19-årige Helene ejer tre helt særlige kameraer. Dem har hun nemlig selv lavet ud af rester fra hjemmet. Nu guider hun dig til, hvordan du selv, nemt, billigt og på under to timer kan gøre hende kunsten efter.
’Bevis det. Så tag et billede af mig!’
Den reaktion møder Helene Selmer Brøndsted fra Amager ofte, når hun går ud i verden og viser sine venner sine hjemmelavede kameraer.
- Selv min far, der går forholdsvist meget op i foto og analog, kunne ikke helt forstå, at det kan lade sig gøre at lave sit eget, som rent faktisk virker, griner 19-årige Helene.
Men det ER funktionelle kameraer, som Helene selv har bygget. Til dagligt går hun på Vallekilde Højskole, hvor hun studerer design. Højskoleholdet forsøger at lave tingene selv ud af genbrugsrester, og i den forbindelse fik hun idéen til at bygge sit eget kamera.
Jeg har fået mange reaktioner på kameraet. De fleste synes, det er ret fascinerende
Kameraet er analog, og billederne bliver taget ved, at kameralinsen fanger et motiv, som via lys bliver printet ind på lysfølsomt papir. Herefter skal det lysfølsomme papir fremkaldes i et mørkt rum.
Det tog Helene tre dage i streg at udforske, hvordan hun bedst og lettest lavede et sådan kamera, og nu har hun fundet frem til den mest optimale ’opskrift’, som hun gladeligt deler med DBA Guide:
- En kasse, lavet af plastik eller træ
- Sort maling Det kan både være spray eller ’normal’-maling
- Gaffatape
- En tom sodavands- eller øldåse
- Saks
- Nål
- Pap
- Lysfølsomt papir, som kan købes på fotohjemmesider og i fotobutikker, der handler med analoggenstande
Planker, Maghonie, 8 stk. maghonie plader i forskellige størrelser. Sælges kun samlet. LxBxTykkelse (cirkamål) 1: 200x50x4,5 cm 2: 200x43x4 cm 3: 170x47x4 cm 4: 200x40x4 cm 5: 203x50x4 cm 6: 200x47x4
9.500,00 kr.Planker, Douglas, Douglas træplanker i massivt træ i forskellige længder. Træsort kendes ikke, men det ligner egetræ eller ask. Jeg har 8 planker i alt: 1 stk. (2 er solgt) i målene: 200cm x 22-24cm
200,00 kr.Planker, Egeplanker, Vi har fået nogle planker i overskud, diameteren på midten knap 70-80 cm og enderne op mod 1m. længde 3.7m og tykkelse ca 65mm. Vi har 3 stk og kan ikke skaffe flere, kan bruges
6.500,00 kr.Planker, 55mm egeplanker Til plankeborde, bænke, højbede Har også ask, lærk og douglas Længder fra 250-350cm Bredde fra 25-55cm Alle sorteringer haves Nogle ligger på ca 10% fugt Ellers lufttørret og
1.200,00 kr.Planker, Sælger ovntørrede planker til både private og erhverv. Jeg har pt følgende på lager: Amr. valnød (Kantskåret 15-30cm, 26mm og 52 mm) EU Valnød (Planker i 45-60cm, 52mm) Ask (Planker i 15-35
150,00 kr.Planker, Fyrretræ., Bredde planker. 3 stk på 4,5 cm x 30 cm x 78 cm 1 på 4,5 cm x 30 cm x 72 cm. Pr stk.
80,00 kr.Klik her og få et overblik over alt det træ og tømmer, som du kan finde på DBA.
- En bakke med høje kanter, der holder tæt – vand skal kunne være i bakken uden at løbe ud. Du kan også bruge en flad skål.
- Fremkaldervæske
- Stopvæske
- Super fix-væske
- sort stof
- en tang
- en kagerulle
LÆS OGSÅ: Sebastian genbruger efterladte telte på Roskilde Festival
1. Anskaf eller byg selv en kasse, hvor det lysfølsomme papir kan ligge nede i. Kassen skal minimum være på størrelse med kassetten til et VHS-bånd. Den må meget gerne være dybere. Helene har selv bygget det ene af sine kameraer ud af trærester. Det andet har hun bygget ud af en gammel plastik-kasse.
Sørg for at kassen kan åbnes og lukkes, så du har mulighed for at placere et papir nede i den og efterfølgende tage det ud.
2. Mal kassen sort indvendig, så rummet inde i kassen bliver lystæt. Helene har brugt sort spraymaling til at male sine kasser. Brug sort gaffetape til at tape siderne til. I siderne kommer der nemlig ofte lys ind.
Har du ikke sort gaffatape, kan du blot male tapen sort. Det er vigtigt, at alt inde i kassen er sort, så der ikke er lysreflektioner i kassen.
3. Klip lidt i en dåse, og klister dåsestykket fast på indersiden, i midten af boksen med gaffatape, dér hvor din linse skal sidde.
LÆS OGSÅ: Gaven til manden, der har alt: Vidste du, at man kunne købe sådan noget?
LÆS OGSÅ: 10 ting, der er gode at vide, når du vil købe elcyklen brugt
4. Prik et lille hul gennem dåsen og kassen med en nål. Jo mindre hullet er, jo bedre kan du selv styre, hvad linsen skal fange. Hvis hullet bliver større, vil kameraet kun fange det, der er i forgrunden på billedet, hvorimod alt på billedet kommer med, hvis kameraet kun kan tage billedet gennem et lille hul.
5. Slib hullet med sandpapir, så du ikke kan skære dig på det, og så du undgår, at der kommer kanter på billedet.
6. Det sidste, du mangler nu, er at lave en lukkemekanisme, så du kan lukke lyset ude, når kameraet ikke skal tage billeder. Det gør du ved at klippe et stykke pap ud i en firkantet hestesko-form. Hestesko-pappet taper du på ude rundt om nål-hullet, så hullet er i midten af hesteskoen.
Herefter klipper du et stykke pap, der passer til at kunne dække midten af hesteskoen. Når du skal lukke for kameraets linje, skal det kunne lade sig gøre at skubbe det firkantede stykke pap ind i hesteskoen og lukke til. Så det kræver nok en lineal, når du tegner og præcision, når du klipper.
Når du vil tage et billede, placerer du et lysfølsomt papir nede i æsken lige dér, hvor lyset fra hullet stråler ind i æsken. Placer kameraet på et bord eller et stativ, og tag billede af et motiv, der kan stå stille i maks tre minutter.
Herefter fjerner du papfirkanten fra hullet, så lyset stråler ind på det lysfølsomme papir i den lystætte boks. Lad kameraet og motivet stå stille i 0,5-2,5 minutter, før du lukker linsen til med papfirkanten. Så har du taget dit billede.
Ifølge Helene er det meget forskelligt, hvor lang tid du skal lade kameraet lukke lys ind på motivet.
Hvis du tager billeder udenfor, om dagen, i overskyet vejr, skal motivet og kameraet stå stille i mellem 2-2,5 minutter. I solskinsvejr behøver du kun at stå stille i 30 sekunder. Hvis dit færdige billede bliver for lyst, har du ladet lyset stråle ind på papiret i for lang tid. Bliver billedet for mørkt, har lyset strålet på papiret i for kort tid. Prøv dig frem.
Hun forklarer samtidig, at det er svært at opgange noget om aftenen, så brug kun kameraet i dagslys, og helst udenfor.
1. Find et mørkt rum. Det kan typisk være et badeværelse, som ikke har et vindue. Hvis der kommer lidt lys ind på badeværelset, kan du dække det til med sort stof.
2. Rummet bliver så mørkt, at du har svært ved selv at se, hvad du laver. Derfor kan du med fordel købe en billig pære med rødeligt lys. Der findes også en app, som gør det muligt at lyse med rødt lys.
3. Find en bakke eller skål frem og bland fremkaldervæsen i bakken/skålen sammen med vand. Se blandingsforholdet på flasken. Kom billedet ned i væsen, og lad det ligge i den anviste tid.
4. Herefter skal billedet ligges ned i de to, andre væsker. Brug eventuelt en tang til at tage fat om billedet med, når det bades i væsken.
Fremkaldertank til 35mm film
75,00 kr.Fotografiapparat , God, Mærke: Samsung, Fino 700XL. Fungere perfekt. Sælges uden film.
75,00 kr.Masking frame, Rimelig, Masking frame som kunne trænge til en kærlig hånd, men virker stadig og kan bruges.
60,00 kr.Opemus, Mangler skruen til at sætte den fast på bordet.
100,00 kr.Testprinter, God, Testprinter fra Hama. Den ene af de hvide håndtag er løs. Kan nok let fixes med lidt lim.
100,00 kr.Diasrammer, optikker., God, Klaprammer ,store 26x31 cm. 150 kr pr stk( BEGGE SOLGT) 100 diasrammer AN med glas.125 kr. 2 Blitzer. 200 kr stk Ca 125 negativholdere til 6x6 cm(120).500 kr. 10 kr stk.Min
100,00 kr.5.552 annoncer med fotoudstyr er der netop nu på DBA. Du kan blandt andet købe blitzer, hukommelseskort og objektiver/linser.
5. Når billedet har været dyppet i alle tre væsker, har du dit negativ. For at få det reelle fotografi, dypper du negativet i vand, og trykker forsiden på dit negativ mod forsiden på det nye fotopapir. Mas vandet ud af de to stykker papir – det kan eventuelt gøres med en kagerulle.
6. Herefter ligger du billedet i lys i et halvt minut.
7. Nu tager du det nye fotopapir og dypper det i de tre væsker på skift, ligesom du gjorde med dit negativ.
8. Og så er du færdig! Nu skal billedet bare tørre, og så har du ellers dit helt eget ”selvskabte” billede.
Det overskydende væske fra din billedefremkaldelse kan godt genbruges, hvis du hælder det ned i en lystæt beholder. Her kan det cirka holde sig en uge.
LPL C7700MX, Perfekt, LPL C7700MX forstørrelsesapparat med farvehoved til film op til 6x7, i find stand. Der medfølger en LPL ET-500 elektronisk timer og transformer 230v-12v. Uden objektiv. Kan de
2.200,00 kr.Klapramme, God, 28x24 cm Liesegang Anders-o
125,00 kr.Mørkekammerlampe, Rimelig, Ilford mørkekammerlampe, safelight. Lampen er i metal og til montering i loft med kæde. Den har to lys-sider - med hvert sit Ilford 902 safelight glas, men det ene er blevet
700,00 kr.Foto Forstørrelsesapparat, God, Forstørrelsesapparat Rowi, i god og funktionsmæssig stand, men nok 50 år gammelt. Brugt af mig, da jeg var ung. Desuden tilhørende udstyr. Et gammelt Kodak Retinette
350,00 kr.Klapramme, Perfekt, Stor klapramme 30 x 40 cm. Som ny. japansk produceret. Kan afhentes på Christianshavn eller i Stubbekøbing efter aftale.
400,00 kr.Forstørrelsesappeart - Meopta OPEMUS III - 6x6 cm, Perfekt, Opemus III i nærmest perfekt stand, uden synlige brugsspor. Leveres i uskadt original emballage med følgende tilbehør: Meopta 75 mm forstørr
450,00 kr.Klik her og se de ting, du kan købe til mørkekammeret på DBA.
Hvis du er til analog-tech, så er du nok også interesseret i at læse om denne Nokia til salg på DBA. Den var nemlig en af de første Nokia-"mobiltelefoner" på markedet.
På DBA Guide kan du finde mange trin-for-trin-guides til diverse ting. Blandt ande til, hvordan du fjerner dine stearinpletter fra dit spisebord eller sofabord, eller hvordan du stopper rusten på din bil. Du kan også finde en smart metode til, hvordan du nemt kan finde dit smykke igen i sandet, og vi er også klar med en guide til dig, der har en gammel og grim sofa, og gerne vil forvandle den til et nyt møbel.
Du kan også se, hvordan du fjerner kakler fra et gammelt og grimt sofabord. Kig med i videoen herunder, eller læs mere i artiklen, her.