Designerens 5 tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben
Livsstil

Designerens 5 tips til, hvordan du nemt upcycler garderoben

Christine
Christine

Vil du give tøjet på bøjlerne i skabet nyt liv, men ved du ikke, hvordan du griber det an? Her guider designeren dig gennem tøjkrisen med tips til, hvordan du kun med nål og tråd forvandler en brugt blazer eller en gammel herreskjorte til nye, lækre items.

Har du et strygejern? Det er faktisk det eneste, du skal bruge, før du kan kopiere nogle af modebilledets nyeste trends. Hvis du endda også har nål og tråd, er du godt på vej mod din nye titel som designer, for med små, simple hacks, kan du nemt redesigne genbrugstøjet, så det ligner noget, du lige har hevet ned fra bøjlerne i butikkerne.

Har du styr på snit, farver og teksturer? Det får du nu, hvor designer Søren Le Schmidt klæder dig på med sine 5 bedste tips til, hvordan du upcycler garderoben.

Strygemærker er en nem måde at pifte det gamle tøj op på. Denne samling har Carina fra Aabenraa til salg for 100 kroner.
Strygemærker er en nem måde at pifte det gamle tøj op på. Denne samling har Carina fra Aabenraa til salg for 100 kroner.

Huller i tøjet er ikke din største udfordring

Du skal ikke frygte huller i tøjet, når du redesigner, og det vil måske komme som en overraskelse for dig. Er et ærme i stykker, kan du nemt sy nye på eller klippe dem helt af, så du står tilbage med en vest i stedet. Din største udfordring er derimod stoffets stand, for den afgør, om du kan bruge et item eller ej:

- Det er en rigtig god idé at kigge rundt i kraven, ved albuen og på ærmets manchet for at se, hvor brugt tøjet er. Det er særligt skjorter og blazere, der bliver slidte her. Har du fundet en jakke, skal du tjekke foret, for det bliver mørt over tid, så det revner og derfor ikke kan bruges, forklarer Søren Le Schmidt.

Mørnet stof kommer du ikke langt med og tøj, som er særligt slidt, skal derfor kasseres. Små huller og et par pletter må du derimod ikke lade dig slå ud af, men hvorfor kan du trygt kaste din kærlighed på tøj med skønhedsfejl?

- Når man står med genbrugstøj, kan man nogle gange se, hvorfor det er kasseret. Der kan være huller, pletter eller brændemærker, som er meget tydelige, men det gør ikke så meget. Det skal du i stedet se som en spændende udfordring, for selvom tøjet har en defekt, kan det sagtens have muligheder, fortæller Søren Le Schmidt.

De muligheder skal du gribe, for de små skavanker giver dig en chance for at finde på kreative designs. De udfordrer nemlig din fantasi, forklarer Søren Le Schmidt, og pludselig opstår nye alternativer ud af det, der først virkede som en begrænsning.

Find en symaskine på DBA:

 1. Symaskine, Singer, symaskine, confidence, Singer confidence 7453 symaskine som kun er brugt 2 gange.

  Symaskine, Singer, symaskine, confidence, Singer confidence 7453 symaskine som kun er brugt 2 gange. Har stået i et skab og da jeg tog den ud virkede den ikke. Derfor den billige pris.

  400,00 kr.21-02-2024
 2. Symaskine, Singer 99K, Elektrisk. Alt originalt. Maskinen inkl, lys virker. I flot stand. Sendes ikk

  Symaskine, Singer 99K, Elektrisk. Alt originalt. Maskinen inkl, lys virker. I flot stand. Sendes ikke, mem kan evt. leveres til Kolding.

  300,00 kr.21-02-2024
 3. Symaskine, Bernina, Bernina Aurora 440 QE symaskine, som også kan brodere.

Tilbehøret, samt tasken

  Symaskine, Bernina, Bernina Aurora 440 QE symaskine, som også kan brodere. Tilbehøret, samt tasken på billederne medfølger.

  5.500,00 kr.21-02-2024
 4. Symaskine, Til syning, FIN RETRO SYMASKINE MRK ELNA ALT TILBEHØR
SYR FINT GOD TIL HÅRDE STOFFER KU

  Symaskine, Til syning, FIN RETRO SYMASKINE MRK ELNA ALT TILBEHØR SYR FINT GOD TIL HÅRDE STOFFER KU 400KR

  400,00 kr.21-02-2024
 5. Symaskine, Juki DDL-7000A, Jeg sælger denne helt nye industri-symaskine fra det anerkendte mærke JUK

  Symaskine, Juki DDL-7000A, Jeg sælger denne helt nye industri-symaskine fra det anerkendte mærke JUKI. Modellen hedder JUKI DDL-7000A. Denne industri-symaskine har alle de smarte funktioner såsom: -

  9.995,00 kr.21-02-2024
 6. Symaskine

  Symaskine

  300,00 kr.21-02-2024

Du finder et stort udvalg af symaskiner på DBA, og her kan du se dem, der kan sy i læder.

Glem nål og tråd – Nemt hack til et hurtigt redesign

Ligger der en krøllet T-shirt bagerst i skabet, eller bruger du aldrig den gamle skjorte, fordi der er en plet på kraven? Upcycling betyder, at du redesigner items, der allerede hænger i garderoben, og faktisk behøver du ikke have den nyeste symaskine stående, før du kan puste nyt liv i de gamle klude. Har du et strygejern? Så er du allerede godt på vej, fortæller Søren Le Schmidt:

- Et godt strygejern kommer man langt med. Strygemærker er jo en nem måde at redesigne tøj på, for det kræver ikke nogen forudsætninger, så her kan alle være med. Du kan bruge mærkerne til at dække et hul eller en plet, men de kan også bare stryges på for at give noget coolness til en gammel jakke, lyder designerens råd.

Du behøver ikke at have en designer gemt i maven, før du kan upcycle alt fra jakker til kjoler og skjorter. Tid og tålmodighed er nemlig nogle af de vigtigste redskaber, du kan have liggende i sykassen:

- Det kan være nok, at man har tid, nål og tråd. En blazer kan dekoreres med små perler over alt – det kan blive virkelig flot, og det eneste, det kræver, er tid, forklarer Søren Le Schmidt og uddyber:

- Har du et item, du har været vildt glad for, men som har aftjent sin værnepligt, kan det bruges på en ny måde. Hiv knapperne af en jakke og brug dem, hvis jakken er for slidt, eller dekorer tøjet med perler, sten og fjer. Når du redesigner, gælder det om at få din personlighed ind i tøjet.

For Søren Le Schmidt handler upcycling ikke om, hvor dygtig du er med nål og tråd. Det handler derimod om, hvilke muligheder du ser i tøjet. Det er kun fantasien, der sætter grænser for de kreative løsninger, og designeren opfordrer dig til, at du tør tage nogle chancer.

Blazere til salg på DBA netop nu:

 1. Andet, Blazer, str. 50, Fin blazer i blå str. 50 perfekt til jeans

  Andet, Blazer, str. 50, Fin blazer i blå str. 50 perfekt til jeans

  200,00 kr.21-02-2024
 2. Blazer, str. 34, Skall studio, Mørkeblå, Ubrugt, Lækker blazer 
Sælger for min datter
Aldrig brugt

  Blazer, str. 34, Skall studio, Mørkeblå, Ubrugt, Lækker blazer Sælger for min datter Aldrig brugt Nypris 3.500,-

  1.950,00 kr.21-02-2024
 3. Blazer, GNIOUS, str. XS, Sort, Næsten som ny, Sort jakkesæt brugt én dag til konfirmand. 
Str. XS.

  Blazer, GNIOUS, str. XS, Sort, Næsten som ny, Sort jakkesæt brugt én dag til konfirmand. Str. XS.

  500,00 kr.21-02-2024
 4. Blazer, str. XL, VITALE BARBERIS CANONICO, Flot olivengrøn herre blazer i str 54 af mærket WOOL & MO

  Blazer, str. XL, VITALE BARBERIS CANONICO, Flot olivengrøn herre blazer i str 54 af mærket WOOL & MOHAIR VITALE BARBERIS CANONICO Fremstår næsten som ny. Kan afhentes 2450 Kbh sv eller sendes med dao

  500,00 kr.21-02-2024
 5. Blazer, str. XL, CERRUTI 1881, Flot blazer i str 54 Long Fitting
94% wool 6% nylon
Fodera Lining 100

  Blazer, str. XL, CERRUTI 1881, Flot blazer i str 54 Long Fitting 94% wool 6% nylon Fodera Lining 100% cupro Made in Italy BY HITMAN Fremstår godt som ny. Kan afhentes 2450 Kbh sv eller sendes med dao

  1.000,00 kr.21-02-2024
 6. Blazer, str. XL, CERRUTI 1881, Flot navy mørkeblå herre blazer jakke i str 54
Fremstår næsten som ny

  Blazer, str. XL, CERRUTI 1881, Flot navy mørkeblå herre blazer jakke i str 54 Fremstår næsten som ny. Kan afhentes 2450 Kbh sv eller sendes med dao for 42kr.

  1.000,00 kr.21-02-2024

Du kan nemt give den gamle blazer et nyt look ved at dekorere den med perler. Lige nu er der mere end 6.000 blazere til salg på DBA.

Her er det nemmeste item, du kan upcycle

Den der gamle herreskjorte er faktisk et af de bedste items til upcycling, for der gemmer sig mange muligheder i sådan en, forklarer Søren Le Schmidt:

- Skjorter er så gode til upcycling, for de kan både redesignes som individuelle stylingelementer, eller du kan bruge enkeltdele fra skjorten. Du kan klippe kraven af skjorten og sy løse kraver, som kan bruges over T-shirts eller kjoler, men du kan også sy kraven på en anden skjorte eller en jakke.

Du kender det uden tvivl: skabet bugner af tøj, men du har ikke noget at tage på. Skal du snart ud ad døren? Der er ingen grund til at frygte tøjkrisen, for kombinerer du flere items fra din garderobe, kan du på kort tid skabe et nyt outfit:

- Det er meget moderne med de markerede skuldre, og du kan nemt selv få det look i en kjole, jakke eller skjorte ved at sy skulderpuder ind i tøjet. Det kræver kun et par sting, og så har du et stykke tøj, der ser helt anderledes ud, guider Søren Le Schmidt og fortsætter:

- Det er også nemt at integrere et bælte i en blazer. Enten kan du bare tage bæltet rundt om jakken eller også kan du sy to stropper ind i blazeren, så bæltet holdes fast og markerer taljen.

Items som blazere, denimjakker og herreskjorter er de nemmeste, du kan upcycle, for ofte er de lavet i stof, som ikke giver sig. Det gør det let for dig at redesigne kun med nål og tråd. Kaster du i stedet din kærlighed på designs, der kræver, at du kombinerer forskellige slags stof, skal du være opmærksom på, at stof med stretch og fast stof kan være svære at sætte sammen. Her må du være lidt mere fiks på fingrene og hente hjælp hos symaskinen, da de to typer stof opfører sig på meget forskellige måder, lyder designerens erfarne råd.

LÆS OGSÅ: Vildt: Jane har ikke købt noget i 7 år

Har du ikke en skjorte liggende, som du synes, kan bruges? På DBA kan du finde sengetøj og gardiner med fine blonder eller kniplinger, som du kan bruge til kraver.
Har du ikke en skjorte liggende, som du synes, kan bruges? På DBA kan du finde sengetøj og gardiner med fine blonder eller kniplinger, som du kan bruge til kraver.

Størrelsen er afgørende for designet – Men hvorfor?

Er det virkelig nødvendigt at smide ærmerne ud fra den blazer, der blev til en vest? Du har nok allerede gættet, at Søren Le Schmidt kan se nye muligheder i de gamle ærmer:

- Ærmer kan sys på en cardigan eller en vest, og du skal ikke være bange for at mikse mønstre, tern og striber. For eksempel giver det en fed kant til en blazer, hvis du laver ærmerne af tyl. Det er meget in at blande teksturer, og særligt nu er lag-på-lag meget moderne, fortæller Søren Le Schmidt og fortsætter:

- Det er meget vigtigere, du finder tøj i nogenlunde samme størrelse, for det gør det nemmere at sy sammen.

Du skal derfor ikke være nervøs for at mikse materialer, for det karikerede har en stor plads i modebilledet netop nu. Præcis derfor kan du også tage chancer, når det gælder dine designs, siger Søren Le Schmidt og fortæller, hvordan han har fået flere komplimenter for sit upcyclede jakkesæt:

- Jeg syede en gang to jakkesæt sammen – et sort og et gråt. Det har et fedt spil! Men her var det afgørende, at tøjet havde cirka samme size, så jeg ikke skulle skære for meget. Jeg har forresten også lavet et nyt par bukser af to forskellige jeans, funderer han.

Find et jakkesæt på DBA:

 1. Blazer, GNIOUS, str. XS, Sort, Næsten som ny, Sort jakkesæt brugt én dag til konfirmand. 
Str. XS.

  Blazer, GNIOUS, str. XS, Sort, Næsten som ny, Sort jakkesæt brugt én dag til konfirmand. Str. XS.

  500,00 kr.21-02-2024
 2. Blazer + Buks, ., str. S, Blazer + Buks størrelse Small

Brugt 

Kan sendes eller hentes i Søborg

  Blazer + Buks, ., str. S, Blazer + Buks størrelse Small Brugt Kan sendes eller hentes i Søborg

  300,00 kr.21-02-2024
 3. Blazer + Buks, ., str. S, Blazer + Buks

Begge i small (Str 50 & 48)

Sælges kun samlet. Sættet er b

  Blazer + Buks, ., str. S, Blazer + Buks Begge i small (Str 50 & 48) Sælges kun samlet. Sættet er brugt. Kan hentes i Søborg eller sendes.

  300,00 kr.21-02-2024
 4. Blazer, ., str. S, Navy, Navy Blazer i størrelse 50

Brugt et par gange. Ideel til at gå i byen med,

  Blazer, ., str. S, Navy, Navy Blazer i størrelse 50 Brugt et par gange. Ideel til at gå i byen med, da den nok godt kunne bruge en rens. Kan sendes eller hentes i Søborg.

  200,00 kr.21-02-2024
 5. Blazer, Jack & Jones, str. M, Ternet: Blå, Brun, Grå, Næsten som ny, Størrelsen er 50 og modellen er

  Blazer, Jack & Jones, str. M, Ternet: Blå, Brun, Grå, Næsten som ny, Størrelsen er 50 og modellen er 'Super Slim'. Hvis du har spørgsmål angående størrelse eller andet, er du velkommen til at skrive.

  75,00 kr.21-02-2024
 6. Blazer, Jack & Jones, str. M, Mørkeblå, Velour, Ubrugt, Elegant velour blazer sælges, da jeg aldrig

  Blazer, Jack & Jones, str. M, Mørkeblå, Velour, Ubrugt, Elegant velour blazer sælges, da jeg aldrig har kunne passe den, og ikke havde mulighed for at bytte den. Størrelsen er 48 og modellen er 'Supe

  150,00 kr.21-02-2024

Vil du gøre designeren kunsten efter, finder du lige nu 3.300 forskellige jakkesæt på DBA.

Tip: Det her er altid en fordel for dig

Det er ikke altid, genbrugstøjet passer perfekt i første forsøg, for der er jo lige det catch, at tøjet sjældent findes i mere end én størrelse. Størrelserne skal du imidlertid ikke lade dig begrænse af, for faktisk er det nemmere at redesigne ting, der er for store:

- Et item, der er for stort, giver dig meget mere stof at arbejde med, og det er altid lettere at gøre ting mindre. En gulvlang kjole kan både kortes af, så det bliver en kort model, og samtidig kan skørtet laves til ærmer, kraver, tørklæder eller måske endda en ny kappe, fortæller Søren Le Schmidt.

Det kan altså være en fordel at gå efter tøj med meget stof, for det giver dig nogle helt andre muligheder, og designeren råder dig til ikke at blive begrænset af størrelserne:

- Tidligere snit i tøjet kan låse dine redesigns, så derfor er det fedt at arbejde med tøj, hvor der er meget stof. Det kunne være gamle tørklæder, som jo egentlig bare er rent stof. Du kan nemt sy tørklæder sammen på nye måder, men du kan også sætte dem på jakker eller kjoler, hvis du vil understrege et snit eller skabe lag-på-lag-effekten. Det handler om at turde udfordre sin kreativitet og sin personlige stil, slutter Søren Le Schmidt.

Lækre tørklæder til salg på DBA i dag:

 1. Andet, Blandet pigetøj, Blandet, str. S/m, - Mærker som: NA-KD, Kenzo, Zara, H&M, Bershka, Stradivar

  Andet, Blandet pigetøj, Blandet, str. S/m, - Mærker som: NA-KD, Kenzo, Zara, H&M, Bershka, Stradivarius, Asos. - Består af 45 stykker tøj, herunder: - En helt masse fine sommertoppe og nederdel, bla

  500,00 kr.21-02-2024
 2. Anden kjole, H&M, str. XL, Blandet tøj str L
Meget fin stand. Nyt eller næsten ny. 
Kan sendes med D

  Anden kjole, H&M, str. XL, Blandet tøj str L Meget fin stand. Nyt eller næsten ny. Kan sendes med DAO for 45 kr. Sælges kun samlet for 150 + evt porto Består af flg: Fineste cocktailkjole i sort fr

  150,00 kr.21-02-2024
 3. Tørklæde, Vintage, str. 78x78 cm, God men brugt, Flot vintage tørklæde 
Str 78x78 cm 
Kan sendes so

  Tørklæde, Vintage, str. 78x78 cm, God men brugt, Flot vintage tørklæde Str 78x78 cm Kan sendes som brev for 25 kr direkte til din postkasse

  99,00 kr.21-02-2024
 4. Tørklæde, Hjemmestrikket - Sophie Scarf, str. 98 cm, grå, 80 % uld, Ubrugt, Sophie scarf hjemmest

  Tørklæde, Hjemmestrikket - Sophie Scarf, str. 98 cm, grå, 80 % uld, Ubrugt, Sophie scarf hjemmestrikket i 80 % uld. Tørklædet er 98 cm langt. Kan afhentes eller sendes på købers regning. Jeg strik

  80,00 kr.21-02-2024
 5. Tørklæde, Day Birger et Mikkelsen, str. 130 x 130 cm, uld, Ubrugt, DAY BIG FLOWER LOGO SCARF BLACK

  Tørklæde, Day Birger et Mikkelsen, str. 130 x 130 cm, uld, Ubrugt, DAY BIG FLOWER LOGO SCARF BLACK. Day et super lækkert tørklæde. Ny pris: 799 kr Sælges for 380 kr Helt nyt stadig med tags. Fra dyr

  380,00 kr.21-02-2024
 6. Tørklæde, Hoved tørklæde, Christine, str. One sitze, Lyserød og grå og en med mønster, 100%cotten,

  Tørklæde, Hoved tørklæde, Christine, str. One sitze, Lyserød og grå og en med mønster, 100%cotten, Næsten som ny, De er med elastik og binde bånd Alle 3 for 80 kr

  80,00 kr.21-02-2024

Find et skønt silketørklæde på DBA eller hold varmen med et halstørklæde.

Den grønne bølger skyller ind over landet, og modebilledet påvirkes naturligvis også af de bæredygtige tendenser. I de senere år er det blevet populært for designerne at relancere gamle kollektioner, og netop det kan være grunden til, at upcycling er så in. I denne artikel klæder vi dig på med 7 gode råd til en mere bæredygtig garderobe.

Du får forhåbentlig ikke brug for at redesigne DBA’s dyreste outfit, for hoodien og bukserne koster kassen. Er du nysgerrig på, hvor mange moneter du skal have op af lommen? Find svaret i videoen, hvor sælger Sharun Vimal fortæller, hvorfor outfittet er alle pengene værd.

Relaterede artikler