Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst
Livsstil

Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Sønderjylland har i flere år huset Danmarks allerbedste genbrugshajer. Nu er landsdelen gået fra at være den, hvori flest danskere købte og solgte genbrug, til i dag, hvor det åbenbart er blandt sønderjyderne, færrest handler med genbrug. Det viser DBAs årlige undersøgelse, Genbrugsindekset.

”Højt at flyve. Dybt at falde”.

Sådan lyder et gammelt, dansk ordsprog. Et ordsprog, som vi passende kan sætte på sønderjyderne – i hvert fald når det handler om at købe og sælge brugte sager.

De seneste mange år har sønderjyderne nemlig været dem, der på landsplan var allermest flittige til at genbruge. Nu er de gået direkte fra en flot førsteplads til at rode rundt helt nede på sidstepladsen.

Det viser DBAs spritnye undersøgelse, Genbrugsindekset, hvor vi traditionen tro tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

I 2021, 2018 og 2017 var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent af sønderjyderne, der handlede med brugte ting, og det gav dem altså førstepladsen.

De seneste år er danskerne blevet bedre til at genbruge, og sønderjyderne har tilsyneladende ikke kunne følge med. De er endt på en sidsteplads med 68 procent.

Spiseborde til salg på DBA:

 1. Spisebord, b: 90 l: 135, h: 74

Flot spisebord af træ. Har et mærke og nogle få overfladiske skræmme

  Spisebord, b: 90 l: 135, h: 74 Flot spisebord af træ. Har et mærke og nogle få overfladiske skræmmer. Vil stå som nyt med en slibning og noget olie.

  400,00 kr.20-09-2023
 2. Spisebord, Træ og lak, Italiensk vintage design, b: 105 l: 105, Kvadratisk spisebord fra Italien 

M

  Spisebord, Træ og lak, Italiensk vintage design, b: 105 l: 105, Kvadratisk spisebord fra Italien Men kan forlænges til dobbelt længde: 210 cm Prisen er inkl. fragt fra Italien til København

  5.750,00 kr.20-09-2023
 3. Spisebord, Træ, Flot rundt spisebord - sælger pga flytning. Hentes på Islandsbrygge

  Spisebord, Træ, Flot rundt spisebord - sælger pga flytning. Hentes på Islandsbrygge

  500,00 kr.20-09-2023
 4. Spisebord, Eg, MAKE Nordic , b: 135, Stort set ubrugt/ nyt smukt rundt spise bord hvid olieret eg, i

  Spisebord, Eg, MAKE Nordic , b: 135, Stort set ubrugt/ nyt smukt rundt spise bord hvid olieret eg, incl. 1 tillægsplade. Købt i 2023. Købspris: 27.480,- Sælges igen grundet flytning(vi har købt for

  21.000,00 kr.20-09-2023
 5. Spisebord, Sælger min spisebord grunden flytning. 

Fremgår som ny og fejler intet.

  Spisebord, Sælger min spisebord grunden flytning. Fremgår som ny og fejler intet.

  1.500,00 kr.20-09-2023
 6. Egetræs spisebord, KAN LEVERES

  Egetræs spisebord, KAN LEVERES

  Spisebord, Egetræ, KAN LEVERES, Super fint spisebord i massivt egetræ. Bordets mål er H 74 B 78 L 150.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er på nettet og kan beses

  1.450,00 kr.20-09-2023

På landsplan handler vi mest med brugte ting til boligen. Hvis du mangler et spisebord, kan du lige nu vælge imellem knap 10.000 spiseborde på DBA. Find de billigste her.

Sådan ser det ud i resten af Danmark

Midt- og vestjyderne samt østjyderne er mest vilde med at genbruge. De seneste 12 måneder har hele 86 procent af midt- og vestjyderne og 83 procent af østjyderne købt eller solgt brugte varer.

I Nordjylland har 76 procent af borgerne handlet med genbrug. Herefter finder vi Hovedstaden og Bornholmerne på listen, som består af 75 procent, der har handlet med brugt de seneste 12 måneder.

Mere sløjt står det til i Nordsjælland, på Fyn og i Sønderjylland.

Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.
Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.

Sønderjyden Annette er med på genbrugsbølgen

Selvom sønderjyderne er de mindst flittige til at sælge og købe brugte sager, er der heldigvis stadig hele 68 procent, som genbruger.

Én af dem er 51-årige Annette Louise Thomsen fra Augustenborg ved Sønderborg. Hun har altid haft en forkærlighed for brugte og gamle ting, og hun køber alt fra tøj og sko til møbler og vaser brugte.

- Jeg tror, det kommer fra min barndom. Jeg var altid med min far på lossepladsen, og så gik jeg over og kiggede i containerne for at se, om der var nogle gode ting. Jeg har fundet rigtig mange ting til mit værelse, som andre havde smidt ud. Min søster er også vild med at genbruge. Det er en fælles passion, vi har, fortæller Annette.

LÆS OGSÅ: Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.
Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.

”Vi sønderjyder er mere tilbageholdene”

De seneste fem år har Annette solgt og købt massevis af brugte ting her på DBA. For to år siden havde hun også en retrobutik i Sønderborg. Den har hun stadig, men nu fungerer den kun som webshop.

- Da jeg havde butikken, oplevede jeg, at turister fra de store byer som Aarhus, Odense og København shoppede helt amok, når de kom i butikken, men Sønderjyderne var lidt mere tilbageholdene. Især i forhold til at købe vintagekjoler. Det er en trend i storbyerne, og ingen vil kommentere på, hvis man gik i en gul kjole med lilla prikker fra 40’erne og en hat fra 50’erne i København, men det kan man ikke gå med i Sønderborg uden folk snakker, fortæller Annette.

Selvom Annette har en webshop og en Instagram-profil, hvor hun sælger brugte ting, sælger hun også sine ting her på DBA. Du kan se hendes profil, og de ting hun har til salg her. På DBA har Annette flere gange oplevet, at sønderjyderne kan være tilbageholdene med at købe ting, der er brugt af andre.

- Sønderjyder er mistænksomme og bange for at blive snydt. Sjællænderne køber bare, og de tænker heller ikke på, om det er dyrt i fragt. Jeg tror, sønderjyderne er lidt mere langsomme på alle punkter, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.
Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.

Her er Annettes bud på, hvorfor sønderjyderne er gået fra en første- til en sidsteplads

Fordi Annette netop tror, at sønderjyderne typisk er lidt for påpasselige med at købe og sælge brugte ting, overrasker det hende, at sønderjyderne i flere år har været Danmarksmestre i at handle med brugte ting.

- Kan det mon have noget med corona at gøre? Jeg kender nogen, som ikke ville røre ved brugte ting, da der var corona, fordi de var nervøse for at blive smittet. Sådan tænkte jeg også, men jeg kan ikke lade værd med at købe brugte ting. Men da corona var på sit højeste, sprittede jeg også de brugte ting af, som jeg havde købt, fortæller Annette.

Hvis sønderjyderne skal vende skuden og fremadrettet ikke være Danmarks dårligste til at handle med brugte ting, mener Annette, at den sønderjyske befolkning skal tage det mere afslappet, når de shopper og sælger genbrug.

- Du skal være afslappet omkring det. Dine billeder behøver ikke være helt perfekte, og det er ikke besværligt at sælge – heller ikke selvom du skal sende en pakke. I stedet for at smide dine ting ud, synes jeg, du skulle få sat dem til salg. 20 kroner her og 20 kroner der bliver også til noget, siger Annette og fortsætter:

- Jeg kender også mange, som ikke vil købe brugt tøj. Jeg forstår det ikke. Det er jo mega miljøvenligt. Alt det tøj og alle de sko, jeg har modtaget, har været pæne. Der er aldrig huller eller noget. Stol på folk og vær ikke mistroisk. Du skal nok få dine penge eller den ting, du har købt, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Unge slår genbrugsrekorder på stribe

Annette er også helt vild med vintagetæpper.
Annette er også helt vild med vintagetæpper.

Disse brugte ting har sønderjyderne mest købt og solgt

Annette sælger alt fra vaser til porcelænsstel på sin DBA-profil. På den måde passer kun godt ind i den sønderjyske statistik. Det er nemlig lige netop ting til boligen, sønderjyderne har købt og solgt allermest de seneste 12 måneder.

Der er hele 37 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt ting fra denne kategori. Det næstmest populære at købe og sælge brugt i Sønderjylland er tøj.

Der er 29 procent, der har købt eller solgt tøj, mens der er 26 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt møbler og lamper.

Havemøbler til salg på DBA:

 1. Hynder, Har disse 2 hynder, der passer til dækstole. Aldrig brugt.
45cm brede og 190 i længde.
Pr st

  Hynder, Har disse 2 hynder, der passer til dækstole. Aldrig brugt. 45cm brede og 190 i længde. Pr styk 100kr 2 styk 175kr Farven er grå.

  100,00 kr.20-09-2023
 2. Markise, Viking, Byd!!! Markise fra Viking markiser… god stand, men ældre model… dug skiftet for 5 å

  Markise, Viking, Byd!!! Markise fra Viking markiser… god stand, men ældre model… dug skiftet for 5 år siden… 4,40 meter bred og 3,90 lang. Skal tilsluttes noget el.

  1.500,00 kr.20-09-2023
 3. Havebord, Plast og glas, Brugt havebord trænger til en vask og lidt maling.
120x120 cm højde 74 cm

  Havebord, Plast og glas, Brugt havebord trænger til en vask og lidt maling. 120x120 cm højde 74 cm

  100,00 kr.20-09-2023
 4. Loungesæt, Ukendt, Rattan sort, Hynderne trænger til nyt betræk eller vaskes grundigr
Lynlås i den e

  Loungesæt, Ukendt, Rattan sort, Hynderne trænger til nyt betræk eller vaskes grundigr Lynlås i den ene hynde er gået i stykker

  800,00 kr.20-09-2023
 5. Bænk, Træ, Sælger denne malet bænk pga flytning. Bænken er stabil.
Længde:140
Højde 85
Siddehøjde: 5

  Bænk, Træ, Sælger denne malet bænk pga flytning. Bænken er stabil. Længde:140 Højde 85 Siddehøjde: 50 Dybde 40

  175,00 kr.20-09-2023
 6. Hængebord, Altanbord i træ, der kan hænge og klappes sammen. I pæn stand og kun brugt en enkelt somm

  Hængebord, Altanbord i træ, der kan hænge og klappes sammen. I pæn stand og kun brugt en enkelt sommer. Nypris 699 kr. Mål: 60 x 45 Kan hentes på Nørrebro

  250,00 kr.20-09-2023

Nogle af de bedste fortjenester Annette har lavet, har været på havemøbler. Hun har eksempelvis købt havemøbler for kun 50 kroner og solgt dem videre for 1.000 kroner. Lige nu er der over 35.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’havemøbler’. Her finder du de billigste havemøbler.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her. 

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Glas til salg på DBA:

 1. Glas, Glasskål2, Holmegaard, Holmegaards dobbelt mixed skåle. Ø 11 cm H 11 cm. Bunden er sandblæst o

  Glas, Glasskål2, Holmegaard, Holmegaards dobbelt mixed skåle. Ø 11 cm H 11 cm. Bunden er sandblæst og toppen er klar glas. Designet af Michael Bang. Skålene er hele og pæne uden brugsmærker fra røgfri

  200,00 kr.20-09-2023
 2. Glas, Glas, 6 fine intakte snapseglas med tin fod. 
3 af glassene er med initial gravering.
Fremstil

  Glas, Glas, 6 fine intakte snapseglas med tin fod. 3 af glassene er med initial gravering. Fremstillet i slut 70´erne og start 80´erne. Dansk kunsthåndværk.

  200,00 kr.20-09-2023
 3. Glas, Rød/hvidvinsglas, Erik Bagger

  Glas, Rød/hvidvinsglas, Erik Bagger

  595,00 kr.20-09-2023
 4. Glas, Alva Aalto skål, Iitala. Finland. Hackman Designor Helsinki, Skål. Designet af Alvar Aalto.
Ka

  Glas, Alva Aalto skål, Iitala. Finland. Hackman Designor Helsinki, Skål. Designet af Alvar Aalto. Kan bruges både til blomster, snacks el. lign. Skålen er i klart glas. Højden er 5 cm, og bredden er 1

  150,00 kr.20-09-2023
 5. Glas, Lyseholder, Holmegaard, Holmegaard
Old English Fyrfadsstage
H 7 cm - Glas - Klar
Perfekt stand

  Glas, Lyseholder, Holmegaard, Holmegaard Old English Fyrfadsstage H 7 cm - Glas - Klar Perfekt stand.

  80,00 kr.20-09-2023
 6. Glas, Fyrfadsstage, Lene Bjerre, 

Sælger min Lene Bjerre fyrfads stage, da jeg ikke får brugt den,

  Glas, Fyrfadsstage, Lene Bjerre, Sælger min Lene Bjerre fyrfads stage, da jeg ikke får brugt den, den står bare og fylder op i skabet. Stagen er 11 cm høj og ca. 8 cm bred. Der er metal bund og top

  75,00 kr.20-09-2023

Er du ligesom Annette også helt vild med brugte glas? Lige nu er der mere end 183.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Glas’. 873 af dem er vandglas, mens 2.454 af annoncerne i skrivende stund indeholder vinglas.

Hvis du gerne vil blive bedre til at sælge ud af dine ting, bør du læse med i artiklen her, hvor supersælgeren Maya fortæller om sine bedste salg og deler ud af sine salgstricks.

Hvis du vil blive bedre til at upcycle dine nuværende ting eller dine genbrugsfund, kan du lade dig inspirere af DBAs gør-det-selv-ekspert Camilla Nordvig Kjærbye. I denne artikel fortæller hun, hvordan du kan forvandle en gammel dør til et charmerende bord. I artiklen serverer vi dig blandt andet hendes indkøbsliste, mens du i videoen herunder kan se det færdige resultat

Relaterede artikler