mistet interessen for at spille på den, og derfor er der mange guitarer til salg, som ikke har været spillet på i mange år. Når en guitar bare står bag en dør og samler støv, kan halsen blive skæv
fortæller Jeppe Lindahl.

Selvom guitaren ikke bliver brugt, står strengene ofte alligevel og er spændte. Og hvis guitaren ikke bliver brugt over længere tid, kan det dermed skævvride halsen.

LÆS OGSÅ: Fem ting på DBA, som gør en rigtig mand endnu mere cool

- Er halsen skæv, ligger strengene ofte højt, hvilket ødelægger spilbarheden og den gode oplevelse ved at spille guitar. Strengene skal gerne lægge lavt hen over gribebrættet fortæller Jeppe Lindahl.

Han forklarer, at hvis guitaren er af dårlig eller middel-kvalitet, kan halsen på bare et år eller to blive skæv. Halsen kan dog ofte sagtens rettes på en el-guitar, da der sidder en metalstang i halsen, som kaldes en trusrod. Den kan med korrekt værktøj rettes op i forbindelse med et nyt set-up hos et autoriseret guitarværksted. 

Desværre sidder der ikke trusrod i en klassisk guitar, så en skæv hals er svær og bekostelig at rette op.

Køb en el-guitar på DBA

 1. Elguitar, Harley Benton TE-20MN BM Standard Series, Harley Benton TE-20MN BM Standard Series.
Few mo

  Elguitar, Harley Benton TE-20MN BM Standard Series, Harley Benton TE-20MN BM Standard Series. Few months old electric guitar bought from Thomann. Excellent condition. I'm selling it because I'm leavi

  450,00 kr.24-06-2024
 2. Elguitar, Epiphone Les Paul Standard, Epiphone Les Paul Standard i farven Honey Burst sælges da den

  Elguitar, Epiphone Les Paul Standard, Epiphone Les Paul Standard i farven Honey Burst sælges da den ikke bliver brugt mere. Pris 3500 kr

  3.500,00 kr.24-06-2024
 3. Elguitar, Fender (Jpn) Strat, Fender Strat made in Japan med guldhardvare fra fender og gotoh - orig

  Elguitar, Fender (Jpn) Strat, Fender Strat made in Japan med guldhardvare fra fender og gotoh - original hardware medfølger også. Dejlig let og med en my tykkere hals end normalt Og ja.. selvfølgel

  7.000,00 kr.24-06-2024
 4. Eastman guitar

  Eastman guitar

  Elguitar, Eastman SB-59/v, Eastman Solid body SB59v el-guitar i den eksklusive aged/relic Amber finish.

  20.900,00 kr.12-03-2021
 5. Elguitar, Vision, Rigtig fin elguitar kom og prøv den

Kan sendes

  Elguitar, Vision, Rigtig fin elguitar kom og prøv den Kan sendes

  1.000,00 kr.24-06-2024
 6. Solar 1.6 BOP Artist

  Solar 1.6 BOP Artist

  Elguitar, andet mærke Solar 1.6 BOP Artist Ltd, Sælger min Solar Da jeg ikke får den brugt. Som ny med evertune bro, Duncan solar pickup's, solar gigbag

  6.000,00 kr.24-06-2024

Lige nu er der mere end 900 el-guitarer til salg på DBA.

2. Revner, der betyder noget versus revner, der har stor betydning

En guitar kan nemt få ridser, når den bliver brugt, hvilket ikke betyder det store. Dog skal man se efter revner og eventuelle tidligere reparationer. En vintage guitar vil ofte have en masse naturlig patina, hvilket giver guitaren charme. Der er dog også nogle revner, som er mindre overfladiske. Hvis en akustisk guitar har revner, kan det være et udtryk for, at noget inde i guitaren har forskubbet sig.

- For eksempel vil man ofte se en revne ved lydhullet på en akustisk guitar, hvis det sted, hvor halsen møder kroppen på guitaren, er løs eller har forskubbet sig, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Møbler fra de sidste 5 årtier

Ligeledes kan der være revner ved jack-indgangen efter mange års brug eller revner ved stolen, som kan være et tegn på, at trækket fra strengene har løsnet stolen.

Elektriske guitarer kan også få revner, men disse er ofte kun overfladiske, for ofte er det kun den øverste lak, der er krakeleret. Det sker især på ældre, amerikanske guitarer, der er lakeret med nitrolak.   

Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker
Med en japansk guitar går du aldrig helt galt i byen, forklarer guitareksperten, der nævner Tokai, Fernandes og Yamaha som særligt gode guitarmærker

3. Med disse guitarer går du aldrig galt i byen

Jeppe Lindahl lægger ikke skjul på, at han er begejstret for at handle brugt, og det er han af en helt bestemt årsag:

Min anbefaling er at købe brugt, for du får mere for pengene, og du køber noget, der er af lidt ældre dato, og det holder også værdien bedre fremadrettet fremfor en ny guitar. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet i ”gamle dage”, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere. En guitar, der er lidt ældre er bedre end en ny én, for man byggede bedre kvalitet dengang, og derfor ved jeg også, at mange af de ældre guitarer kan holde til flere ejere
fortæller Jeppe Lindahl.

Da han bliver spurgt hvilke guitar-mærker, der er særligt gode at købe brugt, svarer han prompte:

- Hvis det er en elektrisk guitar, du er på jagt efter, så er Fender, Gibson og Epiphone gode mærker.

Er du ude efter en akustisk guitar på brugtmarkedet, kan du med fordel se dig om efter en skandinavisk bygget guitar, fortæller Jeppe Lindahl, der konkret nævner: Hagstrøm, Levin og Bjärton. Også de ældre, japanske guitarer er gode og gedine:

- Tokai, Fernandes og Yamaha er værd at nævne, siger han.

Disse akustiske guitarer er til salg lige nu på DBA

 1. Spansk, andet mærke, Harley Benton CG200CE,hvid.
Med super pickup og equaliser. Pæn stand med få bru

  Spansk, andet mærke, Harley Benton CG200CE,hvid. Med super pickup og equaliser. Pæn stand med få brugsmærker. Spilles meget let og med klang. Monteret med næsten nye hannabach flamenco strenge. Sende

  800,00 kr.24-06-2024
 2. Western, andet mærke Redhill 12 strings, Pick up system, hardly used comes with a set of extra strin

  Western, andet mærke Redhill 12 strings, Pick up system, hardly used comes with a set of extra strings

  650,00 kr.24-06-2024
 3. Harley Benton CLA-28V

  Harley Benton CLA-28V

  Harley Benton CLA- 28V med rosewood sider søges, tilbud ønskes.

  1.500,00 kr.24-06-2024
 4. Andet, andet mærke Ritter guitartaske til akustisk guitar., Ældre task men i fin stand. Lette brugst

  Andet, andet mærke Ritter guitartaske til akustisk guitar., Ældre task men i fin stand. Lette brugstegn, inkl manglende trækflig til en af lynlåsene.

  150,00 kr.24-06-2024
 5. Guitalele, Yamaha Guitarlele, Rigtig fin guitarlele!

Stemt i A D G C E A

Sælges med taske

  Guitalele, Yamaha Guitarlele, Rigtig fin guitarlele! Stemt i A D G C E A Sælges med taske

  500,00 kr.24-06-2024
 6. Rejse guitar, Taylor Baby BT1, Letvægts design, født til vejen. Denne Taylor Baby BT1 akustiske rejs

  Rejse guitar, Taylor Baby BT1, Letvægts design, født til vejen. Denne Taylor Baby BT1 akustiske rejseguitar må ikke undervurderes. Den er fyldt med en solid granplade og er infunderet med verdensberøm

  1.500,00 kr.24-06-2024

Der er lige for tiden omkring 700 akustiske guitarer til salg på DBA.

 

4. Bank på guitaren

Hvis du er ude for at se på en akustisk guitar, så bank forsigtigt på den med en kno for og bag på, da du på den både ofte kan høre, om der er løse afstivere inden i guitaren.

- Hvis det rasler, vil det typisk betyde, at en eller flere afstivere er løse i guitaren, hvilket bør laves hos en autoriseret. Det kan være en bekosteligt affære, siger Jeppe Lindahl.

LÆS OGSÅ: 7 tips når du køber et brugt Rolex-ur

Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt
Husk at undersøge mulighederne for at købe reservedele til din guitar, inden du køber den brugt

5. Tænk på, om du har mulighed for at vedligeholde guitaren

Køber du en vintage-guitar, er det værd at undersøge, om alle dele er originale, og hvad der eventuelt er skiftet og hvorfor. De originale dele er svære at generhverve og desværre også ret dyre, da de skal bestilles hjem fra udlandet.

- Jeg har endnu ikke fundet et sted i Danmark, hvor jeg kan købe løsdele til vintage-guitarer. Indtil videre har jeg købt reservedelene i USA, Canada eller Tyskland. Så det skal man da have med i sine overvejelser, hvis man er på jagt efter en vintage-guitar, siger Jeppe Lindahl.

Køb en akustisk western-guitar på DBA

 1. Western, andet mærke Redhill 12 strings, Pick up system, hardly used comes with a set of extra strin

  Western, andet mærke Redhill 12 strings, Pick up system, hardly used comes with a set of extra strings

  650,00 kr.24-06-2024
 2. Western, Fender Squier, Flot velspillende western guitar fra Fender Squier.
Nye strenge monteret.
Sp

  Western, Fender Squier, Flot velspillende western guitar fra Fender Squier. Nye strenge monteret. Spiller og lyder super godt. Levering kan evt aftales

  650,00 kr.24-06-2024
 3. Western, Takamine, Hej, jeg sælger denne guitar da jeg har købt en ny. Den er blevet købt i borg Sou

  Western, Takamine, Hej, jeg sælger denne guitar da jeg har købt en ny. Den er blevet købt i borg Sound København for cirka 1,5 år siden, og der er forholdsvis nye strenge på. Guitaren er i super god

  1.500,00 kr.23-06-2024
 4. Gibson G45

  Gibson G45

  Western, Gibson G45, Gibson G45 fra år 2020. Guitaren står i super god stand nærmest som ny - Top af massiv sitka Gran sider og bund i massiv walnød- mahognie hals med palisander gribebredt - kommer

  10.000,00 kr.21-03-2024
 5. Western, Martin DXMAE, Guitar Martin DXMAE
With fisherman pickup tone and volume control
Low action.

  Western, Martin DXMAE, Guitar Martin DXMAE With fisherman pickup tone and volume control Low action. Condition: new. Only played 5 times in my living room. Fantastic martin sound

  4.300,00 kr.23-06-2024
 6. Western, Epiphone Texan FT-79 USA, Sælger denne dejlige guitar, som er en relancering af McCartneys

  Western, Epiphone Texan FT-79 USA, Sælger denne dejlige guitar, som er en relancering af McCartneys Yesterday-guitar (ikke en signature-model). Den er lavet i USA på Gibsonfabrikken i Montana, og alts

  13.800,00 kr.23-06-2024

Der er 265 muligheder, hvis du er på jagt efter en akustisk western-guitar på DBA.


6. Spil på guitaren, inden du køber

Ja, det råd kunne man nærmest have sagt sig selv, men sagen er den, at det er meget individuelt, hvilken lyd folk bedst kan lide, og hvordan man synes, guitaren føles at spille på:

- Eksempelvis bliver de metaldele, der går på tværs af guitarstrengene, nemt slidte, og jeg synes, man spiller hurtigere og bedre på en guitar, når de er slidte. Men jeg ved, andre synes det modsatte, og derfor skal man selv vurdere, siger Jeppe Lindahl.

Her er er nogle af de dyreste guitarer, der er sat til salg på DBA

 1. Fender Custom Shop Blue Pearl Stratocaster i Blue Relic Finish

  Fender Custom Shop Blue Pearl Stratocaster i Blue Relic Finish

  Elguitar, Fender stratocaster, En sand "perle" af en Stratocaster fra Fenders Custom Shop.  Flot og shining Blue Metallic Relic finish med Blue Pearl pickguard gør bestemt sit til at Straten er noget

  33.995,00 kr.02-06-2021
 2. Gibson Custom Shop Les Paul Standard i sparkling Gold Finish

  Gibson Custom Shop Les Paul Standard i sparkling Gold Finish

  Elguitar, Gibson Les Paul , Gibson Les Paul fra Custom Shop ano 1996 i Gold Sparkle Guitaren her er en Standard og har et sæt burstbucker pickups med en god output og fantastisk "vintage like sound" V

  31.995,00 kr.23-02-2024
 3. Fender Custom Shop Jeff Beck Stratocaster i Surf Green NOS Finish

  Fender Custom Shop Jeff Beck Stratocaster i Surf Green NOS Finish

  Elguitar, Fender stratocaster, Jeff Beck Stratocaster fra Custom Shop i en flot Surf Green finish. Den populære strat model er en fantastisk "Playing Machine" Den netop afdøde guitarist Jeff Beck har

  36.995,00 kr.21-08-2022
 4. Elguitar, Fender Jazzmaster, Sælger denne drøm af en guitar for at finansiere køb af vintage western

  Elguitar, Fender Jazzmaster, Sælger denne drøm af en guitar for at finansiere køb af vintage western guitar. 1964 pre cbs jazzmaster. Nye bånd hos Copenhagen guitars ellers alt originalt. Original k

  92.000,00 kr.23-06-2024
 5. Fender Custom Shop Stratocaster i Sunburst

  Fender Custom Shop Stratocaster i Sunburst

  Elguitar, Fender stratocaster, Fender Custom Shop Stratocaster fra 1995 i serien "Modified by Ventura" og i en flot 3 colour Sunburst i flamed quilt mapel top finish og AAA birdseye hals med African

  33.995,00 kr.11-09-2022
 6. 1973 Fender Stratocaster "The real thing"

  1973 Fender Stratocaster "The real thing"

  Elguitar, Fender stratocaster, 1973 Fender Stratocaster i en sort relic refinish. Her er chancen for at få the "real thing" til en meget fornuftig pris. Denne 1973 Stratocaster er ellers i original s

  35.995,00 kr.19-11-2021

Hvis du elsker god lyd og fed musik, så læs vores guide til, hvilke trådløse højtalere fra brugtmarkedet, du med fordel kan "investere" i.

Du kan også se denne video, hvor DBA Guide ødelægger en hel ny Fender Stratocaster. Det er der en helt særlig grund til, at vi gør. I videoen får du svar på hvorfor.

Oliver Bjerrehus, der elsker at nørde guitarer, solgte for lidt tid siden tre "stykker" musikudstyr på DBA og scorede 20.000 kroner på det. Læs her, hvad det er for tre ting, han solgte!

Hvis du er vild med guitarer, så har du det sikket ligesom Lars-Ole. Han har købt ALT for mange guitarer, og er altid på jagt efter flere på DBA. Han mangler efterhånden ikke så mange til sin store samling. Hvilke han mangler, ja dem kan du høre mere om, ved at klikke her.

Relaterede artikler