Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst
Livsstil

Disse danskere var bedst til at genbruge – nu er de allerdårligst

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Sønderjylland har i flere år huset Danmarks allerbedste genbrugshajer. Nu er landsdelen gået fra at være den, hvori flest danskere købte og solgte genbrug, til i dag, hvor det åbenbart er blandt sønderjyderne, færrest handler med genbrug. Det viser DBAs årlige undersøgelse, Genbrugsindekset.

”Højt at flyve. Dybt at falde”.

Sådan lyder et gammelt, dansk ordsprog. Et ordsprog, som vi passende kan sætte på sønderjyderne – i hvert fald når det handler om at købe og sælge brugte sager.

De seneste mange år har sønderjyderne nemlig været dem, der på landsplan var allermest flittige til at genbruge. Nu er de gået direkte fra en flot førsteplads til at rode rundt helt nede på sidstepladsen.

Det viser DBAs spritnye undersøgelse, Genbrugsindekset, hvor vi traditionen tro tager pulsen på danskernes genbrugsvaner.

I 2021, 2018 og 2017 var der henholdsvis 85 procent, 69 procent og igen 69 procent af sønderjyderne, der handlede med brugte ting, og det gav dem altså førstepladsen.

De seneste år er danskerne blevet bedre til at genbruge, og sønderjyderne har tilsyneladende ikke kunne følge med. De er endt på en sidsteplads med 68 procent.

Spiseborde til salg på DBA:

 1. Spisebord, Træ, Ikea , b: 80 l: 190, ER
SOM NYT!

Min. længde: 130 cm
Maks. længde: 190 cm
Bredde: 8

  Spisebord, Træ, Ikea , b: 80 l: 190, ER SOM NYT! Min. længde: 130 cm Maks. længde: 190 cm Bredde: 80 cm Højde: 75 cm Spisebordet giver dit spiseområde et naturligt udtryk. Nuancen på den rustikke h

  1.300,00 kr.24-03-2023
 2. Spisebord

  Spisebord

  Spisebord, Formica, Fritz Hansen, b: 85 l: 130, Spisebord med plade i lys grå formica,kanter i massiv teaktræ. H 71 cm. Ben belagt med riflet nylon. Produceret af Fritz Hansen i starten af 60erne. Pæn

  2.800,00 kr.28-06-2021
 3. Spisebord, Træ, NoVi, Lækkert og enkelt nordisk design spisebord i hvid og udtræksplader i egetræ.

  Spisebord, Træ, NoVi, Lækkert og enkelt nordisk design spisebord i hvid og udtræksplader i egetræ.

  2.500,00 kr.24-03-2023
 4. Prismatch på plankeborde i ovntør eg, i høj kvalitet

  Prismatch på plankeborde i ovntør eg, i høj kvalitet

  Spisebord, Ovntør eg, 40mm, Plankebord, b: 100 l: 300, Borde i ovntør eg laves både på bestilling eller kan købes og behandles efter dit ønske. Vi bestræber os på at have 10-20 borde på lager tid hve

  11.000,00 kr.26-11-2020
 5. Trapez ben til spisebord

  Trapez ben til spisebord

  Spisebord, Metal, Table by Copenhagen, Ben til spisebord Nye pulverlakeret i farverne sort eller hvid Trapez ben og firkant ben Sorte eller hvide Se mere på https://tablebycopenhagen.dk/table-by-co

  800,00 kr.29-01-2023
 6. Spisebord med hollandsk udtræk

  Spisebord med hollandsk udtræk

  Spisebord, Tæktræ, b: 85 l: 85, Lækker retro spisebord i tæk træ, med hollandsk udtræk. Fremstår i super stand. Længde 85x85 cm. Længde med tillægsplader 149 cm. Højde 74 cm. Evt kan lev aftales.

  2.500,00 kr.10-03-2023

På landsplan handler vi mest med brugte ting til boligen. Hvis du mangler et spisebord, kan du lige nu vælge imellem knap 10.000 spiseborde på DBA. Find de billigste her.

Sådan ser det ud i resten af Danmark

Midt- og vestjyderne samt østjyderne er mest vilde med at genbruge. De seneste 12 måneder har hele 86 procent af midt- og vestjyderne og 83 procent af østjyderne købt eller solgt brugte varer.

I Nordjylland har 76 procent af borgerne handlet med genbrug. Herefter finder vi Hovedstaden og Bornholmerne på listen, som består af 75 procent, der har handlet med brugt de seneste 12 måneder.

Mere sløjt står det til i Nordsjælland, på Fyn og i Sønderjylland.

Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.
Her kan du se, hvor mange procent af borgerne i de forskellige landsdele, der har handlet med brugte varer de seneste 12 måneder. Billedet er et screenshot fra Genbrugsindeksets interaktive kort – du kan derfor ikke ’læse mere’. Men det kan du her.

Sønderjyden Annette er med på genbrugsbølgen

Selvom sønderjyderne er de mindst flittige til at sælge og købe brugte sager, er der heldigvis stadig hele 68 procent, som genbruger.

Én af dem er 51-årige Annette Louise Thomsen fra Augustenborg ved Sønderborg. Hun har altid haft en forkærlighed for brugte og gamle ting, og hun køber alt fra tøj og sko til møbler og vaser brugte.

- Jeg tror, det kommer fra min barndom. Jeg var altid med min far på lossepladsen, og så gik jeg over og kiggede i containerne for at se, om der var nogle gode ting. Jeg har fundet rigtig mange ting til mit værelse, som andre havde smidt ud. Min søster er også vild med at genbruge. Det er en fælles passion, vi har, fortæller Annette.

LÆS OGSÅ: Danskerne slår rekord: Så mange penge har vi tjent på brugte sager

Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.
Annettes absolutte yndlingsting at købe brugt, er glas. Især gamle, farverige glas, som man ikke kan finde på hylderne i butikkerne.

”Vi sønderjyder er mere tilbageholdene”

De seneste fem år har Annette solgt og købt massevis af brugte ting her på DBA. For to år siden havde hun også en retrobutik i Sønderborg. Den har hun stadig, men nu fungerer den kun som webshop.

- Da jeg havde butikken, oplevede jeg, at turister fra de store byer som Aarhus, Odense og København shoppede helt amok, når de kom i butikken, men Sønderjyderne var lidt mere tilbageholdene. Især i forhold til at købe vintagekjoler. Det er en trend i storbyerne, og ingen vil kommentere på, hvis man gik i en gul kjole med lilla prikker fra 40’erne og en hat fra 50’erne i København, men det kan man ikke gå med i Sønderborg uden folk snakker, fortæller Annette.

Selvom Annette har en webshop og en Instagram-profil, hvor hun sælger brugte ting, sælger hun også sine ting her på DBA. Du kan se hendes profil, og de ting hun har til salg her. På DBA har Annette flere gange oplevet, at sønderjyderne kan være tilbageholdene med at købe ting, der er brugt af andre.

- Sønderjyder er mistænksomme og bange for at blive snydt. Sjællænderne køber bare, og de tænker heller ikke på, om det er dyrt i fragt. Jeg tror, sønderjyderne er lidt mere langsomme på alle punkter, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Så mange penge køber vi brugt for om året – Mette-Marie springer skalaen

Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.
Annette er bestemt ikke bange for at købe eller sælge brugte ting. Hun er især vild med vintage-kjoler, men hun går ikke selv i dem. Det mener hun ikke, man kan i Sønderjylland.

Her er Annettes bud på, hvorfor sønderjyderne er gået fra en første- til en sidsteplads

Fordi Annette netop tror, at sønderjyderne typisk er lidt for påpasselige med at købe og sælge brugte ting, overrasker det hende, at sønderjyderne i flere år har været Danmarksmestre i at handle med brugte ting.

- Kan det mon have noget med corona at gøre? Jeg kender nogen, som ikke ville røre ved brugte ting, da der var corona, fordi de var nervøse for at blive smittet. Sådan tænkte jeg også, men jeg kan ikke lade værd med at købe brugte ting. Men da corona var på sit højeste, sprittede jeg også de brugte ting af, som jeg havde købt, fortæller Annette.

Hvis sønderjyderne skal vende skuden og fremadrettet ikke være Danmarks dårligste til at handle med brugte ting, mener Annette, at den sønderjyske befolkning skal tage det mere afslappet, når de shopper og sælger genbrug.

- Du skal være afslappet omkring det. Dine billeder behøver ikke være helt perfekte, og det er ikke besværligt at sælge – heller ikke selvom du skal sende en pakke. I stedet for at smide dine ting ud, synes jeg, du skulle få sat dem til salg. 20 kroner her og 20 kroner der bliver også til noget, siger Annette og fortsætter:

- Jeg kender også mange, som ikke vil købe brugt tøj. Jeg forstår det ikke. Det er jo mega miljøvenligt. Alt det tøj og alle de sko, jeg har modtaget, har været pæne. Der er aldrig huller eller noget. Stol på folk og vær ikke mistroisk. Du skal nok få dine penge eller den ting, du har købt, siger Annette.

LÆS OGSÅ: Unge slår genbrugsrekorder på stribe

Annette er også helt vild med vintagetæpper.
Annette er også helt vild med vintagetæpper.

Disse brugte ting har sønderjyderne mest købt og solgt

Annette sælger alt fra vaser til porcelænsstel på sin DBA-profil. På den måde passer kun godt ind i den sønderjyske statistik. Det er nemlig lige netop ting til boligen, sønderjyderne har købt og solgt allermest de seneste 12 måneder.

Der er hele 37 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt ting fra denne kategori. Det næstmest populære at købe og sælge brugt i Sønderjylland er tøj.

Der er 29 procent, der har købt eller solgt tøj, mens der er 26 procent af de adspurgte sønderjyder, der har købt møbler og lamper.

Havemøbler til salg på DBA:

 1. Hængekøje, Ny hængekøje sælges.

Længde.180 cm 

Hentes i postnr. 8000 Aarhus C.

  Hængekøje, Ny hængekøje sælges. Længde.180 cm Hentes i postnr. 8000 Aarhus C.

  125,00 kr.24-03-2023
 2. Hængekøje, Hængekøje til sommer brug inkl. stativ sælges

Mål: 180 cm. (Længde).

Hentes i Aarhus C.

  Hængekøje, Hængekøje til sommer brug inkl. stativ sælges Mål: 180 cm. (Længde). Hentes i Aarhus C.

  250,00 kr.24-03-2023
 3. Foldbart Fodboldmål - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Foldbart Fodboldmål - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Foldbart Fodboldmål - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coo, My Hood, Foldbart fodboldmål Smart og praktisk fodboldmål, der kan slås sammen og nemt flyttes fra ét sted til et andet. Målet er fremstillet i en r

  1.149,00 kr.26-11-2022
 4. Target Sport Fodboldmål - Pro 7 - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Target Sport Fodboldmål - Pro 7 - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Target Sport Fodboldmål - Pro 7 - Fodboldmål & -Ud, Target Sport, 7-mandsmål fra Target Sport Junior løber afsted, udenom storebror og med fuld fart mod målet. Spark! Yes yes yes. Der er mål! Sejrsdan

  1.099,00 kr.26-11-2022
 5. Target Sport Fodboldmål - Pro 8 - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Target Sport Fodboldmål - Pro 8 - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Target Sport Fodboldmål - Pro 8 - Fodboldmål & -Ud, Target Sport, 9-mandsmål fra Target Sport Junior løber afsted, udenom storebror og med fuld fart mod målet. Spark! Yes yes yes. Der er mål! Sejrsdan

  1.199,00 kr.26-11-2022
 6. Target Sport Fodboldmål - Pro 5 - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Target Sport Fodboldmål - Pro 5 - Fodboldmål & -Udstyr Hos Coop

  Target Sport Fodboldmål - Pro 5 - Fodboldmål & -Ud, Target Sport, Håndbold- og fodboldmål fra Target Sport Junior løber afsted, udenom storebror og med fuld fart mod målet. Spark! Yes yes yes. Der er

  999,00 kr.26-11-2022

Nogle af de bedste fortjenester Annette har lavet, har været på havemøbler. Hun har eksempelvis købt havemøbler for kun 50 kroner og solgt dem videre for 1.000 kroner. Lige nu er der over 35.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’havemøbler’. Her finder du de billigste havemøbler.

Om Genbrugsindekset 2022:

DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2022 blev lanceret den 4. maj 2022. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her. 

De tidligere Genbrugsindekser kan du finde link til herunder:

Glas til salg på DBA:

 1. Top fin Gulv glas vase

  Top fin Gulv glas vase

  Glas, Vase, Top fin fejlfri blå gulv glasvase. Højde 93 cm Dia bund 19,5 cm Dia top 6,8 cm SKAL AFHENTES Gulv glasvase Stor glas vase Blå glasvase Herrefedt Genbrug Glas vase Gulv glas vase

  150,00 kr.19-12-2022
 2. Holmegaard Glaskaraffel cylinderform, rigel om hals, hul prop

  Holmegaard Glaskaraffel cylinderform, rigel om hals, hul prop

  Glas, Holmegaard Glaskaraffel cylinderform, rigel om hal, Holmegaard, Der er 1 varer på lager. Holmegaard Glaskaraffel cylinderform, rigel om hals, hul prop, knækket af i bunden. Fra slutningen af 19.

  800,00 kr.29-09-2022
 3. Holmegaard Glasskål med håndtag

  Holmegaard Glasskål med håndtag

  Glas, Holmegaard Glasskål med håndtag, Holmegaard, Der er 1 varer på lager. Holmegaard Glasskål med håndtag. Måler 26 cm Denne vare kan afhentes i følgende butik: Lyngbyvej 155, 2100 Kbh. Ø Varen kan

  400,00 kr.29-09-2022
 4. Holmegaard Glasværk Eclair Hedvinsglas

  Holmegaard Glasværk Eclair Hedvinsglas

  Glas, Holmegaard Glasværk Eclair Hedvinsglas, Holmegaard, Der er 18 varer på lager. Holmegaard Glasværk Eclair Hedvinsglas Designet af Ann-Sofi Romme 1987. Måler 16,5 cm Denne vare kan afhentes i følg

  200,00 kr.29-09-2022
 5. Holmegaard Glas Karaffel med Låg

  Holmegaard Glas Karaffel med Låg

  Glas, Holmegaard Glas Karaffel med Låg, Holmegaard, Der er 1 varer på lager. Holmegaard Glas Karaffel med Låg. 30 cm Høj. I fin stand. Denne vare kan afhentes i følgende butik: Lyngbyvej 155, 2100 Kbh

  600,00 kr.29-09-2022
 6. Glas, Fad, Glasfad med grøn farve. Bredde ca 37/38 cm pris 100 kr

  Glas, Fad, Glasfad med grøn farve. Bredde ca 37/38 cm pris 100 kr

  100,00 kr.23-03-2023

Er du ligesom Annette også helt vild med brugte glas? Lige nu er der mere end 183.000 annoncer på DBA, som indeholder søgeordet ’Glas’. 873 af dem er vandglas, mens 2.454 af annoncerne i skrivende stund indeholder vinglas.

Hvis du gerne vil blive bedre til at sælge ud af dine ting, bør du læse med i artiklen her, hvor supersælgeren Maya fortæller om sine bedste salg og deler ud af sine salgstricks.

Hvis du vil blive bedre til at upcycle dine nuværende ting eller dine genbrugsfund, kan du lade dig inspirere af DBAs gør-det-selv-ekspert Camilla Nordvig Kjærbye. I denne artikel fortæller hun, hvordan du kan forvandle en gammel dør til et charmerende bord. I artiklen serverer vi dig blandt andet hendes indkøbsliste, mens du i videoen herunder kan se det færdige resultat

Relaterede artikler