Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst
Livsstil

Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Sønderjylland har i flere år huset Danmarks allerbedste genbrugshajer. Nu er landsdelen gået fra at være den, hvori flest danskere købte og solgte genbrug, til i dag, hvor det åbenbart er blandt sønderjyderne, færrest handler med genbrug. Det viser DBAs årlige undersøgelse, Genbrugsindekset.

”Højt at flyve. Dybt at falde”.

Sådan lyder et gammelt, dansk ordsprog. Et ordsprog, som vi passende kan sætte på sønderjyderne – i hvert fald når det handler om at købe og sælge brugte sager.

De seneste mange år har sønderjyderne nemlig været dem, der på landsplan var allermest flittige til at genbruge. Nu er de gået direkte fra en flot førsteplads til at rode rundt helt nede på sidstepladsen.

Det viser DBAs spritnye undersøgelse, Genbrugsindekset, hvor vi traditionen tro tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

I 2021, 2018 og 2017 var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent af sønderjyderne, der handlede med brugte ting, og det gav dem altså førstepladsen.

De seneste år er danskerne blevet bedre til at genbruge, og sønderjyderne har tilsyneladende ikke kunne følge med. De er endt på en sidsteplads med 68 procent.

Spiseborde til salg på DBA:

 1. Spisebord

  Spisebord

  Spisebord, Formica, Fritz Hansen, b: 85 l: 130, Spisebord med plade i lys grå formica,kanter i massiv teaktræ. H 71 cm. Ben belagt med riflet nylon. Produceret af Fritz Hansen i starten af 60erne. Pæn

  2.800,00 kr.28-06-2021
 2. Spisebord, Lakeret MDF plade, b: 150 l: 350, Lakeret bordplade med solid sarg og ben. 
Gratis afhent

  Spisebord, Lakeret MDF plade, b: 150 l: 350, Lakeret bordplade med solid sarg og ben. Gratis afhentning.

  1,00 kr.05-12-2022
 3. Spisebord, Ilva, KAN AFHENTES I DAG.

Utrolig flot spisebord sælges. Købt hos ILVA.

Mål:
Længde: 20

  Spisebord, Ilva, KAN AFHENTES I DAG. Utrolig flot spisebord sælges. Købt hos ILVA. Mål: Længde: 200 cm Højde: 75 cm Dybde: 94 cm Såfremt du/I ønsker at købe bordet skal I afhente det i 2920 Charlot

  4.000,00 kr.05-12-2022
 4. Spisebord, Laminat og egetræ , b: 100 l: 200, Super pænt spisebord i hvid slidstærk laminat med eget

  Spisebord, Laminat og egetræ , b: 100 l: 200, Super pænt spisebord i hvid slidstærk laminat med egetræsben. Perfekt til børnefamilie/kreabord. Har enkelte transportskader på kanter, men er ellers i

  1.250,00 kr.05-12-2022
 5. Spisebord, Spisebord sælges, da det ikke længere bliver brugt. Fremstår pænt og velholdt!  

Mål: L

  Spisebord, Spisebord sælges, da det ikke længere bliver brugt. Fremstår pænt og velholdt! Mål: Længde 200 cm. Bredde 100 cm. Højde 73 cm. Afhentes i Drøsselbjerg 4200 Slagelse.

  600,00 kr.05-12-2022
 6. Teaktræsbord med hollandsk udtræk

  Teaktræsbord med hollandsk udtræk

  Spisebord, Teak, Med hollandsk udtræk. Lidt brugsspor på pladen.

  1.900,00 kr.27-10-2022

På landsplan handler vi mest med brugte ting til boligen. Hvis du mangler et spisebord, kan du lige nu vælge imellem knap 10.000 spiseborde på DBA. Find de billigste her.

Sådan ser det ud i resten af Danmark

Midt- og vestjyderne samt østjyderne er mest vilde med at genbruge. De seneste 12 måneder har hele 86 procent af midt- og vestjyderne og 83 procent af østjyderne købt eller solgt brugte varer.

I Nordjylland har 76 procent af borgerne handlet med genbrug. Herefter finder vi Hovedstaden og Bornholmerne på listen, som består af 75 procent, der har handlet med brugt de seneste 12 måneder.

Mere sløjt står det til i Nordsjælland, på Fyn og i Sønderjylland.

Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.
Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.

Sønderjyden Annette er med på genbrugsbølgen

Selvom sønderjyderne er de mindst flittige til at sælge og købe brugte sager, er der heldigvis stadig hele 68 procent, som genbruger.

Én af dem er 51-årige Annette Louise Thomsen fra Augustenborg ved Sønderborg. Hun har altid haft en forkærlighed for brugte og gamle ting, og hun køber alt fra tøj og sko til møbler og vaser brugte.

- Jeg tror, det kommer fra min barndom. Jeg var altid med min far på lossepladsen, og så gik jeg over og kiggede i containerne for at se, om der var nogle gode ting. Jeg har fundet rigtig mange ting til mit værelse, som andre havde smidt ud. Min søster er også vild med at genbruge. Det er en fælles passion, vi har, fortæller Annette.

LÆS OGSÅ: Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.
Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.

”Vi sønderjyder er mere tilbageholdene”

De seneste fem år har Annette solgt og købt massevis af brugte ting her på DBA. For to år siden havde hun også en retrobutik i Sønderborg. Den har hun stadig, men nu fungerer den kun som webshop.

- Da jeg havde butikken, oplevede jeg, at turister fra de store byer som Aarhus, Odense og København shoppede helt amok, når de kom i butikken, men Sønderjyderne var lidt mere tilbageholdene. Især i forhold til at købe vintagekjoler. Det er en trend i storbyerne, og ingen vil kommentere på, hvis man gik i en gul kjole med lilla prikker fra 40’erne og en hat fra 50’erne i København, men det kan man ikke gå med i Sønderborg uden folk snakker, fortæller Annette.

Selvom Annette har en webshop og en Instagram-profil, hvor hun sælger brugte ting, sælger hun også sine ting her på DBA. Du kan se hendes profil, og de ting hun har til salg her. På DBA har Annette flere gange oplevet, at sønderjyderne kan være tilbageholdene med at købe ting, der er brugt af andre.

- Sønderjyder er mistænksomme og bange for at blive snydt. Sjællænderne køber bare, og de tænker heller ikke på, om det er dyrt i fragt. Jeg tror, sønderjyderne er lidt mere langsomme på alle punkter, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.
Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.

Her er Annettes bud på, hvorfor sønderjyderne er gået fra en første- til en sidsteplads

Fordi Annette netop tror, at sønderjyderne typisk er lidt for påpasselige med at købe og sælge brugte ting, overrasker det hende, at sønderjyderne i flere år har været Danmarksmestre i at handle med brugte ting.

- Kan det mon have noget med corona at gøre? Jeg kender nogen, som ikke ville røre ved brugte ting, da der var corona, fordi de var nervøse for at blive smittet. Sådan tænkte jeg også, men jeg kan ikke lade værd med at købe brugte ting. Men da corona var på sit højeste, sprittede jeg også de brugte ting af, som jeg havde købt, fortæller Annette.

Hvis sønderjyderne skal vende skuden og fremadrettet ikke være Danmarks dårligste til at handle med brugte ting, mener Annette, at den sønderjyske befolkning skal tage det mere afslappet, når de shopper og sælger genbrug.

- Du skal være afslappet omkring det. Dine billeder behøver ikke være helt perfekte, og det er ikke besværligt at sælge – heller ikke selvom du skal sende en pakke. I stedet for at smide dine ting ud, synes jeg, du skulle få sat dem til salg. 20 kroner her og 20 kroner der bliver også til noget, siger Annette og fortsætter:

- Jeg kender også mange, som ikke vil købe brugt tøj. Jeg forstår det ikke. Det er jo mega miljøvenligt. Alt det tøj og alle de sko, jeg har modtaget, har været pæne. Der er aldrig huller eller noget. Stol på folk og vær ikke mistroisk. Du skal nok få dine penge eller den ting, du har købt, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Unge slår genbrugsrekorder på stribe

Annette er også helt vild med vintagetæpper.
Annette er også helt vild med vintagetæpper.

Disse brugte ting har sønderjyderne mest købt og solgt

Annette sælger alt fra vaser til porcelænsstel på sin DBA-profil. På den måde passer kun godt ind i den sønderjyske statistik. Det er nemlig lige netop ting til boligen, sønderjyderne har købt og solgt allermest de seneste 12 måneder.

Der er hele 37 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt ting fra denne kategori. Det næstmest populære at købe og sælge brugt i Sønderjylland er tøj.

Der er 29 procent, der har købt eller solgt tøj, mens der er 26 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt møbler og lamper.

Havemøbler til salg på DBA:

 1. Levels havesæt bord 100x160/240cm og 6 stole armlæn Bois sort, grå.

  Levels havesæt bord 100x160/240cm og 6 stole armlæn Bois sort, grå.

  Levels havesæt bord 100x160/240cm og 6 stole armlæ, Førpris: 17939 kr. Tilbudspris: 10764 kr. ∙ Gratis fragt og hurtig levering ∙ Personlig kundeservice ∙ Individuel leveringsaftale ∙ Læs mere - kli

  10.764,00 kr.12-06-2022
 2. Levels havesæt bord 100x160/240cm og 4 stole armlæn Bois sort, grå.

  Levels havesæt bord 100x160/240cm og 4 stole armlæn Bois sort, grå.

  Levels havesæt bord 100x160/240cm og 4 stole armlæ, Førpris: 14950 kr. Tilbudspris: 8970 kr. ∙ Gratis fragt og hurtig levering ∙ Personlig kundeservice ∙ Individuel leveringsaftale ∙ Læs mere - klik

  8.970,00 kr.12-06-2022
 3. Krukker, RUMMELIG KRUKKE - EVT. TIL HAVEBORDET.
SE FOTOS.

PERFEKT STAND.

KAN SENDES ELLER AFHENT I

  Krukker, RUMMELIG KRUKKE - EVT. TIL HAVEBORDET. SE FOTOS. PERFEKT STAND. KAN SENDES ELLER AFHENT I STRUER, HINNERUP OH I NÆR FREMTID OGSÅ PÅ ØSTERBRO.

  40,00 kr.05-12-2022
 4. Solseng, Harald Nyborg, Rattan, Stor flot dobbelt lounger i sort ratten og aluminiums stel, med bære

  Solseng, Harald Nyborg, Rattan, Stor flot dobbelt lounger i sort ratten og aluminiums stel, med bærende dele i stål. Justerbart ryglæn i begge ender samt tyk hynde for øget komfort. 2 stk. 8 cm tykke

  1.700,00 kr.05-12-2022
 5. vidaXL lodret markise 60x1200 cm oxfordstof gråbrun

  vidaXL lodret markise 60x1200 cm oxfordstof gråbrun

  vidaXL lodret markise 60x1200 cm oxfordstof gråbru, Denne lodrette markise giver den ideelle beskyttelse mod vind, og den tilbyder ligeledes mere privatliv i dit hjem. Materiale i høj kvalitet: Denne

  601,00 kr.12-07-2022
 6. vidaXL lodret markise 100x360 cm oxfordstof gråbrun

  vidaXL lodret markise 100x360 cm oxfordstof gråbrun

  vidaXL lodret markise 100x360 cm oxfordstof gråbru, Denne lodrette markise giver den ideelle beskyttelse mod vind, og den tilbyder ligeledes mere privatliv i dit hjem. Materiale i høj kvalitet: Denne

  279,00 kr.12-07-2022

Nogle af de bedste fortjenester Annette har lavet, har været på havemøbler. Hun har eksempelvis købt havemøbler for kun 50 kroner og solgt dem videre for 1.000 kroner. Lige nu er der over 35.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’havemøbler’. Her finder du de billigste havemøbler.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her. 

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Glas til salg på DBA:

 1. Glas, Drikkeglas, Rosendahl, 6 stk rosendahl drikkeglas som nye

  Glas, Drikkeglas, Rosendahl, 6 stk rosendahl drikkeglas som nye

  100,00 kr.05-12-2022
 2. Glas, Vinkaraffel, Vinkaraffel I perfect stand

  Glas, Vinkaraffel, Vinkaraffel I perfect stand

  50,00 kr.05-12-2022
 3. Glas, Vinglas, Ikea, 22 ens hvidvins glas fra ikea
5 kr stk
3 for 10kr. 
70kr samlet.

  Glas, Vinglas, Ikea, 22 ens hvidvins glas fra ikea 5 kr stk 3 for 10kr. 70kr samlet.

  4,00 kr.05-12-2022
 4. Glas, Skål fad, En bjergtagende blå vintage skål/fad

  Glas, Skål fad, En bjergtagende blå vintage skål/fad

  120,00 kr.05-12-2022
 5. Glas, Skål fad, Smuk, grøn vintage skål/fad med fine detaljer. Helt intakt!

  Glas, Skål fad, Smuk, grøn vintage skål/fad med fine detaljer. Helt intakt!

  180,00 kr.05-12-2022
 6. Glas, Lagkagefad, Patisserie, 
Helt nyt ubrugt lagkagefad / kagefad i glas
Diameter Ø: 320 mm ( 32 c

  Glas, Lagkagefad, Patisserie, Helt nyt ubrugt lagkagefad / kagefad i glas Diameter Ø: 320 mm ( 32 cm )

  100,00 kr.05-12-2022

Er du ligesom Annette også helt vild med brugte glas? Lige nu er der mere end 183.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Glas’. 873 af dem er vandglas, mens 2.454 af annoncerne i skrivende stund indeholder vinglas.

Hvis du gerne vil blive bedre til at sælge ud af dine ting, bør du læse med i artiklen her, hvor supersælgeren Maya fortæller om sine bedste salg og deler ud af sine salgstricks.

Hvis du vil blive bedre til at upcycle dine nuværende ting eller dine genbrugsfund, kan du lade dig inspirere af DBAs gør-det-selv-ekspert Camilla Nordvig Kjærbye. I denne artikel fortæller hun, hvordan du kan forvandle en gammel dør til et charmerende bord. I artiklen serverer vi dig blandt andet hendes indkøbsliste, mens du i videoen herunder kan se det færdige resultat

Relaterede artikler