19-årige Helene har bygget sit eget kamera ud af rester
DIYTech

19-årige Helene har bygget sit eget kamera ud af rester

Julie Schoen
Julie Schoen

19-årige Helene ejer tre helt særlige kameraer. Dem har hun nemlig selv lavet ud af rester fra hjemmet. Nu guider hun dig til, hvordan du selv, nemt, billigt og på under to timer kan gøre hende kunsten efter.

’Bevis det. Så tag et billede af mig!’

Den reaktion møder Helene Selmer Brøndsted fra Amager ofte, når hun går ud i verden og viser sine venner sine hjemmelavede kameraer.

- Selv min far, der går forholdsvist meget op i foto og analog, kunne ikke helt forstå, at det kan lade sig gøre at lave sit eget, som rent faktisk virker, griner 19-årige Helene.

Men det ER funktionelle kameraer, som Helene selv har bygget. Til dagligt går hun på Vallekilde Højskole, hvor hun studerer design. Højskoleholdet forsøger at lave tingene selv ud af genbrugsrester, og i den forbindelse fik hun idéen til at bygge sit eget kamera.

Jeg har fået mange reaktioner på kameraet. De fleste synes, det er ret fascinerende
fortæller Helene.
Her er ét af Helenes tre kameraer. Herunder kan du læse, hvordan du kan gøre Helene kunsten efter - altså hvordan du laver dit eget kamera
Her er ét af Helenes tre kameraer. Herunder kan du læse, hvordan du kan gøre Helene kunsten efter - altså hvordan du laver dit eget kamera

Kameraet er analog, og billederne bliver taget ved, at kameralinsen fanger et motiv, som via lys bliver printet ind på lysfølsomt papir. Herefter skal det lysfølsomme papir fremkaldes i et mørkt rum.

Det tog Helene tre dage i streg at udforske, hvordan hun bedst og lettest lavede et sådan kamera, og nu har hun fundet frem til den mest optimale ’opskrift’, som hun gladeligt deler med DBA Guide:

Det skal du bruge: For at bygge kameraet

- En kasse, lavet af plastik eller træ

- Sort maling Det kan både være spray eller ’normal’-maling

- Gaffatape

- En tom sodavands- eller øldåse

- Saks

- Nål

- Pap

- Lysfølsomt papir, som kan købes på fotohjemmesider og i fotobutikker, der handler med analoggenstande

Træ til salg på DBA

 1. Planker, Eg, Mørk eg. 2.40 m x 31 cm x 5 cm tyk. Høvlet, slebet,  spartlet og olieret. 3 stk. Pris

  Planker, Eg, Mørk eg. 2.40 m x 31 cm x 5 cm tyk. Høvlet, slebet, spartlet og olieret. 3 stk. Pris pr stk. Tørhedsgrad < 8-10 % FSC certificeret.

  1.080,00 kr.24-02-2024
 2. Planker, Egetræ, Kraftig egetræsplanke i 6cm tykkelse, ret perfekt til projekt som en bænk, bordplad

  Planker, Egetræ, Kraftig egetræsplanke i 6cm tykkelse, ret perfekt til projekt som en bænk, bordplade eller sofabord fx. Den vejer et ondt år.. ?? 12% 190x51-34cm

  1.000,00 kr.24-02-2024
 3. Planker, træ, Diverse træplanker + mindre stammer kan afhentes gratis efter aftale

  Planker, træ, Diverse træplanker + mindre stammer kan afhentes gratis efter aftale

  1,00 kr.24-02-2024
 4. Andet, Kalmarbrædder i Douglas, Kalmarbrædder i Douglas
Planker/Kalmarbrædder fra danske skove, i go

  Andet, Kalmarbrædder i Douglas, Kalmarbrædder i Douglas Planker/Kalmarbrædder fra danske skove, i god kvalitet Tykkelse: 20 og 25 mm de men kan også bestilles i andre tykkelser. Bredde: variere melle

  100,00 kr.24-02-2024
 5. Planker, Ahorntræ, Bordplade af hel ahorn planke sælges. Trænger til at blive slibet og få ny behand

  Planker, Ahorntræ, Bordplade af hel ahorn planke sælges. Trænger til at blive slibet og få ny behandling. Obs: bordben medfølger ikke

  150,00 kr.24-02-2024
 6. Planker, Kirsebærtræ, Kirsebær planker 
Tykkelse 6cm.
Bredde 30-40 cm. 
Længde 250 cm. 
Prisen er pr

  Planker, Kirsebærtræ, Kirsebær planker Tykkelse 6cm. Bredde 30-40 cm. Længde 250 cm. Prisen er pr stk. 450 kr

  450,00 kr.24-02-2024
Helene, der har lavet hele tre kameraer selv
Helene, der har lavet hele tre kameraer selv

Det skal du bruge: For at fremkalde billedet

- En bakke med høje kanter, der holder tæt – vand skal kunne være i bakken uden at løbe ud. Du kan også bruge en flad skål.

- Fremkaldervæske

- Stopvæske

- Super fix-væske

- sort stof

- en tang

- en kagerulle

LÆS OGSÅ: Sebastian genbruger efterladte telte på Roskilde Festival

Her er de tre væsker, du skal bruge for at fremkalde billedet
Her er de tre væsker, du skal bruge for at fremkalde billedet

Sådan gør du: Når du skal bygge kameraet 

1. Anskaf eller byg selv en kasse, hvor det lysfølsomme papir kan ligge nede i. Kassen skal minimum være på størrelse med kassetten til et VHS-bånd. Den må meget gerne være dybere. Helene har selv bygget det ene af sine kameraer ud af trærester. Det andet har hun bygget ud af en gammel plastik-kasse.
Sørg for at kassen kan åbnes og lukkes, så du har mulighed for at placere et papir nede i den og efterfølgende tage det ud.

2. Mal kassen sort indvendig, så rummet inde i kassen bliver lystæt. Helene har brugt sort spraymaling til at male sine kasser. Brug sort gaffetape til at tape siderne til. I siderne kommer der nemlig ofte lys ind.
Har du ikke sort gaffatape, kan du blot male tapen sort. Det er vigtigt, at alt inde i kassen er sort, så der ikke er lysreflektioner i kassen.

3. Klip lidt i en dåse, og klister dåsestykket fast på indersiden, i midten af boksen med gaffatape, dér hvor din linse skal sidde.

LÆS OGSÅ: Gaven til manden, der har alt: Vidste du, at man kunne købe sådan noget?

Sådan ser Helenes andet kamera ud - det er lavet ud af en gammel plastikkasse
Sådan ser Helenes andet kamera ud - det er lavet ud af en gammel plastikkasse

LÆS OGSÅ: 10 ting, der er gode at vide, når du vil købe elcyklen brugt

4. Prik et lille hul gennem dåsen og kassen med en nål. Jo mindre hullet er, jo bedre kan du selv styre, hvad linsen skal fange. Hvis hullet bliver større, vil kameraet kun fange det, der er i forgrunden på billedet, hvorimod alt på billedet kommer med, hvis kameraet kun kan tage billedet gennem et lille hul.

5. Slib hullet med sandpapir, så du ikke kan skære dig på det, og så du undgår, at der kommer kanter på billedet.

6. Det sidste, du mangler nu, er at lave en lukkemekanisme, så du kan lukke lyset ude, når kameraet ikke skal tage billeder. Det gør du ved at klippe et stykke pap ud i en firkantet hestesko-form. Hestesko-pappet taper du på ude rundt om nål-hullet, så hullet er i midten af hesteskoen.
Herefter klipper du et stykke pap, der passer til at kunne dække midten af hesteskoen. Når du skal lukke for kameraets linje, skal det kunne lade sig gøre at skubbe det firkantede stykke pap ind i hesteskoen og lukke til. Så det kræver nok en lineal, når du tegner og præcision, når du klipper.

Så er dit kamera færdigt!

Helene i færd med at tage et billede med sit hjemmelavede kamera
Helene i færd med at tage et billede med sit hjemmelavede kamera

Sådan tager du billeder med dit kamera

Når du vil tage et billede, placerer du et lysfølsomt papir nede i æsken lige dér, hvor lyset fra hullet stråler ind i æsken. Placer kameraet på et bord eller et stativ, og tag billede af et motiv, der kan stå stille i maks tre minutter.

Herefter fjerner du papfirkanten fra hullet, så lyset stråler ind på det lysfølsomme papir i den lystætte boks. Lad kameraet og motivet stå stille i 0,5-2,5 minutter, før du lukker linsen til med papfirkanten. Så har du taget dit billede.

Ifølge Helene er det meget forskelligt, hvor lang tid du skal lade kameraet lukke lys ind på motivet.

Hvis du tager billeder udenfor, om dagen, i overskyet vejr, skal motivet og kameraet stå stille i mellem 2-2,5 minutter. I solskinsvejr behøver du kun at stå stille i 30 sekunder. Hvis dit færdige billede bliver for lyst, har du ladet lyset stråle ind på papiret i for lang tid. Bliver billedet for mørkt, har lyset strålet på papiret i for kort tid. Prøv dig frem.
Sådan lyder rådene fra Helene.

Hun forklarer samtidig, at det er svært at opgange noget om aftenen, så brug kun kameraet i dagslys, og helst udenfor.

Sådan gør du: Når du skal fremkalde dine billeder (tager cirka et kvarter)


1. Find et mørkt rum. Det kan typisk være et badeværelse, som ikke har et vindue. Hvis der kommer lidt lys ind på badeværelset, kan du dække det til med sort stof.

2. Rummet bliver så mørkt, at du har svært ved selv at se, hvad du laver. Derfor kan du med fordel købe en billig pære med rødeligt lys. Der findes også en app, som gør det muligt at lyse med rødt lys.

3. Find en bakke eller skål frem og bland fremkaldervæsen i bakken/skålen sammen med vand. Se blandingsforholdet på flasken. Kom billedet ned i væsen, og lad det ligge i den anviste tid.

4. Herefter skal billedet ligges ned i de to, andre væsker. Brug eventuelt en tang til at tage fat om billedet med, når det bades i væsken.

Køb mørkekammer-udstyr på DBA

 1. Mørkekammerpærer, Perfekt, 2 stk. nye Philips rosa 25 W pærer til mørkekammer. Lampe følger ikke med

  Mørkekammerpærer, Perfekt, 2 stk. nye Philips rosa 25 W pærer til mørkekammer. Lampe følger ikke med. Kan sendes på købers risiko. Skriv gerne sms da jeg ikke er på computeren hele tiden.

  80,00 kr.11-11-2023
 2. EL-NIKKOR, 50mm 1:4 forstørrelsesobjektiv fra 1973, Perfekt, Standard 39 mm gevind (Leica L39, LSM,

  EL-NIKKOR, 50mm 1:4 forstørrelsesobjektiv fra 1973, Perfekt, Standard 39 mm gevind (Leica L39, LSM, LTM) Sidst brugt på Opemus III forstørrelsesapparat i 1983. Fremstår som nyt. Originalt garantibevi

  100,00 kr.28-07-2022
 3. Diasrammer, optikker., God, Klaprammer ,store 26x31 cm. 150 kr pr stk( BEGGE SOLGT)
100 diasrammer A

  Diasrammer, optikker., God, Klaprammer ,store 26x31 cm. 150 kr pr stk( BEGGE SOLGT) 100 diasrammer AN med glas.125 kr.Solgt. 2 Blitzer. 200 kr stk Ca 125 negativholdere til 6x6 cm(120).500 kr. 10 kr s

  100,00 kr.11-11-2018

5.552 annoncer med fotoudstyr er der netop nu på DBA. Du kan blandt andet købe blitzer, hukommelseskort og objektiver/linser.

Tre bakker og tre forskellige væsker skal der til, for at billedet er fremkaldt
Tre bakker og tre forskellige væsker skal der til, for at billedet er fremkaldt

5. Når billedet har været dyppet i alle tre væsker, har du dit negativ. For at få det reelle fotografi, dypper du negativet i vand, og trykker forsiden på dit negativ mod forsiden på det nye fotopapir. Mas vandet ud af de to stykker papir – det kan eventuelt gøres med en kagerulle.

6. Herefter ligger du billedet i lys i et halvt minut.

7. Nu tager du det nye fotopapir og dypper det i de tre væsker på skift, ligesom du gjorde med dit negativ.

8. Og så er du færdig! Nu skal billedet bare tørre, og så har du ellers dit helt eget ”selvskabte” billede.

Det overskydende væske fra din billedefremkaldelse kan godt genbruges, hvis du hælder det ned i en lystæt beholder. Her kan det cirka holde sig en uge.

Mere udstyr til mørkekammeret

 1. Mørkekammerlampe, Rimelig, 

Ilford mørkekammerlampe, safelight. Lampen er i metal og til montering

  Mørkekammerlampe, Rimelig, Ilford mørkekammerlampe, safelight. Lampen er i metal og til montering i loft med kæde. Den har to lys-sider - med hvert sit Ilford 902 safelight glas, men det ene er blev

  225,00 kr.23-02-2024
 2. Diverse, Ældre ting fra mørkekammer
Samlet salg
Bla en philips pære 500w som giver et kraftig lys.

  Diverse, Ældre ting fra mørkekammer Samlet salg Bla en philips pære 500w som giver et kraftig lys.

  500,00 kr.23-02-2024
 3. Durst m605 color/BW, Perfekt, Absolut et af bedste forstørrelses apparater som er lavet : Durst m605

  Durst m605 color/BW, Perfekt, Absolut et af bedste forstørrelses apparater som er lavet : Durst m605 til farve ( RA4) og sorthvid i meget fin stand - bælg , hejseværk og filtrer virker som det skal -

  2.600,00 kr.22-02-2024
 4. Mørkekammerudstyr, Perfekt, Komplet mørkekammerudstyr. Forstørrelsesapparat med klapramme. Slukur. P

  Mørkekammerudstyr, Perfekt, Komplet mørkekammerudstyr. Forstørrelsesapparat med klapramme. Slukur. Paterson fremkaldertanke, skåle 25x30 cm og 60x45 cm. Filter til Ilford multigrade papir, Lyskasse me

  1.500,00 kr.21-02-2024
 5. Fremkaldertank, Perfekt, Fremkalder Tank - AP Spain

AP fremkaldertank - til 2x 35 mm film eller en

  Fremkaldertank, Perfekt, Fremkalder Tank - AP Spain AP fremkaldertank - til 2x 35 mm film eller en 120 film. leveres med 2 spole. Afhentning i Herlev / Søborg

  200,00 kr.20-02-2024
 6. Fremkalder Tank, God, PATERSON Fremkaldertank

PATERSON Tank System 4 - til 2x 35 mm film eller en 1

  Fremkalder Tank, God, PATERSON Fremkaldertank PATERSON Tank System 4 - til 2x 35 mm film eller en 120. 3 Tanks til salg. Hver tank leveres med 1 spole. Tank nr #1 og nr#2 koster 150kr stykket. Tank

  150,00 kr.20-02-2024

Klik her og se de ting, du kan købe til mørkekammeret på DBA.

Billedet til venstre viser et negativ taget med Helenes kamera. Billede til højre viser hendes billede
Billedet til venstre viser et negativ taget med Helenes kamera. Billede til højre viser hendes billede
Helenes mange negativer og billeder, skabt med hendes eget kamera
Helenes mange negativer og billeder, skabt med hendes eget kamera

Hvis du er til analog-tech, så er du nok også interesseret i at læse om denne Nokia til salg på DBA. Den var nemlig en af de første Nokia-"mobiltelefoner" på markedet. 

På DBA Guide kan du finde mange trin-for-trin-guides til diverse ting. Blandt ande til, hvordan du fjerner dine stearinpletter fra dit spisebord eller sofabord, eller hvordan du stopper rusten på din bil. Du kan også finde en smart metode til, hvordan du nemt kan finde dit smykke igen i sandet, og vi er også klar med en guide til dig, der har en gammel og grim sofa, og gerne vil forvandle den til et nyt møbel.

Du kan også se, hvordan du fjerner kakler fra et gammelt og grimt sofabord. Kig med i videoen herunder, eller læs mere i artiklen, her.

Relaterede artikler