DBA fylder 40: Mød en genbrugsjager, der har været med på rejsen
Livsstil

DBA fylder 40: Mød en genbrugsjager, der har været med på rejsen

DBA Guide
DBA Guide

40 år med genbrug. Det skal fejres. Og det bliver det også! DBA kan fra 31. oktober se tilbage på fire årtiers levetid, og i den anledning tager vi dig med tilbage til tiderne, hvor genbrug ikke var lige så 'hot' som nu. Du kan møde Lilan, der har handlet med genbrug, dengang DBA var helt spæd, og dengang det nærmest var "pinligt" at shoppe brugt.

12 millioner annoncer. Om året vel og mærke. 
DBA lever i bedste velgående. Her handles der hver dag på livet løs, og det skyldes blandt andet, at DBA er et genbrugssite, som de fleste danskere kender. DBA har dog også mere end 40 år på bagen. For 31. oktober fyldte den blå genbrugsportal 40 år, og det fejrer vi i denne artikel.

I dag er DBA en succesfuld størrelse, hvor der er mere end 30.000 daglige kontakter mellem købere og sælgere. Genbrugsagendaen er altså mere aktuel end nogensinde, og det mener danskerne i den grad også. I DBAs Genbrugsindeks 2021 svarer otte ud af 10 danskere, at de har handlet brugt inden for de seneste 12 måneder.

Og faktisk tyder det på, at der ligger endnu mere i gemmerne hos danskerne, som kunne få nyt liv et andet sted i landet. 88 procent af os har nemlig ting liggende, som vi ikke længere bruger. Og mere end halvdelen af danskerne har for eksempel en mobiltelefon i skuffen, som bare samler støv. Og ser man på de seneste tal for DBAs mest populære søgninger, er iPhones på top tre, så der kan man altså gøre en god handel.

-Vi kan hvert år se, hvordan danskernes genbrugslyst flytter sig i en positiv retning. Alene på de seneste fem år er andelen af genbrugshandler steget med 14 procent. De helt store vindere i søgefeltet er iPhones, sofaer og spiseborde, så har man den slags stående og samle støv i kælderen, så er det bare om at sætte det til salg. Der er flere penge at tjene, end man lige går og tror, siger Julie Schoen, der er redaktør på DBA Guide.

Lilan har jagtet genbrugsfund i 40 år.
Lilan har jagtet genbrugsfund i 40 år.

Lilan har været genbrugsjæger gennem 40 år

En af de danskere, som har brugt DBA ivrigt over de seneste 40 år, er Lilan Kops. Der er faktisk ikke den genstand, som Lilan ikke har kunnet købe brugt og faktisk består 90 procent af hendes hjem af genbrugskøb. Hun har nemlig været flittig genbrugsjæger siden 80’erne.

Lilan husker tydeligt sit første genbrugskøb. Det var i midten af 80erne, hun var 19 år gammel, og hendes allerførste bolig fortjente at blive forkælet med en hjørnesofa. Siden da har genbrug været fundamentet for Lilans livsstil, hvor det særligt er den energi, genbrug skaber i hjemmet, som hun sætter pris på.

-Da jeg først begyndte at købe genbrug, gav det mig en kæmpe frihedsfølelse – friheden til at være mig selv. Med genbrug er der ikke noget rigtigt og forkert, og ingen kasser man kan puttes ned i. Genbrug giver mig mulighed for at være helt min egen, siger Lilan Kops.

Hjørnesofaer på DBA:

 1. Hjørnesofa, 6 pers. , Ilva, Dejlig hjørnesofa med komfortabel dyb siddeplads. Nyvasket og klar til e

  Hjørnesofa, 6 pers. , Ilva, Dejlig hjørnesofa med komfortabel dyb siddeplads. Nyvasket og klar til et nyt hjem. Sælges pga flytning. Kvalitets hynder der holder godt på formen. Størrelse målt fra b

  4.300,00 kr.25-03-2023
 2. Hjørnesofa, læder, 6 pers. , Okse, Skal flytte. Lige stor for mig. sælger denne læderhjørnesofa ægte

  Hjørnesofa, læder, 6 pers. , Okse, Skal flytte. Lige stor for mig. sælger denne læderhjørnesofa ægte okselæder skal ses sælges meget billig 250-190

  3.500,00 kr.25-03-2023
 3. Hjørnesofa, stof, 6 pers., Sofaen er i perfekt stand. 

Sofabetræk er vaskbar

Højre side: 155 cm

  Hjørnesofa, stof, 6 pers., Sofaen er i perfekt stand. Sofabetræk er vaskbar Højre side: 155 cm Venstre side: 190 cm Bredde: 353 cm Nye pris 12000 kr

  2.600,00 kr.25-03-2023
 4. Hjørnesofa, stof, anden størrelse , Bolia, Orlando modul-sofa fra Bolia, god stand - næsten som ny.

  Hjørnesofa, stof, anden størrelse , Bolia, Orlando modul-sofa fra Bolia, god stand - næsten som ny. 5 moduler, sælges samlet.

  11.900,00 kr.25-03-2023
 5. Hjørnesofa, læder, 6 pers. , Karlskrona, Hjørnesofa med chaiselong til 6 personer 
Se billede for må

  Hjørnesofa, læder, 6 pers. , Karlskrona, Hjørnesofa med chaiselong til 6 personer Se billede for mål Mærke: Ikea Karlskrona (Står pt til 23099 kr.) I rigtig pæn stand Fra ikke ryger hjem Til salg

  4.900,00 kr.25-03-2023
 6. Hjørnesofa, Sælger min sofa, den består af en 2’er, en hjørne del og en 1’er, den kan vænnes som man

  Hjørnesofa, Sælger min sofa, den består af en 2’er, en hjørne del og en 1’er, den kan vænnes som man vil og der kan bygge til på den, mærket er grönlid fra Ikea og betrækket kan skiftes. Ny pris ca 8

  3.500,00 kr.25-03-2023

572 hjørnesofaer er lige nu til salg på DBA, og nogle er i stof, andre i læder, andre i polyester, uld og velour.
  

Genbrugscyklus

Lilan er både en flittig køber og sælger på DBA. Udover jævnligt at sælge ud fra gemmerne i hjemmet, så køber hun også brugte varer til sine kreative projekter, som hun kan sælge videre. Blandt andet køber hun brugte smykker og prismer, som hun laver til ”himmelvågere”, der er i familie med drømmefangere. Også de får nyt liv gennem genbrugsplatformen.

- Jeg lever nærmest i en genbrugscyklus. Jeg køber noget på DBA, men sælger det igen for at købe noget nyt genbrug igen. Jeg kan selvfølgelig godt lide at gøre en god handel, men jeg sælger ikke for at tjene penge, men fordi jeg godt kan lide den følelse, det giver mig, når jeg finder nye fine genbrugsfund, der bare lige er mig, siger Lilan Kops.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Lilan

I 2014 stoppede Den Blå Avis’ papirudgave.
I 2014 stoppede Den Blå Avis’ papirudgave.

Om DBAs Genbrugsindeks

DBA Genbrugsindeks 2021 DBA’s årlige Genbrugsindeks for 2021 blev lanceret d. 14. april 2021. Hvert år udarbejder DBA et genbrugsindeks, der kortlægger danskernes genbrugsvaner. DBA har kortlagt den danske genbrugsøkonomi ved at gennemføre en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2.000 repræsentative respondenter og analyseret brugeradfærden på DBA. Læs hele Genbrugsindekset her.

Sofa på DBA:

 1. Sofa, uld, 3 pers. , Sofakompagniet, Sofa i 100 % uld fra Sofakompagniet. 
Sælges grundet flytning.

  Sofa, uld, 3 pers. , Sofakompagniet, Sofa i 100 % uld fra Sofakompagniet. Sælges grundet flytning. Har kaffeplet. Jf. billeder. Er ikke renset. Kan nok fjernes ved rensning. Pris er sat derefter.

  800,00 kr.26-03-2023
 2. Sofa, 2 pers., 2 personers sofa originalt købt i My Home. Kan ikke huske nypris, den er købt omkring

  Sofa, 2 pers., 2 personers sofa originalt købt i My Home. Kan ikke huske nypris, den er købt omkring 2018/2019, den er i pæn stand med meget få brugsspor. Kommer fra hjem med katte, sælges kun grundet

  700,00 kr.26-03-2023
 3. Chaiselong Mørkegrå PESSAC

  Chaiselong Mørkegrå PESSAC

  Chaiselong Mørkegrå PESSAC, Polyester, Beliani, Få 10% rabat på dit køb. Benyt koden: DBA10DK ved bestilling. Koden kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder. En blanding af stil og funktionalitet k

  3.019,00 kr.30-09-2022
 4. Chaiselong Lys Beige PESSAC

  Chaiselong Lys Beige PESSAC

  Chaiselong Lys Beige PESSAC, Polyester, Beliani, Få 10% rabat på dit køb. Benyt koden: DBA10DK ved bestilling. Koden kan ikke bruges sammen med andre rabatkoder. En blanding af stil og funktionalitet

  2.939,00 kr.30-09-2022
 5. vidaXL sovesofa polyester grøn

  vidaXL sovesofa polyester grøn

  vidaXL sovesofa polyester grøn, Ikke angivet, Denne alsidige sovesofa er perfekt til uventede, overnattende gæster og giver dig samtidig et behageligt sted at sidde i løbet af dagen. Træstellet og de

  1.218,00 kr.09-12-2021
 6. Sofa, velour, 3 pers. , Snäckan, Flot rosa farvet velour sofa med messing ben. Sofaen Snäckan er en

  Sofa, velour, 3 pers. , Snäckan, Flot rosa farvet velour sofa med messing ben. Sofaen Snäckan er en stilfuld og behagelig 3-personers sofa. Bagsiden ligner en muslingeskal. Meget smukt. Helt ny, købt

  2.500,00 kr.26-03-2023

6.124 sofaer er lige nu til salg på DBA, der er både 2 personers sofaer, 3 personers sofaer, 4 personers sofaer, 5 personers sofaer, 6 personers sofaer eller større sofaer.

Karsten Ree gjorde Den Blå Avis stor, og vi har flere gange interviewet milliardæren. I artiklen her, kan du læse om det dyreste, Karsten Ree selv har solgt på DBA.

I videoen herunder kan du se og høre, hvor bæredygtigt ”DBAs far” selv lever:

Du kan læse mere om Karsten Ree-interviewet i artiklen, her.

Relaterede artikler