5 undervurderede designstole
Livsstil

5 undervurderede designstole

Christine
Christine

Ved du, hvilke møbler danskerne helst sætter sig i? Hvis Ikea er det første, der dukker op på lystavlen, må du gætte én gang til – eller læse med videre. Her fortæller Christian Holmsted-Olesen, samlingschef på Designmuseum Danmark, hvilke møbler danskerne holder mest af, og samtidig løfter han sløret for fem undervurderede designstole, du bør holde særligt øje med.

Kan du kende en klassiker, når du ser en? Når det gælder dansk design, er det ikke nødvendigvis kun Arne Jacobsens og Hans J. Wegners møbler, du skal kigge efter, for faktisk får du fuld valuta for pengene, hvis du kaster din kærlighed på designstole fra Jørgen Gammelgaard, Peter Hvidt og Orla Mølgaard-Nielsen.

Vi har sat os godt til rette over for Christian Holmsted-Olesen, udstillings- og samlingschef på Designmuseum Danmark, til en snak om de undervurderede, danske designstole. Så tænd læselampen, synk godt tilbage i lænestolen og tag med på en tur tilbage til dansk møbeldesigns storhedstid på jagt efter de undervurderede klassikere.

Danskernes sætter sig helst i møbler fra…

Det er ikke helt forkert at sige, at danskerne helst indretter sig med ”egne møbler”, for rundt omkring i hjemmene er danske designmøbler fra 1940’erne, 1950’erne og 1960’erne virkelig populære, fortæller Christian Holmsted-Olesen:

- I Danmark er vi vilde med vores egne møbler, og den eneste udlænding vi rigtigt har taget til os, er Charles Eames. Det skyldes nok, at Arne Jacobsen var stærkt inspireret af Eames. Jacobsen begyndte for eksempel at lave ’Myren’, fordi han var begejstret for amerikanerens krydsfinermøbler.

Børge Mogensen, Arne Jacobsen og Hans J. Wegner er nogle af møbelhistoriens største navne, som skabte ikoniske designs i den tid, vi i dag kender som dansk designs guldalder. Og det var et held for Danmark, fortæller eksperten, for det gav os mulighed for at manifestere os på verdenskortet i en tid, der var præget af store udsving:

-  I 1950’erne blev dansk design pludselig meget populært, og det var egentlig et held for Danmark. På den her tid blev snedkerfaget ikke prioriteret i udlandet, men det gjorde det i Danmark, og derfor kunne vi eksportere vores møbler, som havde en meget høj kvalitet, siger Christian Holmsted-Olesen.

Ingen lykke varer dog evigt, og fra slutningen af 1960’erne falder interessen for designmøblerne markant. Først i løbet af 2000’erne bliver de igen fundet frem fra lofterne, støvet af og sat til skue i stuerne:

I dag får en Finn Juhl-sofa et hammerslag på 300.000 kroner eller mere, men i 1980’erne var der ingen, der ville købe den.
Christian Holmsted-Olesen.

Men hvorfor kaster vi så vores kærlighed på disse møbler?

- Der skyller en retrobølge ind over landet i de her år, hvor designmøblerne virkelig oplever en renæssance. Det skyldes nok, at mange af de danske møbelklassikere er redesigns af kinesiske og engelske møbler, som har stået for nogle af møbelkunstens største højdepunkter. Vi ser en tradition i de danske designs, som bygger videre på noget arketypisk, og netop derfor bliver de ved med at være populære, forklarer eksperten.

Og lige her finder vi klassikerens kerne, mener Christian Holmsted-Olesen. Fordi designstolene – både de undervurderede og de ikoniske – er indskrevet i en møbelhistorie, der ikke kan laves om, mister de hverken aktualitet eller værdi. Så lad os nu dykke ned i, hvilke undervurderede designstole, du med fordel kan holde særligt øje med på DBA.

Designstole på DBA i dag:

 1. Magnus Olesen, stol, Butterfly, Magnus Olesen stole- Design Niels Gammelgaard 4.stk

1000kr pr.stol

  Magnus Olesen, stol, Butterfly, Magnus Olesen stole- Design Niels Gammelgaard 4.stk 1000kr pr.stol Få brugs mærker, kan ses på billederne

  1.000,00 kr.21-03-2023
 2. Børge Mogensen, bord, Shakerbord, Velholdt shakerbord 140x90x71. Bordplade i voksbehandlet bøg. Fuld

  Børge Mogensen, bord, Shakerbord, Velholdt shakerbord 140x90x71. Bordplade i voksbehandlet bøg. Fuldstændig som et Børge Mogensen, men uden stempel SOLGT!

  3.500,00 kr.21-03-2023
 3. BoConcept, stol, 6 sorte spisebordstole i anilin, købt i Boconcept.
Fin stand, dog med mærker på ryg

  BoConcept, stol, 6 sorte spisebordstole i anilin, købt i Boconcept. Fin stand, dog med mærker på ryglæn efter spisebord, se sidste foto. 6 hynder medfølger. Højde 86 cm. Sæde 40x40 cm. Sædehøjde 46 c

  500,00 kr.21-03-2023
 4. Muuto Oslo Barstole

  Muuto Oslo Barstole

  muuto, stol, Spritnye, super flotte Muuto barstole i org. emballage. Normalpris 6.995 DKK Design af: Anderssen og Voll for Muuto. Barstol model: Oslo Counter Stool Stel udført i forkromet stål. Sæde b

  2.400,00 kr.29-08-2022
 5. Arne Jacobsen, stol, FULDPOLSTRET I KVALITETSSKIND
Arne Jacobsen / Fritz Hansen
7'eren / syveren / 3

  Arne Jacobsen, stol, FULDPOLSTRET I KVALITETSSKIND Arne Jacobsen / Fritz Hansen 7'eren / syveren / 3107 / 3207 Super flotte originale og helt perfekte. Naturligvis ingen bløde rygge. Højden er som sta

  2.475,00 kr.21-03-2023
 6. Piet Hein. Superellipse spisebord, nylakeret

  Piet Hein. Superellipse spisebord, nylakeret

  Piet Hein, bord, Super Ellipse , Piet Hein. Superellipse spisebord med hvidlakeret plade, monteret med spændben af forkromet stål, H. 70 L. 240 B. 120 cm. Fremstillet hos Fritz Hansen. Pladen fremstår

  10.000,00 kr.21-03-2020

Lige nu kan du på DBA finde et stort udvalg af designstole, og her kan du se dem, der koster under 2.000 kroner.

Stolen, der inspirerede Arne Jacobsen til ’Syver-stol’

Du kender måske allerede Arne Jacobsens ’Syver-stol’, men synes du, den overskrider dit møbelbudget, er Peter Hvidt og Orla Mølgaard-Nielsens ’Portex’ nok mere noget for dig. Det var nemlig den, der inspirerede Jacobsen til netop ’Syver-stol’en, og krydsfinersæderne har derfor samme form på begge stole:

- ’Portex’ er en spændende stol, som ikke mange kender, men man får noget for pengene her. Den er nemlig ikke særligt dyr, og så sidder man godt i den, fortæller Christian Holmsted-Olesen og fortsætter:

- Stolen er designet for Fritz Hansen i 1945, og formålet med den var at eksportere den til Tyskland. Efter 2. Verdenskrig havde landet nemlig brug for møbler – ja, og alt muligt andet for den sags skyld.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at ’Portex’ er et anagram for ’export’, for stolen blev nemlig skabt netop med det formål for øje. I dag produceres stolen ikke længere, så drømmer du om undervurderet, dansk design i stuen, må du en tur ud på brugtmarkedet.

Find Arne Jacobsens ’Syver-stol’ på DBA:

 1. Ompolstring af din 7ér stol

  Ompolstring af din 7ér stol

  3107, Syverstol, Arne Jacobsen, En fuldpolstring af din Arne Jacobsen 3107 med helt ny skum, samt læderpolstring/stof efter eget ønske! Vores værksted er tæt på Roskilde. Hos os kan du få rådgivnin

  1.500,00 kr.23-02-2022
 2. 7'eren, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk.

  7'eren, produceret af Fritz Hansen og ombetrukket af Møbelpolstren.dk.

  3107 syverstol, designklassiker, Arne Jacobsen, På jagt efter en Arne Jacobsen 7'er stol? Så kom forbi Møbelpolstren.dk Her finder du et stort udvalg til omgående levering. Alle vores møbler, nye

  3.950,00 kr.24-09-2021
 3. Arne Jacobsen, stol, Syveren, Arne Jacobsen, stol, Syveren

Original Arne Jacobsen Syverstol i mørke

  Arne Jacobsen, stol, Syveren, Arne Jacobsen, stol, Syveren Original Arne Jacobsen Syverstol i mørkebrunt skind. Stolens ryg er let blød (men kan sagtens anvendes) - derfor lav pris.

  400,00 kr.18-03-2023
 4. Børne syverstol ⭐️ Vælg selv farve og læder!

  Børne syverstol ⭐️ Vælg selv farve og læder!

  3107 junior , Spisebordsstol, Arne Jacobsen, køb en tidsløs stol til dit barn / barnebarn Vælg selv, hvilken læder samt farve / og stoftype du ønsker. I Classic læder koster stolen blot 2000kr L

  2.000,00 kr.09-02-2021
 5. Ombetrækning af din 7ér stol

  Ombetrækning af din 7ér stol

  Arne Jacobsen, Ønsker du at få ompolstret din gamle syverstol? Så kom forbi Møbelpolstren.DK! Hvad enten om du søger den billigste pris i en basis læder eller ønsker en 1. klasses fuldnarvet anilin

  995,00 kr.25-08-2021
 6. Arne Jacobsen 3107 Syverstole

  Arne Jacobsen 3107 Syverstole

  Syverstol, Spisebordstole , Arne Jacobsen, 6 stk. Arne Jacobsen Syverstole model 3107 i ren sort Anilin læder. Den flotte læder der patinerer med årerne, vi hos design2life har valgt og bruge denne læ

  19.500,00 kr.26-02-2020

Der er flere modeller af  Arne Jaobsens ’Syver-stol’ til salg på DBA netop nu.

Eleven som (måske) slår sin mester

Ringer der en klokke hos dig, når du hører navnet Jørgen Gammelgaard? Der er ikke mange, der kender møbeldesigneren, der var elev af Poul Kjærholm, men han er bestemt værd at holde øje med, mener Christian Holmsted-Olesen:

- Gammelgaards møbler er meget enkle og godt gennemtænkte. ’Stol nr. 10, Skagen’ er et godt eksempel på, hvad han kunne, og den kan du finde brugt til ikke mere end 200 kroner, forklarer eksperten og fortsætter:

- Jørgen Gammelgaard deler naturligvis rigtig mange fællestræk med Poul Kjærholm både i formsprog og materialevalg, hvor stål og læder bliver brugt meget. Er man på udkig efter et look, der ligner Kjærholms, men som er til at betale, er Gammelgaard derfor en oplagt designer at kigge efter.

Find designs af Jørgen Gammelgaard på DBA:

 1. Jørgen Gammelgaard, TIP TOP, pendel, 2 stk.Jørgen Gammelgård TIP TOP pendler designet af Jørgen Gamm

  Jørgen Gammelgaard, TIP TOP, pendel, 2 stk.Jørgen Gammelgård TIP TOP pendler designet af Jørgen Gammelgaard sælges gerne samlet. Lamperne har håndtrykte aluminiumsskærme med strøgslebet overflade. Fat

  1.575,00 kr.17-03-2023
 2. Anden arkitekt, Skagen, Jørgen Gammelgaard Spisestol, Jørgen Gammelgaard. 4 stabelbare stole med ste

  Anden arkitekt, Skagen, Jørgen Gammelgaard Spisestol, Jørgen Gammelgaard. 4 stabelbare stole med stel af metal, formbøjet kopstykke af bøgetræ, sæde og ryg betrukket med vegetabilsk sort læder. Sædehø

  400,00 kr.15-03-2023
 3. Jørgen Gammelgaard, Tip top 4, pendel, Pandul pendel af Jørgen Gammelgård. Dia 36 cm
Skærmen er frem

  Jørgen Gammelgaard, Tip top 4, pendel, Pandul pendel af Jørgen Gammelgård. Dia 36 cm Skærmen er fremstillet i optrykte aluminium og leveres med en antiblænd ring. Har en minimal skramme, kunne forveks

  475,00 kr.10-03-2023
 4. Jørgen Gammelgaard, Gulvlampe Vip, gulvlampe, Design
Jørgen Gammelgaard for Pandul.
 Nypris kr. 10.2

  Jørgen Gammelgaard, Gulvlampe Vip, gulvlampe, Design Jørgen Gammelgaard for Pandul. Nypris kr. 10.250,00

  2.950,00 kr.14-02-2023
 5. Jørgen Gammelgaard, PanDul B001, arkitektlampe, 2 gamle PanDul arkitektlamper af designer Jørgen Gam

  Jørgen Gammelgaard, PanDul B001, arkitektlampe, 2 gamle PanDul arkitektlamper af designer Jørgen Gammelgaard. Mangler bordkantshokder. Trænger til istandsættelse. Samlet pris 1200kr Afh Svendborg

  1.200,00 kr.12-02-2023
 6. Jørgen Gammelgaard, Pandul, pendel, Fin og velholdt lampe fra 80’erne. Hvid aluskærm med børstet alu

  Jørgen Gammelgaard, Pandul, pendel, Fin og velholdt lampe fra 80’erne. Hvid aluskærm med børstet aluminiumstop og blændskærm. Diameter er 36 cm. Med 140 cm ledning. Ingen buler - men et par minimale l

  480,00 kr.11-02-2023

Du finder flere af Jørgen Gammelgaards populære designs på DBA.

Denne designer var arkitekternes darling

Poul Kjærholm var arkitekternes darling, fortæller Christian Holmsted-Olesen, og netop derfor vant han aldrig genklang i den brede befolkning på samme måde som kollegaerne Hans J. Wegner og Arne Jacobsen. Imidlertid har Kjærholms designs fået fornyet opmærksomhed i de senere år:

- Loungestolen ’PK22’ er nok den stol, Poul Kjærholm er mest kendt for, og det er interessant, for den minder faktisk meget hans afgangsprojekt ’PK25’ fra Kunsthåndværkerskolen.

- Det, der kendetegner Kjærholms møbler, er et meget minimalistisk og enkelt udtryk, og han er især berømt for at bruge materialer som glas, stål og læder, fortæller Christian Holmsted-Olesen.

Stål og læder er da også præcis de materialer, som ’PK22’ er skabt af, men selvom møbelarkitekten var undervurderet i sin samtid, stiger prisen på hans designs voldsomt lige nu. En original ’PK22’ fra 1956 kan på landets auktioner få hammerslag på over 50.000 kroner, hvilket er en fordobling af de nyproducerede modellers priser, som begynder ved 18.000 kroner.

’PK22’ til salg på DBA netop nu:

 1. Ny bærende underkøje til PK22

  Ny bærende underkøje til PK22

  PK22, Ny bærekøje. , Poul Kjærholm, Ny lærredskøje til PK22. Underkøjen skal sidde inden under et læderbetræk, da læderbetrækket ikke er bærende uden. Denne underkøje bør ofte skiftes når læderbetrækk

  2.750,00 kr.16-05-2020
 2. Nyt læderbetræk til PK22

  Nyt læderbetræk til PK22

  PK22, Nyt læderbetræk. , Poul Kjærholm, Nyt læderbetræk til PK22. Her vist i kvalitet, Prestige. Prisen er inklusiv montering, men eksklusiv kanvas underkøje. Vælg farven på hjemmesiden. Bemærk: Stole

  8.800,00 kr.09-03-2019
 3. Poul Kjærholm, PK22, Lounge stol i Classic læder, PK22 lænestol i Classic læder årg. 2014 Loungestol

  Poul Kjærholm, PK22, Lounge stol i Classic læder, PK22 lænestol i Classic læder årg. 2014 Loungestol designet af Poul Kjærholm med stel i mat forkromet fjederstål fra Fritz Hansen. Farve: sort. Har ku

  17.900,00 kr.19-03-2023
 4. PK22 - perfekt stand

  PK22 - perfekt stand

  Poul Kjærholm, PK22, Lænestol, PK22 stole med sort læder fra 2007. Vi har haft dem begge to fra nye, og de fremstår i fejlfri stand uden brugsspor og ridser. Pris pr. stk. 16.500 kr - køb dem samlet f

  16.500,00 kr.16-03-2023
 5. Nyt flet på din PK22, peddigrør

  Nyt flet på din PK22, peddigrør

  PK22, Nyt flet på din stol, stolen medfølger ikke, Poul Kjærholm, Vi fletter dine stole. Her f.eks. Nyt flet på en PK 22. Vi afhenter og leverer tilbage efter fletning. Vi monterer nye peddigrør på di

  7.250,00 kr.12-08-2022
 6. Poul Kjærholm, PK 22, Lænestole, Loungsstole, PK22. 2 stk. lounge stole fra 2011, med sort læder, me

  Poul Kjærholm, PK 22, Lænestole, Loungsstole, PK22. 2 stk. lounge stole fra 2011, med sort læder, meget velholdte 15000 Kr. pr. stk.

  15.000,00 kr.16-03-2023

Du kan finde Paul Kjærholms stol ’PK22’ på DBA lige her.

Denne billige stol blev et designikon

Det kan være svært at tro, at en af dansk designs største ikoner faktisk ikke havde ambitioner om at lave møbelkunst. Tværtimod var det Børge Mogensens mål at skabe møbler til 1950’ernes arbejderklasse, fortæller Christian Holmsted-Olesen:

- Børge Mogensens designs er meget simple i deres formsprog, og det brød arbejderklassen sig ikke om. De ville have polstrede, voluminiøse møbler, der imiterede dem, borgerskabet havde stående i stuen. Derfor blev det journalister, lærere og akademikere, som tog FDB-møblerne, og særligt ’Folkestol J39’ til sig.

- Stolen er lavet i en tid med materialeknaphed og dårlig samfundsøkonomi, og det afspejles naturligvis i designet. Der var et behov for at møblere små lejligheder, og derfor designede Mogensen en minimalistisk stol, som kunne passe ind i de små hjem. Samtidig kunne stolen laves billigt på grund af datidens primitive produktionsmuligheder, forklarer Christian Holmsted-Olesen.

Til trods for, at danskerne i begyndelsen undervurderede ’Folkestols’ styrke, har den gjort comeback i indretningen. I dag produceres stolen af Fredericia Furniture, men de originale modeller dukker også op på DBA, hvor de kan købes for omkring 1.400 kroner stykket.

’Folkestol J39’ til salg netop nu:

 1. Forhøj Børge Mogensen stole

  Forhøj Børge Mogensen stole

  Forhøj Børge Mogensen Folkestol med 2cm. Nem at montere og skader ikke stolen. Monteringsvejledning medfølger.

  429,00 kr.02-08-2020
 2. Børge Mogensen, Shakerbord og Folkestol, Stol bord, Shakerbord med folkestole. Børge Mogensen. Lave

  Børge Mogensen, Shakerbord og Folkestol, Stol bord, Shakerbord med folkestole. Børge Mogensen. Lavet som særordre i rødkernebøg.

  6.500,00 kr.19-03-2023
 3. Børge Mogensen, stol, J39 folkestol, Hvid J39 folkestol med sort hynde.
Bære tegn af tidens tag, men

  Børge Mogensen, stol, J39 folkestol, Hvid J39 folkestol med sort hynde. Bære tegn af tidens tag, men alt i alt, i god stand.

  1.600,00 kr.19-03-2023
 4. Børge Mogensen, stol, J39 Folkestol, Super flotte J39 Folkestole til salg til god pris.

God stand s

  Børge Mogensen, stol, J39 Folkestol, Super flotte J39 Folkestole til salg til god pris. God stand som på billede Stram i flet og i samlinger, solide Sælges samlet 4 stk = 8.800 Folkestolen er en

  2.200,00 kr.19-03-2023
 5. Børge Mogensen J39

  Børge Mogensen J39

  J39 folkestol, Børge Mogensen, Originale BM J39 stole ny-renoveret sæbebehandlet bøg. Nyt fletsæde af originalt papirgarn, flettet af professionel. Stolene er i høj kvalitet, og er stemplet. Bemærk a

  2.800,00 kr.19-03-2022
 6. Børge Mogensen, Folkestol, Stol, Lakeret bøg.

  Børge Mogensen, Folkestol, Stol, Lakeret bøg.

  1.500,00 kr.15-03-2023

Du finder en ’Folkestol J39’ på DBA lige her.

Særligt en stol er ikke længere undervurderet

Undervurderet? Det kan man vist ikke kalde Hans J. Wegners ’Y-stol’ i dag. ’CH24’, som den også kaldes, er nemlig den mest solgte træstol hos Carl Hansen & Søn, men faktisk har det ikke altid været sådan:

- ’Y-stol’ fra 1950 solgte ikke særligt godt de første 10 år. Producenten Carl Hansen syntes, den lignede en havestol og var meget skeptisk over at sætte den i produktion. I løbet af sin tid tegnede Wegner omkring 500 stole, men det er uden tvivl ’CH24’, der er den mest kendte, fortæller Christian Holmsted-Olesen afslutningsvist.

Netop nu finder du ’CH24’ på DBA:

 1. Y stole , Hynder , Hans J. Wegner, 6 stk. Wegner y stole hynder i tyk og kraftig classic okselæder,

  Y stole , Hynder , Hans J. Wegner, 6 stk. Wegner y stole hynder i tyk og kraftig classic okselæder, med ekstra tyk komfortskum 3,5 cm. lavet hos professionel polstrer i DK. Siddekomforten og levetiden

  2.995,00 kr.04-02-2019
 2. Y stole , hynder , Hans J. Wegner, 6 stk. Wegner y stole hynder i tyk og kraftig classic okselæder,

  Y stole , hynder , Hans J. Wegner, 6 stk. Wegner y stole hynder i tyk og kraftig classic okselæder, med ekstra tyk komfortskum 3,5 cm. De er lavet hos professionel polstrer i DK. Siddekomforten og lev

  2.995,00 kr.04-02-2019
 3. Hans J. Wegner CH24 stole

  Hans J. Wegner CH24 stole

  CH24 Y stole, Hans J. Wegner, Originale Y stole i ny renoveret sortlakeret bøg. Ny lakeret og ny flettet. Stolene er stemplet/med klistermærke. Pris pr. stk. 4195,- Ved køb af 4 til 6 stk. 3795,- pr

  3.795,00 kr.02-09-2022
 4. Hans J. Wegner Y-Stole

  Hans J. Wegner Y-Stole

  Y-stole , Spisebordstole , Hans J. Wegner, 6 stk. Hans J. Wegner CH 24 y stole, de er nye og i træsorten bøg, de leveres i originale kasser med kvittering og 24 måneders garanti.. Prisen er for 6 stk.

  20.650,00 kr.11-06-2022
 5. Hans J. Wegner, andet, CH25, Conga farvede læder hynder til Y stole 
Pris pr stk. 250,00 kr.
Prisen

  Hans J. Wegner, andet, CH25, Conga farvede læder hynder til Y stole Pris pr stk. 250,00 kr. Prisen er fast Jeg sender også hvis det skal fragtes

  250,00 kr.20-03-2023
 6. Hans J. Wegner, Ch24 y stole, Spisebordstol, Hans J Wegner

Ch24 y stole

Jeg sælger mine 2 flotte Y

  Hans J. Wegner, Ch24 y stole, Spisebordstol, Hans J Wegner Ch24 y stole Jeg sælger mine 2 flotte Y stole i egetræ. Stolene har brændemærke under sædet. Gammel model. Sæderne er faste og originale.

  4.000,00 kr.20-03-2023

Du kan finde Hans J. Wegners ’Y-stol’ i flere farver og træsorter på DBA lige nu.

’Y-stol’ er et godt eksempel på, hvordan de undervurderede designstole pludselig kan tænde en gnist i befolkningen, så de i løbet af kort tid opnår ikonisk status. Vil du indrette dig med dansk design? Det kan være en god idé at begynde indkøbsturen på DBA, hvis du vil omgive dig med lækre designmøbler, for der er virkelig mange penge at spare, hvis du vælger de brugte modeller. Her i artiklen afslører vi, hvordan du kan spare op til 45.000 kroner, når du køber designmøblerne brugte.

Når du nu har investeret i lækre møbler, hvorfor så ikke behandle dem, så de får et langt og lykkeligt liv i din stue? I denne video viser vi dig, hvordan du behandler teakmøbler, så de kan genvinde fortidens glød. Det er nemlig ikke uden betydning, hvordan du vælger at forkæle møblerne, hvis de skal blive ved med at være skønne at se på.

Relaterede artikler