Sille syr skjorter af gamle duge
DIYLivsstil

Sille syr skjorter af gamle duge

Christine
Christine

Det er egentlig meget håndgribeligt, fortæller Sille Vium fra Helsingør, om sit spændende hobbyprojekt Polka. Bevæbnet med nål og tråd redder hun gamle dug fra at ende i tekstilcontaineren, for som patchworkskjorter får de nyt liv. Læs med her og find ud af, hvor nemt det er at gøre hende kunsten efter.

Det sprudler af liv, farver og kreativitet, når Sille Vium, 36 år, fra Helsingør sætter sig bag symaskinen. Under navnet Polka designer hun skjorter af gamle genbrugsduge, og selvom stofstykkerne har huller og pletter, takker hun ikke nej til tekstilet.

Med små, simple sytricks gør hun fortidens spor til en charmerende del af designet. Mød genbrugsdesigneren her og find ud af, hvordan du selv kan forvandle genbrugsduge til unikke, håndlavede skjorter.

De farverige skjorter er sammensat af flere forskellige duge, men du kan også nøjes med kun at bruge en dug, fortæller Sille.
De farverige skjorter er sammensat af flere forskellige duge, men du kan også nøjes med kun at bruge en dug, fortæller Sille.

Det begyndte på TV

Det gælder om at bruge sine rester. Sådan lød opfordringen fra Lærke Bagger og Bettina Bakdal i DR’s ’Modens mønsterbrydere’, som rullede over skærmen en mørk decemberaften i 2020. For de fleste af os ville den bemærkning nok forstumme, når tv’et blev slukket, men ikke hos Sille Vium. Her gav ordene ekko, og snart spirede en idé frem:

- I forhold til bæredygtighed og klima er det jo oplagt at bruge det stof, der allerede findes, og jeg havde så mange rester liggende i mine skabe. Det inspirerede mig helt vildt at høre dem tale om, hvordan man kan genanvende materialer, fortæller Sille og uddyber:

- For mange år siden var jeg i praktik hos Rikke Hubert, og senere så jeg, hvordan hun syede pyjamassæt af gamle duge. Det var sådan, jeg fik idéen til selv at komme i gang med at lave skjorter, siger Sille.

Derfor satte hun sig til symaskinen, hvor gamle stofrester og genbrugsduge nu forvandles til farverige patchworkskjorter.

Det er ikke kun flot med de forskellige mønstre, sammensætningen af dugene giver. Patchwork har også en anden helt klar fordel, som gør dem til perfekte genbrugsmaterialer. Læs med nu og find ud af, hvad det er.

Genbrugsduge til salg på DBA:

 1. DUG HÅNDBRODERET , Lysdug, HÅNDBRODERET DUG 95x105 cm i hel stand 
Det sidste billede er bagsiden 
K

  DUG HÅNDBRODERET , Lysdug, HÅNDBRODERET DUG 95x105 cm i hel stand Det sidste billede er bagsiden Kan sendes for 45kr Se også mine andre annoncer

  175,00 kr.25-06-2024
 2. bord dug, påske, fine påske duge med flotte motiver.
1. er helt ny og er stadig i pose. måler 82 x

  bord dug, påske, fine påske duge med flotte motiver. 1. er helt ny og er stadig i pose. måler 82 x 82 cm. --30 kr 2. brugt lidt uden pletter. måler 82 x 82 cm--30 kr. køb dem begge for 50 kr. oprydni

  30,00 kr.25-06-2024
 3. Rund dug, almedahls, Ø. 145 cm.

  Rund dug, almedahls, Ø. 145 cm.

  220,00 kr.25-06-2024
 4. Dug, Norling bo, 
Helt ny dug fra Norling bo. Ligger i ubrudt emballage foliepakke. Måler 140 x 180

  Dug, Norling bo, Helt ny dug fra Norling bo. Ligger i ubrudt emballage foliepakke. Måler 140 x 180 cm. og er i 100% bomuld. Her er en dug som ud over normal brug også kan anvendes som juledug. Kan

  150,00 kr.25-06-2024
 5. Sort løber, 1,25x8m, 400g

  Sort løber, 1,25x8m, 400g

  Sort løber, 1,25x8m, 400g, Dancover, Sort løber, 1,25x8m, 400g Produktspecifikationer: Bredde: 1,25 m. Længde: 8,00 m. Materiale: 100% Polyester Farve: Sort

  455,00 kr.30-01-2024
 6. Rød løber, 1,25x8m, 400g

  Rød løber, 1,25x8m, 400g

  Rød løber, 1,25x8m, 400g, Dancover, Rød løber, 1,25x8m, 400g Produktspecifikationer: Bredde: 1,25 m. Længde: 8,00 m. Materiale: 100% Polyester Farve: Rød

  455,00 kr.30-01-2024

Vil du gøre Sille kunsten efter, kan du på DBA finde mere end 3.800 genbrugsduge. Her kan du se dem, der koster mindre end 200 kroner.

Designer: ’Derfor er patchwork perfekt’

Sille er meget inspireret af patchwork, og det kan man tydeligt se på skjorterne, som ofte er sammensat af flere forskellige duge – dog altid genbrug:

- Alle de materialer, jeg bruger, er genbrug – altså lige med undtagelse af sytråden. Knapper, tekstiler og så videre er brugte, og det giver nogle helt unikke skjorter, fortæller hun.

Særligt holder hun af at bruge perlemorsknapper i sine designs, for de har en god patina, men også blomsterbroderier er et kendetegn for skjorterne:

- Der er så mange flotte duge derude, men de fleste har pletter og huller, som gør, at de ikke kan bruges på bordet. Heldigvis betyder det ikke noget for mig. Når jeg syr patchworkskjorter, kan jeg klippe huller eller pletter væk og på den måde give dugene nyt liv. Det er perfekt, siger Sille.

Patchwork er et puslespil, hvor Sille sætter stofresterne sammen på kryds og tværs. På den måde kan hun udnytte både små og store stofstykker fra de mindste broderier til de større flader. Det giver mange muligheder for kombinationer, men alligevel foretrækker designeren en helt speciel type duge, når hun sætter sig til symaskinen.

Hvilke genbrugsduge du med fordel kan holde øje med, når du selv vil designe, afslører Sille herunder.

LÆS OGSÅ: Nybyggerpar: Her er vores vildeste upcycling-projekt

Sille synes, at broderier giver skjorterne et flot design, så det søger hun ofte efter, når hun jager gamle genbrugsduge.
Sille synes, at broderier giver skjorterne et flot design, så det søger hun ofte efter, når hun jager gamle genbrugsduge.

Genbrugsduge du med fordel kan holde øje med

I Polka går ingenting til spilde, og selvom de bedste stofstykker ifølge designeren er de store, pletfrie tekstiler uden huller, kan et lille hjørne fra en genbrugsdug være det, der gør skjorten til noget særligt:

- Jeg går meget efter duge, der har et specielt udtryk, for eksempel korsstingsduge eller dem med fantastiske broderier i utraditionelle farver. Bakkeduge er også gode til patchwork, men især lyseblå og lyserød hardangerduge falder jeg tit for. De er så flotte med deres karakteristiske broderier, forklarer Sille.

Det handler om at finde en god kombination af duge, så man får et unikt udtryk. Det kan være et flot farvespil eller en særlig dynamik, som bliver fremhævet af broderier. Nogle gange får man det fineste resultat, hvis kombinationerne er kontrastfyldte, fortæller Sille, som også lægger stor vægt på, at tøjet er behageligt at have på:

- Pasform er selvfølgelig også vigtig – det skal jo være rart at have skjorten på. Derfor tænker jeg meget over, hvilket materiale dugen er lavet i. Hardangerduge er ret stive i stoffet og er desværre ikke de bedste at sy skjorter af. Det er meget bedre, hvis stoffet er let. De meget stive duge lægger sig lidt uden på kroppen, fortæller hun erfarent.

LÆS OGSÅ: Tina: Jeg går i det samme tøj en hel uge

Øverst til venstre på skjorten kan du se det karakteristiske hardanger-mønster i lyserød.
Øverst til venstre på skjorten kan du se det karakteristiske hardanger-mønster i lyserød.

Sådan får du bugt med pletterne

Sille er ikke kræsen, når det gælder genbrugsduge, og efterhånden har hun et omfangsrigt lager. Mange af dugene finder hun på DBA. Fra tid til anden har hun har været heldig at få nogle gratis, mens hun andre gange har fundet 10 duge til 100 kroner eller givet 200 kroner for en enkelt.

Den lave pris betyder selvfølgelig også, at standen ikke altid er helt perfekt, og pletter er ofte en udfordring. Heldigvis har Sille et tip til, hvordan du får bugt med skjolderne:

- En god vaskemaskine og Vanish kommer man langt med. Det har reddet mig mange gange, men når det ikke virker, broderer jeg oven på pletterne, så man ikke kan se dem, siger hun.

De små, håndlavede broderier er en charmerende måde at skjule pletterne på. Samtidig giver det også skjorten sit eget udtryk. Du behøver derfor ikke at give op, hvis du står med en flot dug, der har et par skjolder – ’den kan sagtens bruges alligevel’, lyder opmuntringen fra Sille.

Har du mod på mere? Herunder fortæller designeren, hvordan du selv kommer i gang med at sy skjorter af gamle duge.

LÆS OGSÅ: DIY: Sådan syr du brugt tøj om til en savlesmæk

Du kan brodere på pletterne, så kan de ikke ses, fortæller Sille.
Du kan brodere på pletterne, så kan de ikke ses, fortæller Sille.

Designerens bedste tips til en god start

Vil du selv i gang med nål og tråd, er det egentlig meget let, fortæller Sille, som anbefaler, at du begynder med at få det visuelle udtryk på plads først:

- Jeg vil altid finde duge, som jeg synes, er pæne, for det giver mig lyst til at sy. Jeg finder flotte knapper og fine mønstre, som jeg sætter sammen. Når udtrykket er på plads, får jeg lyst til at komme i gang med det samme, så jeg kan se det færdige resultat. Det er det, der driver mig, fortæller hun begejstret og fortsætter:

- Det er ikke kompliceret at lave skjorterne, men dimensionerne skal være rigtige, så derfor syer jeg efter et mønster. Du kan let finde et skjortemønster og en syvejledning på nettet, og så er du faktisk i gang, siger Sille.

En god symaskine er også et vigtigt værktøj, men det er ikke nødvendigt med en industrimodel. Så længe den kan sy lige, er den perfekt til formålet. Sille har en Singer, som også kan sy knapruller, og det er en fordel, fortæller hun:

- Jeg har ikke en fancy symaskine, for det er ikke nødvendigt at lave smarte sømme. I stedet skal man stryge stoffet undervejs. Hvis man husker at presse sømmene med et strygejern efter hver syning, får man et flot resultat, guider Sille.

LÆS OGSÅ: Mathilde søger med lys og lygte efter denne kjole

Denne skjorte er syet ud af en enkelt dug, men der er stadig gang i farverne.
Denne skjorte er syet ud af en enkelt dug, men der er stadig gang i farverne.

På vej mod nye idéer

Polka er verdens bedste hobbyvirksomhed, griner Sille, og den store popularitet hun mærker, skyldes måske netop, at skjorterne er så simple at sy:

- Jeg får mange beskeder fra folk, der synes, at det jeg laver, er fedt, og som selv vil i gang med at sy skjorter. Det er meget håndgribeligt, og i virkeligheden noget alle kan gøre. Kunsten er at finde de gode kombinationer, så man får et lækkert udtryk, siger hun.

Skjorterne kan købes på Polkas Instagram, og bestillingslisterne bugner hos Sille, så sytråden svinges hurtigt over de mange meter stof. Alligevel bliver der tid til at drømme om at udvide sortimentet af håndlavet genbrugstøj:

- Det kunne være sjovt at lave patchworkshorts eller en skjortekjole. Genbrugsduge er et godt materiale, som kan bruges til mange ting. Det kunne bestemt også være en mulighed at lave tasker, drømmer designeren afslutningsvist.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du garderoben mere bæredygtig

Selv på skjorternes bagside er der fine, unikke detaljer.
Selv på skjorternes bagside er der fine, unikke detaljer.

Vil du have en bæredygtig garderobe lige som Sille? Så skal du møde Jane, der ikke har købt nyt de sidste 7 år. I denne artikel giver hun dig sine bedste tips til, hvordan du skaber en smart, minimalistisk garderobe med genbrugsfund fra DBA.

Der er ingen tvivl om, at du får et personligt udtryk, når du hopper i en patchworkskjorte. Hos Ditte fra København er det ikke skjorter, som hænger på bøjlerne, men derimod smukke vintagekjoler. Kom med ned ad fortidens runways, når Ditte viser klædeskabet frem i videoen herunder.

Relaterede artikler